Membrii comandamentului de urgenta au decis sa instituie STARE DE ALERTA in Buzau, Braila si Vrancea

×
Codul embed a fost copiat

Estul Romaniei zace inca sub teroarea zapezilor. Premierul Victor Ponta a instituit starea de alerta in judetele Buzau, Braila si Vrancea, unde zeci de localitati sunt afectate si oamenii au nevoie urgenta de ajutor.

Aflati informatii actualizate despre starea traficului, situatia drumurilor precum si prognoza meteo in detaliu de pe vremea.stirileprotv.ro.

LUNI, 27 IANUARIE

Conform anuntului oficial facut de premierul Victor Ponta, membrii comandamentului de urgenta au decis sa declare starea de alerta in judetele Buzau, Braila si Vrancea, care au fost timp de 6 ore sub cod rosu de viscol. Potrivit legii, starea de alerta se refera la "punerea de indata in aplicare" a planurilor de actiuni si masuri de prevenire, avertizare a populatiei, limitare si inlaturare a consecintelor situatiei de urgenta, respectiv ale unui eveniment exceptional care, prin amploare si intensitate, ameninta viata si sanatatea populatiei, iar Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta asigura coordonarea unitara a activitatilor.

Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat ca luni dimineata ii va propune premierului Victor Ponta decretarea starii de alerta in judetele Buzau, Braila si Vrancea, care au fost timp de sase ore sub cod rosu de viscol. "Starea de alerta ne va crea posibilitatea si cadrul legal pentru a dispune masurile necesare pentru a elimina efectele acestui dezastru, efectele acestei stari de forta majora", a declarat Dragnea la comandamentul de iarna de la Guvern de duminica seara.

Citește și
Bucuresti
Oprescu: In adaposturile Capitalei se afla 520 de persoane, alte 46 sunt monitorizate in strada
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

CE INSEAMNA STARE DE ALERTA

Starea de alerta permite autoritatilor sa ia orice masuri pentru prevenirea si inlaturarea pericolelor pe care le presupune constatarea unei situatii de urgenta. Atentie, insa! Nu se restrang drepturile constitutionale ale locuitorilor din zona pentru care s-a instaurat starea de alerta, asa cum se intampla atunci cand este vorba despre stare de urgenta.

Starea de alerta se declara potrivit Ordonantei de Urgenta nr. 21/2004 si se refera la punerea de indata in aplicare a planurilor de actiuni si masuri de prevenire, avertizare a populatiei, limitare si inlaturare a consecintelor situatiei de urgenta. Vedeti la finalul acestui articol textul integral al acestei ordonante.

In timpul starii de alerta poate fi dispusa, ca masura de protectie, scoaterea din zonele afectate sau potential a fi afectate, in mod organizat, a unor institutii publice, agenti economici, categorii sau grupuri de populatie ori bunuri si dispunerea acestora in zone si localitati care asigura conditii de protectie.

De asemenea, zonele afectate de ninsori si viscol in care este declansata starea de alerta pot primi ajutoare de urgenta si pentru acestea poate fi solicitata acordarea de asistenta internationala. Pe timpul starii de alerta se pot dispune orice masuri necesare.

Judetele Buzau, Braila si Vrancea au fost duminica intre orele 15.00 si 21.00 sub cod rosu de vreme rea si raman sub cod portocaliu pana luni dimineata.

Sinteza declaratiilor din cadrul Comandamentului de iarna

- In primul rand, nu avem pierderi de vieti omenesti. Nu avem nicaieri pe drumuri oameni blocati in zapada, sunt masini, sigur, dar nu sunt persoane blocate. Autostrada A1 a fost deblocata de azi-dimineata de la 7. Daca miercuri se confirma revenirea intemperiilor vom lua iar masuri de a inchide din timp. Se circula si pe Valea Oltului, dar astazi si maine trebuie lucrat la deszapezire daca vom avea iar miercuri intemperii. Ambulantele, salvarile SMURD-ul au functionat la parametri maximi, iar pe Dunare MAPN asigura pentru localitatile de pe Delta interventia in caz de urgenta. Au fost cam 10.000 de oameni pe teren. Vom pune la dispozitie mijloacele necesare alimentarii zonelor izolate in acest moment

- Vreau sa dau clar semnalul in baza a ce ne-au spus specialistii de la ANM ca pana la sfarsitul saptamanii ramanem in acelasi dispozitiv.

