Liderii Zonei Euro: Soarta Greciei se hotaraste duminica intr-un NOU SUMMIT. Tsipras, discurs in Parlamentul European

×
Codul embed a fost copiat

LIVE UPDATE| Liderii Zonei Euro s-au intalnit marti seara in cadrul unui summit extraordinar pentru a hotari viitorul Greciei in UE.

Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV

SUMARUL EVENIMENTELOR DE MARTI, 7 IULIE

-►NOU! Ministrul grec de Finante, Tsakalotos "Exista vointa politica pentru un nou inceput"
-►NOU!
Grecia cere o solutie provizorie de finanţare pentru luna iulie
-►NOU!
Grecia nu a venit cu un propuneri noi la intalnirea Eurogroup de marti seara
-►NOU!
Tsipras va sustine un discurs miercuri in Parlamentul European de la Strasbourg
-►CE:
O iesire a Greciei din zona euro nu este exclusa daca Atena nu prezinta "un pachet credibil de reforme"
-►Guvernele statelor din zona euro ar putea lua in considerare
o reducere a datoriei Greciei, insa numai cu o conditie
-►Wolfgang Schaeuble:
Germania nu este de acord cu reducerea datoriei Greciei
-►Jean-Claude Juncker:
Imi doresc sa evit o iesire a Greciei din zona euro. Este momentul sa se revina la masa negocierilor
-►Vicecancelarul german, Sigmar Gabriel:
Primirea Greciei in zona euro a fost "o greseala"
-►Presa:
16 din celelalte 18 tari aflate in zona euro sunt in favoare unui Grexit

Cronologia evenimentelor, marti, 7 iulie

Citește și
grecia - stiri
Turist in Grecia. Romanii nu s-au speriat de votul elenilor si nu si-au anulat vacantele. Care este SINGURA lor grija
Cele 14 cuvinte scrise de Cristian Tudor Popescu, imediat după ce Călin Georgescu a ajuns pe primul loc în rezultatele parțiale ale alegerilor prezidențiale

ora 23.30 La finalul summitului Zonei Euro de marti seara, premierul Italiei, Matteo Renzi, a declarat ca liderii europeni se vor intalni din nou duminica pentru a discuta soarta Greciei. La Summitul decisiv de duminica vor participa lideri din toate cele 28 de tari membre UE. "Cred ca duminica putem obtine un acord. Eu sunt optimist", e adaugat oficialul italian.

ora 23.00 Guvernul grec va prezenta miercuri un text provizoriu de sinteza, care va tine cont de "propunerile institutiilor", de "rezultatele referendumului" si de pozitia comuna a partidelor grecesti, stabilita luni, a anuntat o sursa din guvernul de la Atena.

ora 22.00 “Nu exista deocamdata o baza pentru noi negocieri cu Grecia.” Sunt cuvintele cancelarului german, Angela Merkel, inaintea summitului. Miercuri, Grecia ar putea depune o noua solicitare de ajutor, insotita de o lista de masuri concrete. Ingrijorat de turbulentele din Europa, presedintele american Barack Obama a discutat marti seara cu Angela Merkel si cu Alexis Tsipras.

ora 21.00 Zona euro a aratat marti "vointa politica de a da o noua sansa Greciei", a afirmat noul ministru elen de finante, Euclid Tsakalotos, la finalul unei reuniuni cu omologii sai, desfasurata la Bruxelles, scrie AFP. In scurte declaratii pentru presa, Euclid Tsakalotos s-a referit, de asemenea, la "progresele" din cursul sedintei Eurogrupului la care tocmai asistase, inainte de summitul zonei euro convocat de urgenta dupa referendumul grec asupra planurilor de redresare propuse de creditori.

Intrebat despre faptul ca Grecia nu a prezentat oficial noi propuneri pentru un acord cu creditorii in cursul acestei reuniuni, el a subliniat ca "este mai complicat decat asta". "Vom vedea daca se va intampla in aceasta seara sau maine", a adaugat el. "Ministrii au fost dezamagiti", propunerile Atenei "ar fi accelerat lucrurile (...), timpul este si mai scurt ca inainte", a comentat o sursa europeana.

Pentru o alta sursa insa, Euclid Tsakalotos, care l-a inlocuit pe controversatul Yanis Varoufakis dupa demisia sa de luni, a "reusit examenul de prezentare" in fata omologilor sai. "El a confirmat ca Grecia solicita un nou program, pe doi sau trei ani, cum cer germanii", a adaugat aceasta sursa.

