Filmul atentatului terorist din Franta, soldat cu 12 morti, care a indoliat o lume intreaga. "Am ucis Charlie Hebdo!"

×
Codul embed a fost copiat

Dupa New York, Madrid sau Londra, Parisul traieste drama unui atentat terorist. 12 oameni, in majoritate jurnalisti, extrem de cunoscuti in Franta, dar si 2 politisti, au fost ucisi intr-un atac socant asupra sediului publicatiei Charlie Hebdo.

Urmariti acest subiect si pe Twitter

SUMARUL EVENIMENTELOR:

-► Bilant actualizat: 12 morti, dintre care majoritatea jurnalisti. Alte 11 persoane au fost ranite, dintre care patru sunt in stare grava.
-► Barbati mascati si inarmati au intrat in sediul publicatiei Charlie Hebdo, miercuri, 7 ianuarie 2015, in jurul orei locale 11.30, strigand "Allah Akbar" si "Profetul a fost razbunat".
-► Nivelul de alerta terorista in Paris a fost ridicat la cel mai inalt nivel.
-► Presedintele Francois Hollande a declarat zi de doliu national, joi, 8 ianuarie 2015, in Franta.
-► Aproape 100.000 de francezi au iesit in strada miercuri seara, in marsuri de protest, in mai multe orase ale tarii.
-► Le Point: Politistii i-au identificat pe suspecti pe baza  actelor gasite in masina abandonata dupa atentat.

Parisul s-a confruntat miercuri, 7 ianuarie 2015, cu cel mai sangeros atac comis in Franta de un secol, respectiv un masacru cu arme Kalasnikov in plina sedinta de redactie la publicatia Charlie Hebdo si uciderea a doi politisti.

Citește și
turcia
Barbat arestat dupa ce a incercat sa arunce in aer biroul presedintelui Turciei. VIDEO
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

In jurul orei 11.20, doi barbati imbracati in negru, cu cagule si inarmati cu arme Kalasnikov se prezinta pe strada Nicolas-Appert numarul 6, in cel de-al XI-lea arondisment al Parisului, unde se afla arhivele saptamanalului satiric Charlie Hebdo, tinta lor. "Aici este Charlie Hebdo?". Vazand ca sunt la o adresa gresita, ei se indreapta apoi spre numarul 10, unde se afla sediul saptamanalului. Odata intrati in cladire, ei deschid focul asupra receptionerului de la intrare si merg la etajul al doilea, unde se afla redactia Charlie Hebdo. "Cei doi barbati deschid apoi focul si lichideaza cu sange rece persoanele reunite la sedinta de redactie, precum si politistul care asigura protectia caricaturistului Charb, care nu a avut timp sa riposteze", declara pentru AFP o sursa din cadrul politiei, conform Mediafax. Charb, directorul de redactie, era protejat de la publicarea caricaturilor lui Mahomed in 2011.

Redactia Charlie Hebdo a fost decimata. Patru dintre caricaturistii vedeta, Charb, Cabu, Tignous si Wolinski, foarte cunoscuti in Franta, au murit, precum si economistul Bernard Maris, care lucra si la radio France Inter.

O singura persoana, care a reusit sa se ascunda sub o masa, a scapat. Potrivit acesteia, cei doi barbati ar fi strigat: "L-am razbunat pe profet" si "Allah Akbar". In jurul orei 11.30, politia primeste un apel de urgenta care anunta focuri de arma la sediul Charlie Hebdo. Politistii sunt trimisi imediat la fata locului. Cei doi agresori fug strigand din nou "Allah Akbar" si se intalnesc cu o patrula a Brigazii anticriminalitate. Are loc un schimb de focuri sustinut. Ei reusesc sa fuga la bordul unei masini negre Citroën C3 si se intalnesc cu un vehicul de politie. Ei trag circa zece focuri de arma in parbrizul acestei masini, fara a rani politistii care se aflau in interior. Politistii deschid focul asupra agresorilor, care riposteaza. Pe bulevardul Richard-Lenoir, un politist in uniforma in varsta de aproximativ 40 de ani, este lovit si zace pe jos, potrivit unei inregistrari video difuzate pe Internet. Cei doi barbati ies din masina si se apropie cu pasi repezi de politistul aflat la pamant. Unul dintre atacatori ii striga: "Voiai sa ma omori!". Politistul ridica mana si spune "Nu, e bine, sefule", dar este ucis cu un glont in cap, potrivit unei inregistrari video difuzate pe Internet si autentificata de anchetatori.

