Cine e Dan Mihalache, posibil sef al cancelariei prezidentiale a lui Klaus Iohannis. Relatiile lui cu PONTA si Adrian NASTASE

Dan Mihalache cu Adrian Nastase la PSD

Anuntat ca fiind "in carti" pentru postul de sef al cancelariei de la Cotroceni a noului presedinte al Romaniei, Dan Mihalache a fost membru al PSD inainte de a trece la liberali

Dan Mihalache a fost ani buni unul dintre membrii marcanti ai FSN/FDSN/PDSR/PSD, pentru ca din 2009 sa treaca la liberali. Anuntat acum, pe surse, ca unul dintre viitori consilieri ai lui Klaus Iohannis si posibil sef al cancelariei prezidentiale (informatie confirmata chiar de Mihalache, potrivit Evenimentul Zilei), Mihalache era pe vremuri un apropiat al lui Victor Ponta si Adrian Nastase. Iar mai aproape de zilele noastre a ajuns pe prima pagina a ziarelor in urma unui conflict cu Agentia Nationala de Integritate.

Nascut in 1971, Mihalache a fost in primii ani dupa Revolutie jurnalist la ziarul Azi, oficiosul de atunci al FSN. Printre colegii sai de redactie se numara, de altfel, si Gabriela Firea, dupa cum a recunoscut insusi liberalul in timpul campaniei electorale, dupa atacul lui Firea la adresa lui Iohannis: "Ne cunoastem de mai bine de 20 de ani, de cand ai venit cu bocceluta in mana de la Bacau, chemata de Octavian Stireanu la ziarul Azi. Am fost colegi de birou si, cred eu, intr-o vreme chiar prieteni". In politica, Mihalache a intrat la doar 23 de ani, cand a devenit expert guvernamental pentru cabinetul condus de Nicolae Vacaroiu.

In perioada guvernarii CDR a condus departamentul de analiza politica al Aliantei pentru Romania – o grupare reformatoare rupta din PDSR si condusa de Teodor Melescanu. In paralel, a terminat Facultatea de Drept si a obtinut un doctorat la SNSPA, la sustinerea caruia marturiseste ca i s-au alaturat “prieteni buni”: Adrian Nastase, Titus Corlatean, Iosif Boda.

Citește și
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis, pentru Reuters: PNL ar putea avea majoritate in Parlament in 2015 si ar putea schimba Guvernul
Alertă maximă la Iași după moartea liderului interlop Costel Corduneanu. Planul conceput de poliție, echivalent cu un cod roșu la accidente rutiere: „Suntem mai mulți ca de obicei”

De altfel, acelasi Adrian Nastase l-a numit pe Dan Mihalache consilier al sau in 2001. Iar intre 2004 si 2008 a fost deputat PSD de Maramures, observator din partea Romaniei in Parlamentul European si pentru scurt timp si europarlamentar.

In 2009, Dan Mihalache a trecut insa la liberali. Pe pagina sa de Facebook apare doar in compania liderilor PNL, insa trecutul sau in PSD a ramas vizibil pe Internet, unde inca mai pot fi gasite postarile de pe blogul lui Mihalache din 2007 si 2008, in care, de exemplu, scria cum “domnul Presedinte Ion Iliescu a tinut un discurs excelent, cu un mare continut de orientare politica”.

Si tot pe Internet se gasesc si fotografii – postate chiar de Mihalache – care il prezinta in compania unor lideri social-democrati, printre care Adrian Nastase, Victor Ponta sau Corina Cretu, pe care in 2008 o declara “cea mai veche prietena a mea din politica”.

Dupa ce a trecut la liberali acum 5 ani, Dan Mihalache a condus campania electorala a lui Crin Antonescu pentru alegerile prezidentiale din 2000. A devenit apoi consilier politic al presedintelui PNL, Sef al Departamentului de Analiza Politica si Comunicare al partidului si a ajuns chiar Secretar General Adjunct al Guvernului in 2012.

