Cine a doborat avionul? Ministerul rus al Apararii: Sistemul de rachete ucrainean era activ in ziua prabusirii aeronavei

×
Codul embed a fost copiat

Sistemul de rachete ucrainene era activ in ziua prabusirii avionului malaysian, a anuntat vineri Ministerul rus al Apararii, preluat de AFP.

UPDATE 19:00 Sa fie o greseala a rebelilor, care credeau ca tintesc un avion ucrainean? Sau o eroare tragica si inexplicabila a ucrainenilor sau a rusilor? Prabusirea avionului malaezian, probabil doborat de o racheta, ridica serioase semne de intrebare.

Daca ancheta stabileste cu certitudine autorii loviturii, rezultatul ar putea avea un impact decisiv asupra conflictului din estul separatist al Ucrainei. Presedintele american Barack Obama a declarat ca avionul a fost doborat cu o racheta trasa dintr-o zona controlata de rebeli.

Rebelii prorusi sunt cei acuzati de autoritatile ucrainene. Ei ar fi lansat racheta sol aer care ar fi doborat aeronava de pasageri. Ca argument, serviciile de securitate de la Kiev au pus la lucru agentii secreti.

"Va prezentam inregistrarea convorbirii telefonice intre doi ofiteri ai serviciilor speciale militare rusesti, GRU", a spus Valentin Nalivaicenko, seful Serviciului ucrainean de securitate. Acestia au nume de cod "Maiorul" si "Grecul".

Citește și
avion malaysia
Tragedia se repeta pentru Malaysia Airlines. Boeing-ul 777 prabusit in luna martie, nu a fost gasit nici pana azi
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

"Grecul" : "Ce se intampla acolo?"
"Maiorul": "Pe scurt, e suta la suta sigur ca e un avion civil."
G : "Sunt multi oameni?"
M: "E ca dracu'. Sunt resturi peste tot, au ajuns si-n curtile oamenilor. Ce zbor era?"
G: Nu m-am lamurit inca. Nu am ajuns in zona. Doar am aruncat o privire intr-acolo, unde au inceput sa cada primele cadavre. Sunt resturi din ineriorul navei, fotolii, cadavre."
M: Exista vreun fel de arma?
G: Absolut niciuna. Sunt lucruri ale unor civili, truse medicale, prosoape si hartie igienica."

Convorbirea este considerata o proba impotriva insurgentilor prorusi, iar presedintele Ucrainei s-a grabit sa traga concluziile.

"Vreau sa subliniez sa nu numesca aceasta tragedie un accident sau un dezastru, ci un act de terorism", a spus Petro Porosenko.

Moscova a ripostat insa imediat si a sustinut ca fortele ucrainene poarta responsabilitatea atacului cu racheta.

"Responsabilitatea pentru aceasta tragedie ii revine statului pe teritoriul caruia s-a intamplat. Aceasta tragedie n-ar fi avut loc daca era pace, daca nu reincepeau luptele in sud-estul Ucrainei", a spus Vladimir Putin.

Mai mult, oficiali din armata rusa sustin ca ucrainenii aveau activate sisteme de rachete sol aer, in momentul in care avionul civil s-a prabusit.

Presa rusa a evocat chiar "teoria complotului": "Poate ca n-au vrut sa doboare un avion de pasageri, ci avionul prezidential al Rusiei, cu care Vladimir Putin tocmai s-a intors din vizita in America Latina" - a insinuat o comentatoare a canalului Vesti, favorabil Kremlinului

Kievul a acuzat deja doborarea a doua dintre avioanele sale militare cu rachete folosite de rebelii rusi, sau poate chiar lansate direct de pe teritoriul Rusiei. Iar aceste aparate s-au prabusit in aceeasi zona unde a cazut si Boeingul malaezian.

S-au scurs deja trei luni de la inceperea confruntarilor dintre armata ucraineana si insurgentii separatisti.

Imagini cu un convoi prorus care ar muta sistemul Buk din locul de unde a doborat avionul

Un jurnalist ucrainean a dat publicitatii imagini cu un convoi de militanti prorusi, care ar transporta sistemul sol-aer Buk de la locul din care ar fi tras asupra avionului malaysian.

Imaginile au fost date publicitatii de jurnalistul pro-ucrainean Dmitro Timciuk, un influent reporter militar din Ucraina, potrivit BBC Monitoring.

Sistemul de rachete sol-aer de tip Buk, cu care separatistii prorusi ar fi doborat avionul Boeing 777 al companiei Malaysia Airlines, a fost adus in secret in Rusia in cursul noptii de joi spre vineri, a precizat pe Facebook Anton Herascenko, un consilier al ministrului ucrainean de Interne.

