344 de parlamentari ii cer oficial demisia lui Traian Basescu. Ce partide l-au sustinut pe presedintele Romaniei

×
Codul embed a fost copiat

Senatori si deputati, atat de la putere, cat si din opozitie, au adoptat o declaratie politica fara efecte juridice, insa prin care sustin ca presedintele nu mai poate ramane la Palatul Cotroceni, dupa scandalul de coruptie al fratelui sau.

Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV

Traian Basescu a anuntat insa ca nu va demisiona si isi va duce mandatul pana la capat.

Adoptarea declaratiei de catre Parlament nu are consecinte juridice. Votul a fost deschis, prin ridicare de mana. Declaratia politica a fost citita in plen de catre senatorul PSD Gabriela Firea. In timpul sedintei, care a durat mai putin de jumatate de ora, au mai luat cuvantul presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, deputatul PNL Ludovic Orban si presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea.

De altfel, presedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, a declarat ca votul asupra declaratiei Parlamentului de demitere a lui Traian Basescu este un vot politic care vrea sa dea un semnal politic, atat si nimic mai mult, aratand ca s-au vazut partidele care sunt anti-Basescu. "Nu e vorba de un succes, este un vot politic care vrea sa dea un semnal politic, atat si nimic mai mult", a spus Dragnea.

Citește și
Ioana Basescu si Radu Pricop
Ginerele lui Basescu ar fi falsificat actele pentru un teren de 44 de mil. de lei. Radu Pricop refuza sa comenteze acuzatiile
Hanul cu Tei se vinde cu 1,6 milioane€. Clădirea, cumpărată de Ilie Dumitrescu în 2004

Intrebat in legatura cu faptul ca UDMR s-a abtinut de la votul asupra declaratiei Parlamentului, Dragnea a spus ca reprezentantii UDMR de la inceput au aratat ca au rezerve in a-si exprima acest vot. "Ei (cei de la UDMR - n.r.) au spus de la inceput ca au rezerve in a-si exprima acest vot, nici nu am fortat nota, pana la urma totusi s-au vazut partidele care sunt anti-Basescu. Nu am ce sa comentez mai mult", a adaugat Dragnea. El a mai spus ca PPDD a aratat fara tagada ca este anti-Basescu, ceea ce pentru PSD conteaza.

Birourile permanente ale celor doua Camere au decis, miercuri, sa modifice textul declaratiei politice care a fost supusa votului plenului comun, in sensul de a nu mai cere ”demisia de onoare” a sefului statului, cum se preciza in textul initial, ci demisia efectiva. ”Textul a suferit o modificare. S-a facut o propunere in Birourile permanente in sensul ca nu putem sa vorbim de o demisie de onoare, si pur si simplu sa se ceara demisia, pentru ca s-a apreciat ca o demisie de onoare nu ar fi trebuit solicitata. Demisia de onoare e un act unilateral care protejeaza onoarea celui care este in aceasta situatie. S-a apreciat ca cererea de demisie e suficienta pentru a se produce acest lucru”, a precizat secretarul Camerei Niculae Mircovici.

El a spus ca draft-ul textului de declaratie politica aprobat a fost cel propus de presedintii Camerelor, Calin Popescu Tariceanu si Valeriu Zgonea, acesta fiind adopat cu 16 voturi ”pentru”, 5 voturi ”impotriva” si o abtinere.

Seful statului le-a transmis deja "domnilor" care ii cer plecarea din functie ca nu ia in considerare aceste demersuri. Propunerea de adoptare a unei declaratii politice privind demisia de onoare a presedintelui Traian Basescu, ca urmare a cazului in care este implicat fratele acestuia, a fost formulata de presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu. El a precizat ca aceasta declaratie are o valoare de principiu, politica, si nu una juridica.

