Referendum in Turcia. Victorie la limita obtinuta de Erdogan. Opozitia a anuntat ca va cere renumararea voturilor

×
Codul embed a fost copiat

Aproximativ 55 de milioane de alegatori turci au fost chemati duminica la urne pentru a se pronunta prin referendum asupra propunerii de modificare a Constitutiei ce va transforma tara din regim parlamentar in regim prezidential, relateaza Hurriyet.

Turcii au decis astfel sa aprobe amendarea Constitutiei in vederea inlocuirii sistemului parlamentar cu cel prezidential, desfiintarea functiei de premier si acordarea unor puteri vaste presedintelui.

Practic, au fost votate 18 amendamente constitutionale ce vizeaza, in primul rand, prerogativele puterii executive si legislative. Acestea includ, printre altele, abolirea functiei de premier. Astfel, presedintele va numi cabinetul si va avea un numar de vicepresedinti. Parlamentul nu va mai monitoriza ministrii si nu va mai avea dreptul sa initieze motiuni de cenzura.

Presedintele nu va mai fi nevoit sa ramana neutru, ci va putea sa isi mentina afilierea politica. In prezent, presedintele trebuie sa se retraga din partid dupa alegeri.

In plus, seful statului va putea numi patru din totalul de 13 judecatori ai celei mai inalte instante judiciare din tara.

Citește și
Recep Erdogan
Referendumul din Turcia ar putea pune capat procesului de aderare la UE. Ce urmeaza dupa ce turcii i-au spus DA lui Erdogan
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

De asemenea, Erdogan poate candida la prezidentialele din 2019 si va putea sta la putere pana in 2029.

Sumarul evenimentelor:
► Dupa numararea a 99,45% din voturi, tabara DA conduce cu 51,37%
► Inalta Comisie Electorala a anuntat ca tabara DA a castigat si ca rezultatele finale vor fi facute publice in 11-12 zile
► Opozitia a declarat ca va contesta rezultatul referendumului
► Erdogan si premierul si-au proclamat victoria
► Prezenta la vot a fost de 86%

Cronologia evenimentelor:

UPDATE 23:38 Inalta Comisie Electorala a anuntat oficial ca tabara DA a castigat la referendum si ca rezultatele finale vor fi facute publice in 11-12 zile.

UPDATE 23:00 99,45% din voturi au fost numarate, iar tabara DA conduce cu 51,37%,astfel ca rezultatul nu mai poate fi schimbat.

UPDATE 22:15 Si premierul turc Binali Yildirim a revendicat duminica victoria la referendumul pentru modificarea Constitutiei.

La un miting electoral in fata a zecii de mii de sustinatori stransi in fata sediului AKP, el a afirmat ca astfel a fost data o noua pagina in istoria democratica a Turciei.

“Suntem o singura natiune, Turcia dand o noua pagina in istoria sa democratica”, a spus el.

Yildirim a subliniat ca nu există perdanti la referendum.

UPDATE 21:25 Ambele partide de opozitie au anuntat ca vor contesta referendumul.

Intre timp, sustinatorii lui Erdogan au iesit pe strazi pentru a-si exprima bucuria, desi inca nu a fost anuntat un rezultat oficial al votului.

UPDATE 20:37 Agentia de stat Anadolu scrie ca Erdogan si-a sunat aliatii politici si i-a felicitat pentru victoria obtinuta in aceasta seara. "Fie ca acest rezultat sa fie cu noroc pentru natiunea noastra", a fost mesajul presedintelui turc.

UPDATE 20:29 Opozitia din Turcia a anuntat ca va cere renumararea a 60% din voturi, sustinand ca foarte multe dintre ele nu au avut stampila oficiala.

UPDATE 20:21 Discrepante majore intre ceea ce anunta agentia de presa Anadolu, controlata de stat, si Inalta Comisie Electorala din Turcia.

