Catastrofa in Ucraina. Locuitorii unui sat ucrainean: "Au inceput sa cada oameni din cer". INFOGRAFIC si LIVE UPDATE

×
Codul embed a fost copiat

18 iulie 2014. Un avion care venea din Amsterdam si se indrepta spre Kuala Lumpur, in Malaysia, s-a prabusit in Ucraina. Toate cele 298 de persoane care se aflau la bord au murit.

Urmariti acest subiect si pe Twitter -> @StirileProTV

Vezi AICI continuarea evenimentelor.

Sinteza evenimentelor:

-► Un avion Boeing 777, care zbura pe ruta Amsterdam  Kuala Lumpur (Malayisia), s-a prabusit in estul Ucrainei, foarte aproape de frontiera cu Rusia. In momentul incidentului, aparatul traversa zona in care au loc confruntari violente intre armata ucraineana si rebeli.

Citește și
avion
Cine a doborat avionul? Ministerul rus al Apararii: Sistemul de rachete ucrainean era activ in ziua prabusirii aeronavei
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

-► Toate cele 298 de persoane care se aflau la bord (pasageri si membri ai echipajului) au murit. Cele mai multe dintre victime sunt olandezi: 154. Ministerul Afacerilor de Externe de la Bucuresti anunta ca pe lista de pasageri se afla numele unui roman cu dubla cetatenie.

-► Vladimir Putin a declarat ca Ucraina poarta responsabilitatea avionului prabusit.

-► INFOGRAFIC. Ce s-a intamplat cu zborul MH17 

Cronologia evenimentelor, vineri, 18 iulie 2014:

ora 22:30 Potrivit CNN, observatorii internationali care s-au deplasat la locul tragediei au avut numai un acces LIMITAT la epava avionului prabusit.

ora 21:30 Peste 100 de studenti de la Universitatea de Medicina si Farmacie (UMF) din Cluj-Napoca i-au comemorat, vineri seara, pe cei doi colegi ai lor care si-au pierdut viata in accidentul aviatic din Ucraina. Participantii la comemorare, intre care s-au numarat studenti romani, dar si de la sectiile engleza si franceza ale UMF, s-au adunat in jurul orei 19.30 intr-un parc din curtea interioara a universitatii, unde au adus flori si fotografii cu cei doi tineri decedati si au aprins lumanari. La ceremonie au participat si doua rude ale studentului decedat, care avea dubla cetatenie, romana si canadiana, si care si-a pierdut viata alaturi de iubita sa. Accesul jurnalistilor a fost interzis de catre conducerea universitatii clujene, iar participantii la ceremonie au refuzat sa faca orice declaratie.

ora 21:00 Autorii atacului care a vizat avionul de pasageri prabusit in Ucraina trebuie adusi in fata justitiei si pedepsiti, afirma premierul Malaysiei, Najib Razak, citat de AFP. "Daca se dovedeste ca avionul a fost doborat, cerem ca cei responsabili sa fie adusi in fata justitiei", a spus Najib Razak. "Este vorba de un act barbar, inuman, violent si iresponsabil", a spus premierul malaysian.

ora 19:45 Avionul malaysian prabusit in Ucraina a fost doborat de o racheta lansata dintr-o zona controlata de separatistii prorusi, afirma presedintele SUA, Barack Obama, citat de AFP.

"Ceea ce stim in momentul de fata este ca o racheta sol-aer a fost trasa si a provocat prabusirea avionului. Stim ca racheta a fost lansata de pe un teritoriu aflat sub controlul separatistilor prorusi. Este prematur sa stim intentiile celor care au lansat racheta", a explicat Obama, precizand ca tehnologia militara utilizata de rebeli este prorusa.

"Prabusirea avionului este o tragedie teribila", a spus Obama, precizand ca printre cele 298 de victime se numara si un cetatean american.

"Incidentul aviatic din Ucraina trebuie sa fie un semnal de alarma pentru Europa privind Rusia", a spus Obama.

"Conflictul din estul Ucrainei va avea consecinte, nu va putea ramane la nivel local. (...) Acest lucru aminteste cat de importante sunt mizele pentru Europa, nu doar pentru Ucraina", adauga Obama.

Presedintele SUA a precizat ca este necesar un nou armistitiu in estul Ucrainei.

ora 19:35 ANCHETA: Aeronava zbura la 10 mii de metri altitudine cand a fost lovita de o racheta sol aer trasa, se presupune, de insurgentii prorusi. Avionul a intrat in picaj, lipsit cel mai probabil de orice control, iar undeva la 2000 de metri altitudine, s-a rupt din nou moment in care s-a auzit o a doua explozie.

"Racheta fie a lovit o parte nu foarte importanta care sa produca explozia instantanee, adica o aripa un moto, fuselajul in partea centrala unde sunt rezervoare, si ca cel mai probabil explozia a avut loc in partea din spate a avionului spre coada avionului unde ar fi afectat o parte din sistemele de comanda", explica Cezar Osiceanu, pilot.

Bucatile de avion s-au imprasitat pe o raza de aproximativ 5 kilometri.

La kilometri distanta de punctul principal de impact este gasita o bucata din aripa avionului si o parte din coada aeronavei.
Distantele la care se afla resturile aeronavei, felul in care sunt avariate parti din aceasta, toate ajuta la ancheta.

Olanda a cerut sa fie si ea parte din ancheta si nu este singurul stat care vrea sa participe. Depinde insa foarte mult de insurgentii pro rusi , daca le vor permite accesul in zona specialistilor straini.

ora 19:00 "Rebelii nu pot dobora avioane fara echipament sofisticat. Iar acel echipament vine din Rusia. Nu stim inca nimic sigur, dar violenta de acolo este facilitata, in parte, de sprijinul venit din Rusia", a spus Barack Obama.

ora 18:50 Experti din cadrul Biroului Federal de Investigatii (FBI) si Agentiei Federale pentru Securitatea Transporturilor (NTSB) ar putea participa "cu un rol consultativ" la ancheta privind prabusirea avionului Malaysia Airlines in estul Ucrainei, a declarat un oficial american, relateaza ABC News online.