Cei doi atacatori au plecat apoi cu masina fara sa se mai opreasca. "L-am razbunat pe profetul Mahomed! Am ucis Charlie Hebdo!", au strigat ei inainte de a demara, potrivit unei alte inregistrari video. Putin mai departe, cei doi barbati lovesc un sofer, care este ranit usor. Ei isi abandoneaza masina in apropeirea parcului Buttes-Chaumont, in nord-estul Parisului. Cei doi atacatori ameninta cu arma un sofer si fug catre nordul capitalei la bordul masinii acestuia. Fortele de ordine le pierd urma.

In timpul atacului si al fugii de la locul faptelor, ei ucid 12 persoane - dintre care cel putin cinci membri ai redactiei Charlie Hebdo. Ministrul de Interne, Bernard Cazeneuve, afirma ca "trei criminali" implicati in atac sunt cautati activ, fara a preciza rolul celui de-al treilea. Se pune totul in aplicare pentru "neutralizarea cat mai rapida a celor trei criminali", declara ministrul.

In noaptea de miercuri spre joi, unul dintre cei trei suspecti, Hamyd Mourad, in varsta de 18 ani, se preda politiei din Charleville-Mézières, in nord-estul Frantei, "dupa ce isi vede numele circuland pe retelele de socializare", potrivit unei surse apropiate dosarului. Politia franceza publica fotografiile celorlalti doi suspecti, doi frati, Cherif si Said Kouachi, in varsta de 32 si, respectiv, 34 de ani, pe care ii cauta activ si face apel la martori. Aceste persoane sunt "probabil puternic inarmate si periculoase", avertizeaza politia.

LIVE UPDATE, 7 - 8 ianuarie 2015:

UPDATE 01:50 Politistii francezi au parasit un bloc de locuinte, unul dintre locurile unde au efectuat un raid, in Reims, pentru arestarea suspectilor in cazul atentatului de la sediul Charlie Hebdo.

Le Monde asigura, citand surse din politie, ca pana la aceasta ora nu s-a facut nicio arestare, infirmand astfel speculatii din presa locala cu privire la capturarea suspectilor.

UPDATE 00:30 O operatiune de anvergura a politiei franceze pentru capturarea celor 3 suspecti, localizati la Reims, a demerat miercuri, in jurul orei 23:00, ora locala, relateaza Le Figaro, citand AFP.  Presa franceza mai anunta ca raidurile politiei sunt organizate in trei locuri diferite.

UPDATE 23:50 Teroristii i-au strigat pe nume pe caricaturistii revistei satirice Charlie Hebdo si i-au executat unul cate unul, impuscandu-i in cap, dezvaluie viceprimarul Parisului Patrick Klugman, intr-o declaratie facuta pentru postul american ABC News. "Cei doi criminali au intrat in timpul sedintei de redactie, i-au strigat pe nume pe caricaturisti, i-au luat de-o parte si i-au excutat impuscandu-i in cap", a declarat Patrick Klugman, viceprimarul Parisului responsabil de Relatiile Externe.

Potrivit ziarului Le Point, doi islamisti franco-algerieni au comis crimele, fiind ajutati de un alt fundamentalist care a fost sofer.Serviciile secrete franceze au stabilit ca cei doi criminali sunt fratii Said K. si Cherif K., in varsta de 34, respectiv 32 de ani, cunoscuti pentru legaturile pe care le-au avut cu medii islamiste.
Al treilea suspect, Amid M., are 18 ani si obisnuia sa stea pe strazi, neavand domiciliu. El a fost soferul celor doi teroristi.

UPDATE 23:30 Le Point scrie ca cei trei suspecti au fost identificati cu ajutorul cartilor de identitate pe care politistii le-au gasit in masina, un Citroën C3, abandonata, in urma atacului. Sursa din politia franceza au confirmat pentru Liberation identificarea si localizarea acestora, insa au negat arestarea lor. Localizarea suspectilor s-a produs la aproape 8 ore dupa atacul asupra Charlie Hebdo.

UPDATE 23:00 Publicatia Liberation relateaza ca cei trei suspecti ar fi fost localizati. Este vorba despre doi frati Saïd K., nascut in 1980 la Paris si Chérif K., nascut in 1982, tot la Paris. Al treilea suspect este Hamyd M., nascut in 1996, tot in Paris. Cei trei ar fi fost localizati la Reims de politia franceza. Autoritatile franceze au negat capturarea lor.

UPDATE 22:00 Doi franco-algerieni sunt in vizorul politiei in urma atacului comis miercuri la sediul saptamanalului satiric francez Charlie Hebdo, relateaza Le Point in pagina electronica. Cei doi barbati suspecti de 32, respectiv 34 de ani sunt originari din Pantin, o suburbie a Parisului, si au revenit din Siria in vara anului trecut.