- Am primit propunerea de la Comitetul National pentru Situatii de Urgenta pentru instituirea starii de alerta in judetele Buzau, Braila si Vrancea si am aprobat, pana la momentul in care se va considera ca putem iesi din aceasta stare. Nu se restrange niciun fel de drept consitutional al cetateanului. In acelasi timp azi analizam ce se intampla cu scolile, daca se poate relua activitatea.

- De miercuri dimineata viteza vantului va fi din nou foarte ridicata, asociata cu caderi de zapada.

- Vantul va scadea in intensitate incepand de luni si pana miercuri dimineata, cand situatia se va inrautati insa din nou in sudul tarii, ANM urmand astfel sa emita o noua avertizare de vant puternic pentru aceasta zona, valabila pentru intervalul cuprins intre miercuri dimineata si joi la pranz. Dupa ziua de joi, va urma o "pauza" pana pe 3-4 februarie.

CODUL ROSU a fost ridicat, dar judetele raman in COD PORTOCALIU. Dragnea cere stare de alerta in Vrancea, Buzau si Braila

Luni, intre 09:00 si 23:00 este cod galben in estul Munteniei, in Dobrogea si în cea mai mare parte a Moldovei unde va continua sa ninga, iar vantul va avea intensificări cu viteze ce vor depasi la rafala 50 km/h, temporar viscolind sau spulberand zapada.

Intre orele 09 si 17, e cod portocaliu in judetele Buzau, Braila, Ialomita, Calarasi, Vrancea, Galati, Constanta si Tulcea temporar, unde viteza vantului la rafala va mai depasi 60...70 km/h, continuand sa troieneasca puternic zapada, iar vizibilitatea se va mentine redusa.

AICI GASITI SITUATIA ACTUALIZATA A DRUMURILOR.

Prognoza meteo pentru luni, 27 ianuarie

PROGNOZA PENTRU INTERVALUL 11:00 - 14:00

Muntenia - aria ninsorilor se va restrange, acestea isi vor face aparitia local in extremitatea estica a regiunii si izolat in rest, iar stratul de zapada nou depus mai poate depasi izolat 7 cm.

Vantul va mai avea intensificari in jumatatea estica a regiunii si va sufla cu viteze ce vor mai depasi temporar la rafala 70 km/h, viscolind si troienind zapada.

PROGNOZA PENTRU INTERVALUL 08:00 - 11:00

Moldova: va ninge pe arii extinse, depunandu-se un nou strat de zapada, ninsorile fiind mai abundente in judetele Vrancea, Galati, Vaslui si Bacau.

Vantul va prezenta intensificari locale in judetele Vrancea, Bacau ,Vaslui si Galati de pana la 50...55 km/h spulberand si viscolind zapada. In zona montana inalta, vantul va sufla tare, cu intensificari de pana 100 km/h, viscolind zapada.

Dobrogea: Va continua sa ninga viscolit pe arii extinse si izolat va mai fi polei. Vantul va prezenta intensificari sustinute, cu rafale ce pot atinge si depasi 65 - 75 km/h, viscolind si troienind zapada.

Cele mai scazute valori se vor inregistra in Moldova

Luni, va mai ninge in estul si in sud-estul tarii iar vantul va mai avea intensificari in Dobrogea, iar in prima parte a zilei si in sudul Moldovei si in estul Munteniei. Maximele vor fi cuprinse intre minus 7 si 0 grade Celsius. Cele mai scazute valori se vor inregistra in Moldova.

Dobrogea
In Dobrogea si in Baragan cerul ramane acoperit de nori intreaga zi si se vor cumula cantitati de apa de 10-15 l/mp.Vantul va depasi la rafala 60 km/h iar temperaturile mai scad fata de ieri.

Moldova
Mai sus, in Moldova sudica si in nordul Munteniei vor fi multi nori, va ninge si se pot stringe 10-15 l/mp.In prima parte a zilei vintul va sufla cu peste 60 km/h si va viscoli sau spulbera zapada. In jumatatea nordica a Moldovei vor mai cadea cateva ninsori slabe, iar temperaturile vor fi scazute.

