Grecia promite reformarea pensiilor si impozitelor pentru un imprumut pe trei ani. Anuntul facut de sefa FMI

×
Codul embed a fost copiat

LIVE UPDATE| Grecia s-a angajat miercuri la reforme in domeniul impozitarii si al sistemului de pensii “incepand cu saptamana viitoare”, in schimbul unui imprumut pe trei ani acordat de Mecanismul European de Stabilitate (MES).

Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV

Summitul extraordinar al Zonei Euro pe tema crizei din Grecia s-a soldat cu un nou ultimatum. Exasperati ca Alexis Tipras a venit iar cu temele nefacute oficialii europeni l-au anuntat ca o reuniune speciala, convocata duminica, ar putea fi ultima sansa pentru a evita "scenariul negru" al iesirii din Zona Euro. Pana atunci, guvernul grec trebuie sa puna la punct un plan credibil de reforme. Tipras si-a pledat cauza si in fata Parlamentului European.

Sumarul evenimentelor de miercuri, 8 iulie:

-► NOU!Christine Lagarde: O restructurare a datoriei este "necesara"
-► NOU!Propunerile formulate de Atena sunt "echilibrate" si "pozitive", spune premierul francez Manuel Valls
-► NOU!Grecia promite sa implementeze reforme in sistemul de pensii si de impozite in incercarea de a obtine un imprumut pe trei ani
-► NOU! Grecia extindere “vacanta” bancara
-► NOU!Discursul lui Tsipras, primit cu urale si huiduieli in PE. Eurodeputatul german: "Extremistii Europei va aplauda". VIDEO
-► NOU! Guvernul slovac nu va fi niciodata de acord cu reducerea vreunei parti din datoria actuala a Greciei
-► Ministrul de Externe spaniol a comparat atitudinea executivului de la Atena cu cea a unui locatar de bloc care refuza sa-si mai plateasca intretinerea, pentru ca asa a votat el, impreuna cu nevasta si copiii
-► Premierul Alexis Tsipras a sustinut in Parlamentul European ca tara sa nu doreste un conflict, ca are nevoie de reforme serioase si ca trebuie gasita o solutie europeana
-► Crucea Rosie germana este pregatita sa ofere rapid ajutor umanitar Greciei, care se confrunta deja cu "dificultati in asistenta medicala"
-► In timp ce Tsipras zambeste, Merkel trage concluzii amare
-► Noul ministru grec de Finante a produs consternare marti, cand s-a prezentat la reuniunea Eurogrup fara propuneri scrise

Citește și
Eugen Teodorovici FOTO FACEBOOK
Cum este afectata Romania de situatia din Grecia. Teodorovici: "Singura chestiune este legata de finantarea in piata"
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Cronologia evenimentelor, miercuri, 8 iulie:

ora 23.00 Directoarea generala a Fondului Monetar International, Christine Lagarde, a afirmat miercuri ca o restructurare a datoriei Greciei este "necesara" si a dat asigurari ca ramane "angajata" pentru gasirea unei solutii la criza din aceasta tara, transmite AFP. "O restructurare a datoriei (...) este, in opinia noastra, necesara in cazul Greciei pentru a avea o datorie viabila", a declarat Christine Lagarde in cursul unei conferinte la Washington, luandu-i prin surprindere pe europeni, care resping pentru moment o asemenea optiune.

Atena, care solicita o reducere a masivei sale datorii, a promis miercuri sa prezinte un nou program de reforme "credibile", ca raspuns la ultimatumul lansat de liderii europeni. Fara sa se exprime direct asupra acestor propuneri, directoarea generala a FMI a vorbit despre "evolutii importante" si a atras atentia ca Grecia face fata unei "crize acute ce trebuie rezolvate".

In pofida faptului ca Grecia a intrat in incapacitate de plata in raport cu institutia pe care o conduce, ea a dat asigurari ca FMI ramane "angajat" in acest dosar. "Ramanem pe deplin angajati pentru a gasi o solutie", a mai spus Christine Lagarde.

ora 19.00 Propunerile formulate miercuri de guvernului de la Atena in solicitarea privind un nou ajutor financiar european sunt “echilibrate si pozitive”, a apreciat premierul francez Manuel Valls, citat de AFP.“Vreau sa spun ca aceasta cerere (...) este echilibrata, pozitiva. Ea dovedeste o reala vointa de a avansa si de a face reforme”, a declarat Manuel Valls in fata deputatilor francezi, salutând o noua “etapa importanta ce permite sa dialogam”.

