Sistemul medical romanesc, declarat cel mai slab din UE. Discriminare, medicamente luate dupa ureche, mortalitate infantila

Ultimul update: Sambata 31 Ianuarie 2015 07:11
Data publicarii: Miercuri 28 Ianuarie 2015 12:22
Categorie: Sanatate
spital slatina RTI

Un studiu realizat de suedezi arata ca tara noastra are cel mai slab sistem de sanatate din Uniunea Europeana. Situatia este descrisa chiar drept “un colaps medical”

► „Cea mai precisa comparatie”
► Investim in spitale mai degraba decat in sanatate
► Mai bine te tratezi in Macedonia decat in Romania
► Medicamente luate dupa ureche
► Sistemul romanesc, in colaps

Intitulat “Indexul european al sistemelor medicale 2014” (“Euro Health Consumer Index”, EHCI), studiul a fost realizat de compania suedeza de cercetare Health Consumer Powerhouse si evalueaza modul in care sistemele medicale din Europa ii servesc pe pacienti, atat din punctul de vedere al calitatii actului medical, cat si al costurilor si rentabilitatii. Iar in acest clasament, Romania apare pe ultimul loc din UE. Ba chiar si aproape de ultimul loc din Europa, doar Bosnia-Hertegovina fiind sub noi. Cum justifica suedezii aceasta situatie? Si cat de serios este studiul?

„Cea mai precisa comparatie”
La cea de-a doua intrebare raspunsul este simplu: indexul EHCI a fost apreciat de comisarul european pentru sanatate, lituanianul Vytenis Adriukaitis. Si cum Comisia Europeana vrea sa treaca la evaluari regulate ale sistemelor medicale din statele Uniunii, este foarte probabil ca indexul EHCI va fi cel folosit, mai ales ca a fost realizat cu sprijinul unor institutii UE

„Dupa evaluarea mai multor etaloane, Comisia Europeana a considerat ca EHCI ofera cea mai precisa si de incredere comparatie”, declara inca din 2013 comisarul Andriukaitis. Deci, ne place sau nu, acesta va fi modelul folosit de Bruxelles pentru a ne evalua spitalele si medicii, iar in acest sistem suntem pe ultimul loc.

Citeste si: Spitalul romanesc unde deseurile toxice si mancarea se intersecteaza. Reactia managerului la intrebarea "Ati manca din ea?"

Investim in spitale mai degraba decat in sanatate

Ce ne aduce pe aceasta pozitie rusinoasa? Studiul mentioneaza atat discriminarea romilor, cat si „structura invechita a sistemului de sanatate care favorizeaza ingrijirea instrapitaliceasca”. Ce vor sa spuna suedezii este ca la noi, pacientii sunt incurajati mai degraba sa se interneze in clinici si spitale decat sa apeleze la asistenta ambulatorie (care nu presupune spitalizarea).

Internarea este insa mult mai costisitoare decat tratamentele ambulatorii, ceea ce duce la costuri mult prea ridicate pentru o tara care nu e suficient de bogata pentru a-si permite un astfel de sistem sanitar. Or, in Romania, potrivit studiului, peste 50% din cheltuielile pentru sanatate sunt facute cu tratamentele intraspitalicesti, un procent pe care nu si-l permit nici state ca Olanda, Elvetia sau Norvegia.

Citeste si: Sistemul sanitar romanesc nu se poate vindeca de fraude. Cum au fost taxati pacientii pentru servicii de care n-au beneficiat

Mai bine te tratezi in Macedonia decat in Romania

spital slatina RTI
La aceasta se adauga saracia si coruptia din sistemul sanitar. Care nu sunt tocmai uluitoare, in conditiile in care avem cele mai mici cheltuieli cu sanatatea pe cap de locuitor din toata Uniunea Europeana. Din afara UE, numai Macedonia si Albania au cheltuieli mai mici. Pe de alta parte, cei de la Health Consumer Powerhouse spun ca pacientii macedoneni primesc servicii foarte bune comparativ cu sumele cheltuite, in vreme ce in Romania serviciile de sanatate sunt si printre cele mai proaste din Europa.

