Legaturile indirecte cu Romania ale lui Fettulah Gulen, inamicul lui Erdogan. In Germania, o scoala a sa a fost atacata

×
Codul embed a fost copiat

Fettulah Gulen, predicatorul turc in varsta de 75 de ani acuzat de liderii de la Ankara ca s-ar afla in spatele tentativei de lovitura de stat - are legaturi si in Romania. Indirecte.

Oamenii de afaceri stabiliti la noi care il simpatizeaza au deschis aici zece scoli private dupa model occidental. Sunt gradinite, scoli primare si gimnaziale, chiar si licee, in care se invata limba turca, dar se face si performanta. De pilda membrii lotului olimpic de fizica s-au intors duminica seara cu doua medalii de aur si trei, de argint. Toti sunt elevi ai liceului international de informatica.

“Domnul Gulen a spus ca in secolul acesta ca sa fie pace intre oameni oamenii educati se pot intelege mai bine intre ei, oamenii needucati pot fi manipulati foarte usor.” Este primul lucru pe care il afirma Mustafa Oz, directorul Liceului International de Informatica din Bucuresti. Una dintre cele zece scoli din Romania patronate de o comunitate de oameni de afaceri turci simpatizanti ai clericului Fetullah Gulen, principalul adversar politic al presedintelui Recep Erdogan.

Aici invata contra cost 3300 de elevi. Doar 15 la suta dintre elevi sunt de etnie turca sau din familii mixte. Chiar si asa in aceasta institutie a doua limba straina studiata obligatoriu este turca. Anual, absolventi ai acestui grup de scoli sunt admisi la universitati ca Harvard, MIT, Princeton, Oxford sau Cambridge.

“Noi nu suntem o institutie in care se pune accent pe anumite religii. In scolile noastre invata din mai multe religii: muslumani, ortodocsi si nu punem accent pe religie. Din contra prietenia dintre religii, aceasta este esenta in aceste scoli”, spune Mustafa Oz.

Citește și
Fethullah Gulen
Cine este Fethullah Gulen, rivalul exilat in SUA al lui Erdogan, acuzat ca a organizat lovitura de stat din Turcia
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Oficial, Fetullah Gulen nu are nicio legatura cu cele zece scoli din Romania. Insa sustinatorii regimului lui Erdogan vad in ele un adevarat inamic.

Din pacate in Germania o scoala din acelasi sistem turcesc de invatamant, cea pe care Fetullah Gulen ar fi creat-o, a fost atacata de mai multi barbati violenti. Reactia de ura vine dupa ce Gulen a fost declarat de catre presedintele turcei, ca fiind cel din spatele tentativei de lovitura de stat de acum 3 zile.

"Eu consider ceea ce s-a facut este direct impotriva natiunii noastre , un act de tradare menite sa puna capat unitatii poporului”, a spus Fettulah Gulen.

Pe de alta parte la Bucuresti ambasadorul Turciei considera ca scolile deschise sub patronatul lui Gulen nu sunt ceea ce par. "Acest imam are doua fete. Una incearca sa arate ca protejeaza scolile, inclusiv in Romania, au organizatii umanitare. De asemenea, cand vorbeste pentru presa straina transmite mesaje de prietenie, toleranta etc. Dar partea intunecata a sa... el vorbeste in limba turca si intotdeauna isi indeamna suporterii sa fie clandestini, sa se ascunda, sa astepte momentul potrivit si atunci sa ajunga la carma institutiilor. In ultimii doi ani am vazut aceasta fata urata a sa". (Sursa: News.ro)

Fethullah Gülen in varsta de 75 de ani este fost imam, scriitor si politician aflat in exil auto-impus in Statele Unite din 1999. Oficialii de la Ankara le-au cerut deja americanilor sa il extradeze pe Gulen, considerat initiatorul tentativei de puci.

"Vom fi destul de dezamagiti daca prietenii nosti vor spune: aratati-ne dovezile, cand sunt membrii ai acestei organizatii care incearca sa distruga statul si pe seful ei. Prietenia noastra ar putea fi pusa sub semnul intrabarii" a spus Binali Yildirim, premierul turc.

Washingtonul nu a raspuns deocamdata cererii. Pana in 2013 acest Gulen era partenerul presedintelui Erdogan, insa cei doi au devenit inamici mai ales dupa ce Gulen a dezvaluit afacerile de coruptie ale camarilei liderului de la Ankara.
 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Recep Erdogan, interviu la CNN:
Recep Erdogan, interviu la CNN: "Voi aproba orice decizie a parlamentului privind pedeapsa CAPITALA"

In Turcia lucrurile sunt departe de a se linisti. Viceprimarul unui district din Istanbul a fost impuscat in cap, politia turca a facut perchezitii in baza militara de la Incirlik, iar Erdogan nu renunta la ideea pedepsei capitale.
 

Cine este Fethullah Gulen, rivalul exilat in SUA al lui Erdogan, acuzat ca a organizat lovitura de stat din Turcia
Cine este Fethullah Gulen, rivalul exilat in SUA al lui Erdogan, acuzat ca a organizat lovitura de stat din Turcia

Era vineri noapte. La mii de kilometri de Istanbul, centrul loviturii de stat din Turcia, in Pennsylvania, SUA, cativa oameni de paza stateau in fata unei porti inalte si ii anuntau pe curiosi ca proprietarul nu e disponibil. Sa il caute dimineata.

Recomandări
Israelul atacă Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei
Israelul atacă Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News joi seară, citând un înalt oficial american, transmite vineri AFP.

Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară
Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară

Nicolae Ciucă, a declarat, joi, că România nu are pregătită infrastructura necesară pentru introducerea serviciului militar obligatoriu în următorii doi ani, el menţionând şi că "s-au dus vremurile" în care oamenii să fie aduşi cu arcanul la armată.

SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline
SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline

SUA au pus capăt joi speranţei firave a palestinienilor de a deveni membri cu drepturi depline la ONU, impunând, în mod deloc surprinzător, un veto în Consiliul de Securitate cererii palestiniene, criticată de Israel.