CHARLIE HEBDO, revista care a scandalizat adeptii tuturor religiilor. Atac cu bomba, procese, amenintare cu decapitarea

Charlie Hebdo atentat 2011

Tinta oribilului atentat din 7 ianuarie, publicatia satirica Charlie Hebdo a reusit, de-a lungul anilor, sa isi atraga multi dusmani in numele libertatii de exprimare

Infiintata acum mai bine de patru decenii, revista umoristica Charlie Hebdo a inflamat in repetate randuri opinia publica prin ironizarea tuturor religiilor si confesiunilor, fara discriminare. De la piratarea site-ului publicatiei s-a ajuns chiar la atac cu cocktailuri Molotov, insa jurnalistii nu au acceptat sa-si modereze tonul. Iar in cele din urma au platit cu viata.

Charlie Hebdo a aparut pentru prima data in 1969, sub titlul “Hara Kiri”, si aproape imediat a fost interzis, dupa ce a facut o gluma legata de moartea generalului de Gaulle. Inviat sub titlul actual, a fost inchis in 1981, de data aceasta din motive financiare: vanzarile erau mult prea mici. In 1992 a fost reinfiintat de un grup de umoristi si caricaturisti, care sunt si acum actionarii majoritari ai publicatiei.


Primul numar al revistei, aparut in 1970

In varianta sa actuala, Charlie Hebdo apare in fiecare miercuri si se vinde in aproximativ 50.000 de exemplare. Traieste din vanzari, dat fiind ca nu contine publicitate si nu accepta subventii guvernamentale, in numale libertatii presei. In primii ani a scandalizat mai ales prin atacurile la adresa extremei drepte si a fanaticilor catolici, care s-au terminat prin procese castigate in justitie. Insa, dupa atentatele din 11 septembrie, revista a gasit o noua tinta a ironiilor sale: fundamentalismul islamic.

Citește și
politist executat
Imaginile masacrului din Paris. VIDEO cu momentul in care un politist este impuscat in cap, in atacul de la Charlie Hebdo
Putin are un plan de împărțire a Ucrainei care implică și România și i-l va propune lui Trump

In 2006, Charlie Hebdo a republicat celebrele caricaturi daneze din ziarul Jyllands-Posten in care aparea Profetul Mahomed, iar pe prima pagina, o imagine in care Profetul se plange de adeptii sai fundamentalisti, spunand ca “e greu sa fii iubit de prosti”. Tirajul a sarit imediat la 400.000 de exemplare, insa revista a fost criticata, inclusiv de presedintele Chirac, in vreme ce mai multe organizatii musulmane au intentat o actiune in justitiei. Multi intelectuali au sarit insa in apararea publicatiei satirice iar justitia i-a achitat pe redactori. Publicarea caricaturilor a produs insa proteste anti-franceze in intreaga lume.


Redactori ai publicatiei tinand in mana numarul in care au aparut caricaturile daneze cu Profetul Mahomed

In 2008, Charlie Hebdo a fost in centrul unui alt scandal, dupa ce a publicat o caricatura antisemita. De aceasta data, caricaturistul a fost concediat, revista reafirmandu-si pozitia critica fata de orice forma de intoleranta.

In 2011 a urmat un nou val de amenintari din partea islamistilor, care s-au materializat in noaptea de 1/2 noiembrie intr-un atac cu cocktail-uri Molotov asupra sediului publicatiei si in piratarea site-ului, pe care a fost afisata o imagine cu Mecca insotita de versete din Coran. Motivul: numarul care urma sa apara pe 2 noiembrie fusese rebotezat Charia Hebdo (aluzie la legea islamica sharia) iar Profetul Mahomed era trecut ca redactor-sef, pentru a sarbatori victoria islamistilor in Tunisia. Pe coperta, Profestul ii ameninta cu 100 de lovituri de bici pe cei care nu mor de ras citind revista. Ancheta nu a facut lumina nici pana azi asupra acestui atentat care a dus la incendierea redactiei.


Charb, directorul Charlie Hebdo, in fata sediului devastat de o explozie in 2011

Un an mai tarziu, un nou scandal: alte caricaturi infatisandu-l pe Profet au dus la critici chiar si din partea comunitatii evreiesti. Premierul de atunci, Jean-Marc Ayrault, a aparat insa libertatea de exprimare a jurnalistilor. Cu acest prilej site-ul Charlie Hebdo a fost din nou atacat de hackeri iar redactia a fost cateva zile sub protectia fortelor de ordine. “Facem caricaturi despre oricine si in fiecare saptamanal, dar daca facem despre Profet, se cheama ca e provocare”, a declarat atunci directorul, Stéphane Charbonnier cunoscut sub pseudonimul Charb. „Daca ne-am opri de teama ca ofensam pe cineva, am publica saptamanal 16 pagini albe”.

