Cel mai sangeros atac armat din istoria SUA: 50 de morti si 53 de raniti. ISIS a revendicat masacrul, reactia lui Obama

×
Codul embed a fost copiat

50 de oameni au fost ucisi, iar 53 sunt raniti, dupa un atac armat care a avut loc in noaptea de sambata spre duminica intr-un club de noapte gay din Orlando, in Florida. Atacul este cel mai sangeros din istoria SUA, spun autoritatile.

SUMARUL EVENIMENTELOR:

Omar Mateen a fost interogat de doua ori de FBI, dar nu a fost niciodata "suspect"
Statul Islamic revendica atacul armat din Orlando
Autoritatile au retinut un barbat care mergea la marsul Gay Pride din Los Angeles cu pusti semiautomate si explozibili
Barack Obama: "A fost un act de teroare si un act de ura"
FBI: "Avem indicii ca individul ar fi avut simpatii pentru ideologia islamista"
Suspectul, Omar Mateen, era islamist radical si avea drept tinte homosexuali
Cel mai sangeros atac armat din istoria recenta a SUA dupa ce un barbat a deschis focul intr-un club gay din Orlando
Autorul atacului identificat de mai multe surse drept Omar Mateen, un cetatean american de origine afgana
Atacatorul a fost ucis in schimbul de focuri cu politia

CRONOLOGIA EVENIMENTELOR

UPDATE 22:40 Omar Mateen, barbatul suspectat de atacul din club, a fost interogat de doua ori de FBI, in 2013 si 2014, dupa ce a ridicat suspiciuni unor colegi. Fosta sotie a spus despre el ca era un "individ instabil psihic si foarte violent". Citeste mai multe AICI

Citește și
sydney
Patru persoane ranite la Sydney, dupa ce Politia a deschis focul intr-un mall. Ce a provocat incidentul
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

UPDATE 22:10 Teroristii Statului Islamic au revendicat duminica atacul armat din clubul de noapte al comunitatii gay din metropola americana Orlando, in care au pierit 50 de persoane si au fost ranite alte 53.

Potrivit agentiei de presa a ISIS, Omar S Mateen este unul dintre jihadistii gruparii teroriste, scrie Reuters. ”Atacul armat care a lovit un club de noapte gay din orasul Orlando si care a lasat in urma peste 100 de morti si raniti, a fost comis de un luptator ISIS”, se arata in mesajul publicat de Amaq.

Intre timp, senatorul Bill Nelson din Florida neaga ca mesajul agentiei Amaq confirma implicarea Statului Islamic in atacul armat. ”Agentia de presa a ISIS a transmis ca jihadistii sunt responsabili de atac. Insa asa ceva nu a fost confirmat. Trebuie sa verificam aceste legaturi atunci cand obtinem mai multe informatii”, a declarat Nelson.

UPDATE 21:30 Autoritatile americane au retinut duminica un barbat cu portbagajul incarcat de pusti semiautomate si dispozitive explozibile, care sustine ca se indrepta spre marsul Gay Pride din Los Angeles, transmite Reuters. Autovehiculul suspectului a fost perchezitionata in Santa Monica, dupa ce autoritatile au primit o plangere cu privire la un barbat ce are un comportament ciudat si ”sta la panda” pe strazile orasului. Autoritatile au descoperit mai multe arme de foc, printre care pusti semiautomate, si ingrediente pentru asamblarea unor bombe. Potrivit primelor informatii, masina suspectului avea numere de Indiana. Incidentul vine dupa cel mai sangeros atac armat din istoria SUA, care a lasat in urma 50 de morti si alti 53 de raniti, intr-un club al comunitatii gay din Orlando, Florida.

UPDATE 21:10 Presedintele Barack Obama a avut o iesire publica in urma atacului de la Orlando. "Astazi marcam atacul armat cu cele mai multe victime din istoria Americii. Acest masacru ne reaminteste cat de usor este pentru cineva sa puna mana pe o arma si apoi sa impuste oameni in scoli, in cinematografe, biserici sau cluburi de noapte...", a spus Obama.

Intr-un discurs de aproximativ cinci minute, el a mai precizat: "Ne indreptam cu fata catre oamenii din Orlando, care avut un atac atat de brutal in orasul lor. E o zi de mare tristete pentru toti fratii si prietenii nostri americani care sunt gay, lesbiene, transsexuali si bisexuali... Stim destule incat sa afirmam ca acesta a fost un act de teroare si un act de ura."

Presedintele Obama a mai spus ca a avut o intalnire cu directorul FBI James Comey si cu alti oficiali din serviciile secrete si ca a "ordonat alocarea tuturor resurselor" in aceasta ancheta. Presedintele SUA a mai spus ca inca nu se stie ce motiv a avut autorul, dar "este foarte clar ca a fost o persoana plina de ura".

UPDATE 20:40 AFP relateaza, citand presa din SUA, ca atacatorul a sustinut ca este afiliat ISIS cu putin inainte de atacul armat.  CNN anunta ca presupusul autor al masacrului din Orlando a sunat la 911 pentru a jura credinta Statului Islamic si i-a mentionat pe autorii atacului cu bomba de la Boston, potrivit unui oficial american.