Premierul elen, Alexis Tsipras, urma sa ofere in cursul summitului mai multe detalii cu privire la reformele acceptate in schimb. Daca acest plan este acceptat, zona euro ar putea sa deblocheze foarte repede un "imprumut punte" (bridge loan) pentru a evita falimentul tarii, a precizat sursa. In acest "scenariu ideal", liderii zonei euro ar urma sa se reuneasca din nou duminica la Bruxelles, potrivit aceleiasi surse.

ora 20.00 Grecia le solicita partenerilor din zona euro o solutie provizorie pentru nevoile sale de finantare care sa acopere restul lunii iulie, in timp ce este discutat un acord pe termen lung, a declarat marti un oficial guvernamental grec, citat de Reuters. “Propunerea partii elene este pentru o reglementare pentru perioada de pana la sfarsitul lunii... pentru a putea pregati acordul mare in timpul acestei perioade scurte”, a spus oficialul citat.

ora 19.00 Angela Merkel, Francois Hollande, Alexis Tsipras si Jean-Claude Juncker s-au intalnit inainte de Summitul UE. La sosire, Francois Hollande, unul dintre ultimii aliati al Greciei, avertizeaza guvernul de la Atena ca trebuie sa vina cu "propuneri serioase si credibile". Hollande a adaugat ca Grecia trebuie sa faca repede reforme, relateaza  The Telegraph.

ora 18.45 Presedintele american Barack Obama a vorbit la telefon cu Alexis Tsipras despre propunerile Greciei, potrivit unui oficial grec.

ora 18.45 O noua cerere de ajutor financiar din partea Greciei va fi inaintata probabil miercuri, a anuntat marti presedintele Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem, la finalul unei noi reuniuni a ministrilor de finante din zona euro, relateaza AFP“Nu am primit astazi o scrisoare care sa oficializeze o noua cerere de ajutor din partea Atenei”, a spus Dijsselbloem in fata presei la Bruxelles. “Speram sa o primim maine dimineata pentru ca avem o teleconferinta si putem incepe procesul oficial de discutare a acesteia”, a adaugat el.

Jeroen Dijsselbloem a adaugat ca ministrii de finante din zona euro nu au primit noile propuneri pe care le asteptau de la Grecia. “Am salutat venirea noului nostru coleg grec si am ascultat evaluarea sa privind situatia de dupa votul negativ de la referendum”, a mentionat liderul Eurogrupului, adaugand ca nu exista noi propuneri din partea ministrului grec de finante Euclid Tsakalotos.

El a mai afirmat ca Eurogrupul va solicita institutiilor UE sa analizeze situatia financiara din Grecia, respectiv nevoile de finantare. “Apoi institutiile vor reveni la noi si vom vedea daca putem incepe oficial negocierile”, a mai declarat Dijsselbloem. Potrivit unor surse guvernamentale de la Atena, partea greaca doreste un program de asistenta in valoare de 29 miliarde de euro pe doi ani prin intermediul Mecanismului European de Stabilitate (MES). Pe de alta parte, mai multi parteneri europeni prefera un acord intermediar de cateva luni in schimbul implementarii prompte de reforme de catre partea greaca, care sa reprezinte un test pentru capacitatea de implementare a unui program de asistenta financiar.

ora 18.40 Potrivit unei surse guvernamentale grecesti citate de Reuters, premierul grec Alexis Tsipras se va intalni cu cancelarul german Angela Merkel si presedintele francez Francois Hollande inainte de inceperea Summitului UE, in aceasta seara.

ora 18.30 Tsipras a ajuns la Summitul UE relaxat si increzator, fara a se opri sa vorbeasca cu presa, relateaza The Guardian.

ora 18.20 Intalnirea Eurogrupului s-a terminat. Pe Twitter a fost publicata o imagine cu "notitele" proaspatului ministru elen Euclid Tsakalotos. Jurnalistii de la Bruxelles l-au fotografiat pe Tsakalotos cu notitele scrise pe o hartie de la hotel, potrivit The Telegraph. Noul ministru si-a notat ca nu trebuie sa faca in fata eurogrupului nicio remarca "trumfalista" despre referendumul de duminica. Faptul ca acesta a permis chiar si neintentionat fotografierea lor e considerata o gafa de presa internationala.

ora 18.00 Prim-ministrul grec Alexis Tsipras va fi audiat miercuri in plenul Parlamentului European de la Strasbourg, la trei zile dupa referendumul din Grecia prin care a fost respins un plan de reforme propus de creditorii tarii, informeaza marti o sursa guvernamentala greaca, relateaza AFP.  Presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a confirmat pe contul sau de Twitter prezenta lui Alexis Tsipras in cadrul unei sesiuni a parlamentului consacrate negocierilor in curs intre Grecia si creditorii sai.

