"Kim Jong-il te trimitea in lagar daca furai carnea rezervata cainilor". Marturiile bucatarului sau

Kim Jong-il

GALERIE FOTO INEDITA. Kim Jong-il va ramane in istorie pentru multe lucruri, insa, cu siguranta, nu pentru modul sau echilibrat de gandire si comportament.

In timpul celor 69 de ani ai lui pe Pamant, "iubitul conducator" al Coreei de Nord s-a facut remarcat mai putin in calitate de lider mondial - dovedind in schimb ca este o caricatura a unui dictator, un despot cu un temperament impredictibil si iesit din tipare. Excentric este un cuvant prea banal pentru a-l descrie pe Kim Jong-il - scriu cei de la Atlantic Wire.

Primele imagini cu trupul neinsufletit al lui Kim Jong-il. E asezat intr-un sicriu de sticla

Fostul sef al Coreei de Nord avea multe caracteristici pe seama carora se putea glumi cu usurinta. Cu ochelarii sai de vedere supradimensionati, cu silueta sa ghemuita si parul grizonat - Kim Jong-il parea ca este un personaj din desene animate de multe ori. De altfel, el parea mult mai uman in desene decat in realitate.

Iata cateva dintre ciudateniile lui Kim Jong-il, adunate de-a lungul timpului de Atlantic Wire:

Citește și
Coreea
O natiune in lacrimi. Nord-coreenii plang in hohote dupa "liderul iubit", Kim Jong-il. VIDEO si FOTO
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

MANCAREA

Alimentatia dictatorului nord-coreean era una extravaganta, fiind pasionat de sushi si supa de rechin, delicatese care erau in contrast cu reputatia sa mondiala de presedinte care isi lasa poporul sa moara de foame. Sub pseudonimul Kenji Fujimoto, unul dintre fostii sai bucatari japonezi a povestit cateva dintre experientele fascinante avute cu Kim Jong-il. Una dintre aceste povestiti este legata de accidentul de calarie pe care liderul Coreei de Nord l-a avut in 1992.

"Din acea zi, in fiecare seara la ora 22.00, timp de o luna, cinci sau sase dintre membrii staff-ului sau au fost injectati cu acelasi medicament pe care il lua el, deoarece se temea ca o sa devina dependent de acea substanta si ... nu dorea sa fie singurul."

Intr-una din cartile lui Fujimoto, sunt amintite, de asemenea, cateva dintre gusturile excentrice ale lui Kim Jong-il, preluate de The New York Times:

"Deci, am zburat la Beijing, m-am dus la un McDonald's si am cumparat o punga de hamburgeri. Bineinteles ca pana am ajuns inapoi la Pyongyang mancarea s-a racit. Asa ca Kim Jong-il a mancat hamburgeri reci. Aceasta experienta insa, l-a facut pe dictator sa introduca in tara productia de hamburgeri. In 2000, el a lansat o campanie pentru alimentatia studentilor care se numea "gogigyeopbbang" - echivalentul coreean al expresiei "paine dubla cu carne", adica hamburger."

BAUTURA

Kim Jong-il era pasionat de bauturile fine, asa ca era mandrul posesor al unei "crame regale", dupa cum spune Fujimoto - ceea ce se traduce printr-o colectie de peste 10.000 de sticle de vin. De asemenea, el cheltuia pana la 720.000 $ pe an pentru coniacul Hennessy (in timp ce salariul mediu in Coreea de Nord este de 900$ PE AN). Anul trecut, despotul setos a cumparat toate sticlele de vin frantuzesc din 2009 Les Forts de Latour si, potrivit BBC, "el a fost vazut consumand 10 pahare de vin in timpul summitului din 2000 cu presedintele Coreei de Sud, Kim Dae-jung."