In timp ce Anadolu sustine ca 99% din voturi au fost numarate, iar rezultatul este 51,5% - 48,5% in favoarea modificarii Constitutiei, Comisia a precizat ca au fost numarate doar 68,2% din voturi, iar rezultatul este 53,5% - 46,5% pentru modificarea Constitutiei.

UPDATE 19:55 Piata Taksim, din centrul Istanbulului, a fost inchisa traficului din motive de securitate, relateaza cotidianul Hurriyet, fara a oferi alte detalii.

Intre timp, vicepremierul Veysi Kaynak a declarat ca rezultatele votului “nu sunt ceea ce ne asteptam”.

“(Numarul – n.r.) voturilor pentru ‘da’ este mai mic decat ne asteptam, dar suntem totusi in fata”, a adaugat el.

UPDATE 19:49 98,49% din voturi au fost numarate, iar tabara DA continua sa conduca cu 51,49%, in timp ce tabar NU are 48,51%.

UPDATE 19:42 Harta votului din Turcia. Zonele in care s-a votat DA si NU

UPDATE 19:40 Vicepresedintele principalului partid de opozitie din Turcia, Partidul Popular Republican (CHP), Erdal Aksunger, a denuntat actiuni ilegale comise in favoarea Guvernului la referendumul de duminica pentru extinderea prerogativelor presedintelui, relateaza Reuters.

“Multe actiuni ilegale sunt desfasurate in favoarea Guvernului in prezent, dar ‘Nu’ va castiga in cele din urma”, le-a spus Aksunger reporterilor stransi la sediul Guvernului sau, referindu-se la o decizie a Comisiei Electorale de a accepta buletine de vot nestampilate.

Inalta Comisiei Electorala (YSK) a anuntat pe site-ul sau, cu cateva ore inainte de inchiderea urnelor, ca va lua in calcul la numaratoare si buletinele care nu au fost stampilate de oficialii sai, daca nu se dovedeste ca sunt fraudate. Institutia a evocat un numar mare de plangeri ca oficiali YSK de la sectiile de vot nu au reusit sa stampileze multe buletine.

UPDATE 19:38 Erdogan pierde votul in trei orase cheie insa: Istanbul, Ankara si Izmir. Chiar daca va iesi invingator la referendum, aceste trei infrangeri vor reprezenta o lovitura mare pentru presedintele turc.

UPDATE 19:35 Pare ca Erdogan nu mai poate scapa victoria in acest referendum. Dupa numararea a 96,15% din voturi, 51,88% au votat DA, iar 48,12%, NU.

UPDATE 19:10 Aproximativ 86% dintre turcii cu drept de vot s-au prezentat la urne pentru referendumul de modificare a Constitutiei, in urma caruia presedintele Recep Tayyip Erdogan ar putea primi prerogative sporite, relateaza postul de televiziune Haberturk, citat de Reuters.

Anterior, analistii au afirmat ca o rata mare de participare pe plan intern i-ar putea dauna lui Erdogan, deoarece alegatorii de opozitie nu se mobilizeaza foarte des pentru scrutinuri.

Potrivit rezultatelor anuntate dupa numararea a 89% dintre voturi, 52,93% dintre alegatori au votat in favoarea modificarilor, iar 47,07% impotriva.

UPDATE 18:50 Schimbare importanta a cifrelor. Dupa numararea a 75% din voturi, tabara DA mai are doar 54%, iar tabara NU are 46%.

UPDATE 18:00 Potrivit presei din Turcia, dupa numararea a 30,4% din voturi, 60% au votat DA, pentru schimbarea Constitutiei, si 30% au votat nu.

UPDATE 17:00 Votul pentru referendumul din Turcia s-a incheiat, dupa ce toate sectiile de vot s-au inchis, o parte la ora 16, iar restul la ora 17, in Turcia, a anuntat cotidianul Hurriyet.

La ora locala si a Romaniei 16, au fost inchise sectiile de vot in cele 32 de provincii din estul Turciei. Restul s-au inchis la ora 17.

