Angajat la o firma de securitate, dar "instabil psihic si violent". Cine a fost Omar Mateen, atacatorul din club

Ultima actualizare: 15-06-2016 01:01
Omar Mateen

Omar Amir Siddiq Mateen nu a reprezentat un risc pentru autoritatile americane, pana in momentul in care a deschis focul intr-un club de noapte al comunitatii gay din Orlando, Florida.

Insa, cine este presupusul terorist care a jurat loialitate Statului Islamic printr-un apel la 911, inainte de a masacra 50 de petrecareti?

Mateen, in varsta de 29 de ani, era un cetatean american nascut si crescut la New York de parinti afgani, care a deschis sambata seara focul intr-o multime de petrecareti dintr-un club al comunitatii LGBT. Inaintea atacului, Mateen a apelat numarul de urgenta 911 pentru a jura fidelitate jihadistilor Statului Islamic, apoi i-a luat prizonieri pe petrecareti.

In timpul apelului, suspectul ar fi vorbit despre teroristii care au detonat explozibili la maratonul din Boston, Tamerlan si Djohar Tarnaev, relateaza News.ro.

Autoritatile sustin ca Mateen a fost pe radarul serviciilor de securitate pentru o perioada, insa nu a fost vizat si de o investigatie. Potrivit politiei, FBI l-a chemat de doua ori la interogatoriu, in 2013 si 2014, dupa ce colegii se munca au reclamat inclinatii islamiste extremiste.

Suspectul locuia in Fort Pierce, un orasel aflat la circa 160 de kilometri de Orlando.

Potrivit documentelor, Mateen a divortat in 2011, iar fosta sotie sustine ca era extrem de violent, instabil psihic si agresiv. Mai mult, femeia l-a acuzat de violenta domestica repetata in timpul casniciei.

”Nu era o persoana stabila. M-a batut. Pur si simplu venea acasa si incepea sa ma loveasca pentru ca hainele nu erau spalate sau alte chestii asemanatoare”, a declarat fosta sotie.

De asemenea, suspectul era angajat de opt ani al firmei de securitate G7 si detinea legat doua arme de foc, una pe o licenta individuala, iar a doua pe o licenta de serviciu. Intre timp, firma de securitate pentru care lucra a sustinut ca va colabora pe deplin cu autoritatile.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO