Fata de 20 de ani din Suceava, lasata sa moara in numele religiei. Povestea tragica din spatele unui caz revoltator

×
Codul embed a fost copiat

Situatie grava la Suceava, unde ''Avocatul Poporului'' s-a autosesizat in cazul unei tinere de 20 de ani care se zbatea intre viata si moarte in urma unui grav accident rutier. Ai ei ar fi refuzat transfuzia de sange, din motive religioase.
 

Ancheta demarata vizeaza incalcarea drepturilor pacientei la viata si la ocrotirea sanatatii. Din pacate, fata a murit joi seara.

Tanara de 20 de ani a ajuns in urma cu o saptamana la Spitalul Judetean din Suceava cu multiple fracturi. Medicii au vrut sa o opereze de urgenta la picior si la sold, iar pentru ca pierduse mult sange ar fi avut nevoie de transfuzie. Parintii fetei s-ar fi opus insa si chiar ar fi semnat pe proprie raspundere pe motiv ca administrarea de sange contravine convingerilor lor religioase.

Conform Avocatului Poporului, au fost incalcate drepturile pacientului: "In cazul in care acesta necesita o interventie medicala de urgenta, consimtamantul reprezentantului legal nu mai este necesar, iar daca reprezentatul legal refuza sa isi dea consimtamantul decizia e declinata unei comisii de arbitraj de specialitate"

Gheorghe Borcean, presedintele Colegiului Medicilor: "Autoritatea statului in aceasta speta este un judecator; care poate printr-o sentinta sa decada din drepturile acelea ale parintilor de a refuza sau de a accepta ceva in numele fetei lor care este inconstienta."

Citește și
primar, suceava
Primarul care a injurat si a scuipat o femeie a fost exclus din PSD. Explicatiile unui gest groaznic: "Ea a jucat teatru"
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Joi, un reprezentant al Avocatului Poporului a avut o discutie cu familia fetei.

Tanara a ajuns la spital in urma unui accident. Era in masina cu tatal ei, cand la o trecere la nivel cu calea ferata autoturismul a fost izbit de tren. Parintele n-a patit nimic.

Tatal fetei: S-a oprit motorul pe calea ferata si a venit trenul. Am incercat sa pornesc, nu eu, fata, a incercat sa porneasca
Reporter: Fata era la volan
Tatal: Da, fata
Reporter: Era incepatoare:
Tatal: Da, s-a oprit motorul.

Avocatii spun ca pentru pacientii inconstienti care nu au rude decizia in asemenea cazuri revine autoritatii tutelare, adica primariei.

Liviu Bran, avocat: "Se adreseaza asistentului social, se face o ancheta sociala, se constata ca nu au putut lua legatura cu nicio ruda de gr 1-4. Daca este minor, se merge la Portectia Copilului, iar daca nu sunt ascendenti sau descendenti, bunici, parinti, autoritatea tutelara decide in numele persoanei."

In cazul pacientilor inconstienti casatoriti partenerul are puterea de decizie. Iar pentru cei necasatoriti decid rudele de gradul 1.
 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Scandal dupa ce pompierii au inchis bazarul din Suceava. Primarul orasului:
Scandal dupa ce pompierii au inchis bazarul din Suceava. Primarul orasului: "Am si eu o vina morala"

A iesit un circ urias in bazarul din Suceava, de altfel, cel mai mare din zona Moldovei. Pompierii l-au inchis pentru ca, spun ei, era o bomba cu ceas si nu corespundea normelor de protectie impotriva incendiilor.

Primarul care a injurat si a scuipat o femeie a fost exclus din PSD. Explicatiile unui gest groaznic:
Primarul care a injurat si a scuipat o femeie a fost exclus din PSD. Explicatiile unui gest groaznic: "Ea a jucat teatru"

Primarul unei localitati din judetul Suceava a fost exclus din PSD si este cercetat penal pentru purtare abuziva, dupa ce a injurat si scuipat o femeie care ii cerea ajutorul.

Presedintele PSD Liviu Dragnea cere excluderea primarului care a scuipat o femeie:
Presedintele PSD Liviu Dragnea cere excluderea primarului care a scuipat o femeie: "Imi cer scuze pentru umilinta"

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, ii cere liderului PSD Suceava, Catalin Nechifor, sa convoace de urgenta Biroul Permanent Judetean, pentru a-l exclude din partid pe primarul comunei Cornu Luncii, Gheorghe Fron.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.