Mai multi parlamentari europeni si-au exprimat dorinta de a putea avea un dialog cu premierul grec asupra acestor chestiuni, cum s-a intamplat marti cu presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.Dezbaterea va avea loc la ora locala 09.45 (07.45 GMT). Grupul ALDE din Parlamentul European a apreciat intr-un comunicat dat publicitatii marti ca “a venit timpul ca Alexis Tsipras sa-si asume responsabilitatile si sa le explice cetatenilor europeni ce intentioneaza sa faca pentru a mentine intacta zona euro”.

ora 17:30 Grecia nu a reusit sa vina cu o propunere noua in fata Eurogrupului.

Pe internet, evident, au aparut si bancurile. Noua propunere a Greciei ar fi fost "uitata" in avion de catre Euclid Tsakalotos, noul sef al finantelor grecesti :)

ora 16.30 Vicecancelarul german, Sigmar Gabriel, a recunoscut ca a fost o greseala sa primeasca Grecia in zona euro. „Intrarea Greciei in euro, din perspectiva evenimentelor curente, a fost foarte naiva. Mai rau este ca toti am privit, pentru prea multa vreme, cum tara s-a afundat din ce in ce mai rau in criza“, a declarat Sigmar Gabriel intr-un interviu citat de The Guardian.

ora 16.15 Ziarul grecesc Kathimerini precizeaza intr-un material publicat luni ca 16 din celelalte 18 tari aflate in zona euro sunt in favoare unui Grexit, relateaza The Guardian.

ora 16.00 Berlinul se opune in continuare unei reduceri a datoriei Greciei, a afirmat, marti, ministrul german de Finante, Wolfgang Schaeuble, la summit-ul Eurogrupului, transmit AP si Reuters.Schaeuble a declarat ca asteapta cu interes sa auda propunerile Guvernului de la Atena, insa, fara un program de asistenta financiara, “nu exista posibilitatea sprijinirii Greciei in conformitate cu legislatia zonei euro”.

O reducere a datoriei este interzisa de reglementarile europene, a reafirmat ministrul german de Finante.Intrebat daca Grecia ar putea ramâne in zona euro, Schaeuble a raspuns ca aceasta este o intrebare pentru Guvernul de la Atena.

Separat, ministrul austriac de Finante, Hans-Joerg Schelling, a afirmat ca la summitul de marti nu se va discuta despre o posibila reducere a datoriei Greciei. “Desigur ca un pachet pentru Grecia care sa includa o stergere a datoriei este posibil, dar acesta nu va fi discutat la reuniunea de marti, deoarece unele tari din zona euro, inclusiv Germania, nu pot incepe negocierile fara aprobarea Parlamentului”, a spus Hans-Joerg Schelling.

ora 15.00 Posibilitatea iesirii Greciei din zona euro (Grexit) nu mai poate fi exclusa, au apreciat, marti, doi ministri de Finante din zona euro, inaintea summit-ului Eurogrupului, transmite DPA.“Vreau sa fie cinstit cu voi, astfel incat nu pot exclude (o iesire Greciei din zona euro)", a afirmat ministrul slovac de Finante, Peter Kazimr, raspunzand intrebarii unui jurnalist.

“Este o posibilitate realista”, a adaugat omologul sau maltez, Edward Scicluna.La randul sau, insa, ministrul spaniol al Economiei, Luis de Guindos, nu crede ca asa-numitul Grexit este “o solutie”.