Unul dintre suspecti a fost judecat in 2008 in urma destructurarii filialei irakiene "al 19-lea arondisment" din Paris. El a fost arestat in 2005 in timp ce se pregatea sa plece la Damasc. In perioada 2003-2005, aceasta organizatie ar fi incurajat zeci de tineri francezi sa plece la lupte in Irak. Al treilea suspect cautat este un om al strazii nascut in 1996, relateaza Le Point.

UPDATE 21:30 Mobilizare uriasa in Franta. Peste  100.000 de oameni au participat, in mai multe orase din Franta, la marsuri organizate in semn de solidaritate cu victimele atacului terorist care a vizat redactia Charlie Hebdo, anunta surse din cadrul politiei.

Aproximativ 35.000 de oameni s-au adunat in Piata Republicii din Paris. Pe pancartele participantilor se putea citi "Eu sunt Charlie" si "Charb a murit liber".

Peste 15.000 de persoane au iesit pe strazi la Lyon, iar alte 10.000 la Toulouse. La marsul de la Marsilia au participat circa 7.000 de persoane, potrivit autoritatilor.

UPDATE 21:20 Regina Elizabeth a II-a a Marii Britanii a transmis "sincere condoleante" poporului francez pentru victimele atacului comis la sediul revistei Charlie Hebdo, relateaza AFP.

"Eu si printul Philip transmitem sincere condoleante familiilor celor care au fost ucisi în atacul de la Paris", a declarat regina Elizabeth pe contul oficial de Twitter.

UPDATE 21:10 Cei trei atacatori ar fi fost identificati, sustine publicatia L'Union, citata de Le Figaro. Potrivit sursei, cursa de urmarire a teroristilor s-a intis pana la Reims, la 129 km de Paris si Pantin, la 6 km de Paris, niciunul nu a fost insa prins pana la ora actuala.

UPDATE 21:00 Franta a decretat trei zile de doliu national in memoria victimelor atentatului care a vizat redactia revistei Charlie Hebdo, anunta presedintele Francois Hollande, notand ca cele 12 persoane ucise au murit pentru un principiu. "Acesti oameni au murit pentru un principiu", a declarat Hollande. Incepând de joi, Franta va fi in doliu timp de trei zile, a declarat presedintele. "Cea mai buna arma a noastra este unitatea. Nimic si nimeni nu ne pot diviza", a subliniat Hollande. "Am venit aici, in numele dumneavoastra, pentru a arata recunostinta familiilor greu încercate, rudelor ranitilor, tuturor celor afectati de acest grav asasinat. Victimele sunt eroii nostri", a spus Hollande.
 

UPDATE 20:30 Zeci de mii de oameni participa, in mai multe orase din Franta, la marsuri organizate in semn de solidaritate cu victimele redactiei Charlie Hebdo, anunta surse din cadrul politiei citate de AFP. Peste 10.000 de persoane au iesit pe strazi la Lyon, iar alte 10.000, la Toulouse.  Jurnalistii agentiei de stiri AFP s-au fotografiat in redactie cu pancarte pe care scrie "Eu sunt Charlie".

UPDATE 20:15 Procurorul-sef Francois Molins a declarat in cadrul unei conferinte de presa, miercuri seara ca nu poate oferi informatii in legatura cu localizarea teroristilor. "Trebuie sa pastram confidentialitatea pentru ca misiunea de prindere a lor sa fie un succes. Trebuie sa-i arestam cat mai repede" a declarat el fara a preciza daca cei trei atacatori au fost localizati. Potrivit publicatiei Le Parisien, miercuri dupa masa doua aprtamente din Paris au fost controlate de politisti in legatura cu atentatul din sediul Charlie Hebdo.

UPDATE 20:00 Mobilizare fara precedent a comunitatii de jurnalisti din Franta. Publicatii numeroase printre care Liberation, Le Monde si Le Figaro, dar si posturi TV au tinut momente de reculegere, au marcat tragedia prin banere negre pe editiile online si s-au declarat alaturi financiar si moral de saptamanalul satiric Charlie Hebdo.