Autoritatile au anuntat ca nu vor exista exit-polluri, dar vor fi anuntate rezultate pe masura ce vor fi numarate sufragiile.

Analistii se asteapta ca rezultatele finale sa fie facute publice in jurul miezului noptii.

UPDATE 16:31 Bilantul incaierarii de la sectia de votare din provincia Diyarbakir a crescut la trei morti, potrivit agentiei proguvernamentale Anadolu, citate de The Associated Press.

Un conflict cu privire la pamant ar fi motivul acestui incident sangeros din timpul referendumului, scrie Anadolu.

Potrivit agentiei private Dogan, motivul ar fi ”diferente de opinie politica”.

UPDATE 13.30 Doua persoane au fost ucise intr-o bataie in fata unei sectii de votare, in provincia Diyarbakir (sud-est), potrivit agentiei proguvernamentale de presa Anadolu, citata de The Associated Press.

Potrivit Anadolu, o disputa care s-a terminat sangeros a avut loc intre doua familii, duminica, in curtea unei scoli dintr-o localitate, unde oamenii votau in referendumul cu privire la mosidicarea Constitutiei.

Motivul incaierarii era necunoscut, potrivit agentiei turce de stat.

Potrivit agentiei private Dogan, aceasta a pornit de la ”diferente de opinie politica”. O persoana a fost spitalizata, iar alte doua persoane au fost retinute in urma acestui incident sangeros. 

UPDATE 13.00 Liderul Partidului Republican al Poporului (CHP, opozitie) Kemal Kilicdaroglu, care a facut campanie in favoarea taberei ”nu” in referendumul privind amendarea Constitutiei, a votat duminica la Ankara, relateaza The Associated Press, potrivit News.ro.

”Noi votam astazi pentru soarta Turciei”, a spus Kilicdaroglu.

Speram ca rezultatul sa fie bun si sa avem oportunitatea sa discutam impreuna alte probleme fundamentale ale Turciei”, a adaugat el.

Kilicdaroglu, care conduce principala formatiune din opozitie, a fost unul dintre cei mai vocali critici ai amendarii Constitutiei. El a argumentat ca o sporire a puterilor presedintelui va conduce la ”conducerea unui singur om” in Turcia.

UPDATE 12.45 Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan a votat la Istanbul, intr-un referendum despre care a spus ca ”nu este un vot obisnuit”, relateaza The Associated Press.

Am mai avut referendumuri inainte. Insa acest referendum este, acum, despre un nou sistem administrativ al Republicii Turcia, este alegerea unei schimbari si transformari”, a declarat seful statului pentru presa dupa ce a votat.

Trebuie sa luam o decizie care este dincolo de obisnuit”, a spus el, adaugand ca spera ca tara sa ia decizia ”asteptata”.

”Eu cred in bunul simt democratic al tarii mele”, a spus el.

Bodyguarzi cu arme automate au stat de paza in fata sectiei de votare in timp ce presedintele si sotia sa Emine Erdogan au votat.

Doi dintre nepoti au insotit cuplul prezidential.

O multime s-a adunat sa-l salute pe presedinte si sa-l forografieze in fata sectiei de votare.

UPDATE 11.35 Premierul Yildirim spune, dupa ce voteaza in Izmir, ca Ankara va respecta rezultatul referendumului oricare ar fi el

”Oricare va fi rezultatul, noi il vom aprecia mult. Decizia natiunii noastre este cea mai frumoasa decizie”, a declarat seful Guvernului pentru presa, in fata sectiei de votare, dupa ce si-a exprimat optiunea in aceasta consultare.

”Turcia este mandra de tine”, au strigat alegatori din fata sectiei.

Atat Yildirim, cat si presedintele turc Recep Tayyip Erdogan au condus campania taberei ”da” cu luni inainte de scrutin.