Anchetatorii vor fi nevoiti sa infrunte ostilitatea regionala pentru a avea acces la epava avionului Malaysia Airlines, in eforturile de a gasi raspunsurile privind cauzele prabusirii aeronavei, care s-a soldat cu 298 de morti.

ora 18.45 Avionul malaysian prabusit in estul Ucrainei probabil a fost doborat cu o racheta sol-aer lansata dintr-o zona aflata sub controlul separatistilor prorusi, afirma ambasadorul Statelor Unite la ONU, Samantha Power, citata de AFP. Samantha Power a precizat ca, cel mai probabil, avionul a fost doborat cu o racheta de tip Buk SA-11. "Exista indicii conform carora insurgentii prorusi au doborat avionul, dar nu putem fi siguri ca aceasta este concluzia definitiva", a declarat un alt oficial american, sub protectia anonimatului. "Daca, intr-adevar, separatistii prorusi sunt in spatele acestui atac impotriva unui avion de linie, ei si sustinatorii lor probabil vor incerca sa ascunda dovezile", a declarat Power. "De aceea, este extrem de important ca investigatia sa inceapa imediat", a precizat ambasadorul SUA.

ora 18.30 Locuitori dintr-un sat ucrainean aflat in zona in care s-a prabusit zborul MH17 joi afirma ca au crezut initial ca localitatea este "bombardata", dar, dupa ce au iesit din case, au vazut fragmente de avion cazand peste locuinte si "oameni cazand din cer", relateaza BBC News online.

"Am auzit un zgomit, ca o explozie", a declarat o locuitoare, Alla, din satul Rasipnoie. "Am crezut ca suntem bombardati. Dar, cand am fugit afara, am vazut o parte dintr-un avion cazand peste casa noastra", a continuat ea.

"Erau parti de avion in curte si diferite hartii", si-a amitit aceasta martora oculara, adaugand ca "am gasit si aceasta bucata dintr-un card de credit de la o banca americana". Alti locuitori din satul ucrainean au spus ca au vazut "oameni cazand din cer".

Unul dintre ei, Nikolai, a declarat pentru agentia Reuters ca "era cam ora (locala) 17.00 (17.00, ora Romaniei). Se auzea un huruit foarte puternic de avion, dupa care a avut loc un fel de explozie ori o bubuitura, iar dupa aceea au inceput sa cada oameni din cer".

"Apareau oameni direct din nori. Apoi a aparut si fuzelajul avionului si a cazut acolo, la aproximativ 50 de metri de aici", a declarat acest martor ocular.

Aproximativ 100 de specialisti in domeniul SIDA, familii care plecau in vacanta, inclusiv un cuplu de florari, restauratori celebri si un senator au murit, intre multi altii, in urma prabusirii zborului MH17 in Ucraina.

ora 17:35 ANCHETA ESTE COMPROMISA. O ANALIZA WASHINGTON POST

Ancheta in cazul prabusirii avionului malaysian in estul Ucrainei este deja compromisa, in conditiile in care primii care au ajuns la locul tragediei au fost cativa mineri, localnici dotati cu camere de luat vederi sau copii, in cautare de suvenire, comenteaza un analist de la Washington Post.

In circumstante normale, primii care sosesc la locul prabusirii unui avion sunt profesionisti, care delimiteaza zona, filmeaza toate detaliile, examineaza si trimit spre analiza parti ale epavei aeronavei.

Dupa prabusirea avionului MH17 al companiei Malaysia Airlines, joi, primii care au sosit la locul tragediei au fost cativa mineri, anchetatori amatori, localnici dotati cu camere de luat vederi sau copii, in cautare de suvenire.

Acestia umblau printre ramasitele avionului, a carui prabusire s-a soldat cu moartea tuturor celor 298 de persoane de la bord. Unii stropeau cu apa peste tot, altii faceau fotografii si filmulete pe care le puneau pe YouTube.

Cei sositi la fata locului au gasit o scena ingrozitoare. O femeie imbracata in negru avea o mana ridicata, un barbat, cu sosete dar fara pantaloni, avea mainile pe piept. Altii purtau centurile de siguranta, iar un barbat avea langa el un iPhone. Imprastiate peste tot erau obiecte de ingrijire personala, dar si o bicicleta.

"Este un loc contaminat", a apreciat Mark Rosenker, fostul presedinte al Comisiei pentru siguranta transporturilor din SUA. "Este absolut oribil. Ar putea lipsi mai multe parti", a adaugat el.

ora 17:30 Consiliul de Securitate al Natiunilor Unite solicita initierea unei investigatii internationale independente in cazul avionului de pasageri prabusit in estul Ucrainei. "Consiliul de Securitate evidentiaza necesitatea ca toate partile sa aiba acces imediat la locul prabusirii, pentru obtinerea datelor necesare in ancheta", informeaza un comunicat oficial.

ora 17:00 Avionul malaysian prabusit in estul Ucrainei era la zi cu reviziile si functiona normal in momentul in care comunicatiile s-au intrerupt, anunta compania Malaysia Airlines, citata de AFP. "Ultima revizie tehnica la acest avion a fost efectuata pe 11 iulie, carnetul de intretinere era in ordine, avionul a zburat 17 ani", a declarat Huib Gorter, vicepresedintele filialei europene a companiei Malaysia Airlines, intr-o conferinta de presa organizata la Aeroportul Schiphol din Amsterdam.

ora 16:50 Compania Malaysia Airlines a anuntat vineri, intr-un comunicat, ca avionul doborat joi in Ucraina "s-a aflat tot timpul in spatiul aerian aprobat de ICAO (Organizatia Internationala a Aviatiei Civile)", relateaza BBC News Online. De asemenea, Malaysia Airlines a informat ca rudele pasagerilor din avionul doborat vor primi cate 5.000 de dolari (3.696 de euro) pentru "nevoi initiale". Cursa MH17 a depus un plan de zbor in care cerea sa survoleze Ucraina la 10.668 de metri altitudine, dar a primit instructiuni de la controlorii de trafic aerian ucraineni sa zboare la 10.058 de metri, precizeaza comunicatul. Planul de zbor al cursei MH17 a fost aprobat de Eurocontrol, singurul organism responsabil de rutele avioanelor civile prin spatiul aerian european, potrivit comunicatului. "Ruta prin spatiul aerian ucrainean, unde s-a produs incidentul, este folosita frecvent de cursele dinspre Europa catre Asia. O cursa a altei companii se afla pe aceeasi ruta in momentul incidentului cu MH17, ca multe alte curse ale altor companii din zilele si saptamanile precedente", continua textul.