Pe site-ul Senatului a fost postat tot luni si un proiect de declaratie care sa fie supus votului in plenul acestei Camere. "Pe data de 6 iunie 2012, in temeiul Art. 95. Al. 1 din Constitutie, Parlamentul l-a suspendat din functie pe Presedintele Romaniei. La Referendumul organizat pe 29 iulie 2012, conform Art. 95, Al. 3 din Constitutie, o majoritate de 87% din cei care s-au prezentat la urne a votat pentru demiterea Presedintelui Romaniei. Vointa majoritatii covarsitoare a votantilor a fost infranta atunci in conditiile cunoscute. In ciuda acestui vot de blam, atitudinea Presedintelui Romaniei nu s-a ameliorat in ultimii doi ani, din contra, au aparut noi manifestari contrare Constitutiei sau la limita constitutionalitatii, cu precadere in preajma alegerilor, dar nu numai. Scandalul intern fara precedent si cu largi ecouri internationale negative generat de arestarea fratelui Presedintelui Romaniei, de legaturile acestuia cu indivizi care au actionat in afara legii, dar si de imprejurarea ca Presedintele Romaniei avea cunostinta de mai bine de un an de potentialul penal al acestor relatii si activitati, dar nu a intervenit pentru curmarea acestei stari de fapt, au creat o situatie si o imagine incompatibile cu statutul functiei de Presedinte al Romaniei si cu mult sub demnitatea impusa acestei pozitii in stat. Avand in vedere cele mentionate, Senatul Romaniei intrunit in plenul sau, solicita presedintelui Romaniei, Traian Basescu, sa-si prezinte demisia de onoare", se arata in proiectul de declaratie initiat de Tariceanu.

De altfel, luni, premierul Victor Ponta declara ca forma propusa de Calin Popescu Tariceanu pentru declaratia pe care Parlamentul urmeaza sa o adopte pentru a cere demisia sefului statului trebuie imbunatatita. Regulamentul activitatilor comune ale Camerei Deputatilor si Senatului stabileste, intre situatiile de competenta forurilor legislative reunite, "adoptarea unor declaratii, mesaje sau a altor acte cu caracter exclusiv politic". Aprobarea actelor cu caracter exclusiv politic se face cu votul majoritatii parlamentarilor prezenti la sedinta comuna.

PDL a refuzat sa participe la votul pentru demisia lui Traian Basescu, iar UDMR s-a abtinut

Se stia deja ca PDL nu participa la plenul reunit pentru declaratia privind demisia presedintelui. "Noi nu o sa participam la sedinta. Nu vrem sa giram aceasta mascarada politica a lui Ponta si Tariceanu privind demisia de onoare a presedintelui Basescu. E neconstitutionala cererea lor. Noi asa am hotarat", a spus marti liderul deputatilor PDL, Tinel Gheorghe.

In ceea ce-i priveste pe liberali, PNL a propus propria declaratie pentru demisia lui Traian Basescu. Parlamentarii PNL au adoptat, marti, in grupurile reunite, un proiect de declaratie distincta de cea a lui Calin Popescu Tariceanu, pentru demisia de onoare a presedintelui. "PNL cere demisia de onoare a domnului presedinte Traian Basescu. Nu este o decizie de moment generata de initiativele lui Victor Ponta sau Calin Popescu Tariceanu, ei neavand tinuta morala si statutul in raport cu justitia sa ceara PNL o atitudine fata de grava situatie in care a fost adusa Romania de familia presedintelui Traian Basescu si dosarele ei penale. Ii cerem demisia de onoare domnului Traian Basescu pentru ca suntem consecventi cu milioanele de romani care stiu cine este acesta si s-au exprimat prin vot raspunzand la intrebarea: «Merita Traian Basescu sa fie presedinte al Romaniei, sau nu?» ii cerem demisia pentru ca tara nu poate fi reprezentata in Europa si in lume de un astfel de presedinte, cu un astfel de dosar penal in care sunt subiecti fratele si ginerele domniei sale. Politica externa si imaginea Romaniei trebuie sa fie aparate si reprezentate cu demnitate, iar domnul Traian Basescu nu mai este, in opinia PNL, cel indreptatit moral si politic sa o faca. Iata de ce, dincolo de orice conjunctura de moment, PNL a decis sa ceara demisia de onoare a presedintelui Traian Basescu", a citit liderul senatorilor PNL, Puiu Hasotti, din declaratia propusa de PNL.

El a precizat ca declaratia PNL va fi inaintata Birourilor Permanente reunite pentru a fi propusa plenului Parlamentului spre adoptare. "In virtutea acestei declaratii vom vota solicitarea de demisie a presedintelui Traian Basescu", a completat Hasotti.

Liderul deputatilor PNL, George Scutaru, a afirmat ca liberalii sunt de acord sa sustina ideea demisiei de onoare a lui Traian Basescu, dupa ce a fost intrebat daca vor vota pentru declaratia propusa de Calin Popescu Tariceanu in cazul in care va fi respinsa propunerea facuta de PNL. El a evitat sa raspunda la intrebarea referitoare la faptul ca grupurile PNL si PDL nu s-au corelat pentru o pozitie similara in acest subiect.

