Masurile exceptionale luate de Ministerul Sanatatii cu privire la criza de sange din Romania. Cum putem salva o viata
Criza de sange impune masuri exceptionale luate de Ministerul Sanatatii. Dupa ce au stat inchise timp de 9 ani, centrele de recoltare din spitalele de urgenta se redeschid, pentru ca rudele bolnavilor care au nevoie de transfuzii sa poata dona.
Din aceasta luna se fac recoltari si la Spitalul Universitar din Bucuresti.
Un chirurg este printre primii oameni care au donat sange la centrul de recoltare deschis la Spitalul Universitar. Stie cel mai bine cum este sa nu ai sange pentru pacientul aflat pe masa de operatie.
Cum era de asteptat, la donare au fost cei care au rude bolnave in spital.
Trei recoltari se pot face simultan, iar zilnic reprezentantii centrului spera sa adune 100 de pungi , in conditiile in care necesitatea zilnica este de 4 ori mai mare.
Pungile de sange recoltate vor fi trimise la Centrul de transfuzii Bucuresti pentru a fi analizate si validate, apoi vor fi aduse la spital pentru pacienti. Acolo, se va putea recolta sange si pentru auto-transfuzii, in cazul bolnavilor programati din timp la interventii.
Doina Gosa, director Centrul de transfuzii sanguine Bucuresti: "Anul trecut a fost cea mai buna recolta de sange, de peste 49 mii de pungi, raman deficitare grupele cu RH negativ".
Anul acesta alte doua centre de recoltare se vor deschide la spitalele bagdasar arseni si colentina.