In urma ultimatumului lansat marti de sefii de stat din zona euro, care au stabilit ziua de duminica drept termen limita pentru un nou acord intre Grecia si creditorii internationali, noul ministru grec de finante, Euclid Tsakalotos, a declarat ca guvernul din care face parte s-a angajat sa aplice “incepând de saptamâna viitoare” un program de reforme fiscale si in sistemul de pensii, in schimbul unui imprumut pe trei ani acordat prin Mecanismul European de Stabilitate.

Manuel Valls a anuntat ca daca va fi incheiat acest acord, Adunarea Nationala franceza va fi chemata sa-l aprobe prin vot. El a subliniat ca “ramânerea Greciei in zona euro si in Uniunea Europeana este de asemenea o miza geostrategica si geopolitica de cea mai mare importanta”, având in vedere relatiile Greciei cu Turcia, legaturile ei cu Rusia si cu lumea ortodoxa, dar si problema afluxului imigrantilor clandestini.

In plus, o iesire a Greciei din zona euro ar avea consecinte “teribile” pentru poporul grec, a mai subliniat Valls. Un astfel de scenariu ar insemna “cu siguranta, prabusirea veniturilor, cresterea exploziva a preturilor produselor importate, inclusiv pentru produsele de prima necesitate, consecinte sociale, politice si de ordine publica pe care niciunul dintre noi nu le poate anticipa”, a explicat premierul francez.

El a cerut insa si guvernului grec sa fie prezent “la intâlnirea cu istoria si cu istoria europeana”. “Trebuie ca si guvernul grec sa vrea sa se ajute singur”, a continuat Valls, subliniind ca la baza unui “acord complet” cu Grecia trebuie sa stea mai multe puncte esentiale, si anume reforme necesare si detaliate pentru modernizarea si redresarea economiei, construirea unui stat care sa functioneze cu adevarat, orientarea resurselor financiare catre cresterea economica si abordarea problemei datoriei.

Franta nu este “nici la remorca Germaniei” si nici nu este “indulgenta fata de guvernul lui Alexis Tsipras”, dar se mobilizeaza pentru a mentine Grecia in zona euro “pentru ca este in interesul nostru”, a conchis Valls.

ora 18.00 Un sondaj facut de Reuters printre economisti indica acum o probabilitate de 55% pentru un Grexit, fata de 45% saptamana trecuta, relateaza The Telegraph.

ora 17.00 In timp ce in interiorul coalitiei cancelarului german Angela Merkel creste rezistenta fata de acordarea unui nou sprijin financiar Greciei, guvernul de la Berlin a anuntat ca, daca nu se va ajunge la un acord cu executivului grec pana duminica - termenul limita fixat de sefii de stat din tarile ce formeaza Eurogrupul -, atunci vor trebui discutate “scenarii” alternative pentru ramanerea Greciei in zona euro, transmite agentia EFE.

Acest ultim anunt a fost facut de purtatorul de cuvant al Ministerului german de finante, Martin Jaeger, care a mai afirmat ca, pentru a beneficia de un nou pachet de asistenta financiara prin intermediul Mecanismului European de Stabilitate (MES), guvernul de la Atena trebuie sa se angajeze in contrapartida pentru un plan cuprinzator de reforme.

Intre timp, in interiorul Uniunii Crestin-Democrate (CDU) a cancelarului Angela Merkel, si mai ales in ramura bavareza a acestei formatiuni, Uniunea Social-Crestina (CSU), se constata o crestere a rezistentei fata de orice nou ajutor financiar destinat Greciei.

“Cel mai bine este ca Grecia sa renunte la euro si sa-si introduca propria moneda”, a declarat postului de stiri N-TV deputatul Wolfgang Bosbach, de altfel unul dintre cei mai inversunati adversari ai ajutorarii Greciei, el amintind ca precedentele planuri de asistenta financiara nu au condus la o imbunatatire a situatiei acestei tari.