 

UPDATE 19:15 Anchetatorii FBI, care au deschis o ancheta pentru "act de terorism", incearca sa determine ce l-a motivat pe tanar sa intre in club cu o arma de atac si cu o arma de mana, in noaptea de gay pride in SUA. "Avem indicii (care lasa sa se inteleaga faptul) ca acest individ ar fi avut simpatii pentru aceasta ideologie, insa nu putem afirma acest lucru cu certitudine", a explicat Ron Hopper, agent special al FBI, intrebat despre posibilele legaturi intre atacator si terorismul islamist.

UPDATE 19:00 Omar Mateen obtinuse licenta de agent de securitate si avea permis pentru arme de foc. Tatal lui Mateen a declarat pentru NBC News ca "atacul nu a avut legatura cu religia" si ca fiul sau s-a evervat acum cateva luni, dupa ce a vazut doi barbati sarutandu-se pe strada, la Miami.

Politia a spus ca Omar Mateen a intrat in club avand asupra lui o arma de asalt, un pistol si doua dispozitive suspecte.

UPDATE 18:40 Un politist a fost ranit usor in timpul desciderii din cluv, viata fiindu-i salvata de casca pe care o avea pe cap si care a fost strapunsa de un glont.

UPDATE 18:30 Potrivit tmz.com, care citeaza surse din politie, suspectul - Omar Mateen (foto) - este cetatean american, dar parintii lui sunt afgani. Autoritatile cred, de asemenea, ca facea parte dintr-o miscare islamista radicala si ca era "un terorist care avea drept tinte persoane homosexuale". Atacul nu a fost unul organizat, Mateen actionand de unul singur. "Atacul nu a avut nicio legatura cu religia" a declarat tatal atacatorului.

Politia a ajuns acasa la Omar Mateen

UPDATE 18:10 Chirurgul Michael Cheatham a declarat ca foarte multi din raniti din club sunt in stare critica si ca in toate spitalele din zona s-a activat "planul de dezastru in masa". DE asemenea, el a facu un apel public la donatorii de sange si plasma.

UPDATE 18:00 Primarul din Orlando a spus ca in oras a fost declarata stare de urgenta. Aria din jurul clubului a fost izolata, iar politia a localizat masina suspectului.

UPDATE 17:50 Autoritatile spun ca este "cel mai sangeros atac armat in masa din istoria SUA".

UPDATE 17:30 Primarul Buddy Dyer a confirmat in conferinta de presa ca 50 de oameni au fost ucisi in club si 53 au dosat raniti. Initial, politia anuntase 20 de decese si 42 de raniti.

UPDATE 17:00 Pistolarul din club a fost identificat drept Omar Mateen, de 29 de ani, din Fort Pierce, Florida, relateaza The Guardian. Identitatea a fost confirmata de rude ale atacatorului si forte de politie, insa autoritatile din Orlando inca nu au facut declaratii oficiale care sa confirme informatia. Atacatorul a fost impuscat mortal de catre politistii care au descins in club si au eliberat peste 30 de oameni tinuti ostatici. Deocamdata, motivul atacului nu este cunoscut.

Congresmenul republicat Peter King spune ca Omar Mateen, presupusul atacator, "este afgan si este antrenat sa foloseasca arme". Mateen s-a nascut in SUA, dar parintii sunt veniti din Afganistan.

UPDATE 16:30 Autoritatile au catalogat atacul drept un "act de terorism intern". Pe de alta parte, potrivit FBI, suspectul ar fi putut avea "o inclinatie" pentru terorismul islamist, transmite AFP.

UPDATE 16:00 Un tanar aflata in club i-a trimis mamei sale mesaje sfasietoare chiar din mijlocul incidenteleor: "Mamico, te iubesc. In club sunt impuscaturi". Acesta i-a mai spus mamei in ce club se afla si sa sune la politie, dupa care a incheiat: "O sa mor".

Sursele de la fata locului inca nu stiu daca  a supravietuit atacului.

UPDATE Este vorba despre un atac terorist, anunta fortele de ordine, care adauga ca nu stiu inca daca este un atac terorist intern sau international. Rude s-au adunat la spitale locale, disperate sa afle vesti.Un barbat care a fost in club afirma ca in exteriorul clubului era haos, dupa ce a devenit evidenta amploarea victimelor.

"Erau cadavre peste tot", a declarat Christopher Hansen."In parcare ii triau - rosu, galben - ca sa stie pe cine ajuta mai intai si pe cine nu. Le-au dat jos pantalonii, le-au rupt camasile, sa caute gloante. E sange peste tot", a adaugat el.

In imagini de la fata locului apar zeci de vehicule ale serviciilor de urgenta si persoane care primeau ingrijiri pe trotuar.Unele dintre persoanele ranite au fost conduse de catre politisti la Centrul Medical Regional Orlando.

O femeie a declarat ca a primit un SMS si un apel telefonic de la fiica ei care se afla in club. Aceasta i-a spus ca a fost impuscata in brat.Unii martori au declarat ca au auzit pana la 40-40 de impuscaturi in timpul incidentului, relateaza news.ro.