Potrivit profesorului Michael Clarke, de la Royal United Services Institute, dovezile obtinute pana in prezent indica un atac gresit al fortelor separatiste.

"Stim ca separatistii au afirmat la 29 iunie ca au capturat un sistem de aparare aeriana SA-11 de la ucraineni. Avem si dovada, aparuta peste noapte, că liderul separatist Igor Strelkov (...) a scris pe Twitter ca a doborat un avion rusesc Antonov 26. Ulterior, a sters acest mesaj foarte, foarte repede", a precizat profesorul Clarke.

Vladimir Putin acuza Ucraina ca "poarta responsabilitatea" tragediei produse pe teritoriul sau 

Presedintele rus, Vladimir Putin, a acuzat joi Ucraina ca "poarta responsabilitatea teribilei tragedii" care a implicat un avion de linie al companiei Malaysia Airlines.

"Nu exista indoiala ca statul pe teritoriul caruia s-a petrecut acest lucru poarta responsabilitatea acestei teribile tragedii", a declarat presedintele rus, citat de agentia RIA Novosti.

"Aceasta tragedie nu ar fi avut loc daca domnea pacea in aceasta tara, daca operatiunile militare nu ar fi fost reluate in sud-estul Ucrainei", a continuat Putin.

Presedintele rus, care a facut aceasta declaratie joi seara la Moscova, a afirmat ca le-a cerut oficialilor militari rusi "sa acorde tot sprijinul necesar pentru a se face lumina in privinta acestui act criminal".

Separatistii contesta autenticitatea conversatiilor interceptate de SBU in cazul avionului prabusit

Reprezentantul "special al Guvernului republicii" Donetk, Serghei Kavtaridze a declarat ca nu crede in autenticitatea inregistrarii publicate de SBU cu privire la doborarea avionului malaysian.

"Afirmatiile potrivit carora au fost interceptate conversatii intre cazaci, care ar fi discutat despre doborarea acestui avion sunt un exemplu de propaganda", a declarat Kavtaridze pentru Interfax.

Potrivit lui, insurgentii "nu puteau discuta despre asa ceva".
El a facut referire la parerea unor experti care au "mentionat ca pentru a dobora avionul la o astfel de altitudine sunt necesare echipamente militare capabile sa lanseze rachete sol-aer".

Potrivit lui Kavtaridze, insurgentii nu detin astfel de echipamente.
Anterior, SBU a anuntat ca a interceptat convorbiri telefonice intre doi separatisti care discuta despre doborarea avionului malaysian.

"Apelul a fost initiat de catre Igor Bezler, la ora locala 4.40 (4.40, ora Romaniei), la 20 de minute dupa producerea accidentului. Bezler l-a sunat pe un ofiter al serviciilor de informatii ruse, Vasili Gheranin, comunicandu-i acestuia informatii despre doborarea avionului", a declarat seful SBU, Valentin Nalivaicenko.

Bezler ar fi afirmat ca avionul malaysian a fost doborat de echipa insurgentilor "Minera".

Un site al rebelilor prorusi sugereaza ca insurgentii au doborat avionul Malaysia Airline din greseala

O pagina de pe un site de socializare atribuita unui comandant de top al rebelilor arata ca insurgentii au doborat un avion de transport militar in acelasi loc in care aeronava Malaysia Airlines s-a prabusit, langa granita cu Rusia.

Cometariile liderului militar a autoproclamatei Republici Populare Donetsk sugereaza ca separatistii rusi au doborat avionul din greseala, confundandu-l cu acest tranportor militar ucrainean.

"Tocmai am doborat un An-26 langa Torez", se arata pe pagina VK atribuita lui Igor Strelkov, pagina frecvent citata de presa ucraineana.

Rebelii au doborat si in 14 iunie un avion An-26 in estul Ucrainei, omorand 49 de oficiali guvernamentali. Site-ul nu a identificat ce tip de arma s-a folosit pentru a dobori avionul care circula la 10.000 de metri, insa pe contul oficial de Twitter al Republicii Populare Donetsk a aparut o informatie potrivit careia rebelii ar fi folosit o racheta de Buk a armatei ucrainene, capabila de altfel sa doboare un avion care circula la o asemenea altitudine.

Postul de pe site-ul de socializare, care ii este atribuit lui Strelkov arata ca separatistii "au avertizat (n.r. fortele armate ucrainene) sa nu zboare in spatiul nostru aerian. Iar aici aveti un video cu 'pasarea' care se prabuseste", se mai arata in postare. Linkul ducea catre un video identic cu cel publicat de media ucraineana in stirile despre avionul prabusit.

