Ordonanta cu care ministrul Culturii a inflamat lumea teatrului. Arsinel: "Hai sa vedem daca am urme de dinti pe scaun"

Ultimul update: Duminica 24 Ianuarie 2016 07:15
Data publicarii: Joi 21 Ianuarie 2016 18:45
Categorie: Social

Este razboi intre reprezentantii institutiilor de cultura care s-au impartit in doua tabere, dupa ce ministrul Vlad Alexandrescu a propus modificarea legii care reglementeaza ocuparea unui post de manager.

Noul document le-ar fi permis tuturor celor cu studii umaniste sa ocupe un post de director. Printre cei care se opun sunt Ion Caramitru si Alexandru Arsinel. In urma scandalului iscat, ministrul a decis sa revina asupra ideii.

"Teatrul nu poate fi condus decat de un om care s-a frecat mult de scandura scenei", spune Alexandru Arsinel, directorul Teatrului de Revista Constantin Tanase.

"Iertati-ma, studiile acestea de specialitate teatrala iti dau garantia ca esti un bun manager? Mi se pare extrem de restrictiv si chiar discriminatoriu pentru celelalte specializari", spune Marinela Tepus, directorul Teatrului Nottara.

In actuala forma a legii, doar cei care au studii de licenta de specialitate pot candida la postul de manager al unei institutii de cultura.Aasta inseamna ca cei care au alta facultate, insa au terminat poate un masterat sau un doctorat in domeniu, nu pot ocupa aceasta functie, desi invatamantul romanesc ne incurajeaza sa ne specializam abia dupa facultate.

Schimbarea e sustinuta, de cativa ani, de actorii si regizori tineri, care considera ca actualii directori de teatre tin cu dintii de scaunele lor.

"Eu am sa te duc la mine in birou, ca nu asta e biroul meu, sa vezi daca scaunul meu are urme de dinti, cu toate ca dintii au inceput sa ma mai lase”, a glumit Arsinel.

"Am regizat un spectacol la Londra, la Theatre Royal Stratford East, de un teatru condus de un manager care nu avea nici macar facultatea. Cred ca e momentul sa ne deschidem si sa dam sansa cat mai multor oameni sa modeleze cultura cu noi idei", spune si regizorul Ioana Paun.

Ministrul propunea si ca actualii manageri sa nu mai primeasca note de evaluare, ci sa dea concurs.

"Nu e ceva logic? Daca un om munceste bine si demonstreaza ca e bun si ia nota 9 sau 10, sa mearga mai departe?", spune Ion Caramitru, directorul TNB. "Daca se da aviz pe aceasta ordonanta, asa cum a fost prezentata, absolut toti directorii, toti pleaca! Dispar din sistem".

Directorii de muzee aproba concursul, dar sunt impotriva celor care nu au studii de specialitate.

"Consider ca aici responsabilitatea este dubla pentru ca orice distrugere, voita sau nevoita a patrimoniului, are consecinte irecuperabile", spune Ernest Oberlander Tarnoveanu, directorul Muzeului National de Istorie.

In toiul acestui scandal, ministrul a renuntat la proiect.

"Ideea este de a face o noua lege care sa fie in intampinarea dorintelor sectorului cultural. Daca a intampinat aceasta opozitie, ea nu poate fi mentinuta in forma actuala", spune Vlad Alexandrescu, ministrul culturii. Va reveni insa cu un nou document peste citeva luni.

Teatrul Nottara a ramas pentru a doua oara fara sediu.

Teatrul Nottara a ramas pentru a doua oara fara sediu. "Bulina a crescut si s-a maturizat peste noapte"

Vânat

Festivalul Vânătorilor: Ospăț pe cinste, la marginea Vasluiului

Noaptea caselor: Locuri încărcate de istorie, asaltate de iubitorii de artă

Bătrânii noștri, uitați de statul român, dar ajutați de belgieni și elvețieni

Maraton în Alba Iulia: doi kenyeni s-au rătăcit, au alergat în plus, dar tot au câștigat

Localnicii așteaptă acasă ajutorul social, iar strugurii sunt culeși de zilieri din alte județe

Castelul Brukenthal a ajuns o ruină și este un pericol pentru turiști

Legume exotice

Legumele exotice profitabile pentru producătorii români

Restaurantele din România dau faliment din cauza bucătarilor slabi

Ghidul care îi va ajuta pe părinţii divorţaţi. "Copilul crede că el e cauza"

Primarii cer ajutoare pentru calamitate de la Guvern ca să refacă plaje sau saloane de nunţi

O cățelușă și-a așteptat stăpânul ore întregi la ușa unui spital din Iași. VIDEO

Nava şcoală ”Mircea” s-a întors acasă după 4 luni de antrenamente pe mare