Transilvania
In nordul Transilvaniei si in Maramures, atmosfera ramine inchisa, va ninge slab din loc in loc iar temperatura aerului nu sufera modificari majore fata de ziua trecuta.

Vestul Romaniei
In vestul tarii cerul va fi mai mult noros dar vorm zari si soarele pentru scurte momente. Vor fi ninsori pe arii restrinse, neimportante cantitativ iar maxima termica va ajunge la minus 2 grade Celsius.

Centrul tarii
In tinuturile centrale se anunta multi nori, dar si cateva momente cu soare pe partea vestica. Va ninge slab iar vantul va sufla mai tare la munte, pe creste. In sud-vestul tarii vor fi ninsori putine si neimportante cantitativ.

Ninsorile continua in sudul tarii. Vantul va avea intensificari in estul Munteniei pe unde va depasi la rafala 50-60 km/h, viscolind sau spulberand zapada.

Bucuresti
In Bucuresti, vremea se va mentine rece si inchisa. In prima parte a zilei va mai ninge slab, vintul va fi moderat dar va slabi treptat in intensitate. La amiaza asteptam o maxima de minus 4 grade Celsius iar luni dimineata vor fi minus 8 grade.

Munte
In zonele de munte vor fi multi nori iar pe arii restranse, in Carpatii Orientali, in cei de Curbura si doar izolat in restul masivelor va mai ninge slab si izolat. Vantul va sufla mai tare pe creste si in Carpatii de Curbura, unde va viscoli sau spulbera zapada.

Prognoza meteo pentru marti, 28 ianuarie
Marti, vor fi ninsori slabe in nord si in nord-est iar spre sfarsitul noptii si in regiunile sudice, pe unde vantul va prinde putere. In sudul Dobrogei vor fi precipitatii mixte si conditii de polei.

Prognoza meteo pentru miercuri, 29 ianuarie
Miercuri, va ninge mai abundent in sud si in sud-est, dar si in Carpatii Meridionali si de Curbura iar cantitatile de precipitatii vor depasi pe arii restranse 10-15 l/mp. In Dobrogea, vor fi precipitatii mixte iar vantul va depasi la rafala 60 km/h in estul Munteniei, in Dobrogea si in sudul Moldovei.

Prognoza meteo pentru joi, 30 ianuarie
Joi, va mai ninge slab in sud si in est, iar in celelelte zone cerul va fi variabil iar ninsorile izolate. Vantul va sufla mai tare în sud in sud-est dar si la munte.

 

 

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
"Am dormit doar 2 ore in 2 zile". Drumarii lupta degeaba cu zapada pe A2. Cum isi vor recupera soferii masinile abandonate

Autostrazile A1, A2 si A3 raman in continuare blocate de nameti, iar angajatii companiei Drumuri incearca sa curete cele trei sosele.

Oprescu: In adaposturile Capitalei se afla 520 de persoane, alte 46 sunt monitorizate in strada
Oprescu: In adaposturile Capitalei se afla 520 de persoane, alte 46 sunt monitorizate in strada

Sorin Oprescu a declarat ca, in cele trei adaposturi municipale, se afla 520 de persoane, iar trei echipe mobile ale Directiei de Asistenta Sociala monitorizeaza alte 46 de persoane adulte care au refuzat adapostirea.

Starea drumurilor blocate dupa ce ANM a dat avertizare nowcasting de COD ROSU
Starea drumurilor blocate dupa ce ANM a dat avertizare nowcasting de COD ROSU

ANM a anuntat miercuri la pranz ca sase din judetele aflate in cod portocaliu de viscol vor intra in cod rosu pana seara la ora 22:00.

COD PORTOCALIU in Capitala si 14 judete, de miercuri.
COD PORTOCALIU in Capitala si 14 judete, de miercuri. "Calmul dinaintea furtunii" in zonele care au fost ingropate sub zapada

ANM a emis o avertizare de vant puternic, valabila pentru intervalul miercuri dimineata-joi la pranz, si cod galben pentru zona Olteniei, precum si cod portocaliu pentru judetele din sud-est care s-au mai aflat sub aceasta atentionare.

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.