ENTERTAINMENT

Dictatorul cunoscut acum de Occident ca fiind "ancora" Axei Raului avea in colectie 20.000 de filme, iar seriile cu James Bond si Rambo se aflau printre favoritele sale. De asemenea, ii placea sa calatoreasca prin tara, sa monitorizeze progresul si sa se uite la diverse lucruri: picturi, produse, fabrici, tractoare, tuneluri, computere .. iar lista este foarte mare. Iata si alte exemple, din The Times:

"Intr-o tara saraca unde un bun de pret este o bicicleta japoneza second-hand, clanul lui Kim se bucura de cele mai scumpe jucarii de import - Jet Ski, motociclete, aparate de karaoke si simulatoare de bachet din NBA ... Favoritul acestui regim, Fujimoto, a recunoscut ca s-a bucurat si el de unele avantaje, participand la petreceri unde se paria pe bancnote de 100 $, cu mese imbelsugate si proiectii private ale celor mai noi filme de la Hollywood, dar si alaturi de echipa personala a lui Kim de "fete de companie".

ANIMALELE

In ceea ce s-a dovedit cea mai mare contradictie, Kim Jong-il isi hranea cainii personali mai bine decat pe propriul popor. In aceasta vara, un jurnalist care a lucrat sub acoperire in Coreea de Nord a inregistrat pe camera imagini cutremuratoare cu copii care mureau de foame, care cautau prin gunoaie ca sa supravietuiasca. In schimb, in cuibul dictatorului, situatia era complet diferita, potrivit The Times:

"In lumea subterana a lui Kim Jong-il, povesteste bucatarul japonez, singura data cand a venit penuria alimentara a fost atunci cand angajatii au fost prinsi ca mancau din carnea de vita destinata cainilor lui Kim. Dictatorul a dat ordin ca seful adapostului pentru animale sa fie dus intr-un lagar de munca fortata timp de doi ani, iar ceilalti pentru un an. Se pare ca 20 de kg de carne de vita, aflate in frigider in fiecare zi, au fost o mare tentatie pentru angajati, care nu primeau niciodata asa ceva."

Ironia sortii este insa ... alta. Si anume felul in care poporul nord-coreean isi respecta si isi onoreaza "liderul iubit" - in ciuda stilului sau de viata si a regimului brutal. In timp ce dictatura lui Muammar Ghaddafi i-a impins pe libieni la revolta, poporul lui Kim Jong-il il iubea in mod obsesiv. Bineinteles, propaganda a jucat un rol foarte important ...

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
Cat de reale sunt
Cat de reale sunt "imaginile durerii" ce vin din Coreea de Nord? "De 30 de ani li se spala creierul"

Din Coreea de Nord continua sa soseasca imagini ale durerii absolute. Despre funeralii se stie doar ca vor avea loc pe 28 decembrie. Regimul n-a anuntat inca daca ii va face si lui Kim Jong Il un mausoleu, asa cum s-a intamplat in cazul tatalui sau.

O natiune in lacrimi. Nord-coreenii plang in hohote dupa
O natiune in lacrimi. Nord-coreenii plang in hohote dupa "liderul iubit", Kim Jong-il. VIDEO si FOTO

Anuntul mortii liderului nord-coreean Kim Jong-il a fost primit cu lacrimi de cetatenii Coreei de Nord - incepand cu prezentatoarea care a citit informatia la televiziunea de stat si terminand cu oamenii simpli de pe strada.

Cine a fost Kim Jong-il, liderul sfidator si amenintator al unei tari cu economie muribunda
Cine a fost Kim Jong-il, liderul sfidator si amenintator al unei tari cu economie muribunda

Kim Jong-il a condus Coreea de Nord cu o mana de fier din 1994. El i-a lasat fiului sau, Kim Jong-un, o economie muribunda intr-o tara marcata de o foamete mortala si de grave penurii alimentare repetate.

Recomandări
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie

Românii au în conturile personale de pensii Pilon 2 o sumă record. Peste 160.000 de pensii Pilon 2 au fost deja plătite către cei ieșiți din activitate, jumătate din sumă numai anul trecut.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.