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a anuntat, miercuri dimineata, ca parlamentarii Uniunii vor vota ”dupa constiinta” in privinta declaratiei care cere demisia presedintelui Traian Basescu, el subliniind ca in acest moment nu exista elemente pentru a stabili o vinovatie a sefului statului. ”In acest moment nu avem elemente pentru a stabili o vinovatie a lui Traian Basescu. Daca ne gandim doar politic, toata lumea este de acord si trebuie sa se vada care este acum rolul presedintelui Traian Basescu intr-un astfel de scandal si, din acest punct de vedere, cu sau fara declaratia Parlamentului, fiecare om are capacitatea de a spune ce crede despre Traian Basescu si nu trebuie sa facem din acest subiect acum, cu patru luni inainte de terminarea mandatului sau, o lupta politica”, a declarat Kelemen Hunor.

El a mai spus ca acest caz nu trebuie politizat si ca majoritatea colegilor sai din UDMR au fost de acord sa mearga pe varianta votului ”dupa constiinta”. ”Nu e cazul sa vina Parlamentul sa spuna ce ar trebui sa faca presedintele cand fratele lui a gresit, a gresit enorm de mult”, a adaugat liderul UDMR. ”Argumentele au fost prezentate de mai multe ori in aceasta saptamana. in primul rand, pentru faptele lui Mircea Basescu, Traian Basescu nu are o responsabilitate directa si nu avem elemente pentru a stabili si, mai ales Parlamentul, in acest moment, nu are aceste elemente pentru a stabili o vinovatie a lui Traian Basescu”, a spus el.

Sigur, daca mai tarziu apar elemente despre influenta presedintelui Basescu asupra cazului in justitie, in procuratura, va fi o alta situatie, dar in acest moment nu avem aceste elemente si, daca ne-am gandi cum s-a raportat presedintele Basescu la Parlamentul Romaniei pe parcursul anilor, atunci am avea motive pentru un astfel de vot in ceea ce priveste declaratia de azi, dar nu trebuie sa politizam aceasta poveste, acest caz, si nu trebuie sa raspundem cu aceeasi moneda cand e vorba despre credibilitatea Romaniei, cand e vorba despre credibilitatea institutiilor”, a afirmat Kelemen.

Kelemen Hunor a precizat ca, de aceea, colegii sai, ”marea majoritate, aproape in totalitate, au fost de acord sa se mearga pe varianta votului dupa constiinta”. ”Suntem consecventi din acest punct de vedere, nu spunem o noutate, dar acest lucru nu inseamna ca Traian Basescu, in acest moment si in continuare, pana la sfarsitul mandatului are prestigiul si credibilitatea necesare, dar nu este cazul sa vina Parlamentul, din punctul nostru de vedere, sa spuna ce ar trebui sa faca cand fratele lui (...) a gresit enorm de mult”, a declarat el.

PPDD a anuntat, prin Dan Diaconescu, ca parlamentarii partidului vor vota la sedinta Parlamentului pentru declaratia prin care i se cere demisia de onoare presedintelui Traian Basescu. "Maine (miercuri - n.r.), grupul PPDD va vota pentru demisia domnului presedinte Traian Basescu, va vota in favoarea rezolutiei propuse de unii lideri ai Parlamentului deja. Vom vedea la capatul sedintei de maine cine sunt ceilalti parlamentari, cine sunt celelalte partide romanesti care sunt alaturi de PPDD sau sunt in sensul acesta al aliantei anti-Basescu, impotriva domnului Traian Basescu", a spus Diaconescu.

In ceea ce priveste PC, liderul acestui partid, Daniel Constantin, a mentionat luni ca parlamentarii conservatori vor fi prezenti si vor vota in favoarea unei declaratii politice a Parlamentului prin care sa i se solicite presedintelui Traian Basescu sa demisioneze.