ora 16:45 Traficul in spatiul aerian al Romaniei a crescut cu aproximativ 15% dupa redirectionarea unor zboruri, in urma accidentului aviatic din estul Ucrainei, a anuntat vineri ROMATSA. "Precizam ca, in conditii normale de trafic, media aeronavelor pentru care regia asigura servicii de trafic aerian, pe o perioada de 24 de ore, este de 2.000 – 2.200, pe perioada verii si 1.600 – 1.800, pe perioada iernii", se arata intr-un comunicat al ROMATSA transmis vineri MEDIAFAX.

ora 16:35 O noua grafica publicata de BBC

ora 16:30 BBC scria in jurul pranzului ca pe internet au aparut imagini care ar putea arata militanti pro-rusi care transportau un sistem militar Buk, sol-aer, spre locul in care se preuspune ca s-ar fi tras asupra avionului malaysian. Conform sursei citate, aceste imagini sunt furnizate de jurnalistul pro-ucrainean Dmitro Tymchuk, reporter pe probleme militare in Ucraina. In urma cu putin timp pe internet a inceput sa circule si o inregistrare video cu acest sistem Buk.

ora 16:20 Separatistii din Ucraina au doborat avionul malaysian, conchid serviciile de informatii din SUA - Racheta care a doborat joi avionul Malaysia Airlines a fost lansata cel mai probabil de separatisti prorusi din estul Ucrainei, conchide o analiza preliminara clasificata a serviciilor americane de informatii, a declarat pentru CNN un oficial american din domeniul apararii. Oficialul a preferat sa-si pastreze anonimatul din cauza caracterului sensibil al acestor informatii.

ora 16:10 Presedintele rus, Vladimir Putin, le-a cerut vineri celor doua parti implicate in conflictul din Ucraina sa initieze un dialog direct cat mai repede posibil, dupa prabusirea unui avion malaysian in estul tarii, relateaza Russia Today, in pagina electronica. "Pacea ar trebui sa prevaleze pe teritoriul ucrainean. Ar trebui stabilit un contact direct intre cele doua parti aflate in conflict, cat mai repede posibil", a declarat el.

ora 16.00 Lista nationalitatilor persoanelor decedate in tragedia aviatica din Ucraina se schimba din nou. Patru persoane, inca neidentificate:

ora 15.01 Olanda, cea mai lovita de tragedia aviatica din Ucraina. 20 de victime, inca neidentificate. Un grafic publicat de CBS:

ora 15.00 OSCE discuta cu insurgentii prorusi pentru crearea unui culoar de acces la locul prabusirii

Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa a initiat discutii cu separatistii din Ucraina pentru crearea unui coridor care sa permita accesul anchetatorilor internationali la locul prabusirii avionului Malaysia Airlines, anunta presedintele OSCE, Didier Burkhalter, citat de AFP. "Incercam sa cream un coridor umanitar care sa permita accesul in aceasta regiune pentru a desfasura activitatile si ancheta necesare", a precizat Didier Burkhalter.

ora 14.30 O familie din Australia a pierdut patru membri in cele doua accidente implicand Malaysia Airlines

O femeie din Australia a pierdut rude apropiate atat in prabusirea avionului Malaysia Airlines din martie, cat si in incidentul aviatic petrecut joi in estul Ucrainei, informeaza Sydney Morning Herald. Fratele si cumnata lui Kaylene Mann se aflau la bordul Cursei 370 a Malaysia Airlines, disparuta in martie in zona Oceanului Indian. Se presupune ca cei doi - Rod Burrows si Mary Burrows - au murit. Vineri, Kaylene Mann, din Australia, a aflat ca fiica sa vitrega, Maree Rizk, se afla printre cele 298 de victime ale Cursei Malaysia Airlines MH17, prabusita in estul Ucrainei.

"Toata durerea a venit inapoi", afirma Greg Burrows, fratele lui Kaylene Mann. "Suntem cu nervii la pamant din nou", a spus el.

ora 14.20 Un lider al separatistilor ucraineni exclude o incetare a focului

Un lider al separatistilor ucraineni a exclus vineri o incetare a focului in Ucraina, ceruta de SUA si de europeni dupa prabusirea unui avion al companiei Malaysia Airlines in estul tarii, dar a declarat ca insurgentii prorusi vor permite accesul anchetatorilor la locul tragediei, relateaza AFP. "Nu se pune problema unei incetari a focului dar vom permite accesul expertilor la locul catastrofei", a declarat "premierul" "republicii autoproclamate" Donetk Aleksandr Borodai in cursul unei conferinte de presa la Donetk.

ora 14.15 Cotidianul Bild a publicat un video in care ar aparea pasagerii avionului malaysian prabusit in estul Ucrainei, in momentul imbarcarii si cu putin timp inainte de tragedie.

ora 12.30 Ministerul rus al Apararii: Sistemul de rachete ucrainean era activ in ziua prabusirii avionului

Sistemul de rachete ucrainene era activ joi, in ziua prabusirii avionului malaysian, care transporta aproximativ 300 de persoane, in estul Ucrainei, a anuntat vineri serviciul de presa al Ministerului rus al Apararii, citat de AFP.

ora 12.20 Echipele de interventie ucrainene au gasit 121 de cadavre la locul prabusirii avionului malaysian

Echipele de interventie ucrainene au gasit 121 de cadavre din totalul de 298 de persoane aflate la bordul avionului Malaysia Airlines prabusit joi in estul Ucrainei, in regiunea Donetk, a anuntat serviciul pe site-ul sau de Internet, relateaza Ukrainian News Agency, in pagina electronica. Cautarile au inceput joi la ora 17.40, dar au fost impiedicate de separatisti, afirma serviciile de salvare. Potrivit Ministerului ucrainean de Externe, care acuza separatistii ca au doborat avionul cu o racheta Buk, aeronava zbura la o altitudine de 10.000 de metri. Totodata, un expert britanic, Simon Calder, citat de BBC, sustine ca avionul zbura "la cea mai joasa altitudine permisa legal".

