IT-ul, singurul domeniu din Romania fara someri. Cat poate castiga un informatician cu experienta intr-un an

Ultimul update: Miercuri 29 Octombrie 2014 06:51
Data publicarii: Duminica 26 Octombrie 2014 21:54
Categorie: Financiar

Singurul domeniu din Romania in care nu exista someri este IT-ul. Informaticienii sunt "cel mai performant produs romanesc", spun strainii care vin sa-i angajeze pentru salarii cu multe zerouri.

Asa ca tinerii nu au grija locului de munca, daca sunt bine pregatiti. In specializarea lor, in acest moment, sunt peste 5 mii de anunturi de angajare in multinationale sau firme locale.

Bogdan a scris primul cod pe calculator cand era in scoala generala. Dupa liceu, nu a mai mers la facultate si nu a facut niciun master, colegiu sau doctorat.

"Niciodata nu am avut nevoie de acele hartii, chiar si pana acum daca stau si ma gandesc bine niciodata eu nu am aplicat pentru un job. Cariera mea a fost de genul am fost recrutat dintr-un job in altul pana cand am ajuns sa am propriul business", explica Bogdan Surdu, programator.

Sta in Romania doar doua-trei luni pe an. In restul timpului, se avanta in cautarea locurilor superbe de pe planeta. Cu internet desigur.

Expert in securitate informatica: hackeri romani ar fi spart serverele Yahoo. Agentii FBI au fost alertati

"IT-ul a dus la pasiunea mea calatoriile. Am inceput in 2011 cand am fost plecat de acasa un an jumatate", povesteste Bogdan.

Fotograf pasionat de fashion in timpul liber, Mihai spune ca aventura lui in IT a inceput din clasa a 4-a. Dupa bacalaureat, s-a inscris la 5 facultati, dar nu a terminat niciuna. Vorbeste cu atata pasiune despre IT incat e convins ca ar fi putut dezvolta psihologia robotica a lui Asimov.

"Cand ajung acasa eu inca scriu cod de fapt, chiar ma cert cu prietena ca imi zice ce faci tu acolo si ii zic sa ma lase ca nu mai merge aplicatia cutare. Din punctul meu de vedere un programator pasionat nu uita de programare cand pleaca de la serviciu”, marturiseste Mihai Cvasnievschi.

"Eu am ales o parte mai soft cum ar fi project managementul si asa ca nu este foarte greu, termenii nu sunt foarte complicarti si se invata absolut totul cu timpul. Atata timp cat exista o inclinatie catre IT nimic nu este imposibil", spune Eliza Ungureanu.

Absolventa de Geografie, Eliza coordoneaza proiecte in domeniul IT pentru una dintre cele mai mari companii din lume. Ca ea, mii de oameni intra anual in industria tehnologiei, pentru ca sistemul educational de la noi nu produce atatia absolventi cati are nevoie piata. Daca in Romania exista un numar de 10.000 de absolventi pe an in domenii IT, in momentul de fata sunt peste 20.000 de oferte de munca scoase de firmele in domeniu, pe an. Angajatorii au dezvoltatat sisteme de pregatire paralele celor din invatamant.

"Majoriatea pozitiilor nu necesita o experianta anterioara, ne intereseaza mult abilitatile lingvistice, tehnice pana la un nivel mediu, de acolo ne ocupam noi", recunoaste Andreea Stanescu, manager al unei companii IT.

In IT numarul somerilor este zero. Venitul mediu brut din aceasta industrie este in 2014 de 15.000 de euro pe an, cu 35% peste cel din anii de dinaintea crizei economice. In timp ce un debutant castiga 10.000 de euro pe an, un programator cu experienta medie obtine intre 18 si 27.000 de euro, iar poziţiile de management au salarii anuale de până la 50.000 de euro.

Un gigant IT al lumii are probleme uriase si incepe sa vanda ce e neprofitabil. Vestea despre care toti vorbesc

Un gigant IT al lumii are probleme uriase si incepe sa vanda ce e neprofitabil. Vestea despre care toti vorbesc

locuinte Cehia

Cehia riscă să intre într-o criză imobiliară: ”S-a acordat un număr fără precedent de împrumuturi”

Raiffeisen, amendată de ANPC cu 50.000 lei pentru practici incorecte

Programul Start-Up Nation a început cu 2 luni întârziere. Ministru: "Merge impecabil"

Ce spune Ministerul Finanţelor despre impozitarea bacşişului

Unul dintre cei mai tineri milionari din UK are 19 ani. Afacerea pe care a început-o la școală

Războaie în justiție pentru produse cu același nume. Câte firme produc, de fapt, magiun de Topoloveni

cantece pentru copii

Afacerile românești de pe Youtube. Videoclipuri pentru copii, cu milioane de vizualizări

Salarii Senat: Secretarul general, venit mai mare decât al preşedintelui României

The Guardian prezintă modelul de succes al economiei României: ”Talentul este uimitor”

Iohannis, la inaugurarea celui mai modern resort de golf din ţară. Investiţie privată de 15 milioane de euro. FOTO

Risc de recesiune economică în cel mult 3 ani. Estimările analiștilor despre ROBOR și piața imobiliară

Livezile de meri, grav afectate de vreme. Soluțiile găsite de producători pentru a-și diminua pierderile