Ordonanta cu care ministrul Culturii a inflamat lumea teatrului. Arsinel: "Hai sa vedem daca am urme de dinti pe scaun"

Ultimul update: Duminica 24 Ianuarie 2016 07:15
Data publicarii: Joi 21 Ianuarie 2016 18:45
Categorie: Social

Este razboi intre reprezentantii institutiilor de cultura care s-au impartit in doua tabere, dupa ce ministrul Vlad Alexandrescu a propus modificarea legii care reglementeaza ocuparea unui post de manager.

Noul document le-ar fi permis tuturor celor cu studii umaniste sa ocupe un post de director. Printre cei care se opun sunt Ion Caramitru si Alexandru Arsinel. In urma scandalului iscat, ministrul a decis sa revina asupra ideii.

"Teatrul nu poate fi condus decat de un om care s-a frecat mult de scandura scenei", spune Alexandru Arsinel, directorul Teatrului de Revista Constantin Tanase.

"Iertati-ma, studiile acestea de specialitate teatrala iti dau garantia ca esti un bun manager? Mi se pare extrem de restrictiv si chiar discriminatoriu pentru celelalte specializari", spune Marinela Tepus, directorul Teatrului Nottara.

In actuala forma a legii, doar cei care au studii de licenta de specialitate pot candida la postul de manager al unei institutii de cultura.Aasta inseamna ca cei care au alta facultate, insa au terminat poate un masterat sau un doctorat in domeniu, nu pot ocupa aceasta functie, desi invatamantul romanesc ne incurajeaza sa ne specializam abia dupa facultate.

George Alexandru s-a stins din viata la varsta de 58 de ani. Mesajele colegilor dupa moartea actorului

Schimbarea e sustinuta, de cativa ani, de actorii si regizori tineri, care considera ca actualii directori de teatre tin cu dintii de scaunele lor.

"Eu am sa te duc la mine in birou, ca nu asta e biroul meu, sa vezi daca scaunul meu are urme de dinti, cu toate ca dintii au inceput sa ma mai lase”, a glumit Arsinel.

"Am regizat un spectacol la Londra, la Theatre Royal Stratford East, de un teatru condus de un manager care nu avea nici macar facultatea. Cred ca e momentul sa ne deschidem si sa dam sansa cat mai multor oameni sa modeleze cultura cu noi idei", spune si regizorul Ioana Paun.

Ministrul propunea si ca actualii manageri sa nu mai primeasca note de evaluare, ci sa dea concurs.

"Nu e ceva logic? Daca un om munceste bine si demonstreaza ca e bun si ia nota 9 sau 10, sa mearga mai departe?", spune Ion Caramitru, directorul TNB. "Daca se da aviz pe aceasta ordonanta, asa cum a fost prezentata, absolut toti directorii, toti pleaca! Dispar din sistem".

Directorii de muzee aproba concursul, dar sunt impotriva celor care nu au studii de specialitate.

"Consider ca aici responsabilitatea este dubla pentru ca orice distrugere, voita sau nevoita a patrimoniului, are consecinte irecuperabile", spune Ernest Oberlander Tarnoveanu, directorul Muzeului National de Istorie.

In toiul acestui scandal, ministrul a renuntat la proiect.

"Ideea este de a face o noua lege care sa fie in intampinarea dorintelor sectorului cultural. Daca a intampinat aceasta opozitie, ea nu poate fi mentinuta in forma actuala", spune Vlad Alexandrescu, ministrul culturii. Va reveni insa cu un nou document peste citeva luni.

Teatrul Nottara a ramas pentru a doua oara fara sediu.

Teatrul Nottara a ramas pentru a doua oara fara sediu. "Bulina a crescut si s-a maturizat peste noapte"

Noua Dreapta

Noua Dreaptă va protesta față de redifuzarea filmului "120 bătăi pe minut"

Bărbatul dispărut acum 3 săptămâni, în drum spre Italia, găsit la Constanța. Cu câți bani a plecat de acasă

Spectacol la Târgu Jiu, cu ocazia împlinirii a 142 de ani de la naşterea lui Constantin Brâncuşi

Pedofilul „sadist”, lector la o prestigioasă universitate, condamnat la 32 de ani de închisoare. Cum își șantaja victimele

Hanna, o fetiță de 3 ani diagnosticată cu tumora Wilms grad 4, are nevoie de ajutor

La 142 de ani de la nasterea lui Brâncuși, Muzeul de Artă a avut porțile închise

angajari IT

Criză de specialiști IT în România. Salariile mari din domeniu, efectul deficitului de angajați

O fată de doar 16 ani este cercetată pentru ”proxenetism în formă continuată”

Gabriela Firea anunță cumpărarea a 400 de autobuze noi, la ”standarde moderne”

Profesorii ies în stradă. Sindicaliștii din FSLI vor picheta Ministerul Muncii

Profesia de militar, promovată la Suceava de Forţele Navale Române

Tradiții la intrarea în postul Paștelui, în Sebeș: localnicii alungă spiritele rele cu ”opaițele”