“Cu certitudine, nu este obiectivul nostru, nu este intentia noastra”, a afirmat vicepresedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, in privinta posibilitatii unui Grexit.  “Dar, daca nu va fi reconstruita increderea, daca nu vor exista reforme credibile, nu poate fi exclusa” (o iesire Greciei din zona euro)", a apreciat oficialul european.

ora 11.30 Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat ca isi doreste sa evite o iesire a Greciei din zona euro si ca 'este momentul sa se revina la masa negocierilor', cu cateva ore inaintea unui summit crucial al zonei euro privind situatia Atenei. Juncker a facut de asemenea apel la 'gasirea unei solutii', intr-un discurs sustinut in Parlamentul European de la Strasbourg la doua zile dupa ce grecii au respins prin referendum propunerile de acord ale creditorilor internationali - UE, BCE si FMI.

"Imi doresc sa evit un Grexit (o iesire a Greciei din zona euro - n.r.), sunt impotriva unui Grexit", a declarat Juncker, in prima sa luare de pozitie publica dupa referendum. "Exista unii in Uniunea Europeana care, deschis sau fara sa o spuna, isi doresc ca Grecia sa iasa din zona euro. Raspunsurile cele mai simple sunt deseori cele mai proaste", a spus el.

In opinia presedintelui Executivului comunitar, "Europa este o lupta permanenta pentru gasirea de compromisuri", iar Comisia "va face tot posibilul pentru ca negocierile sa fie reluate, este momentul sa revenim la masa negocierilor". "Vreau sa ne reunim pentru a gasi o solutie", a insistat el, chiar daca "nu vom gasi astazi aceasta solutie".  "Vom pregati calea pentru gasirea unei solutii", a adaugat el. Juncker a dat asigurari ca, la summitul convocat pentru marti, ora 16.00 GMT, la Bruxelles, ii va cere premierului grec Alexis Tsipras 'o explicatie' privind organizarea referendumului de la 5 iulie.

Si asta pentru ca, a adaugat el, chestiunea asupra careia grecii au fost chemati sa-si exprime opinia "nu mai exista de mult timp". Propunerile creditorilor care au fost supuse la vot "erau depasite", a spus Juncker. Ele erau vechi de peste opt zile si vizau un plan de ajutor care a expirat saptamana trecuta.

ora 11.00 Guvernele statelor din zona euro ar putea lua in considerare o reducere a datoriei Greciei, insa numai cu conditia ca autoritatile de la Atena sa se angajeze sa adopte un pachet de reforme, a declarat marti ministrul luxemburghez de Finante, Pierre Gramegna, transmite Reuters. Fondul Monetar International a dat vineri publicitatii un raport in care estima ca Grecia va avea nevoie de noi finantari, in valoare de aproximativ 50 de miliarde de euro, in urmatorii trei ani, precum si de o restructurare a datoriei.

'O reducere a datoriei Greciei nu este un subiect tabu pentru Luxemburg in sensul ca se poate vorbi despre orice. Insa acest subiect trebuie abordat in cadrul unui pachet mai mare. Daca va fi prezentat intr-un mod in care cei 18 parteneri trebuie sa stearga datoria, iar Grecia pur si simplu face ce vrea, asta e inacceptabil', a declarat Pierre Gramegna pentru un post de radio.

Separat, ministrul austriac de Finante, Hans-Joerg Schelling, a spus ca la summitul de marti al liderilor din zona euro nu se va discuta despre o posibila reducere a datoriei Greciei. 'Desigur ca un pachet pentru Grecia care sa includa o stergere a datoriei este posibil, dar acesta nu va fi discutat la reuniunea de marti deoarece unele tari din zona euro, inclusiv Germania, nu pot incepe negocierile fara aprobarea parlamentului', a spus Hans-Joerg Schelling. Acesta a adaugat ca Grecia trebuie sa furnizeze un program clar de reforme si sa demonstreze ca este gata sa implementeze reformele deoarece un program de asistenta nu poate fi acordat fara conditii.

ora 10.45 Criza din Grecia nu este din vina 'germanilor rai', ci a guvernantilor de la Atena din ultimii 15-20 de ani, considera ministrul de externe italian, Paolo Gentiloni, insistand insa pentru mentinerea acestei tari in familia europeana, inclusiv din considerente geopolitice.