UPDATE 20 de persoane au fost ucise in atacul armat care a avut loc la primele ore ale diminetii de duminica in clubul de noapte Pulse, pentru homosexuali, din Orlando (Florida), a anuntat seful politiei locale, John Mina, potrivit DPA. El a precizat ca, in total, 42 de persoane au fost transportate la spital.

Suspectul a fost gasit mort in club, avand asupra sa doua arme de foc si 'un fel de dispozitiv', a spus Mina intr-o conferinta de presa. Pe de alta parte, potrivit FBI, suspectul ar fi putut avea 'o inclinatie' pentru terorismul islamist, transmite AFP

UPDATE Autorul atacului armat este mort, a anuntat politia pe contul sau de Twitter, relateaza Agerpres. "Atacul armat de la Pulse: persoana care a tras in club a murit", a postat politia pe contul sau de Twitter.

Cu cateva minute anterior politia a postat informatia ca poate "confirma ca este o situatie cu numeroase victime".

"In jurul orei 02.00 (06.00 GMT), cineva a inceput sa traga. Oamenii s-au aruncat la pamant", a declarat pentru Sky News unul dintre clientii clubului, Ricardo Negron.

"Cred ca a atras in aer pentru ca am vazut sticla de la lampi cazand. A fost o scurta pauza intre impuscaturi si unii dintre noi au putut sa se ridice si sa fuga afara", a adaugat el.

Martorul a spus ca a auzit "tiruri non-stop" timp de un minut. "Cu siguranta erau oameni raniti sau mai grav", a mai spus Negron.

"Au fost ranite persoane, pentru moment nu stiu daca exista morti", a declarat un purtator de cuvat al politiei locale pentru AFP. Incidentul a avut loc in Pulse Club, un club de noapte gay din oras, potrivit BBC.

"Toata lumea sa iasa afara din Pulse si sa fuga", a anuntat clubul intr-un mesaj postat pe Facebook.

Inregistrari video au fost postate pe retele de socializare cu persoane ranite care primeau ingrijiri la fata locului. Autoritatile nu au oferit imediat informatii despre incident, potrivit BBC.

Un barbat care afirma ca a fost in club in momentul atacului si care a postat o inregistrare video, afirma pe pagina sa de Facebook ca s-au tras focuri de arma in club, iar cei dinauntru "strigau ca oameni sunt morti".

"Tocmai scot oameni afara pe targi si-i urca" in ambulante, a scris Anthony Torres.

Un reporter local de televiziune, Stewart Moore, afirma intr-un mesaj postat pe Twitter ca o sursa i-a spus ca peste 20 de persoane au fost impuscate.

El spune ca atacatorul se afla in continuare in club, ca a luat ostatici si ca existau temeri ca ar avea o bomba asupra sa.

In imagini postate pe retele de socializare apar zeci de vehicule ale serviciilor de urgenta la fata locului.

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Cantareata de 22 de ani, cu origini romanesti, ucisa in timpul unui concert. Ce au gasit politistii in buzunarul criminalului
Cantareata de 22 de ani, cu origini romanesti, ucisa in timpul unui concert. Ce au gasit politistii in buzunarul criminalului

Cantareata Christina Grimmie, fosta concurenta a emisiunii ”The Voice”, a murit, dupa ce a fost impuscata la finalul unui concert pe care l-a sustinut, vineri, in Orlando. Sambata, POlitia a facut o conferinta de presa si a dat detalii despre autor

Patru persoane ranite la Sydney, dupa ce Politia a deschis focul intr-un mall. Ce a provocat incidentul
Patru persoane ranite la Sydney, dupa ce Politia a deschis focul intr-un mall. Ce a provocat incidentul

Patru persoane au fost ranite intr-un centru comercial din Sydney, dupa mai multe focuri de arma trase de politistii din oras.

Un profesor a fost ucis in atacul armat de la UCLA. Scenele cu studenti, in genunchi, controlati de trupe SWAT s-au viralizat
Un profesor a fost ucis in atacul armat de la UCLA. Scenele cu studenti, in genunchi, controlati de trupe SWAT s-au viralizat

Barbatul ucis in atacul armat de la UCLA, care a condus miercuri la inchiderea campusului timp de mai multe ore, era profesor de inginerie mecanica, potrivit unui oficial , relateaza News.ro, citand AP.

Recomandări
Ursula von der Leyen avertizează: Putin îşi concentrează atacurile hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi
Ursula von der Leyen avertizează: Putin îşi concentrează atacurile hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat vineri că Rusia îşi concentrează atacurile sale hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi, informează AFP.

Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO
Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO

Ministerul Apărării Naţionale anunţă că vineri trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu", de la Câmpia Turzii, în vederea dotării Escadrilei 48 Vânătoare.

Reacţii prudente ale oficialilor politici, după exploziile de la Isfahan în conflictul Israel-Iran
Reacţii prudente ale oficialilor politici, după exploziile de la Isfahan în conflictul Israel-Iran

Oficiali politici îndeamnă în primele reacţii - foarte pruente - după riposta Israelului în Iran, la ”evitarea unei escaladări”, relatează AFP.