La randul sau, ministrul de finante din Bavaria, Markus Soder (membru al CSU), s-a declarat deschis partizanul unui Grexit (iesirea Greciei din zona euro). La fel de transant a fost si fostul ministru de interne, Hans-Peter Friedrich (tot din CSU). “Nu stiu pe nimeni in grupul meu parlamentar care sa creada ca exista vreo baza pentru un al treilea pachet de asistenta”, a spus acesta, adaugand ca “grecii au dreptul sa spuna “nu”, dar acum si noi avem dreptul sa spunem “nu”“.

Impotriva unui nou program de asistenta financiara pentru Grecia prin intermediul MES s-a pronuntat si purtatorul de cuvant al grupului parlamentar comun al CDU/CSU in Comisia de Finante a Bundestagului, Hans Michelbach. “Ajutoarele MES sunt posibile atunci cand stabilitatea uniunii monetare este in pericol, iar acum nu este cazul (...) Europa trebuie sa fie onesta. Guvernul lui Tsipras nu a folosit timpul suplimentar care i-a fost oferit. Acum timpul pentru Atena a expirat”, a punctat acesta.

Deputatul ce reprezinta ramura intreprinzatorilor in CDU, Carsten Linnemann, a mers si mai departe, afirmand ca, fara o reforma radicala in zona euro care sa reglementeze falimentele statale, nu ar mai trebui aprobate noi ajutoare.

ora 16.00 Grecia s-a angajat miercuri la reforme in domeniul impozitarii si al sistemului de pensii “incepand cu saptamana viitoare”, in schimbul unui imprumut pe trei ani acordat de Mecanismul European de Stabilitate (MES), a declarat noul ministru de finante grec, Euclid Tsakalotos, informeaza AFP.

Intr-o scrisoare adresata presedintelui MES si data publicitatii, ministrul a cerut in mod oficial un imprumut pe trei ani, angajandu-se la “un pachet de reforme si masuri care trebuie sa garanteze stabilitatea finantelor publice”.

Tsakalotos a propus “punerea in aplicare imediata, incepand cu saptamana viitoare, a unor masuri pentru reformarea sistemelor de impozitare si al pensiilor”.

O sursa din zona euro care a consultat documentul a dezvaluit pentru Reuters ca in cererea Greciei adresata MES nu este precizat si volumul finantarii pe care autoritatile elene doresc sa-l obtina. Potrivit sursei, este prematur de estimat care este suma pe care Atena va trebui sa o imprumute de la partenerii din zona euro, in conditiile in care aceasta depinde de evaluarile cu privire la perspectivele economice si finantele publice ale Greciei ce vor fi efectuate de creditori.

ora 15.00 Grecia va emite miercuri un decret ministerial ce vizeaza extinderea vacantei bancare, care dureaza deja de opt zile lucratoare, a declarat, pentru Reuters, un oficial guvernamental care a dorit sa-si pastreze anonimatul.

Duminica trecuta, premierul elen Alexis Tsipras a anuntat impunerea unor restrictii asupra miscarilor de capital, limitand retragerile zilnice de numerar la 60 de euro. In plus, oficialul a informat ca bancile elene vor fi inchise pana pe 6 iulie, dar perioada a fost prelungita pana miercuri, 8 iulie. “Vacanta bancara va fi extinsa”, a afirmat oficialul, fara a furniza detalii suplimentare.

Luni, BCE a anuntat ca mentine linia de finantare de urgenta (ELA) destinata creditorilor eleni la actualul nivel restrictionat si va inaspri conditiile de acordare a finantarii, majorand garantiile solicitate in schimbul fondurilor. Decizia BCE va limita optiunile autoritatilor de la Atena. In prezent, finantarea de urgenta oferita de BCE bancilor elene este limitata la 89 de miliarde de euro.

ora 13.20 Guvernul slovac nu va fi niciodata de acord cu reducerea vreunei parti din datoria actuala a Greciei, a declarat premierul Robert Fico, dupa summitul zonei euro desfasurat marti la Bruxelles, transmite agentia oficiala slovaca TASR. 'Rezultatul reuniunii este ca Grecia nu se poate astepta la nicio asistenta deocamdata. Va trebui sa prezinte propria idee de reforme', a afirmat premierul slovac. 'In masura in care premierul grec (Alexis Tsipras) s-a simtit sustinut de referendum, el s-a lovit de o opozitie si mai puternica din partea catorva state membre', a subliniat Fico.