'Stim bine ca Grecia este in afara parametrilor, insa nu din vina germanilor rai, ci din cauza guvernantilor greci care s-au succedat la Atena in ultimii 15-20 de ani', a declarat ministrul italian, intr-un interviu acordat cotidianului Corriere della Sera, citat de AFP, conform Agerpres. In opinia sa, 'situatia nu s-a rezolvat cu victoria lui 'nu' la referendum'. 'Votul a stabilit ca (Alexis) Tsipras are sprijinul majoritatii grecilor. insa aceasta nu este o solutie', a spus Gentiloni. El a respins argumentele 'contabile' pentru o iesire a Greciei din zona euro, subliniind ca 'nu exista doar ratiuni culturale, sentimentale, istorice, ci si puternice argumente geopolitice' pentru o decizie contrara.

'Faptul ca Grecia ramane un stat membru al UE si al NATO nu poate fi un element secundar in analiza noastra. Spun acest lucru fara a dori sa justific alegerile facute sau pe cele nefacute de Atena in ultimele luni', a subliniat ministrul italian pentru Corriere della Sera.

ora 10.30 'Exista bazele unui acord' pentru salvarea financiara a Greciei, a declarat premierul francez Manuel Valls, adaugand ca nu trebuie sa fie 'subiecte tabu' in ceea ce priveste reesalonarea datoriei publice a Atenei, relateaza AFP. Franta este 'convinsa' ca "nu ne putem permite riscul unei iesiri a Greciei din zona euro", "din motive economice (...), dar in special din motive politice", a declarat el la postul de radio RTL.

Iesirea, in premiera, a unei tari din zona euro ar constitui "un risc pentru cresterea economica mondiala", a adaugat Manuel Valls.

"Europa este in joc", a subliniat el, indemnand guvernul grec "sa faca tot posibilul pentru a gasi un acord". "Acest acord este necesar, in primul rand pentru Grecia, deoarece iesirea sa din zona euro ar arunca poporul elen intr-o situatie insuportabila, dar si pentru coeziunea si coerenta zonei euro si, prin urmare, ale Europei", a spus seful guvernului francez.

Prima zi dupa referendum. Principalele momente ale zilei de luni, 6 iulie

Alexis Tsipras este pe caii cei mari, dupa ce grecii au spus un "nu" hotarat austeritatii ceruta de creditorii internationali. In plus, premierul l-a schimbat pe excentricul Yanis Varoufakis de la finante. Tsipras s-a aratat in postura de "unificator", dupa ce a convins puterea si opozitia din Grecia sa faca front comun in privinta obiectivelor unui acord cu creditorii.

Insa, inaintea unui summit extraordinar al Uniunii Europene, prevazut pentru marti seara, presedintele Francois Hollande si cancelarul Angela Merkel l-au avertizat clar: daca nu vine cu propuneri noi si concrete, n-are ce negocia.

Euclid Tsakalotos - fostul sef al echipei de negociatori greci - a depus juramantul in calitate de ministru de Finante. Discretul si binevoitorul Euclid i-a luat locul excentricului Yanis, cel care i-a scos din sarite pe interlocutorii sai europeni, cu stilul lui din cale afara de direct. Yanis Varoufakis a plecat, luni, de la sediul ministerului ca un star de cinema, asaltat de un puhoi de fotografi si reporteri. S-a urcat pe motocicleta si, cu sotia alaturi, s-a oprit direct la o terasa.

Dupa victoria zdrobitoare a lui "OXI" (NU, in traducere) - la referendum si dupa euforia de duminica seara, urmeaza o "vale a plangerii", spun raspicat analistii. Urmeaza o vara extrem de dificila pentru Grecia, in conditiile in care poporul elen, guvernul de la Atena, trebuie sa ramburseze in aceasta vara 8,7 mld. euro creditorilor - adica aproape jumatate din cat a imprumutat Romania.

Criza greaca a fost - a cata oara? - in "menu", la cina pe care Francois Hollande si Angela Merkel au luat-o impreuna, luni seara, la palatul Elysee.

Francois Hollande, presedintele Frantei: "Poarta negocierilor ramane deschisa si acum tine de guvernul lui Alexander Tsipras sa faca propuneri serioase si credibile".

Angela Merkel, cancelarul Germaniei: "Conditiile pentru noi negocieri care sa duca la un plan concret de stabilitate financiara in Grecia nu sunt in acest moment indeplinite".