Potrivit unor informatii neconfirmate publicat de cotidianul The Star, la bordul avionului se afla si bunica vitrega a premierului malaysian Najib Razak, in varsta de 83 de ani. Pe de alta parte, Organizatia Mondiala a Sanatatii a anuntat pe Twitter ca unul dintre membrii sai, Glenn Thomas, se afla la bordul avionului prabusit.

ora 12.15 MAE: Pe lista de pasageri a avionului prabusit se afla numele unui roman cu dubla cetatenie

Ministerul Afacerilor Externe anunta ca, potrivit informatiilor de pana la acest moment, pe lista pasagerilor avionului apartinand companiei Malaysian Airlines care s-a prabusit in estul Ucrainei se afla si numele unui roman cu dubla cetatenie. Mai multe detalii aici.

ora 12.00 Ambasadorul Ucrainei in Romania, Teofil Bauer, sustine o conferinta de presa pe tema catastrofei aviatice.

Sinteza declaratiilor:

- Toti cei 283 de pasageri si 15 membri ai echipajului au murit. Acest accident este o tragedie pentru lumea intreaga. Ne exprimam sincere condoleante.

- Presedintele Ucrainei a initiat instituirea unei comisii pentru efectuartea anchetrei adecvate in scopul identificarii cauzei teroriste. Se efectueaza toate masurile necesare de salvare.

- Conform datelor disponibile in prezent, in jurul orei 16.20 avionul a disparut de pe aparatele radar. Avionul a cazut la 3 km in directia N-E in Donetk. Locul prabusirii avionului se afla in zona aflata sub controlul teroristilor.

- In MAE al Ucrainei a fost format un grup operational care lucreaza non-stop care coordoneaza misiunile diplomatice acreditate in UcrainaDe asemenea, astfel de grupuri operationale au fost instituite in Malaysia si in Regatul Tarilor de Jos.

- Este important de mentionat ca pe parcursul ultimelor zile acesta este al 3-lea avion doborat. Deja in aceasta etapa avem toate motivele sa credem ca este vorba de doborarea intentionata a aeronavei. Armata ucrainaneana nu a lansat rachete in aceasta perioada. Aeronava Boeing 777 se afla in afara sistemelor de aparare anti-aeriana a Ucrainei. Serviciul de securitate al Ucrainei a publicat dovezi incontestabile ca avionul a fost doborat de teroristii rusi.

- Chiar inainte de conferinta de presa a fost confirmata informatia ca a fost gasita a doua cutie neagra a avionului, de catre serviciile care lucreaza acum acolo. Sunt ingrijorat de faptul ca dumneavoastra nu cunoasteti cat de grava este situatia acolo. Ucraina este in stare de razboi, in fiecare zi mor militari ucraineni. Aceasta catastrofa care a avut loc ieri este o continuare a dezastrelor care au avut loc pana acum. Trebuie inteles ca daca n-ar exista ajutor extern pentru aceste grupuri, ajutor militar cu armament, atunci acest conflict s-ar fi terminat de mult.

- Vreau sa mentionez ca aceasta situatie se intampla pe teritoriul nostru. Daca de la inceput se foloseaseau sisteme antiaeriene cu rachete mobile, acum se folosesc altele mai complexe care pot lovi tinte mai mari. Avionul care a fost doborat acum..a fost la o altitudine mare, deci nu a fost un sistem mobil, ci unul stationar, capabil sa loveasca la o asa inaltime.

ora 11.30 Pe retelele de socializare online, precum Twitter sau Facebook, circula linkul unei inregistrari video de pe Youtube, despre care se presupune ca ar arata momentul in care se prabuseste in Ucraina cursa MH17. In realitate insa, e o filmare realizata in luna iunie cu un alt avion doborat in zona, unul ucrainean insa, trimis intr-o misiune de recunoastere.

ora 10.30 BBC News Online scrie ca pe internet au fost publicate fotografii care ar putea arata militanti pro-rusi care transportau un sistem militar Buk, sol-aer, spre locul in care se preuspune ca s-ar fi tras asupra avionului malaysian. Conform sursei citate, aceste imagini sunt furnizate de jurnalistul pro-ucrainean Dmitro Tymchuk, reporter pe probleme militare in Ucraina.

Fotografiile le puteti vedea aici.

ora 10.10 Dusa: Pana cand o comisie echidistanta va stabili cauzele catastrofei aviatice, nu comentez

Ministrul Apararii, Mircea Dusa a declarat ca se fereste sa faca afirmatii privind catastrofa aviatica din Ucraina, pana cand o comisie de expertiza echidistanta va stabili cauzele acestui accicdent si a precizat ca nu se impune o stare de alerta in armata si nici convocarea unei CSAT. ”Atat timp cat lucrurile sunt incerte, cred ca trebuie cel putin eu sa fiu mai ponderat. Sigur ca este un eveniment deosebit, de condamnat, faptul ca si-au pierdut viata 250 de oameni, dar pana o ancheta tehnica, care are si girul echidistantei, va stabili ce s-a intamplat cu acel avion, eu, ca ministru al Apararii, nu as face comentarii”, a spus ministrul Apararii, Mircea Dusa.

Intrebat daca se impune o stare de alerta sau o sedinta a CSAT, Mircea Dusa a spus ca este vorba despre un zbor civil. ”Aveti dumneavoastra informatii ca a fost doborat? Ma feresc sa fac asemenea afirmatii pana cand o comisie de expertiza echidistanta va stabili cauzele catastrofei aviatice”, a tinut sa precizeze Dusa, adaugand ca nu se impune nici convocarea CSAT.