UPDATE 19:20 In semn de solidaritate cu jurnalistii asasinati la Paris de teroristii islamisti, in capitala Frantei are loc la aceasta ora o manifestatie. Mii de oameni s-au strans in centrul capitalei franceze, nu departe de sediul redactiei indoliate pentru a denunta terorismul. Mobilizarea s-a facut prin retelele de socializare. Marsul, la care participa 5000 de persoane, a fost organizat la apelul formatiunilor politice de stanga (Partidul Socialist, Partidul Radical de Stanga, Partidul Comunist, Partidul Stangii, Europa Ecologica a Verzilor), relateaza Le Monde. Pe pancartele participantilor se putea citi "Eu sunt Charlie" si "Charb a murit liber".

 

UPDATE 19:00 Secretarul de Stat american, John Kerry, a condamnat in termeni duri atentatul care a vizat redactia Charlie Hebdo, oferind asigurari, intr-o declaratie facuta in limba franceza, ca "libertatea de exprimare nu poate fi ucisa". "Libertatea de exprimare nu poate fi ucisa. Libertatea, in general, si libertatea presei, in particular, sunt valori fundamentale ale istoriei comune a Statelor Unite si Frantei", a afirmat Kerry. "Sunt de acord cu imamul Frantei, care a declarat ca jurnalistii francezi sunt martiri ai libertatii", a subliniat Kerry, conform CNN. "Condamnam in termeni vehementi acest atentat si cerem aducerea teroristilor in fata justitiei", a insistat seful diplomatiei americane. "Poporul american este de partea Frantei", a dat asigurari Kerry.

UPDATE 18:50 Secretarul general al Natiunilor Unite, Ban Ki-Moon, s-a declarat "consternat" de atentatul care a vizat redactia Charlie Hebdo, denuntând un atac impotriva democratiei, relateaza AFP.
"Sunt consternat de atentatul comis la redactia publicatiei Charlie Hebdo; este un atac la adresa libertatii de expresie si a libertatii presei, doi piloni ai democratiei", a spus Ban Ki-Moon. "Acest atac are obiectivul de a ne diviza, dar nu trebuie sa cadem in capcana", a subliniat Ban Ki-Moon, declarându-se "profund bulversat de un act abominabil si nejustificat".

UPDATE 18:45 Cei doi politisti ucisi in atacul de la sediul Charlie Hebdo aveau 42 si 49 de ani. Ahmed, in varsta de 42 de ani, a fost impuscat in cap. Imaginile mortii sale sangeroase fac ocolul presei internationale. Al doilea politist are o fetita de un an si era cel trimis sa-l protejeze pe directorul revistei, mort si el in atentat.

UPDATE 18:10 Povestile martorilor care au asistat la sangerosul atac ce a zguduit azi Franta. Un jurnalist care lucreaza in cladirea situata in fata sediului Charlie Hebdo descrie ca a vazut "cadavre pe jos, o mare de sange, raniti grav"."Eram in cladire, in capatul culoarului. Oamenii au intrat, cautau Charlie Hebdo, apoi au tras focuri de arma pentru a ne impresiona", a povestit pentru AFP o femeie care a reusit sa fuga.

O cagula, atribuita unui atacator, a fost ridicata de politie.


In birourile saptamanalului a fost carnagiu. Atentatul este cel mai sangeros comis in Franta in ultimii peste 40 de ani. Focuri de arma, politisti care se grabesc: Regina, care statea intr-o sala de asteptare la un centru oftalmologic situat la 100 de metri distanta, povesteste ca s-a "gandit imediat la un atentat".

"Am vazut doi indivizi care au iesit din cladire, au tras focuri de arma, au urcat intr-un (Citroen) C3 negru si au plecat spre bulevardul Richard-Lenoir", a povestit calm un martor care locuieste in apropiere.
Intr-o inregistrare video realizata pe bulevard, la cateva zeci de metri de sediul Charlie Hebdo, doi barbati inarmati cu pusti automate ies din vehicul, executa un politist cu un glont in cap, de la distanta mica, apoi fug cu masina si striga "L-am razbunat pe profetul Mahomed"."Ei purtau cagule, aveau arme Kalasnikov sau M16", spune vecinul, care a avut impresia ca atacatorii fac parte din "fortele speciale care urmaresc traficanti de droguri". "Credeam ca suntem la turnarea unui film".

"Mergeam la cursuri, am iesit din metrou si am auzit focuri ... poate trei", povesteste Lilya Mohdeb, o studenta de 24 de ani. "Oamenii mi-au spus: «Se trage, stati jos»", a explicat tanara, care nu s-a "gandit" si s-a intors la metrou, de unde a iesit abia peste o ora, fiind in stare de soc. Bocar Diallo lucreaza la un garaj Volvo situat in apropiere si afirma ca a "vazut politisti care trageau cu armele; a durat cel putin trei sau patru minute". "Am vrut sa iesim dar am auzit rafalele si politistii ne-au spus sa intram", a explicat el, dupa ce a adapostit in garajul sau un politist ranit. Zeci de persoane trec pe langa zona incercuita de politie, cu telefoanele mobile in mana. "Este nebunie in centrul Parisului", declara una dintre ele.