Turcii din strainatate au votat deja pentru referendum

Procesul electoral pentru turcii care locuiesc in strainatate s-a incheiat pe 9 aprilie. Aproximativ 1.326.070 de buletine de vot au fost depuse in 903 urne transparente, la 120 de misiuni din 57 de tari. Unele au fost securizate si trimise la Ankara, unde vor fi numarate dupa incheierea votului in Turcia.

Peste 30% dintre cei 6.351 de alegatori turci inregistrati in Romania s-au prezentat la urne pentru referendumul de modificare a Constitutiei, a anuntat Ambasada Turciei la Bucuresti pentru News.ro.

Pentru alegatorii din strainatate care nu au reusit sa voteze, 120 de urne, la 31 de puncte vamale, au fost deschise pana duminica, la ora locala si a Romaniei 17.00

MASURI DE SECURITATE SPORITE

getty
Din cauza ciocnirilor in curs dintre PKK si fortele turce, dar si a amenintarii jihadiste, Guvernul aloca atentie special masurilor de securitate.

Aproximativ 251.790 de ofiteri de politie si 128.455 de jandarmi au asigurat securitatea sectiilor de vot. In plus, circa 17.000 de politisti si militari au supravegheat alimentarea cu energie electrica si unitatile de transmisii, precum si alte zone critice.

Autoritatile au mai mobilizat 51.148 de gardieni publici, precum si 18.675 de agenti de securitate voluntari, in 26 de orase.

Sectiile de vot au fost supravegheate video.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
La 9 luni de la tentativa de puci, Erdogan este la un pas de puterea absoluta.
La 9 luni de la tentativa de puci, Erdogan este la un pas de puterea absoluta. "Un om moare, opera ii supravietuieste"

Neobositul Recep Tayyip Erdogan nu si-a menajat eforturile pentru a triumfa, duminica, in cel mai important scrutin din viata sa, comenteaza AFP.

Referendumul din Turcia ar putea pune capat procesului de aderare la UE. Ce urmeaza dupa ce turcii i-au spus DA lui Erdogan
Referendumul din Turcia ar putea pune capat procesului de aderare la UE. Ce urmeaza dupa ce turcii i-au spus DA lui Erdogan

Oficialii de la Bruxelles au avertizat ca un referendum constitutional pentru extinderea puterilor presedintelui Recep Tayyip Erdogan are putin sanse sa repare relatiile tensionate dintre Turcia si UE.

Referendum in Turcia. Rezultate incredibile in sondaje pentru presedintele Recep Erdogan, care vrea sa-si sporeasca puterile
Referendum in Turcia. Rezultate incredibile in sondaje pentru presedintele Recep Erdogan, care vrea sa-si sporeasca puterile

O mica majoritate a turcilor va vota ”da” in referendumul de duminica pe tema revizuirii Constitutiei in vederea sporirii puterilor presedintelui Recep Tayyp Erdogan, releva doua sondaje publicate joi, relateaza Reuters.

Patru persoane ranite intr-o explozie, care s-a produs in timpul repararii unui tanc al politiei din Diyarbakir, in Turcia
Patru persoane ranite intr-o explozie, care s-a produs in timpul repararii unui tanc al politiei din Diyarbakir, in Turcia

Autoritatile turce au anuntat ca patru persoane au fost ranite marti dimineata, dupa ce o explozie uriasa s-a produs intr-un complex de cladiri al politiei din localitatea Diyarbakir, situata in sud-estul predominant kurd al Turciei.

Recomandări
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Situație de urgență în Slănic Prahova, după surparea străzii din centru. Localitatea stă pe un uriaș zăcământ de sare
Situație de urgență în Slănic Prahova, după surparea străzii din centru. Localitatea stă pe un uriaș zăcământ de sare

Este alertă în Slănic Prahova, după ce o stradă din centrul orașului a început să se surpe. Zeci de oameni din blocurile din apropiere au fost evacuați, iar circulația în zonă este oprită.

STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră
STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră

Un instructor de yoga din București, considerat discipol al lui Gregorian Bivolaru, este acuzat fapte grave.