Val de oferte de muncă pentru srilankezii blocați pe Aeroportul Otopeni. Ce salarii li se oferă
Cetăţenii srilankezi abandonaţi la aeroportul Otopeni, după ce au fost concediaţi de o firmă din Botoşani, au primit oferte de angajare de la mai multe companii.
Chiar ministrul Muncii, Violeta Alexandru, i-a vizitat, marți, de două ori, şi le-a prezentat ofertele a şase angajatori. Copleşiţi de ce li se întâmplă, oamenii au cerut un răgaz de câteva ore, să ia o decizie. Cei mai mulţi, vor să meargă la o companie din Cluj, care ambalează cafea şi i-ar angaja pe toţi.
În mai puţin de 24 de ore, 6 companii din Ilfov, Bihor, Prahova, Cluj şi Bucureşti s-au arătat dispuse să îi angajeze pe cei cetăţenii din Sri Lanka.
Violeta Alexandru, ministrul Muncii: "Unii dintre angajatori au oferit locuri de muncă pentru toate cele 36 de persoane plus încă câteva persoane care sunt încă în Botoşani. Urmează să finalizeze perioada de carantina şi sunt şi acestea interesate. Alţi angajatori au făcut o ofertă pentru un număr mai mic de persoane, în funcţie de capacitatea lor şi atunci urmează să se gândească dânşii cum prefera să lucreze."
Ruban Yathas, reprezentant cetățeni sri-lankezi: "Prima ofertă este pentru 12-14 persoane. Este o firmă care procesează mâncare congelată. A doua ofertă a fost pentru curăţenie, să cureţe spitale. Aceasta era pentru 20 de persoane. A treia ofertă a fost din Cluj, aceasta era o companie care vrea să-i angajeze pe toţi. E o companie de cafea. O altă companie care face vânzări online ar vrea să angajeze între 20 şi 25 de persoane, dar ar putea să-i angajeze chiar pe toţi."
Reacția muncitorilor
Potrivit reprezentantului lor, cetăţenii sri lankezi ar prefera oferta de lucru înaintată de o fabrică de cafea din Cluj, care intenţionează să-i angajeze pe toţi.
Muncitor sri-lankez: "Am venit în România pentru că sunt căsătorit şi am doi copii şi vreau să le ofer o viaţă mai bună. Cred că vom lua în considerare această ofertă pentru că vom câştiga mai mulţi bani şi drepturile noastre vor fi, de asemenea, protejate. Mulţumim Guvernului României, Ministerului Muncii şi tuturor celor care ne-au ajutat, pentru că eram foarte speriaţi şi nu ştiam ce să facem."
Muncitorii spun că fostul angajator i-a forţat să aleagă între a reveni la serviciu în condiţiile în care un coleg era bolnav de coronavirus ori să urce să urce în autobuz şi să plece la Bucureşti. Printr-un comunicat, prefectura Botoşani a transmis că muncitorii urmau să se întâlnească în Capitala cu un nou angajator, lucru pe care muncitorii l-au contrazis cu vehemenţă.
Muncitor sri-lankez: "Nu eram plătiţi dacă munceam peste program, chiar şi dacă ne duceam să ne luăm o sticlă de apă, ne tăiau din salariu, dacă eram bolnavi nu puteam să stăm acasă. Eram trataţi ca nişte câini."
Odată cu noul loc de muncă, cetăţenii sri-lankezi vor primi cazare şi mâncare, iar transportul până acolo va fi asigurat de noul angajator. Salariul este cuprins între 1500-2500 lei. Între timp, firmă din Botoşani, care i-a concediat pe cetăţenii sri-lankezi a fost controlată de ITM şi amendată cu 13000 de lei.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: botosani, aeroport, srilankezi, oferte de munca,
Dată publicare:
26-05-2020 18:55