UPDATE 18:00 Cartierul din estul Parisului unde a avut loc miercuri atentatul este incercuit de fortele de ordine, ambulantele, camioanele de pompieri si cele de politisti au invadat strazile. Pe de alta parte, pe retelele sociale se fac apeluri pentru ca francezii sa iasa in strada in semn de protest fata de acest atentat. Acest lucru ar contraveni starii de alerta instituite in capitala Frantei.

 


UPDATE 17:30  In atac a murit si economistul Bernard Maris, actionar al saptamanalului Charlie Hebdo. Acesata este a cincea victim identificata in presa.

 

UPDATE 17:20 Presedintele Statelor Unite, Barack Obama, a condamnat "atacul terifiant" comis la redactia publicatiei franceze Charlie Hebdo, subliniind ca autoritatile americane sunt dispuse sa colaboreze pentru aducerea "teroristilor" in fata justitiei. "In aceste momente dificile, gandurile noastre sunt la victimele acestui atac terorist si la poporul francez", a declarat Obama, citat de AFP.

"Franta si minunatul oras Paris, unde a avut loc acest atac scandalos, reprezinta o referinta atemporala care va dainui dincolo de perceptia odioasa a acestor criminali", a adaugat presedintele SUA. "Franta este cel mai vechi aliat al Statelor Unite si a fost alaturi de noi in combaterea terorismului care ameninta lumea", adauga Obama.
"Trebuie sa fim foarte vigilenti în privinta acestor dusmani ai libertatii", a reactionat John Boehner, presedintele republican al Camerei Reprezentantilor.

UPDATE 17:25 Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a condamnat si el atacul din Paris, numindu-l “o crima cinica” si a trimis condoleante familiilor victimelor. “Presedintele Putin exprima, in legatura cu evenimentele tragice de la Paris, unde in urma atacului terorist au murit multi oameni, profunde condoleante rudelor si apropiatilor celor decedati, precum si parizienilor si tuturor francezilor', a anuntat Peskov, secretarul de presa al presedintelui rus. Acesta a subliniat ca “Moscova condamna in mod ferm terorismul sub orice forma de manifestare a terorismului”.

UPDATE 17:00 Miercuri seara in mai multe orase din Franta se organizeaza marsuri #JeSuisCharlie pentru libertatea de exprimare si democratie, in contextul atentatului de la sediul redactiei Charlie Hebdo. Au fost anuntate marsuri in Paris, Nantes, Besançon, Toulose, Lille, Strasbourg, Montpellier, Lyon, Rennes si Limoges. Le Monde a publicat o harta a acestor mitinguri.

UPDATE 16:50 Primarul Parisului, Anne Hidalgo, a condamnat intr-o declaratie, publicata pe Facebook, atacul de la redactia revistei Charlie Hebdo si i-a chemat pe parizieni miercuri la un mars prin centrul orasului pentru democratie si libertatea de exprimare.

UPDATE 16:35 Pe Twitter, peste 70.000 de utilizatori folosesc hashtagul "#JeSuisCharlie" ( Eu sunt Charlie) ca sa-si arate solidaritatea fata de victimele atentatului din Paris. Acesta a ajuns miercuri unul dintre cele mai populare hashtaguri pe reteaua de socializare dupa #CharlieHebdo, folosit pentru distribuirea informatiilor legate de atacul terorist.

UPDATE 16:30 Ministrul de interne francez a dezvaluit ca in atacul de la redactia revistei Charlie Hebdo au fost implicati trei atacatori, relateaza AP. Se face totul pentru "neutralizarea cat mai rapid posibil a celor trei criminali care s-au aflat la originea acestui act barbar", a declarat ministrul, care nu a oferit precizari cu privire la rolul diverselor persoane implicate.

UPDATE 16:20 Aproximativ 3.000 de agenti ai serviciilor de securitate au fost mobilizati pentru misiuni de ordine publica si pentru cautarea autorilor atentatului de la redactia revistei Charlie Hebdo, afirma citate de ziarul Le Monde. "Au fost mobilizate efective importante din cadrul Politiei centrale, Politiei prefecturii Parisului si din cadrul Directiei Generale pentru Securitatea Interna. in total, sunt mobilizati aproape 3.000 de agenti ai fortelor de ordine", a declarat un oficial din cadrul politiei.

