Rusia anunta oficial ca tragedia aviatica din Sinai este un act terorist. Doi angajati ai aeroportului, retinuti

accident aerian in Egipt, avion rusesc

La bordul avionului rus prabusit pe 31 octombrie, in Peninsula Sinai, a explodat o bomba, a anuntat marti FSB, serviciul rus de Securitate, relateaza AFP.

Autoritatile egiptene au retinut doi angajati ai aeroportului din Sharm el-Sheikh in legatura cu prabusirea avionului rusesc Airbus 321 pe 31 octombrie in Peninsula Sinai, avand 224 de persoane la bord, au declarat marti doi oficiali ai fortelor de securitate egiptene, relateaza Reuters.

“Saptesprezece persoane sunt retinute, doua dintre ele fiind suspectate ca i-ar fi ajutat pe cei care au plasat bomba la bordul avionului pe aeroportul din Sharm el-Sheikh”, a precizat unul dintre oficiali.

Seful serviciilor secrete ruse, FSB, Aleksandr Bornikov, a anuntat marti ca prabusirea avionului Airbus 321 al companiei ruse Metrojet in Peninsula Sinai a fost un atac terorist. “Putem spune fara urma de indoiala ca a fost un act terorist. In timpul zborului a explodat un dispozitiv exploziv cu o putere echivalenta a 1 kg de TNT. Drept rezultat, avionul s-a dezintegrat in aer”, a declarat seful FSB, fostul KGB.

Citește și
avion rusesc prabusit in Egipt
Catastrofa aeriana in Egipt: Prim-ministrul rus admite posibilitatea unui "act terorist"
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Cu toate acestea, un oficial de rang inalt din cadrul Ministerului Aviatiei din Egipt a afirmat ca membrii comisiei internationale de ancheta condusa de Egipt in legatura cu prabusirea avionului rus nu au gasit nicio dovada ca o bomba ar fi fost pusa la bordul aparatului, transmite DPA.

“Pana in prezent, comisia nu a gasit nicio dovada care sa confirme ipoteza ca avionul ar fi explodat ca urmare a unei actiuni teroriste”, a afirmat oficialul sub rezerva anonimatului.

Anchetatorii rusi au prelevat probe de la locul accidentului si au recuperat corpurile victimelor, insa nu au informat in mod oficial comisia de ancheta in legatura cu concluziile lor, a mai spus oficialul egiptean.

“Asteptam clarificari din partea autoritatilor ruse si un raport al dovezilor pe care le-au gasit”, a mai spus el, “chiar daca comisia de ancheta oficiala nu a ajuns la aceste concluzii”.
 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Tragedia aviatica din Sinai. Seful diplomatiei britanice:
Tragedia aviatica din Sinai. Seful diplomatiei britanice: "Este foarte probabil ca un terorist din SI sa fi plasat bomba"

Este "foarte probabil" ca un membru sau simpatizant al gruparii jihadiste Statul Islamic (SI) sa fi plasat o bomba in Airbusul rus care s-a dezintegrat deasupra peninsulei egiptene Sinai, a recunoscut luni seful diplomatiei britanice, Philip Hammond.

Catastrofa aeriana in Egipt: Prim-ministrul rus admite posibilitatea unui
Catastrofa aeriana in Egipt: Prim-ministrul rus admite posibilitatea unui "act terorist"

Prim-ministrul rus Dmitri Medvedev a admis luni posibilitatea ca un “act terorist” sa fi provocat distrugerea avionului de linie rus deasupra peninsulei Sinai, in Egipt, relateaza AFP.

Avionul rusesc prabusit in Sinai. Anchetatorii, siguri
Avionul rusesc prabusit in Sinai. Anchetatorii, siguri "in procent de 90%" ca o bomba a explodat la bord

Anchetatorii care investigheaza accidentul avionului sunt "siguri in procent de 90%" ca un zgomot inregistrat de una din cutiile negre corespunde exploziei unei bombe, a declarat duminica pentru Reuters un membru al Comisiei de ancheta.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.