Potrivit unor surse, Alexis Tsipras a purtat o convorbire cu cancelarul german Angela Merkel si a asigurat-o ca va prezenta propunerile Greciei pentru un nou acord. Insa interesant este ca Alexis Tsipras a purta o convorbire telefonica si cu presedintele Putin. Iar Putin l-ar fi asigurat de "sprijinul Rusiei pentru poporul grec". Totusi, Kremlinul spera ca Grecia va gasi un compromis cu creditorii sai. Si Casa Alba a cerut acelasi lucru.

Alexis Tsipras, premierul Greciei: "Grecii nu au raspuns la intrebarea daca sa ramana sau nu in zona euro. Aceasta intrebare trebuie scoasa din discutie."

Si totusi! Rezultatul de la referendum pune sub semnul intrebarii chiar mentinerea Greciei in clubul exclusivist al zonei euro, alaturi de ceilalti 18 parteneri si risca sa declanseze un cataclism economic pentru tara.

George Osborne, ministrul britanic al Finantelor: "Este un moment in criza economica greaca. Nimeni n-ar trebui sa-si faca iluzii. Situatia risca sa devina din rea, catastrofala".

Restaurarea lichiditatilor in sistemul bancar, printr-un acord cu Banca Centrala Europeana este prioritatea zero - afirma comunicatul comun adoptat de liderii puterii si opozitiei din Grecia, cu exceptia partidului neonazist Zori Aurii. Deocamdata, Banca Centrala Europeana a decis sa mentina la acelasi nivel imprumuturile de urgenta pentru bancile grecesti. Acestea, insa, vor mai ramane inchise cel putin pana joi.

Articol recomandat de sport.ro
Gigi Becali, „turbat“ după primele rezultate la prezidențiale: candidatul pe care l-a călcat în picioare
Gigi Becali, „turbat“ după primele rezultate la prezidențiale: candidatul pe care l-a călcat în picioare
Citește și...
Euclid Tsakalotos a fost numit noul ministru de finante in Grecia. Cine este inlocuitorul lui Yanis Varoufakis
Euclid Tsakalotos a fost numit noul ministru de finante in Grecia. Cine este inlocuitorul lui Yanis Varoufakis

Euclid Tsakalotos - fostul sef al echipei de negociatori greci - a depus juramantul in calitatea de ministru de finate.

Turist in Grecia. Romanii nu s-au speriat de votul elenilor si nu si-au anulat vacantele. Care este SINGURA lor grija
Turist in Grecia. Romanii nu s-au speriat de votul elenilor si nu si-au anulat vacantele. Care este SINGURA lor grija

In meciul turismului, Grecia nu a pierdut nici un punct, din partea romanilor. Pana acum, nimeni nu a renuntat la vacanta cumparata in statiunile din aceasta tara.

Criza in Grecia. Mesajul transant transmis de Merkel si Hollande pentru Tsipras. BCE mentine finantarea de urgenta
Criza in Grecia. Mesajul transant transmis de Merkel si Hollande pentru Tsipras. BCE mentine finantarea de urgenta

LIVE UPDATE| Este incertitudine la Atena dupa ce grecii au spus un NU rasunator masurilor de austeritate.

Recomandări
Alegeri prezidențiale, turul 1. Rezultate provizorii: Georgescu pe primul loc, luptă strânsă între Ciolacu și Lasconi
Alegeri prezidențiale, turul 1. Rezultate provizorii: Georgescu pe primul loc, luptă strânsă între Ciolacu și Lasconi

Cu peste 99% dintre secții numărate, candidatul independent Călin Georgescu este pe primul loc în rezultatele parțiale publicate de AEP. Georgescu are peste 2 milioane de voturi și un avans detașat.

Referendumul inițiat de Nicușor Dan a fost validat. Prevederile pot fi aplicate după ce sunt incluse într-un proiect de lege
Referendumul inițiat de Nicușor Dan a fost validat. Prevederile pot fi aplicate după ce sunt incluse într-un proiect de lege

Referendumul inițiat de primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a trecut testul de încredere al cetățenilor. Peste 40% dintre bucureștenii cu drept de vot s-au prezentat la urne relaxați, peste pragul de validare!

Cele mai căutate cuvinte în DEX după ce Călin Georgescu a ieșit pe primul loc în urma rezultatelor provizorii
Cele mai căutate cuvinte în DEX după ce Călin Georgescu a ieșit pe primul loc în urma rezultatelor provizorii

Candidatul independent Călin Georgescu conduce în continuare cu 22,86% din voturile exprimate, după centralizarea a peste 99% din procesele verbale.