Ministrul francez de Interne, Bernard Cazeneuve, s-a deplasat rapid la locul atentatului, împreuna cu primarul Parisului, Anne Hidalgo. Potrivit ziarului Le Point, toate activitatile extrascolare ale elevilor au fost suspendate pana la normalizarea situatiei.

UPDATE 16:10 Indivizii care au atacat redactia publicatiei Charlie Hebdo au afirmat ca sunt simpatizanti ai retelei teroriste Al-Qaida, afirma martori citati de presa franceza."Doi barbati cu cagule pe fete au intrat în cladire si au deschis focul. (...) Vorbeau perfect limba franceza si afirmau ca sunt din reteaua Al-Qaida", a declarat, potrivit L'Umanité, caricaturista Corinne Rey (Coco).

UPDATE 16:00 Presa franceza i-a identificat pe patru dintre jurnalistii publicatiei Charlie Hebdo, ucisi in atacul de azi. Este vorba despre directorul Stéphane Charbonnier, poreclit Charb si alti trei caricaturisti Cabu, Georges Wolinski si Bernard Verlhac, poreclit Tignous (foto de mai jos)

UPDATE 15:55 Angela Merkel a numit atacul din Paris un act de atac asupra libertatii presei de pretutindeni: "Acest act abominabil nu e doar un atac asupra vietii francezilor si a securitatii lor. Este un atac asupra libertatii presei si a libertatii de exprimare, elemente de baza pentru orice democratie. Acest atac nu poate fi justificat."

UPDATE 15:45 Un agent imobiliar parizian a declarat ca a fost martor la furtul masinii folosita in atentat. Proprietarul acesteia, in varsta de aproximativ 60 de ani ar fi fost dat jos de la volan de doi barbati imbracati in negru si inarmati pana in dinti. "Erau calmi, fara strigate, fara insulte". Varstnicul le-ar fi strigat sa-i dea macar cainele inapoi iar atentatorii ar fi lasat animalul sa coboare din masina". Martorul a declarat pentru 20minutes.fr ca autorii atacului ar fi strigat, inainte de a demara cu masina furata, "sa le spuneti ziaristilor ca suntem Al Qaida din Yemen".

UPDATE 15:30 Una dintre masinile folosite de atentatori ar fi fost gasita de politistii francezi. Acestia o examineaza, in speranta ca vor obtine mai multe indicii asupra identitatii autorilor atacului. In jur de 3000 de politisti francezi sunt mobilizati in Paris pentru a-i captura pe atacatori.


 

UPDATE 15:09 Presedintia Statelor Unite a condamnat in termeni duri atacul care a vizat revista satirica franceza Charlie Hebdo, soldat cu 12 morti, relateaza AFP, citata de Mediafax.

"Casa Alba este solidara cu familiile celor omorati sau raniti in acest atac", a reactionat Josh Earnest, purtatorul de cuvant al presedintelui Barack Obama.

"Inaltii oficiali de la Casa Alba sunt in strans contact cu omologii lor francezi. (...). Statele Unite sunt pregatite sa colaboreze cu Franta pentru efectuarea investigatiei in acest caz", adauga Earnest.

UPDATE 15:05 Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, se declara profund socat de atacul terorist din Franta.

UPDATE 14:55 Declaratia ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu referitoare la atacul terorist care a avut loc astazi la sediul publicatiei franceze Charlie Hebdo - "Imi exprim socul si profunda indignare fata de atacul terorist fara precedent care a avut loc astazi la sediul publicatiei Charlie Hebdo din Paris. Acest act de o gravitate extrema impotriva reprezentantilor presei reprezinta un atac la insasi esenta democratiei si a valorilor si libertatilor fundamentale. Condamnam in cei mai categorici termeni acest act terorist, care reprezinta un atac de o lasitate revoltatoare la adresa presei si a lumii civilizate. Romania va continua, alaturi de partenerii europeni, sa sprijine lupta impotriva terorismului sub toate formele sale de manifestare. Gandurile noastre se indreapta catre familiile victimelor. Suntem alaturi de intregul popor francez prieten, greu incercat in aceste momente tragice".

UPDATE 14:50 MASACRUL DIN PARIS IN IMAGINI. Momentul in care un politist este executat

UPDATE 14:46 Potrivit Le Monde, copiii din scolile din arondismentul 11 au fost evacuati.

UPDATE 14:45 Premierul Victor Ponta s-a declarat "socat" de masacrul de la Paris.