E un zbor civil. Din cate stiu, ieri, din informatiile date de presa, au fost doborate si doua avioane militare. Asta nu inseamna ca pentru un asemenea lucru este necesara o sedinta CSAT. A fost un zbor civil, sigur ca este un eveniment deosebit si numai o minte bolnava poate sa lanseze o racheta catre un avion. Dar nu avem certitudinea”, a afirmat ministrul Apararii.

ora 10.00 O cutie neagra a avionului care s-a prabusit in Ucraina a fost gasita

O cutie neagra a avionului malaysian ce efectua zborul MH17 care s-a prabusit joi in Ucraina cu 298 de persoane la bord, atins de catre o racheta de tip sol-aer potrivit unor experti americani, a fost gasita, au declarat vineri persoanele care actionau la locul prabusirii pentru AFP. Ei nu erau in masura sa spuna daca este vorba despre aparatul care inregistreaza conversatiile membrilor echipajului sau despre cel care stocheaza datele tehnice ale zborului. Se pare ca niciunul dintre aceste aparate nu va putea sa ajute la stabilirea originii presupusului tir de racheta - de lansarea caruia autoritatile ucrainene si separatistii prorusi se acuza reciproc.

ora 09.30 Separatistii prorusi, de acord cu un acces international la locul prabusirii MH17

Separatistii prorusi sunt de acord sa permita unor anchetatori internationali un acces sigur si fara obstacole la locul prabusirii zborului MH17 in Ucraina. Intr-o videoconferinta a Grupului de contact pentru Ucraina (OSCE, Ucraina, Rusia) - la care au participat si insurgenti prorusi - acestia din urma au acceptat sa ofere un "acces sigur (...) unei comisii nationale de ancheta din care sa faca parte anchetatori internationali" si observatori OSCE, a anuntat organizatia intr-un comunicat. Reprezentanti ai gruparilor separatiste s-au angajat totodata "cu prioritate (...) sa inchida locul catastrofei si sa permita autoritatilor locale sa inceapa pregatiri in vederea recuperarii cadavrelor", a adaugat OSCE.

Ei se angajeaza, de asemenea, sa coopereze "cu autoritatile competente din Ucraina in toate problemele practice" care vor aparea in cadrul recuperarii cadavrelor si anchetei, se arata in comunicat.

ora 09.00 Comunitatea internationala cere o ancheta "libera"

Presedintele american Barack Obama a cerut o ancheta "rapida" si "fara obstacole", intr-o conversatie la telefon cu premierul olandez Mark Rutte, in conditiile in care 154 de olandezi se aflau la bordul avionului prabusit. Washingtonul este pregatit sa furnizeze "ajutor imediat intr-o ancheta internationala rapida, completa, credibila si fara obstacole" in Ucraina, a dat asigurari Obama. Pentru a "permite achetatorilor internationali un acces sigur si fara obstacole la locul prabusirii si in vederea facilitarii recuperarii resturilor (aeronavei) si cadavrelor", Statele Unite indeamna "toate partile vizate - Rusia, separatistii prorusi si Ucraina - la o incetare a focului imediat". Accidentul a avut loc "in contextul unei crize in Ucraina alimentate de sustinerea rusa acordata separatistilor - inclusiv cu armament, material si anternament", a subliniat Josh Earnest, un purtator de cuvant al casei Albe.

Canada a denuntat o responsabilitate rusa. "Nu stim inca cine este responsabil de acest atac, dar continuam sa condamnam actele de agresiune militara comise de catre Rusia si ocuparea ilegala a Ucrainei (...) ca aflandu-se la originea actualului conflict din regiune", a declarat Stephen Harper, citat intr-un comunicat.

ora 07.30 MAE: Pe lista pasagerilor avionului Boeing 777 prabusit in Ucraina nu se aflau romani

Ministerul Afacerilor Externe anunta ca nu se confirma prezenta niciunui cetatean de nationalitate romana pe lista pasagerilor aeronavei apartinand companiei Malaysia Airlines si care s-a prabusit in estul Ucrainei.

ora 07.00 O treime dintre pasagerii avionului prabusit in Ucraina mergeau la o conferinta pe tema SIDA

Aproximativ 100 dintre pasagerii avionului Malaysia Airlines care s-a prabusit in Ucraina erau profesionisti si activisti aflati in drum catre o conferinta internationala pe tema SIDA care incepe in acest weekend la Melbourne, scriu vineri mai multe ziare australiene importante, relateaza AFP. Peste o treime dintre cei 298 de pasageri erau cercetatori, practicieni si activisti, toti specializati in domeniul SIDA, scriu ziarele The Australian si The Sydney Morning Herald, informatii care nu au putut sa fie confirmate imediat.

ora 06.00 Casa Alba indeamna la "incetarea focului imediat" in Ucraina

Statele Unite au indemnat joi la "incetarea focului imediat" in Ucraina, cu scopul de a se permite o ancheta fara obstacole asupra prabusirii unui avion malaysian in Ucraina, relateaza AFP. "Indemnam toate partile vizate - Rusia, separatistii prorusi si Ucraina - sa sustina o incetare a focului imediat, cu scopul de a permite anchetatorilor internationali un acces sigur si neingradit la locul prabusirii si pentru a facilita recuperarea resturilor (aeronavei) si cadavrelor", a declarat Josh Earnest, un purtator de cuvant al casei Albe, citat intr-un comunicat.

UPDATE 00:30 Vladimir Putin acuză Ucraina ca "poarta intreaga responsabilitate" pentru avionul prabusit

"Nu exista indoiala ca statul pe teritoriul caruia s-a petrecut acest lucru poarta responsabilitatea acestei teribile tragedii", a declarat presedintele rus, citat de agentia RIA Novosti. "Aceasta tragedie nu ar fi avut loc daca domnea pacea in aceasta tara, daca operatiunile militare nu ar fi fost reluate in sud-estul Ucrainei", a continuat Putin. Presedintele rus, care a facut aceasta declaratie joi seara la Moscova, a afirmat ca le-a cerut oficialilor militari rusi "sa acorde tot sprijinul necesar pentru a se face lumina in privinta acestui act criminal".

UPDATE 00:15 Serviciul ucrainean de securitate (SBU) a anuntat ca a interceptat convorbiri telefonice intre doi separatisti care discuta despre doborarea avionului malaysian, prabusit joi seara in estul Ucrainei.

La inceput, ar fi vorba de o discutie care a avut loc intre Igor Bezler, un lider rebel prorus, si Vasili Geranin, un barbat despre care oficialii ucraineni sustin ca ar fi un agent rus. Bezler l-ar informa pe aceasta ca "tocmai am doborat un avion" (fraza care poate fi tradusa si "tocmai am vazut cum un avion a fost doborat"), dupa care cei doi afirma ca "cazacii" - voluntarii rusi - de la Chernukhino l-ar fi doborat. In a doua parte a inregistrari discuta doi oameni care nu au fost inca identificati, denumiti "Grecul" si "Maiorul".