Liderul PSD, premierul Victor Ponta, a declarat ca va sustine declaratia politica a Parlamentului prin care i se cere demisia de onoare presedintelui Traian Basescu, seful Guvernului fiind prezent in plenul Parlamentului. El mentiona de altfel inca de luni ca parlamentarii PSD-UNPR vor vota declaratia politica. "Daca va exista aceasta sedinta - si va exista - si daca ajungem la un acord, ceea ce cu siguranta se va intampla, parlamentarii PSD-UNPR vor vota in favoarea declaratiei politice care sa ceara presedintelui Romaniei asumarea politica a raspunderii pentru buna functionare a Justitiei si pentru imaginea internationala a Romaniei", a spus atunci Ponta.

Ghise a propus plenului adoptarea unei hotarari pentru finalizarea referendumului din 29 iulie 2012

Senatorul PNL Ioan Ghise a propus, in plenul reunit, sa se introduca pe ordinea de zi un proiect de hotarare prin care sa se finalizeze referendumul din 29 iulie 2012 pentru demiterea presedintelui, insa presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a spus ca regulamentar nu este posibil. Ghise a spus ca adoptarea acestui proiect de hotarare ar avea un efect juridic, in timp ce declaratia care va fi adoptata de Parlament nu are efecte juridice.

Zgonea a aratat ca Ghise trebuia sa depuna proiectul mai intai la grupurile parlamentare si apoi in Biroul permanent pentru a fi introdus pe ordinea de zi.

Protest al PMP cu ”biletelul roz” fata de sedinta Parlamentului pentru demisia lui Basescu

Liderul PMP Elena Udrea si alti parlamentari ai partidului au protestat, miercuri, pe holurile Parlamentului, fata de sedinta comuna a celor doua Camere, ei avand hartii pe care scria "Trafic de influenta", dar si copia marita a "biletelului roz" transmis de Tariceanu lui Traian Basescu in 2005. Udrea a precizat ca parlamentarii PMP nu vor intra la sedinta Parlamentului in care se discuta cererea de demisie a presedintelui Traian Basescu si a precizat ca demersul lor este un raspuns la ceea ce se intampla in Parlament, "la tupeul maxim al majoritatii parlamentare, care de ani de zile boicoteaza justitia, saboteaza orice actiune a DNA, atunci cand e vorba de coruptie a parlamentarilor".

"Avem zeci de cazuri in care parlamentarii si-au permis sa voteze impotriva solicitarii DNA in cazul in care DNA acuza parlamentarii si, totusi, astazi majoritatea parlamentara in Parlament isi permite sa ceara printr-o scrisoare demisia de onoare a presedintelui Traian Basescu pentru fapte pe care nu le-a facut", a precizat Elena Udrea.

Ea a aratat ca ”e culmea tupeului” sa vorbesti de onoare atunci cand in sala Parlamentului "se afla oameni precum Isaila, Chiuariu, Vosganian".

"Cat tupeu trebuie sa aiba domnul Tariceanu ca dupa ce a scris un astfel de biletel sa ceara demisia lui Traian Basescu pentru fapte pe care presedintele nu le-a facut?", a mai spus Udrea, care a aratat ca parlamentarii PMP asteapta si autograf din partea lui Tariceanu pe aceste biletele.

Reactia lui Traian Basescu

traian basescu
La randul sau, presedintele Traian Basescu a declarat, luni, ca "domnilor" care ii cer demisia le spune ca nu ia in considerare declaratii ale Parlamentului in acest sens, mentionand ca actuala majoritate este cea care a gestionat "martea neagra" si a respins vreo 10 cereri ale justitiei legate de parlamentari. El a spus ca a vazut ca niste "domni" din politica romaneasca ii cer demisia pentru o fapta pe care nu a facut-o. "Ii anunt pe acesti domni ca nu voi lua in considerare strigatele lor si nici declaratii ale Parlamentului", a spus Basescu. El a mentionat ca exista Constitutie si legi care prevad in ce situatii presedintele nu-si mai poate continua mandatul. "in niciun caz cand fratele presedintelui este suspectat", a adaugat Basescu.