In luna noiembrie a aceluiasi an, Agentia Nationala de Integritate l-a acuzat de incompatibilitate, pe motiv era in acelasi timp si administrator al unui SRL. Mihalache l-a atacat atunci dur pe seful ANI, Horia Georgescu, numindu-l „jigodie frustrata”, dupa ce anterior ceruse „corectii” in functionarea Agentiei. Cand ambasadorul SUA afacut o declaratie in favoarea ANI, Mihalache a declarat ca „Pe mine personal ma lasa rece aceasta declaratie. si parteneriatul strategic romano-american. Daca parteneriatul romano-american sta in domnul Horia Georgescu, mai bine fara".

In cele din urma, Dan Mihalache a fost demis din functia de Secretar General Adjunct al Guvernului de premierul Victor Ponta. Motivul oficial, potrivit lui Crin Antonescu, au fost declaratiile „nepotrivite, nu antimericane”. Dan Mihalache a dat ANI in judecata, contestand decizia de incompatibilitate iar in 2014 a castigat definitiv procesul la ICCJ.

Pana in martie anul acesta, Dan Mihalache a fost secretar general al Senatului, dandu-si demisia dupa ruperea USL. Implicat in campania electorala a lui Klaus Iohannis, a avut schimburi dure de replici cu acest prilej cu Gabriela Firea si Dan Sova, pe care ii considera, potrivit spuselor sale, prieteni, dar si cu jurnalistii de la Antena 3, despre care spune ca "imi sunt in majoritate amici". Numirea sa ca sef al cancelariei prezidentiale pare sa nu fi fost o surpriza, dat fiind ca intr-un interviu publicat luni, 24 noiembrie, de Gazeta de Maramures, Mihalache anunta ca proiectul sau prezent este "organizarea administratiei prezidentiale".

 (imagini: Flickr Dan Mihalache, Facebook)

Articol recomandat de sport.ro
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Citește și...
Prefectura Sibiu: Klaus Iohannis poate demisiona de la Primarie si la 15 zile dupa ce depune juramantul
Prefectura Sibiu: Klaus Iohannis poate demisiona de la Primarie si la 15 zile dupa ce depune juramantul

Klaus Iohannis poate demisiona din functia de primar al municipiului Sibiu si la 15 zile dupa ce devine oficial presedintele Romaniei prin depunerea juramantului.

Klaus Iohannis, pentru Reuters: PNL ar putea avea majoritate in Parlament in 2015 si ar putea schimba Guvernul
Klaus Iohannis, pentru Reuters: PNL ar putea avea majoritate in Parlament in 2015 si ar putea schimba Guvernul

Presedintele ales al Romaniei, Klaus Iohannis, a anticipat marti ca mai multi parlamentari ar putea abandona coalitia premierului Victor Ponta in urmatoarele saptamani intr-un numar suficient de mare pentru a conduce la caderea Guvernului anul viitor.

Klaus Iohannis avertizeaza ca tara este
Klaus Iohannis avertizeaza ca tara este "parazitata de coruptie": "Este o Romanie asasinata"

Prezent la o dezbatere organizata de mai multe ONG-uri pe tema coruptiei din Romania, presedintele ales Klaus Iohannis a declarat ca unul dintre principalele sale obiective este dezvoltarea capacitatii Directiei Nationale Anticoruptie.

Recomandări
Comisia Europeană a făcut anunțul momentului. Ce trebuie să se întâmple pentru ca România să adere complet la Schengen
Comisia Europeană a făcut anunțul momentului. Ce trebuie să se întâmple pentru ca România să adere complet la Schengen

Comisia Europeană a publicat, marţi, un raport cu privire la starea Spaţiului Schengen în anul care a trecut. Cu această ocazie, au fost anunțate priorităţile pentru anul următor.

 

Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu

Administrația Prezidențială a anunțat, marți, că a transmis ministrului Justiției, Alina Gorghiu, conform procedurii, cererile de urmărire penală față de fostul premier Petre Roman și fostul vicepremier Gelu-Voican Voiculescu.

Răsturnare de situație în dosarul în care este judecat Vlad Pascu. Inspecţia Judiciară a cerut suspendarea judecătoarei
Răsturnare de situație în dosarul în care este judecat Vlad Pascu. Inspecţia Judiciară a cerut suspendarea judecătoarei

Răsturnare de situație în dosarul în care Vlad Pascu, tânărul care a provocat, vara trecută, accidentul de pe litoral, este judecat pentru omor din culpă.