Traducerea a fost realizata de Kiev Post. Iata transcriptul:

"Igor Bezler: Tocmai am doborat un avion. Grupul Minera. A cazut langa Yenakievo.
Vasili Geranin: Pilotii. Unde sunt pilotii?
IB: Am plecat sa ii cautam si sa fotografiem avionul. Iese fum.
VG: Acum cat timp?
IB: Acum 30 de minute?"

Dupa ce au examinat locul dezastrului, acestia si-au dat seama ca au doborat un zbor de linie. Iata conversatia care a avut loc 40 de minute mai tarziu:

"Maiorul: Cei care au doborat avionul sunt cazacii de la Chernukhino. De la punctul de control din Chernukhino.
Grecul: Da, Maiorule.
Maiorul: Avionul s-a dezintegrat in aer. A cazut in zona minei Petropavlovskaya. Am gasit primele 200 de victime. Civili.
Grecul: Ei bine, ce ati gasit acolo?
Maiorul: Pe scurt, sunt 100% sigur ca era un avion civil.
Grecul: Sunt multi oameni acolo?
Maiorul: La naiba! Resturile au cazut chiar in curtile oamenilor!
Grecul: Ce fel de avion e?
Maiorul: Nu am reusit sa aflu asta. Nu am ajuns la locul prabusirii, am cercetat doar zonele in care au cazut primele cadavre. Am gasit resturi umane, scaune si bucati din avion.
Grecul: A ramas ceva din armament?
Maiorul: Nimic. Am gasit doar medicamente, servetele, prosoape.
Grecul: Sunt si documente?
Maiorul: Da, unul este al unui student din Indonezia. De la universitatea din Thompson. La naiba!"

Intr-o alta convorbire telefonica, care a avut loc ceva mai tarziu, un rebel discuta cu un comandant cazac.

"Rebel: Legat de avionul care a fost doborat in zona Snizhne-Torez... se pare ca era un avion civil. A cazut langa Grabovo. Multe cadavre de femei si copii.
Rebel:La TV se spunea ca este un AN-26. Un avion de transport ucrainean. Dar scria pe el Malaysian Airlines. Ce cauta pe teritoriul Ucrainei?
Comandant cazac: Inseamna ca au vrut sa trimita oameni care sa ne spioneze. Sa ii ia naba! Nu trebuiau sa zboare, suntem in razboi aici!"

UPDATE 00:01 Malaysia Airlines: La bordul avionului prabusit in Ucraina se aflau 154 de olandezi

"La bord au fost 283 de pasageri si 15 membri ai echipajului", a declarat Huib Gorter, vicepresedintele departamentului european al Malaysia Airlines, in cadrul unei conferinte de presa pe aeroportul Amsterdam-Schiphol. El a precizat ulterior ca in afara de cei 154 de olandezi, la bordul avionului se aflau, de asemenea, 27 de australieni, 23 de malaysieni, 11 indonezieni, sase britanici, patru germani, patru belgieni, trei filipinezi si un canadian. Nationalitatea a peste 50 de persoane urmeaza sa fie stabilita.

Ministerul belgian de Externe a precizat la randul sau ca in accident au murit cinci cetateni belgieni, si nu patru. De asemenea, presedintele francez, François Hollande, a declarat joi seara ca la bordul avionului "puteau fi mai multi cetateni francezi".

Cronologia evenimentelor, joi, 17 iulie 2014:

UPDATE 23:45 Avionul malaysian a fost doborat de o racheta sol-aer, sustin oficiali americani

Analistii serviciilor de informatii americane "cred cu putre" ca o racheta sol-aer a doborat avionul Boeing 777 si sunt in curs de a examina datele pentru a stabili daca racheta a fost lansata de separatistii prorusi din estul Ucrainei, de militarii rusi aflati de cealalta parte a frontierei sau de fortele guvernamentale ucrainene, a explicat unul dintre acesti oficiali sub acoperirea anonimatului.

UPDATE 23:18 Potrivit Eurocontrol, avionul Malaysia Airlines zbura in la aproximativ 300 de metri deasupra unei sectiuni de spatiu aerian INCHIS

UPDATE 23:16

UPDATE 23:15 Wall Street Journal a concentrat intr-o grafica cele mai importante informatii despre avionul prabusit.

UPDATE 22:57 Autoritatile de la Kiev au inchis spatiul aerian in estul Ucrainei. Autoritatile ucrainene au inchis toate rutele aeriene care tranziteaza estul tarii, dupa prabusirea unui avion al companiei Malaysian Airlines, soldata cu moartea a peste 300 de persoane, a anuntat Eurocontrol, citat de AFP.

"Toate zborurile pe aceste rute sunt in prezent respinse de Eurocontrol", a anuntat intr-un comunicat organizatia care se ocupa de gestionarea spatiului aerian european, precizand ca "toate aceste rute vor ramane inchise pana la emiterea unui alt ordin".

"Conform informatiilor noastre, avionul zbura la altitudinea de 330 (aproximativ 10.000 de metri) cand a disparut de pe radare", explica Eurocontrol.

"Aceste rute aeriene au fost inchise anterior pentru zboruri la altitudinea 320, insa ramaneau deschise la inaltimea la care zbura avionul", precizeaza oraganizatia. Noua interdictie decisa de Kiev se refera in prezent la "nivelul de sol pana la un nivel nelimitat" in zona Dnipropetrovsk, potrivit comunicatului.

UPDATE 22:50 Celula de criza la MAE dupa accidentul aviatic. Obiectiv prioritar: informatii certe privind pasagerii - Ministrul Titus Corlatean a dispus activarea celulei de criza la nivelul MAE ca urmare a catastrofei aviatice din Ucraina, obiectivul prioritar constituindu-l obtinerea de informatii certe cu privire la cetatenia pasagerilor aflati la bordul avionului prabusit, pana acum nefiind informatii oficiale.

"Ministrul afacerilor externe Titus Corlatean a dispus activarea Celulei de criza la nivelul Ministerului Afacerilor Externe al Romaniei, ca urmare a catastrofei aviatice survenite in estul Ucrainei. Obiectivul prioritar il constituie obtinerea unor informatii certe cu privire la cetatenia pasagerilor aflati la bordul avionului prabusit", se arata intr-un comunicat transmis joi seara de MAE.

Pana la momentul actual, autoritatile olandeze nu au comunicat informatii oficiale in acest sens, precizeaza ministerul. Ambasadele Romaniei la Haga, Kiev si Kuala Lumpur se afla in legatura permanenta cu oficialitatile locale pentru clarificarea situatiei, mentioneaza sursa citata.

