Cat de reale sunt "imaginile durerii" ce vin din Coreea de Nord? "De 30 de ani li se spala creierul"


Ultimul update: Miercuri 31 Octombrie 2012 01:00
Data publicarii: Marti 20 Decembrie 2011 07:51
Categorie: Stiri externe

Din Coreea de Nord continua sa soseasca imagini ale durerii absolute. Despre funeralii se stie doar ca vor avea loc pe 28 decembrie. Regimul n-a anuntat inca daca ii va face si lui Kim Jong Il un mausoleu, asa cum s-a intamplat in cazul tatalui sau.

Jalea cea mai profunda si deznadejdea i-au cuprins pe nord-coreeni. Unele dintre scenele difuzate de televiziunea de stat par autentice, in timp ce altele par sa fi fost regizate. Clase intregi de copii si muncitori in uniforme au lasat totul ca sa se duca la statuile si monumentele liderului si sa fie filmati in timp ce isi manifesta fara economie de gesturi disperarea. "Cum a putut sa ne lase? "Ce facem noi de acum incolo", murmura oamenii printre sughituri.

N-ai zice, privind aceste scene, ca liderul nord-coreean si-a tinut poporul la limita subzistentei timp de aproape doua decenii. Aproape un milion de nord-coreeni au murit de foame numai in ultimii zece ani. Pentru cei care si-au gasit refugiul in strainatate, lucrurile sunt clare.

''Li s-a spalat creierul timp de 30 sau 40 de ani, se simt de parca le-ar fi murit bunicul''.

La aceasta se adauga teama de ceea ce le va aduce viitorul. In Coreea de Nord, totul se invartea in jurul figurii lui Kim Jong Il. Propaganda de stat il zugravea drept un geniu politic, militar, tehonologic, artistic si cinematografic.

Urmandu-i la putere tatalui sau, Kim Ir Sen, Kim Jong Il a mentinut cultul personalitatii instaurat de acesta si care l-a inspirat si pe Ceausescu.

Considerat unul dintre cei mai represivi lideri ai lumii, Kim Jong il a fost intotdeauna o figura bizara, daca nu chiar ridicola. Foarte scund, incerca sa compenseze prin pantofii cu platforma, parul tapat si ochelari negri supradimensionati. Ii placeau mancarea buna, bauturile fine si prostituatele straine. Era obsedat de filmele cu James Bond si Rambo, iar pentru Elizabeth Taylor facuse o pasiune.

Funeraliile lui Kim Jong Il vor fi probabil pe masura grandomaniei sale. Regimul a anuntat ca trupul liderului defunct va fi expus la mausoleul lui Kim Ir Sen, pentru ca poporul sa-l poata plange in voie in cele 11 zile de doliu national. Va fi inmormantat pe 28 decembrie, iar Phenianul a anuntat deja ca nu vor fi invitate delegatii straine.

Casa Alba a cerut Coreei de Nord sa respecte promisiunea de a renunta la programul nuclear
Coreea de Nord,desi in doliu dupa moartea liderului sau,a testat o racheta cu raza scurta de actiune
GALERIE FOTO: Surpriza din aceasta imagine
VIDEO PROTVPLUS.RO