Petitia pentru interzicerea casatoriilor gay semnata de 2,2 milioane de romani. 12 tari europene accepta legal aceste relatii

×
Codul embed a fost copiat

2,2 milioane de romani au semnat o petitie prin care cer modificarea Constitutiei astfel incat casatoria sa fie definita ca o reuniune exclusiva intre barbat si femeie si nu din doi soti, cum este acum.

Demersul, sustinut de Biserica, este insa unul anevoios si are nevoie de un vot prin referendum. In tot acest timp, tot mai multe tari recunosc oficial casatoriile intre persoane de acelasi sex.

Campania a inceput la Craciun. Atunci credinciosii au fost indemnati de Mitropolitul Banatului sa semneze pentru definirea familiei ca uniunea intre femeie si barbat, excluzand categoric legaturile dintre persoane de acelasi sex.

In trei luni s-au strans 2, 2 milioane de semnaturi. Timis este printre primele 3 judete unde oamenii au fost de acord cu acest demers. Fruntase sunt si Dambovita si Iasi. Pentru a putea cere modificarea Constitutiei, initiatorii - Coalitia pentru Familie - aveau nevoie de 500.000 de semnaturi din cel putin 20 de judete si au strans de patru ori mai mult.

Claudia Albulescu, membru Coalitia pentru Familie Timis: "Argumentul ar fi armonizarea Codului civil cu Constitutia. In sensul ca in Codul Civil apare familia definita fara echivoc ca fiind formata din un barbat si o femeie, in timp ce in Constitutie e definita ca o uniune dintre soti. Nespecificand in mod clar numarul sotilor si sexul acestora."

Citește și
IPS Ioan Selejan, mitropolitul Banatului,
Mitropolitul Banatului promoveaza interzicerea casatoriilor gay prin Constitutie. "Grecia a fost deja ingenuncheata"
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Violeta Radosav, medic sexolog: "Studiile psihologilor si ale medicilor au demonstrat ca un copil creste cel mai potrivit intr-o familie cu doi parinti. Mama si tata sunt cele doua aripi care le ofera zborul."

Dupa ce semnaturile vor fi verificate de primarii, initiatorii le vor depune la parlament. Este apoi nevoie de un referendum, care va fi organizat doar daca aceasta initiativa cetateneasca va fi votata de doua treimi din parlamentari.

Liviu Dragnea: "E o initiativa mult prea importanta si ma voi pronunta doar atunci cand sunt pregatit sa vorbesc despre asta."

Alina Gorghiu: "Legal suntem acoperiti pentru ca in codul civil scrie deja ce inseamna casatoria, intre femeie si barbat."

In acelasi timp, deputatul Remus Cernea isi doreste adoptarea legii parteneriatului civil care le-ar permite persoanelor de sex diferit sau NU sa-si oficializeze relatia la notar.

Sustinatorii Coalitiei pentru Familie au reactionat la initiativa parlamentarului.

Stefan Buzarnescu, profesor sociolog:"Sentimentul de dragoste este un sarut tandru, nu asa, sa te repezi cu lacomie. Legea eu zic ca nu va avea success. Se poate ajunge la discriminare pe criteriul acesta."

Aceasta initiativa vine in contextul in care in intreaga lume, inclusiv in Europa, tot mai multe tari recunosc oficial casatoriile intre persoane de acelasi sex. Pe continentul nostru in prezent 12 tari accepta prin lege aceste relatii, iar Irlanda le recunoaste chiar prin Constitutie. Chiar si Grecia, o tara cu o istorie si o cultura profund ortodoxe a recunoscut in decembrie parteneriatul civil dintre persoane de acelasi sex.
 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
O noua tara europeana ar putea acorda dreptul de casatorie cuplurilor gay:
O noua tara europeana ar putea acorda dreptul de casatorie cuplurilor gay: "Ne aduce mai aproape de democratiile occidentale"

Senatul italian a aprobat joi un proiect de lege care permite uniunile civile pentru cuplurile heterosexuale, dar si pentru cele de acelasi sex.

Mitropolitul Banatului promoveaza interzicerea casatoriilor gay prin Constitutie.
Mitropolitul Banatului promoveaza interzicerea casatoriilor gay prin Constitutie. "Grecia a fost deja ingenuncheata"

Slujba de Craciun a fost utilizata de un inalt prelat ortodox ca prilej pentru a promova o initativa urmarind sa faca imposibile casatoriile intre persoane de acelasi sex.

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.