UPDATE 22:45 Ipoteza cutremuratoare. Un site al rebelilor sugereaza ca insurgentii ar fi doborat avionul Malaysia Airline din greseala ----> http://bit.ly/1nPVnpb

UPDATE 22:15

UPDATE 22:12 Vicepresedintele Statelor Unite, Joseph Biden, a oferit presedintelui ucrainean, Petro Porosenko, ajutorul pentru a determina cauzele prabusirii avionului malaysian in estul Ucrainei, informeaza AFP. Joe Biden, care se afla in prezent in Detroit, a discutat la telefon cu Porosenko si a oferit "ajutorul Statelor Unite pentru a stabili ce s-a intamplat si de ce", potrivit unui oficial de la Casa Alba.

UPDATE 22:10 Pe harta in timp real a zborurilor, se vede cum Ucraina a ramas izolata. Foarte putine avioane mai risca in acest moment un zbor deasupra celei mai periculoase zone din Europa.

UPDATE 22:05 Premierul Marii Britanii, David Cameron, s-a declarat "socat si intristat" de prabusirea avionului malaysian in estul Ucrainei, relateaza AFP. "Sunt socat si intristat de prabusirea avionului malaysian", a transmis David Cameron prin Twitter. "Expertii britanici s-au reunit pentru a discuta despre circumstantele tragediei", a precizat Cameron. Potrivit presei britanice, intre cinci si zece britanici se aflau la bordul avionului prabusit.

UPDATE 22:00 Numerosi cetateni olandezi se aflau la bordul avionului malaysian decolat de pe Aeroportul Schiphol din Amsterdam si prabusit in estul Ucrainei, anunta ministrul olandez al Justitiei, citat de AFP. "La bord se aflau numerosi olandezi", a declarat Ivo Opstelten, ministrul olandez al Justitiei, la televiziunea NOS. "Nu pot spune cu precizie cati erau. Sunt profund socat de imaginile oribile cu fragmente ale fuselajului prezentate de presa", a spus oficialul olandez.

UPDATE 21:55 Oamenii au inceput sa depuna flori si sa aprinda lumanari in memoria celor morti, in fata ambasadei Olandei din Kiev. 

UPDATE 21:50 O noua imagine din Ucraina: 

UPDATE 21:31 Prabusirea avionului de pasageri malaysian in estul Ucrainei este o "tragedie teribila", a declarat presedintele Statelor Unite, Barack Obama, citat de AFP.

"Administratia Statelor Unite depune eforturi pentru a stabili daca la bordul avionului erau cetateni americani", a spus Obama. "Statele Unite vor oferi orice fel de asistenta in acest caz. Gandurile si rugaciunile noastre sunt la familiile pasagerilor", a precizat Obama.

UPDATE 21:30  Militiile separatiste si pompierii sositi la locul prabusirii avionului de pasageri, in estul Ucrainei, au recuperat cutiile negre ale aeronavei, afirma surse citate de CNN. La locul prabusirii, in zona Grabov, in apropierea orasului Sahtarsk (Donetk), s-au deplasat membri ai militiilor rebele si pompieri.

Autoritatile ucrainene nu au acces in zona dezastrului aviatic, regiunea fiind sub controlul separatistilor prorusi.

UPDATE 21:15 Locul aproximativ al exploziei, intr-o animatie grafica marca Bloomberg.

UPDATE 21:15 Avionul Malaysian Airline zbura normal, fara probleme, pana in momentul in care a disparut de pe radare, a declarat seful aviatiei ucrainene.

UPDATE 21:10 Peste 300 de persoane au murit In urma prabusirii avionului de pasageri malaysian in estul Ucrainei, printre victime fiind 23 de cetateni americani, afirma un oficial din Ministerul ucrainean de Interne. "Avionul a fost doborat de rusi. Sunt peste 300 de morti, inclusiv 23 de cetateni americani", a declarat Zorian Skiryak, consilier in Ministerul ucrainean de Interne.

Ministerul francez de Interne a anuntat ca cel putin patru cetateni francezi se aflau la bordul avionului prabusit in estul Ucrainei. Cu toate acestea la bordul avionului se aflau, potrvit rapoartelor oficiale, 295 de oameni. 280 de pasageri si 15 membri ai echipajului.

UPDATE 20:50 Imagini aparute pe Twitter arata ca un echipaj de pompieri a ajuns imediat la locul prabusirii avionului Boeing 777 apartinand companiei Malaysia Airlines si a stins incendiul. 

UPDATE 20:46 Un jurnalist Associated Press aflat la fata locului a numarat pana acum cel putin 22 de morti in urma prabusirii zborului MH17. 

Iar pe Twitter incep sa circule din ce in ce mai multe imagini de la locul tragediei. 

UPDATE 20:45 A aparut si prima inregistrare cu momentul impactului, cand avionul a explodat.

UPDATE 20:40 Imagini socante cu avionul prabusit in Ucraina. Va avertizam ca imaginile va pot afecta emotional

Trupuri neinsufletite zac printre bucati din epava avionului. Imaginile venite de la fata locului sunt absolut socante. Putem spune fara urma de indoila ca acesta este cel mai grav accident aviatic din ultimii 30 ani care a avut loc in Europa.

UPDATE 20:30 Avion prabusit in Ucraina. Franta indeamna toate companiile aeriene sa evite Ucraina. Conferinta de presa LIVE ACUM in SUA

UPDATE 20:16 Apar si primele fotografii oficiale si verificate. Un fotograf al agentiei Reuters se afla in Ucraina. Aceasta este una dintre pozele facute de fotograf la fata locului. 

UPDATE 20:14 Ministerul de Externe roman, in urma cu cateva momente:

Precizari de presa referitor la avionul apartinand companiei Malaysia Airlines prabusit in Ucraina - Misiunile diplomatice ale Romaniei de la Haga, Kuala Lumpur si Kiev, in urma instructiunilor transmise de Ministerul Afacerilor Externe al Romaniei, au initiat demersurile necesare pe langa autoritatile locale in vederea obtinerii de informatii referitoare la incident, cat si cu privire la posibila existenta a unor cetateni romani la bordul aeronavei de linie apartinand companiei Malaysia Airlines, care efectua zborul Amsterdam - Kuala Lumpur.