UPDATE 14:40 Caricaturistul Charb, editorul-sef al ziarului de satira, a fost, in 2013, pe "lista celor mai cautati" a grupului terorist Al-Qaida.

UPDATE 14:35 Rocco Contento, purtator de cuvant al politiei franceze, noi precizari: cei trei atacatori au plecat de la fata locului de o masina condusa de un al patrulea individ si s-au indreptat spre Port de Pantin, in nord-estul Parisului, unde au abandonat masina si au furat o alta. Soferul masinii a fost aruncat in strada. Paza la sediul ziarului fusese intensificata in ultimele saptamani, din cauza amenintarilor.

UPDATE 14:30 Sedii ale ziarelor, centre de shopping, muzee si statii de mijloc de transport in comun au fost plasate sub protectia politiei, potrivit unor surse din guvernul francez.

UPDATE 14:25 Potrivit politiei, bilantul tragic al atentatului terorist se ridica la 12 morti - 10 jurnalisti si doi politisti - si cinci raniti serios.

UPDATE 14:20 Rocco Contento, purtator de cuvant al politiei, a spus ca "a fost un adevarat masacru". Potrivit acestuia, birourile ziarului se aflau sub paza, din cauza mai multor amenintari recente, insa atacatorii au intrat in cladire cu intentia clara de a ucide.

Potrivit acestuia, atacatorii au furat o masina si au fugit spre Port de Pantin, cu politia pe urmele lor.

Contento a spus ca este vorba despre trei atacatori.

UPDATE 14:15 Kim Willsher, trimisul The Guardian la fata locului, spune ca au existat mai multe amenintari la adresa ziarului Charlie Hebdo, dar si a altor institutii de presa. Willsher citeaza surse chiar din politia franceza.

UPDATE 14:12 Potrivit postului de radio RTL, in atentatul terorist din Franta a murit si editorul-sef al ziarului de satira Charlie Hebdo, Charb. Ultima caricatura a acestuia, aparuta in saptamanal, il infatisa pe un francez de origine musulmana care se plangea ca numai in tara sa nu sunt atentate. RTL citeaza surse politienesti.

UPDATE 14:05 Potrivit postului Europe1, printre morti sunt si doi politisti. Europe 1 vorbeste de 10 raniti in total.

DESCRIEREA ATACULUI, POTRIVIT MARTORILOR - Martorii au declarat ca doi barbati mascati si inarmati cu o arma Kalasnikov si un lansator de rachete au intrat in cladire in jurul orei locale 11.30 (12.30, ora Romaniei), strigand "Allah Akbar" (n.r. "Allah e mare") si "Profetul a fost razbunat".

Numeroase focuri de arma s-au auzit, iar mai multi jurnalisti au reusit sa se refugieze pe acoperisul cladirii.

Martin Boudot, jurnalist la o societate de productie cu sediul in acelasi imobil, facea parte din acest grup.

"Tocmai am coborat, pentru ca politia a securizat cladirea", a declarat el pentru Europe1.

"Pompierii acorda primele ingrijiri. Sunt mai multe victime in sediul Charlie Hebdo. (Atacatorii) au mers direct in sediu si au deschis focul. Am fost nevoiti sa ne refugiem pe acoperis. Am vazut doua persoane cu cagule negre, care la iesire au strigat Allah Akbar, aratand spre cer, si care au tras asupra politistilor postati in exterior", a adaugat el.

"Au fugit cu o masina neagra", a mai povestit Boudot.

"Atacul a durat intre cinci si zece minute. A fost un adevarat carnagiu", a adaugat el, vizibil emotionat.

UPDATE 14:00 Momentul in care SE TRAGE IN SEDIUL ZIARULUI DE SATIRA

UPDATE 13:55 Presedintele Fracois Hollande, ajuns la fata locului: "Investigatiile au fost declansate imediat dupa atac, pentru ca cei vinovati sa fie adusi in fata justitiei. Este un atac terorist, fara niciun dubiu. In urmatoarele zile, in urmatoarele saptamani, ma voi adresa natiunii din nou. Este un moment dificil, in urma recentelor atacuri teroriste. Suntem o tara a libertatii si nimeni nu se poate gandi ca poate veni aici in Franta sa ne atace. Astazi, inima mea sta alaturi de famiile victiemlor si fac un apel la unitate".

Presedintele Framcois Hollande a confirmat ca 11 oameni au murit si patru se afla in stare critica. Numarul victimelor va creste, a spus presedintele francez, citata de guardian.co.uk.

Cabinetul se va reuni la ora 14, pentru a discuta. Nivelul de alerta a fost ridicat in Paris.