Acesta a mai spus ca respinge ideea ca 'un premier anume sa-si construiasca cariera politica in detrimentul a 18 prim-ministri si presedinti ai tarilor din zona euro'.

Slovacia va saluta ramanerea Greciei in uniunea monetara, insa aceasta nu trebuie sa aiba loc 'cu orice costuri', a adaugat premierul Fico, estimand ca 'referendumul a complicat in mod evident un potential acord intre Grecia si celelalte tari membre ale zonei euro'. Referindu-se la tara sa, premierul slovac a subliniat ca aceasta a trecut printr-o serie de reforme care au contribuit la stabilitatea sectorului bancar intern.

ora 13.00 Grecia a depus o cerere oficiala pentru un acord de imprumut cu Mecanismul European de Stabilitate (ESM), a declarat un purtator de cuvant al Fondului de salvare al zonei euro, transmite Reuters. Saptamana trecuta, Guvernul grec a anuntat ca a trimis creditorilor o propunere pentru un nou acord de finantare pe doi ani convenit cu Mecanismul European de Stabilitate. ' ESM a primit cererea Greciei', a declarat purtatorul de cuvant al Fondului de salvare al zonei euro.

Ministrii de Finante din zona euro urmeaza sa ia in considerare cererea autoritatilor de la Atena, care in mod oficial este adresata presedintelui Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem.

ora 12.45 Ministrul de externe spaniol, José Manuel García-Margallo, l-a acuzat pe premierul grec Alexis Tsipras ca 'nu intelege regulile jocului' si a insistat asupra faptului ca dreptul de a decide 'nu este unilateral atunci cand traiesti intr-o comunitate', informeaza EFE. García-Margallo a comparat atitudinea executivului de la Atena cu cea a unui locatar de bloc care refuza sa-si mai plateasca intretinerea, pentru ca asa a votat el, impreuna cu nevasta si copiii. Cu aceasta comparatie inedita, Margallo a facut aluzie la referendumul din Grecia din 5 iulie, la care populatia a respins propunerea de acord facuta de creditorii internationali.

'Lucrurile care-i afecteaza pe toti trebuie decise de comun acord', a spus Margallo, care considera ca 'tocmai asta nu intelege' Tsipras, motiv pentru care seful diplomatiei spaniole l-a invitat pe premierul grec ca mai intai 'sa inteleaga regulile jocului, iar mai apoi sa le si respecte'. 'Sa le inteleaga vrea sa insemne ca trebuie sa respecte ceea ce cele 18 tari au decis sa voteze in apararea propriilor contribuabili', a insistat Margallo, subliniind ca in acest moment 'mingea este in terenul guvernului grec'.

In opinia sefului diplomatiei de la Madrid, Tsipras a decis sa puna in aplicare un program de guvernare 'ce a distrus eforturile si rezultatele' fostului premier conservator Antonis Samaras care, cu cateva luni in urma, cand a parasit executivul de la Atena, a lasat 'o datorie sustenabila', potrivit unui raport al FMI. Margallo a admis ca Grecia are nevoie de un nou ajutor financiar, dar a apreciat ca, pentru a-l obtine, guvernul elen 'trebuie sa spuna clar ce eforturi este dispus sa faca pentru a-si controla finantele publice si pentru ca Grecia sa inceapa sa inregistreze crestere economica si sa creeze locuri de munca'.

ora 11.30 Europarlamentarul german Manfred Werner este urmatorul care ia cuvantul in Parlamentul European, dupa Alexis Tsipras. Conform The Telegraph, el il acuza pe premierul grec ca "distruge increderea in Europa".