UPDATE 20:10 CNN scrie, citand un oficial din Ministerul de Interne ucrainean, Anton Gerashchenko, ca avionul a fost "doborat" deasupra Ucrainei de "teroristi" care ar fi operat un sistem de rachete Buk. Acuzatiile au fost facute pe pagina oficiala de Facebook a lui Gerashchenko. Rachetele de tipul Buk sunt cele pe care le vedeti in imaginea alaturata

UPDATE 20:05 Pe Twitter a aparut si ultima imagine cu avionul Malaysia Airlines in aer, la scurt timp dupa ce a decolat din Amsterdam

UPDATE 19.55 Premierul Malaysiei, Mohd Najib Tun Razak, s-a declarat "socat" de prabusirea avionului companiei Malaysia Airlines, in contextul in care o alta aeronava a aceleiasi companii este disparuta din martie in zona Oceanului Indian. "Sunt socat de relatarile privind prabusirea avionului. Vom lansa imediat o investigatie", a scris Mohd Najib Tun Razak pe Twitter. 

UPDATE 19:51. EuroMaidan publica pe contul de Facebook imagini cu bucati din avion ce au aterizat in mijlocul oraselor. 

UPDATE 19:43 Presedintele Statelor Unite, Barack Obama, a discutat la telefon cu omologul sau rus, Vladimir Putin, despre prabusirea avionului companiei Malaysia Airlines in estul Ucrainei.

UPDATE 19:40. LifeNews.ru difuzeaza imagini ce se presupune ca ar fi fost realizate la locul prabusirii.

UPDATE 19.38 Conform CNN, consilierul ministrului de Interne al Ucrainei ar fi scris pe Facebook faptul ca avionul a fost "doborat" de "teroristi".

UPDATE 19:28 Informatia a ajuns si la Barack Obama, dar Casa Alba refuza sa faca declaratii pana in acest moment. 

UPDATE 19:21 Cadavrele sunt imprastiate pe cel putin 15km de locul unde avionul s-a prabusit. Cel putin 100 de corpuri pot fi vazute.

UPDATE 19:15. Bloomberg scrie, citand un oficial din Ministerul de Interne din Ucraina, ca avionul Boeing 777 a fost lovit de o racheta. Numarul pasagerilor ar fi de fapt de 280 de persoane si 15 membri ai echipajului. 

UPDATE 19:05. Presedintele Ucrainei, Petro Porosenko, nu exclude posibilitatea ca avionul de pasageri prabusit in estul Ucrainei sa fi fost doborat cu o racheta, informeaza AFP.

UPDATE 18:56. Guvernul Ucrainei acuza rebelii ca ar fi doborat avionul Boeing 777, scrie un editor Bloomberg. 

UPDATE 18:44. Malaysia Airlines confirma ca a pierdut legatura cu zborul MH17, ultima pozitie fiind deasupra Ucrainei. 

UPDATE 18:42 NY Daily News a preluat imagini de la canalul de Youtube al EuroMaidan ce ar arata primele imagini din apropierea locului unde s-ar fi prabusit aeronava.

UPDATE 18:34 Skynews scrie ca un purtator de cuvant al Malaysia Airlines a confirmat ca a avut loc un "incident".

UPDATE 18:29 Aceasta este zona in care s-ar fi prabusit aeronava ce apartine de Malaysia Airlines.

UPDATE 18:27 Airline Reporter scrie ca numarul de identificare al avionului ar fi 9M-MRD.

UPDATE 18:26 Potrivit agentiei Interfax, avionul Boeing 777 decolase de la Amsterdam (Olanda) si urma sa ajunga la Kuala Lumpur (Malaysia).

Avionul s-a prabusit in estul Ucrainei, intr-o zona in care mai multe aeronave au fost atacate de catre insurgenti prorusi.

UPDATE 18:23 Reuters scrie ca potrivit primelor informatii, la bord s-ar fi aflat 295 de persoane. In acelasi timp, agentia mai anunta ca nu a putut confirma pentru moment informatiile venite de la Interfax.

 

Ramai pe www.stirileprotv.ro pentru amanunte!

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Lovitură grea pentru Ianis Hagi! Anunțul făcut de scoțieni
NEWS ALERT Lovitură grea pentru Ianis Hagi! Anunțul făcut de scoțieni
Citește și...
Avionul prabusit. Traian Basescu a calificat accidentul aviatic din Ucraina drept un act terorist
Avionul prabusit. Traian Basescu a calificat accidentul aviatic din Ucraina drept un act terorist

Presedintele Traian Basescu a calificat, sambata, accidentul aviatic din estul Ucrainei drept un act terorist, care nu poate ramane fara consecinte.

Cine a doborat avionul? Ministerul rus al Apararii: Sistemul de rachete ucrainean era activ in ziua prabusirii aeronavei
Cine a doborat avionul? Ministerul rus al Apararii: Sistemul de rachete ucrainean era activ in ziua prabusirii aeronavei

Sistemul de rachete ucrainene era activ in ziua prabusirii avionului malaysian, a anuntat vineri Ministerul rus al Apararii, preluat de AFP.

Pilotul Cezar Osiceanu:
Pilotul Cezar Osiceanu: "Boeing 777 e cea mai sigura aeronava. Explozia, provocata fie de o racheta, fie de un act terorist"

Pilotul Cezar Osiceanu a explicat intr-un interviu acordat Stirile ProTV care sunt posibilele cauze ale prabusirii aeronavei Boeing 777 deasupra Ucrainei.

Recomandări
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”

Cătălin Cârstoiu organizează vineri seară o conferință de presă, în care răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate şi în care ar putea face şi un anunţ referitor la prezenţa în cursa electorală.

Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO
Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO

Ministerul Apărării Naţionale anunţă că vineri trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu", de la Câmpia Turzii, în vederea dotării Escadrilei 48 Vânătoare.

Reacție neașteptată a Iranului după atacul atribuit Israelului. „Mai degrabă infiltrare decât atac”
Reacție neașteptată a Iranului după atacul atribuit Israelului. „Mai degrabă infiltrare decât atac”

Teheranul minimizează exploziile de vineri atribuite Israelului şi anunţă că nu intenţionează să se răzbune, în dorinţa de a evita un război în regiune.