Mortalitatea infantila este un alt indicator care trage tara noastra in jos: avem cel mai mare procent, depasind chiar si Albania: peste 9 decese la mia de nou-nascuti vii, in vreme ce in majoritatea statelor europene procentul este sub 4 la mie. Rata avorturilor este si ea foarte mare.

Medicamente luate dupa ureche
De asemenea, romanii se pare ca nu folosesc – sau nu li se recomanda – medicatia potrivita. Avem un consum extrem de mare de antibiotice, mai ales penicilina, dar mai putin de 30% din populatie stie ce acestea nu sunt eficiente impotriva racelii si gripei. In schimb, in tratamentul diabetului zaharat ezitam sa folosim metformina, principalul medicament indicat si utilizat in lume.

Citeste si: "O banala infectie ne va putea ucide". Avertismentul Organizatiei Mondiale a Sanatatii: intram in era post-antibiotice

Iar lucrurile merg din ce in ce mai prost: indicile EHCI al Romaniei a scazut din 2006, cand suedezii au inceput masuratorile, si pana azi, in vreme ce in restul tarilor UE performantele generale ale sistemului medical s-au imbunatatit.

Sistemul romanesc, in colaps
Ce recomandari au suedezii care au realizat acest studiu: „Sistemul medical din Romania reflecta situatia cotidiana, in general sumbra. S-au redus serviciile si asa insuficiente la care au acces pacientii, iar calitatea este in general foarte slaba, anumite grupuri etnice beneficiind de ingrijiri si mai deficitare.”

Un adevarat semnal de alarma este dat de faptul ca mortalitatea infantila nu se mai afla in scadere. Colapsul sistemului medical romanesc este o provocare pentru solidaritatea UE. Principalele eforturi trebuie sa vizeze restabilirea serviciilor de baza, precum vaccinarile, ingrijirea maternala si medicina generala. „Exodul” cadrelor medicale trebuie sa fie abordat, precum si coruptia larg raspandita”.

spital Galati Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer
spital slatina RTI Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer
evolutie EHCI 2006-2014 Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer
spital om pe targa Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer
spital cover Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Pro TV

Mai multi elevi din Arges si Bacau au ajuns la spital dupa ce li s-a facut un vaccin anti-tetanos. Ce explicatie au medicii

Mai multi elevi din Arges si Bacau au ajuns la spital dupa ce li s-a facut un vaccin anti-tetanos. Ce explicatie au medicii

antibiotice

Cât de ușor e să iei antibiotic fără rețetă și efectele grave ale acestui obicei

Spitalul Floreasca și cel de Arși, mutate într-o clădire nouă, de 250 mil. euro

Institutul de Urologie din Cluj, ruinat de afacerile ilegale ale unui medic. Nu sunt bani nici de salarii

Au vrut să scape de monturi și și-au distrus articulațiile cu orteze de pe net. Avertismentul medicilor

Încă 2 oameni au murit, iar alte câteva zeci au fost depistați cu virusul West Nile

Promisiunile Ministerului Sănătăţii, tardive pentru românii care au urgent nevoie de transplant pulmonar

donatori sange

Campanie pentru donarea de sânge, la spitalul din Alba

Zeci de nume implicate în dosarul fraudei cu asigurări de sănătate. Scandalul s-ar putea extinde

Donatorii de sânge, testaţi pentru virusul West Nile. Boala a ucis deja 6 români

O pacientă plimbată dintr-o secţie în alta a murit în Pitești. De ce ar fi refuzat un medic să o trateze

Medici: Nu vă tratați pe internet. Informațiile false pot ucide

Amenzi în cazul medicilor care nu i-au convins pe părinți să-și vaccineze copiii