"Nu spuneti poporului dumneavoastra adevarul. Aceatsa nu este o politica demna. Va inconjurati de prieteni gresiti", a spus Weber, referindu-se la scrisoarea primita de Tsipras de la Fidel Castro.

ora 11.15 Premierul Alexis Tsipras tine un discurs in Parlamentul European. El a declarat ca guvernul sau va continua eforturile de reforma si le-a spus totodata eurodeputatilor ca referendumul organizat la 5 iulie i-a oferit un mandat pentru a solutiona criza intr-o maniera sustenabila din punct de vedere social si economic.Premierul grec a mai atras atentia ca reformele trebuie sa permita o impartire a poverii, sa creeze locuri de munca si sa incurajeze antreprenoriatul. Seful guvernului de la Atena a subliniat totodata ca datoria publica a Greciei trebuie facuta sa devina sustenabila.

"Este nevoie de un acord care sa ne permita sa zarim luminita de la capatul tunelului, cu reforme credibile, dar care sa redistribuie in acelasi timp povara si pe umerii celor care o pot suporta", a declarat Tsipras, potrivit EFE. El s-a declarat totusi 'increzator' ca Grecia va putea raspunde cerintelor creditorilor 'in urmatoarele doua-trei zile', potrivit AFP. "Nu vom lasa Europa sa se divizeze", a adaugat el.

Sinteza declaratiilor:

- Masurile care au fost luate pana in prezent nu si-au atins obiectivul si au fost un adevarat esec. Niciuna dintre reformele propuse pana in prezent nu a dus la eliminarea conflictelor de interese care exista in tara noastra de zeci de ani de zile, intre oligarhi si bancheri. S-au tinut prea mult seama de interese private si prea putin de interesele poporului.

- Propunerile noastre merg in sensul unei reforme veritabile. Trebuie sa facem in asa fel incat structurile de oligarhi sa nu mai existe, sa luptam impotriva fraudei fiscale si a evaziunii fisale. Aceasta este dorinta guvernului nostru. Astazi venim in fata dvs. cu un mandat foarte clar exprimat de poporul elen. Noi nu ne dorim un conflict, ci sa ne schimbam mentalitatea si sa venim cu propuneri care sa scoata din impas tara noastra.

- Ceea ce se numeste acum criza greaca este o imagine a neputintei colective din intreaga Europa. Trebuie sa gasim o solutie europeana, pentru ca nu este o problema doar a Greciei.

ora 06.30 Crucea Rosie germana este pregatita sa ofere rapid ajutor umanitar Greciei, in stare de urgenta financiara si care se confrunta deja cu "dificultati in asistenta medicala", a afirmat miercuri purtatorul de cuvant al organizatiei, Dieter Schütz, potrivit AFP, conform Agerpres. "Suntem pregatiti in toate cazurile", a dat el asigurari intr-un interviu aparut in cotidianul Leipziger Volkszeitung, apreciind ca "pensionarii, saracii, bolnavii si refugiatii" sunt cei care sufera in prezent cel mai mult din cauza crizei in care s-a prabusit Grecia.

"Sunt deja dificultati in asistenta medicala", a continuat Dieter Schütz, fara sa ofere detalii cu privire la eventuale penurii de medicamente sau probleme de functionare in spitale. Crucea Rosie germana este in situatie "de a-i putea ajuta pe greci rapid si generalizat", a mai spus el.

La randul sau, seful filialei elene a organizatiei SOS Villages d'Enfants, George Protopapas, a subliniat ca, in comparatie cu inceputul crizei, de 50 de ori mai multe familii ii solicita in prezent ajutorul. "Numeroase familii ameninta sa explodeze, pentru ca nu mai suporta presiunea somajului de lunga durata si a saraciei", a continuat el, de asemenea intr-un interviu pentru Leipziger Volkszeitung.

O iesire a Greciei din zona euro "ar agrava considerabil mizeria sociala din Grecia", a mai afirmat George Protopapas, adaugand: "Ma tem de ce este mai rau pentru familii".

In timp ce Tsipras zambeste, Merkel trage concluzii amare

Angela Merkel: "Astazi nu aveti in fata dumneavoastra un om optimist.". Aceasta este concluzia amara a cancelarului german, dupa o seara plina de discutii "intense si sincere" cu premierul grec Alexis Tsipras. "Pe scurt, pot sa va spun ca nu au fost intrunite conditiile pentru noi negocieri."