Acelasi Charb, care si-a pierdut viata in atacul din 7 ianuarie, a fost si in 2013 amenintat de un tanar marocan, care a cerut decapitarea directorului Charlie Hebdo pe mai multe site-uri jihadiste. Totul s-a intamplat dupa ce revista a publicat o banda desenata realizata de Charb despre viata Profetului Mahomed, bazata, de altfel, pe izvoare istorice musulmane.

In ultima vreme, Charlie Hebdo a atacat insa si alte tinte: extrema dreapta, Coreea de Nord, dar si presedintele Hollande. Numarul special de Craciun al publicatiei a fost dedicat ironizarii Nasterii Domnului iar cel din 7 noiembrie avea pe coperta o caricatura cu Michel Houllebecq, cunoscut pentru afirmatiile sale critice la adresa Islamului, pe care l-a decalarat „cea mai tampita religie”. In caricatura Houllebecq profetesre ca in 2022 va sarbatori Ramadanul, aluzie la cel mai recent roman al sau, a carui actiune are loc intr-o Franta dominata de islamisti.

 

 

Dar tot in ultimul numar, o caricatura, realizata chiar de Charb, parea sa profeteasca atacul sangeros asupra redactiei. In desen, un terorist comenteaza faptul ca in Franta nu au avut loc atentate: "Stati un pic, mai avem timp pana la sfarsitul lunii ianuarie ca sa ne anuntam hotararile pentru noul an!"

 

 

Pe de alta parte, Charlie Hebdo si-a atras elogii din partea intelectualilor - inclusiv musulmani, dar si laureatul Nobel Elie Wiesel - pentru promovarea libertatii de exprimare si refuzul de a accepta rasismul sau fundamentalismul religios. Insa publicatia a ramas in continuare tinta amenintarilor diversilor fanatici religiosi, motiv pentru care se afla sub supravegherea permanenta a politiei franceze. Si ramane de vazut care va fi soarta sa in viitor, dat fiind ca redactia a fost decimata in atentatul din 7 ianuarie.

Articol recomandat de sport.ro
Reacția lui Gică Hagi după conflictul dintre Denis Alibec și Mircea Lucescu! Mesajul către jucătorul său
Reacția lui Gică Hagi după conflictul dintre Denis Alibec și Mircea Lucescu! Mesajul către jucătorul său
Citește și...
Filmul atentatului terorist din Franta, soldat cu 12 morti, care a indoliat o lume intreaga.
Filmul atentatului terorist din Franta, soldat cu 12 morti, care a indoliat o lume intreaga. "Am ucis Charlie Hebdo!"

Dupa New York, Madrid sau Londra, Parisul traieste drama unui atentat terorist. 12 oameni, in majoritate jurnalisti, extrem de cunoscuti in Franta, dar si 2 politisti, au fost ucisi intr-un atac socant asupra sediului publicatiei Charlie Hebdo.

Imaginile masacrului din Paris. VIDEO cu momentul in care un politist este impuscat in cap, in atacul de la Charlie Hebdo
Imaginile masacrului din Paris. VIDEO cu momentul in care un politist este impuscat in cap, in atacul de la Charlie Hebdo

Pe principalele retelele de socializare de pe internet au fost publicate inregistrari video si fotografii de la Paris, unde a avut loc un atac terorist la sediul publicatiei satirice Charlie Hebdo.

Atentat sinucigas comis de o femeie la o sectie de politie din Istanbul. Autoarea atacului si un ofiter au murit
Atentat sinucigas comis de o femeie la o sectie de politie din Istanbul. Autoarea atacului si un ofiter au murit

Un atentat sinucigas a fost comis marti impotriva unei sectii de politie dintr-o zona turistica a orasului Istanbul.

Recomandări
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta

Prima ninsoare serioasă din acest sezon a provocat haos pe drumurile din țară și pe calea ferată. Cele mai mari probleme au fost pe Drumul Național 1, unde, joi înainte de răsărit, un TIR a intrat într-un parapet la Bușteni, blocând complet circulația.

BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui

BEC pentru alegerea preşedintelui României a decis înlăturarea materialelor de propagandă electorală din mediul online care îl ilustrează pe candidatul independent Călin Georgescu şi nu conţin codul de identificare al mandatarului financiar.

Ministrul Digitalizării: „Nu se pune problema desfiinţării de oficii poştale. Îi sugerez dlui director să cântărească bine”
Ministrul Digitalizării: „Nu se pune problema desfiinţării de oficii poştale. Îi sugerez dlui director să cântărească bine”

Ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan, a afirmat că nu se pune problema desfiinţării unor oficii poştale, aşa cum anunţase directorul Poştei Române.