Rebelii din estul Ucrainei acuza aviatia militara ucraineana

Insurgentii separatisti prorusi din estul Ucrainei sustin ca avionul companiei Malaysia Airlines a fost doborat de un avion de vanatoare ucrainean.

"Martori au observat ca avionul Boeing 777 a fost atacat de un avion de vanatoare ucrainean. Avionul de pasageri s-a rupt in doua si a cazut in zona 'Republicii Lugansk'.  Dupa atac, avionul ucrainean a fost doborat si a cazut in aceeasi zona", anunta site-ul oficial al separatistilor prorusi.

Alexander Borodai, liderul separatist al Ucraine de Est, a precizat ca avionul a fost doborat de fortele militare ucrainiene, ipoteza sustinuta si de un alt separatist din Krasnyi Luch, care a declarat pentru Reuters ca rebelii nu dispun de un armament atat de performant incat sa poata sa doboare un avion aflat la o astfel de altitudine.

Petro Porosenko: Prabusirea avionului de pasageri este un "act terorist"

"Prabusirea avionului malaysian in estul Ucrainei este "un act terorist", afirma presedintele Petro Porosenko, referindu-se la presupusa implicare a insurgentilor prorusi in acest incident.

"Nu este vorba de un simplu incident, nici de o catastrofa, este un act terorist", a declarat Porosenko.

Anterior, Petro Porosenko a sustinut ca nu exclude posibilitatea ca avionul de pasageri prabusit in estul Ucrainei sa fi fost doborat cu o racheta.

Oficialii ucraineni se apara si anunta o ancheta

Pe de alta parte, oficialii de la Kiev au negat orice implicare in tragedie, iar premierul Ucrainei, Arseniy Yatsenyuk a cerut inceperea unei anchete cu privire la aceasta "catastrofa".

Expertul in aviatie Richard Quest a precizat ca incidentul "este extrem de neobisnuit".

"Este o situatie rara, extrem de rara ca un avion aflat la o asemenea altitudine sa fie doborat. Este imposibil sa confunzi un avion de linie si unul de lupta", a precizat Quest pentru CNN.

Un avion de pasageri al companiei Malaysia Airlines care zbura de la Amsterdam spre Kuala Lumpur si avea la bord 295 de persoane s-a prabusit joi in regiunea ucraineana Donetk. Cursa MH17 a disparut de pe radare in estul Ucrainei si s-a prabusit in apropierea orasului Sahtarsk, in regiunea separatista Donetk.

Avionul s-a prabusit in estul Ucrainei, intr-o zona in care mai multe aeronave au fost atacate de catre insurgenti prorusi. 

 

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Catastrofa in Ucraina. Locuitorii unui sat ucrainean:
Catastrofa in Ucraina. Locuitorii unui sat ucrainean: "Au inceput sa cada oameni din cer". INFOGRAFIC si LIVE UPDATE

18 iulie 2014. Un avion care venea din Amsterdam si se indrepta spre Kuala Lumpur, in Malaysia, s-a prabusit in Ucraina. Toate cele 298 de persoane care se aflau la bord au murit.

Tragedia se repeta pentru Malaysia Airlines. Boeing-ul 777 prabusit in luna martie, nu a fost gasit nici pana azi
Tragedia se repeta pentru Malaysia Airlines. Boeing-ul 777 prabusit in luna martie, nu a fost gasit nici pana azi

Un avion al companiei Malaysia Airlines s-a prabusit joi seara in Ucraina. Zborul MH17 a disparut de pe radar undeva la granita cu Rusia, iar presedintele ucrainean Petro Porosenko nu exclude varianta ca acesta a fost doborat de o racheta.

Istoria avioanelor comerciale doborate de Rusia. Zborul 007, in urma caruia au murit 269 de oameni si a aparut ... GPS-ul
Istoria avioanelor comerciale doborate de Rusia. Zborul 007, in urma caruia au murit 269 de oameni si a aparut ... GPS-ul

Cu 31 de ani in urma, lumea a fost zguduita de vestea doborarii unui avion civil care apartinea unei companii aeriene asiatice: Korean Air. Vorbim de anul 1983, cand sovieticii au doborat un Boeing 747 cu 270 de pasageri la bord.

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii
Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii

Cei patru principali suspecţi arestaţi după atacul terorist de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova s-ar fi aflat sub influenţa drogurilor în momentul în care au executat împuşcăturile în masă - susțin autoritățile ruse.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.