Politia este inca pe urmele atacatorilor - inca nu se stie cati - care au scapat.

Franta este in stare de soc, spune Hollande.

UPDATE 13:50 Ultima imagine postata pe Twitter de redactorii ziarului de satira. Inscriptia inseamna "Si mai ales sanatate"

UPDATE 13:48 Presedintele francez Francois Hollande se indreapta spre sediul ziarului de satira Charlie Hebdo, dupa atacul armat de miercuri.

Saptamanalul de satira a primit mai multe amenintari pentru caricaturile cu Profetul Mohammed.

UPDATE 13:42 Imagine de la fata locului, cu o masina de politie gaurita de gloante

UPDATE 13:40 Potrivit postului de radio RTL, toate sediile ziarelor din Paris urmeaza sa fie pazite de politisti.

UPDATE 13:36 Politistii francezi confirma moartea a 11 persoane. Alte cinci au fost ranite si sunt in strare critica.

UPDATE 13:30 Guardian.co.uk: 10 OAMENI AU MURIT, CONFIRMA AUTORITATILE

10 persoane au fost impuscate mortal, potrivit biroului procurorului sef din Paris.

UPDATE 13:20 Associated Press scrie ca, potrivit unui oficial din politia pariziana, un jurnalist a murit si alti trei au fost raniti. BBC vorbeste de "mai multi morti".

Luc Poignant, reprezentat al politiei, a dezvaluit ca atacatorii ar fi reusit sa fuga cu doua masini.

UPDATE 13:15 Potrivit Reuters, ar fi 10 morti. Redactorii ziarului s-au refugiat pe acoperis, de unde transmit informatii. 

13.05 Potrivit primelor informatii, persoane imbracate in negru si cu cagule au patruns in sediul ziarului si au deschis focul cu arme Kalasnikov.

Cotidianul 20 Minutes a reusit sa contacteze telefonic un angajat al institutiei de presa atacate.

"Este un veritabil masacru. Sunt si morti!", a declarat acesta, inainte ca apelul sa se intrerupa. Aceasta informatie nu a putut fi verificata imediat.

Postul de televiziune I Tele relateaza ca "exista cel putin un ranit".

Potrivit cotidianului Le Figaro, un politist aflat la locul atacului ar fi fost atins de focuri de arma.

Conform unui jurnalist al agentiei Premier ligne, al carei sediu este in apropierea celui al ziarului Charlie Hebdo, "s-au auzit numeroase tiruri" de arma, relateaza I Tele.

Contactat de AFP, citata de Mediafax, caricaturistul Luz a dat asigurari ca s-au inregistrat victime. 

 

 

 

Revista Charlie Hebdo este cunoscuta pentru glumele sale, adeseori vulgare, pe subiecte religioase, care au ofensat deopotriva catolicii, musulmanii si evreii. In 2006, 2011si 2012 a scandalizat opinia publica prin caricaturi in care aparea profetul Mohamed. Ultimul numar, insa, era dedicat mai degraba ironizarii scriitorului Michel Houllebecq, el insusi acuzat de incitare la ura rasiala.

LIVE UPDATE, VIA TWITTER

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
Trei morti si un ranit, intr-un atac armat produs in Statele Unite
Trei morti si un ranit, intr-un atac armat produs in Statele Unite

Trei persoane au fost impuscate mortal, iar alta este in stare critica intr-un incident produs intr-o casa din statul american California, informeaza ABC News.

Barbat arestat dupa ce a incercat sa arunce in aer biroul presedintelui Turciei. VIDEO
Barbat arestat dupa ce a incercat sa arunce in aer biroul presedintelui Turciei. VIDEO

O persoana inarmata a fost arestata, joi, in fata biroului presedintelui Turciei, Recep Tayyip Erdogan, suspectul reusind sa lanseze o grenada, care nu a explodat, informeaza cotidianul Hurriyet si CNN Turk.

Cel putin 20 de persoane care participau la o nunta, ucise intr-un atac cu rachete, in Afganistan
Cel putin 20 de persoane care participau la o nunta, ucise intr-un atac cu rachete, in Afganistan

Cel putin 20 de persoane care participau la o nunta, in Afganistan, au fost ucise, iar alte 45 au fost ranite intr-un atac cu rachete atribuit insurgentilor talibani, relateaza Radio Free Europe / Radio Liberty.

Recomandări
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie

Românii au în conturile personale de pensii Pilon 2 o sumă record. Peste 160.000 de pensii Pilon 2 au fost deja plătite către cei ieșiți din activitate, jumătate din sumă numai anul trecut.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.