"Constat ca subordonatii politici ai domnului Voiculescu, Calin-Anton Popescu-Tariceanu si Victor-Viorel Ponta, au gasit cu cale sa mobilizeze majoritatea parlamentara pentru o declaratie a Parlamentului prin care cer demisia presedintelui. Oameni buni, mi-e cam greu sa iau in serios o declaratie a unei majoritati parlamentare care a gestionat martea neagra. A unei majoritati parlamentare care a respins de vreo zece ori, si sunt acolo, vor vota zilele urmatoare aceasta declaratie, sunt vreo zece senatori si deputati pentru care justitia a cerut sa ii aiba la dispozitie in vederea unor anchete. Ce credibilitate au in fata mea, atat timp cat eu am privit pur si simplu, ca oricare dintre dumneavoastra, la declansarea unor proceduri care l-au vizat pe fratele meu si care l-au dus in arest preventiv. Nu spun ca e vinovat. Va trebui sa hotarasca o instanta acest lucru. Dar nu am inteles in niciun fel sa obstructionez justitia, nici macar sa dau un telefon sa intreb pentru ce este anchetat sau arestat. Am privit ca si dumneavoastra la televizor, vazand si filmuletele, vazand si actiunea justitiei", a mai spus Traian Basescu, in declaratia de presa sustinuta la Palatul Cotroceni.

"Care este inaltimea morala a acestor politicieni care s-au sustras urmaririi penale sa vina astazi sa dea lectii? Repet, eu nu spun ca evenimentul care s-a petrecut cu fratele meu este un eveniment fericit. Dimpotriva, este un lucru care nu ar fi trebuit sa se intample. Dar avem abordari diferite vizavi de responsabilitatea in fata legii, asta este evident. Deci ii anunt pe acesti domni ca nu voi lua in consideratie nici strigatele lor, si nici declaratii ale Parlamentului. Obiectivul meu este ca pana la sfarsitul mandatului, pana in ultima zi a mandatului meu, sa continue procesul de consolidare a justitiei, sa continue lupta anticoruptie cu toata forta statului si as vrea, mi-as dori mult ca pana la sfarsitul mandatului Romania sa inceapa procesul de intrare in Schengen", a adaugat presedintele Basescu.

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Citește și...
Noi stenograme in cazul Mircea Basescu. Surse Mediafax: Probele video depuse la dosar au fost autentificate de DNA
Noi stenograme in cazul Mircea Basescu. Surse Mediafax: Probele video depuse la dosar au fost autentificate de DNA

Fisierele video depuse de fiul lui Bercea Mondial ca probe in sustinerea plangerii sale impotriva lui Mircea Basescu, au fost folosite de anchetatori doar dupa ce au fost certificate de un specialist tehnic al DNA, conform Mediafax.

Ginerele lui Basescu ar fi falsificat actele pentru un teren de 44 de mil. de lei. Radu Pricop refuza sa comenteze acuzatiile
Ginerele lui Basescu ar fi falsificat actele pentru un teren de 44 de mil. de lei. Radu Pricop refuza sa comenteze acuzatiile

Ginerele lui Basescu, avocatul Radu Pricop, este acuzat de fals in inscrisuri sub semnatura privata. Procurorii Parchetului General il suspecteaza ca ar fi falsificat acte in legatura cu restituirea mai multor terenuri nationalizate cu valoare mare. 

Directorul SRI: Basescu a fost informat in cazul Bercea, dar NU si despre legaturile interlopului cu fratele presedintelui
Directorul SRI: Basescu a fost informat in cazul Bercea, dar NU si despre legaturile interlopului cu fratele presedintelui

Serviciul Roman de Informatii NU l-a anuntat pe presedintele Traian Basescu despre relatiile fratelui sau cu Sandu Anghel, zis Bercea Mondial. Dezvaluirea a fost facuta de directorul SRI, George Maior, audiat la comisia de specialitate din Parlament.

Recomandări
Arma NATO care va tranzita România pentru a ajunge în Ucraina. MApN îi va asigura combustibilul
Arma NATO care va tranzita România pentru a ajunge în Ucraina. MApN îi va asigura combustibilul

Între timp, apărarea Ucrainei suferă din cauza stocurilor tot mai mici de muniție. Un ajutor substanțial este pe drum din Finlanda, stat care a aderat la NATO anul trecut.

PSD și PNL s-au înțeles: Cătălin Cîrstoiu va fi candidatul comun al Coaliției la Primăria Capitalei
PSD și PNL s-au înțeles: Cătălin Cîrstoiu va fi candidatul comun al Coaliției la Primăria Capitalei

După aproape aproape ore de discuții, coliția de Guvernare a decis luni seară că medicul Cătălin Cîrstoiu este candidatul PSD-PNL pentru Primăria Capitalei.

Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri
Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri

Peste 1.900 de primării ar fi putut să ia bani europeni prin PNRR pentru înființarea așa-numitelor centre de colectare cu aport voluntar.