La finalul aceleiasi reuniuni, premierul grec s-a afisat energic si zambitor.

Alexis Tsipras, premierul Greciei: "Discutiile s-au derulat intr-o atmosfera pozitiva. Guvernul grec a prezentat ministrilor de finante si liderilor din zona euro propuneri care stau la baza strategiei nationale, rezultate dupa intalnirea liderilor politici greci."

Noul ministru grec de Finante a produs insa consternare marti, cand s-a prezentat la reuniunea Eurogrup fara propuneri scrise. In schimb, oficialul a lasat la vedere, din greseala, notitele pe care si le luase inainte de intalnire. Fiind scrise in engleza, jurnalistilor le-a fost usor sa descifreze ca ministrul isi propunea sa nu cada in capcana "triumfalismului", dupa referendumul in care grecii au respins vehement conditiile creditorilor.

Lipsa unui plan a facut ca summitul sa nu aiba o baza concreta pentru discutii, asa ca nu este de mirare ca unii participanti au rabufnit.

Dalia Grybauskaite, presedinta Lituaniei: "Ne-au promis ceva. Apoi, ei (n.r. oficialii greci) au amanat totul pentru maine. Daca grei o lasa mereu pentru "manana" (n.r. varianta in spaniola pentru maine), atunci si noi putem face la fel."

Totusi, Grecia a mai primit o sansa. Trebuie sa prezinte o cerere de imprumut si o lista cu reforme pana joi, 9 iulie. Acestea vor fi discutate de ministrii de finante din zona euro si, in cele din urma, vor ajunge sub ochii sefilor de stat si de guvern din Uniunea Europeana, care se vor reuni duminica intr-un summit extraordinar.

Donald Tusk, presedintele Consiliului European: "Va spun raspicat. Termenul limita (n.r. pentru incheierea unui acord) este finalul acestei saptamani. Toti suntem responsabili pentru acesta criza si toti avem raspunderea de a-i gasi o rezolvare."

Cu toate acestea, constienti de riscuri, oficiali de la Bruxelles au pregatit si un plan B.

Jean-Claude Juncker, presedintele Comisiei Europene: "Comisia este pregatita pentru orice scenariu. Avem masuri detaliate in cazul unui "Grexit", in cazul necesitati trimiterii de ajutor umanitar."

Obositi de negocierile fara rezultat din ultimele sase luni, liderii europeni viseaza la un acord care sa puna capat definitiv discutiilor despre criza greaca.

Matteo Renzi, premierul Italiei: "Sper ca reuniunea de duminica va fi ultima in problema Greciei. Sper ca acesta este sfarsitul razboiului. Si va fi un final fericit."

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Analiza AP: Milioane de cetateni din Balcani, afectati de expunerea la bancile din Grecia. Tara cea mai expusa la criza elena
Analiza AP: Milioane de cetateni din Balcani, afectati de expunerea la bancile din Grecia. Tara cea mai expusa la criza elena

Milioane de cetateni din Serbia, Albania, Bulgaria, Macedonia si Romania au in tarile lor depozite la subsidiare ale bancilor elene, astfel incat regiunea Balcanilor se afla in prima linie a crizei din Grecia, potrivit unei analize realizata de AP.

Cum este afectata Romania de situatia din Grecia. Teodorovici:
Cum este afectata Romania de situatia din Grecia. Teodorovici: "Singura chestiune este legata de finantarea in piata"

Autoritatile au luat in calcul riscul unui cost mai mare in ceea ce priveste finantarea Romaniei in piata, avand in vedere situatia din Grecia, a declarat, marti, ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici.

Liderii Zonei Euro: Soarta Greciei se hotaraste duminica intr-un NOU SUMMIT. Tsipras, discurs in Parlamentul European
Liderii Zonei Euro: Soarta Greciei se hotaraste duminica intr-un NOU SUMMIT. Tsipras, discurs in Parlamentul European

LIVE UPDATE| Liderii Zonei Euro s-au intalnit marti seara in cadrul unui summit extraordinar pentru a hotari viitorul Greciei in UE.

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.