Pelerinii de la Iasi, inghetati si uzi pana la piele. Cate ore au stat la coada ca se inchine la moastele Sfintei Parascheva

×
Codul embed a fost copiat

Ploaia mocaneasca si frigul patrunzator au pus la grea incercare credinta pelerinilor veniti la Iasi sa se inchine la moastele Sfintei Cuvioase Parascheva.

Credinciosii au parcurs in 5 ore coada pana la racla. Enoriasii au rabdat cu smerenie vremea rea, chiar daca unii dintre ei erau atat de inghetati incat nici nu mai puteau vorbi. Printre miile de credinciosi se afla si copii, veniti cu parintii sau bunicii.

Uzi pana la piele si infrigurati, pelerinii veniti in Iasi n-au iesit din rand. Sacrificiul e parte din pelerinaj.

Femeie: "Nu, nu pot vorbi...
Reporter: De oboseala?
Femeie: Da, de oboseala.
Reporter: V-a murat un pic ploaia asta?
Femeie: Da, da...la picioare destul..."

Reporter: Am impresia ca sunteti ud pana la piele
Barbat: Da, aproape, da...
Reporter: Ati inghetat?
Barbat: Asa si asa..."

Citește și
Cuvioasa Parascheva
Sute de pelerini stau la coada la moastele Sfinta Parascheva. "Trebuie sa te sacrifici un pic. Asa ne mantuim"
Cum a ajuns Petre Roman inculpat în Dosarul Mineriadei din 1990: „în subsolul Universității s-au găsit 22 de arme cu glonț; la sediul PNȚCD, substanțe halucinogene și materiale legionare”

Unii au venit pregatiti cu umbrele, altii au improvizat pelerine din saci de plastic.

Batrana: "Uite am venit si eu la Cuvioasa Parascheva, dar a dat Dumnezeu si ploua, multumim lui Dumnezeu. Noi suntem aici, el e sus. Umbrela? umbrela... E, hai, uite, Dumnezeu e sus cu umbrela."

Frigul este tot mai aspru, dar nu i-a ingenunchiat pe pelerinii care spun ca asteptarea si temperaturile scazute reprezinta o proba a credintei.

In timp ce unii dintre credinciosi erau deja langa raclele cu moastele Sfintei Parascheva si ale Mariei Magdalena, alte cateva mii de pelerini, care asteptau la coada lunga de aproape 2 kilometri, primeau ceai cald, ca sa poata infrunta frigul.

In marea de oameni, au fost si multi copii.

Parinte: "Am 4 copii si i-am adus pe toti. Ei sunt de mici invatati, noi suntem o familie de crestini. Cand avem posibilitatea, venim la Sfanta Cuvioasa pentru ca a facut si o minune, fiica noastra Rafaela s-a nascut exact de Cuvioasa Parascheva in urma cu 11 ani. Ei se roaga sa reuseasca la invatatura, sa ia note bune."

Reporter: Mai poti?
Copil: Nu chiar asa mult.
Reporter: De cand stai aici?
Copil: Mmmm, mai...de vreun minut, doua, cred.
Mama: E un sacrificiu, dar se merita. Ei au insistat sa vina.

La doar 4 luni, un bebelus este, probabil, cel mai tanar pelerin.

Reporter: Cat are?
Mama: 4 luni.
Reporter: L-ai adus asa de mic?
Mama: Da...
Reporter: Si cum se linisteste?
Mama: Ei...se linisteste el...
Reporter: Nu puteati sa-l lasati acasa?
Mama: Nu, ca am venit tocmai din Constanta...

Pana le-a venit randul sa ajunga langa baldachin, tinerii au incercat sa alunge plictiseala butonand telefoanele.

Autoritatile estimeaza ca numarul pelerinilor va creste in urmatoarele zile pana la un milion de oameni pe 14 octombrie, de hramul Sfintei Parascheva.

Duminica seara, in cadrul pelerinajului are loc "Calea Sfintilor" - o procesiune in care moastele Sfintei Parascheva, dar si ale Mariei Magdalena si ale Sfantului Ioan Gura de Aur - vor fi conduse de preoti si credinciosi pe strazile din centrul Iasiului.  In jurul orei 21 moastele vor fi asezate din nou pe baldachin spre inchinare. Procesiunea este veche de cel putin 350 de ani, iar pelerinii tin in maini lumanari aprinse in semn de evlavie.

Pelerinajul sfintei Parascheva va mai dura cel putin 3 zile la Iasi, caci miercuri este ziua cea mare a praznicului. Meteorologii insa nu vin cu vesti bune: va fi in continuare frig si va ploua. Vremea se va indrepta se pare abia miercuri, de ziua sfintei, cand se tine si hramul catedralei mitropolitane, iar liturghia se va desfasura afara, pe un podium.

Peste 150 de pelerini au avut nevoie de ingrijiri medicale, 5 au ajuns la spital

Peste 150 de pelerini care au venit la Iasi pentru a se inchina la raclele Sfintei Cuvioase Parascheva Sfintei Maria Magdalena, precum si la cea in care se afla un fragment din lemnul Sfintei Cruci, au avut nevoie de ingrijiri medicale, cinci dintre ei fiind dusi la spital dupa ce li s-a facut rau din cauza oboselii, starilor de lipotimie sau durerilor abdominale.

Potrivit purtatorului de cuvant al Gruparii Mobile Bacau, Marius Taranu, de vineri seara si pana duminica cinci persoane au fost transportate la spital pentru ingrijiri medicale. In prezent, a mai spus purtatorul de cuvant, toate persoanele sunt in afara oricarui pericol.

"Misiunea de asigurare a ordinii si securitatii publice pe timpul pelerinajului la Moastele Sfintei Cuvioase Parascheva se desfasoara fara probleme deosebite. Pana in acest moment nu au fost inregistrate situatii sau evenimente deosebite"
, a declarat, duminica, Marius Taranu. 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
Zeci de credinciosi, veniti sa se inchine la Sf. Parascheva, au cerut ajutor medical. Coada s-a intins pe doi kilometri
Zeci de credinciosi, veniti sa se inchine la Sf. Parascheva, au cerut ajutor medical. Coada s-a intins pe doi kilometri

La Iasi continua sa soseasca mii de credinciosi ca sa se inchine la Sfanta Parascheva, in cel mai mare pelerinaj al Moldovei. Oboseala si frigul de vineri noapte i-au determinat pe multi dintre ei sa ceara ajutor medical.

Sute de pelerini stau la coada la moastele Sfinta Parascheva.
Sute de pelerini stau la coada la moastele Sfinta Parascheva. "Trebuie sa te sacrifici un pic. Asa ne mantuim"

Vineri este prima zi de pelerinaj la racla Cuvioasei Parascheva de la Iasi, cel mai mare pelerinaj religios din tara. Zeci de mii de oameni vor veni sa se roage la moastele Sfintei, care vor fi depuse in fata mitropoliei din Iasi.

Reactia Mitropoliei Moldovei cand un om de afaceri a incercat sa inregistreze la OSIM marca
Reactia Mitropoliei Moldovei cand un om de afaceri a incercat sa inregistreze la OSIM marca "Sfanta Parascheva"

Cuvioasa Parascheva starneste fara voie un conflict urias la Iasi. Totul dupa ce unui om de afaceri i-a venit ideea sa inregistreze la OSIM o editura cu numele sfintei.

Recomandări
„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”
„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”

Sudul Libanului este vizat de „o acțiune ofensivă” pornită de Israel, miercuri, în paralele cu pregătirile pentru o operațiune terestră în Rafah.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP
Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP

Peste 60% dintre români sunt de acord cu votul obligatoriu, argumentând că o prezenţă mai mare la vot poate schimba lucrurile în bine, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro.