Radu Zamfir ramane MEDIC si nu victima. Marturie emotionanta in ziua in care s-a intors la munca

×
Codul embed a fost copiat

Tragedia din Apuseni nu poate schimba juramantul pe care Radu Zamfir l-a luat fata de pacientii sai. Inainte de a fi o victima, ramane insa un medic, iar devotamentul fata de meserie conteaza in aceste momente mai mult ca orice altceva.

Radu Zamfir a vorbit in fata presei despre revenirea in spital, dar ca medic, nu ca pacient, dar si despre reintalnirea cu fiica sa si dialogul cu parintii Aurei Ion:

"Profesia de medic este una altruista, care presupune urmarirea binelui pacientului bolnav. Asta este datoria mea si sunt hotarat sa o fac in continuare.

Pacientii si colegii m-au imbratisat, s-au bucurat ca ma vad. Solidaritatea umana este o resursa fara limite.

Ce s-a intamplat este regretabil, dar eu consider ca mai am oameni de ajutat. Sigur ca ma voi intoarce si in sala de operatie.

Citește și
costum
Costumul care "a facut minuni." Cum l-a ajutat echipamentul de motociclist pe medicul Radu Zamfir sa scape fara nicio leziune
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Programul de reintegrare... este pretios spus program. In urma examinarilor efectuate asupra mea de colegi a reiesit ca sunt apt pentru a-mi desfasura profesia mai departe si asta este.

Merg, ma misc, vorbesc. Am reusit sa dorm in fiecare noapte. Evit sa iau pastile.

Familia a fost principalul motiv pentru care am supravietiut. Fetita mea, poate n-a realizat totul, dar s-a bucurat. Cand vin acasa, imi sare de gat, ma pupa.

E foarte greu sa-ti pierzi un copil si am incercat sa le aduc putina alinare parintilor ei. Am plecat din spital pentru ca acolo eram, am fost si i-am vizitat si m-am intors acasa la mine. Nu mai stiu ce le-am spus. Toti cei legati de forta destinului de aceasta tragedie vor ramane legati prin fire invizibile.

Nu stiu daca povestitul in amanunt mai aduce inapoi pe cineva. Am facut tot ce a tinut de mine, ba chiar mai mult decat atat, pentru toti cei care au fost acolo.

Experienta mea personala e de ce a fost acolo, de ce mi s-a intamplat. N-ai cum sa stii ce se intampla in viitor, n-aveam cum sa-mi dau seama ce se va intampla.

Voi mai pleca cu avionul in misiuni"

"Cel mai mare cosmar a fost agonia Aurei. Nu isi putea misca mainile si picioarele, dar ne striga pe fiecare pe nume" - aceasta este marturia cutremuratoare a doctorului Sorin Ianceu, unul dintre supravietuitorii accidentului aviatic, din muntii Apuseni. Pentru prima data, Sorin Ianceu si chirurgul Valentin Calu, inca internati in spitalul din Cluj, au vorbit despre momentele hotaratoare in care s-au luptat pentru viata.

Cei doi au pus in ordine franturile tragediei traite acum o saptamana. Dr. Sorin Ianceu, medic chirurg: "Imi vin in cap momentele dupa prabusire, cand incercam sa ne ridicam, sa iesim din avion si... Mi-am dat seama ca sansele sunt mari sa se prabuseasca in momentul in care am iesit din ceata si eram prea aproape de copaci. Am avut asa un sentiment ca n-o sa mai poata sa-l ridice. Cu cateva momente, 5-10 secunde inainte de impactul cu primul copac...".

Dr. Valentin Calu, medic chirurg: "Momentul prabusirii e foarte ambiguu pentru mine, pentru ca mi-am pierdut cunostinta".

Dr. Sorin Ianceu, medic chirurg: "Nu cred ca exista cuvinte sa descrie socul, durerea. Am vazut, ca vad cu ambii ochi, nu erau hemoragii. Taras am iesit din avion. Impreuna cu doctorul Zamfir am scos restul victimelor. Eu din avion si el din afara avionului. Aura era inerta in acel moment. Inerta in sensul ca nu isi putea misca mainile si picioarele. Putea vorbi, ne tot striga pe nume. Imaginea ei, asta ma afecteaza cel mai mult din noaptea aceea". 

Dr. Valentin Calu, medic chirurg: "Bine ca ne-au gasit la timp, ca focul se stingea si am fi murit. Frigul de atunci nici n-a iesit din oase. Am avut grija in principal de cei doi colegi ai mei, care erau mult mai loviti, cu lovituri mult mai grave. Ambele telefoane s-au spart in timpul impactului. Am tinut legatura alternativ cu cei de la ISU de pe telefonul doctorului Zamfir".

Medicii care au supravietuit accidentului spun astazi ca traiesc pentru ca au fost o echipa si in munti, la fel ca in sala de operatie. Iar dupa moartea pilotului Adrian Iovan si a tinerei studente Aura Ion vor merge mai departe. Impreuna si mai puternici.

Prof. dr. Irinel Popescu, sef Clinica Hepatologie: "Eu cred ca numai asa pot sa functioneze, pana la urma. Acesti oameni participa la misiuni de Craciun, de Anul Nou, pe frig, pe viscol... sunt lucruri pe care ni le asumam cu totii, dar evident ca nu este usor sa treaca peste asemenea momente".

Format la Oradea, in cel mai puternic centru de prelevare din tara, medicul Sorin Ianceu a venit la Fundeni inca din rezidentiat ca sa invete chirurgia de transplant. Soarta a facut ca in cea de-a doua misiune cu transport aerian sa fie alaturi de mentorul sau, medicul Radu Zamfir. Acasa il asteptau fetita si baietelul de 2 si 3 ani, care stiau ca tatal lor zboara ca ajute alti oameni sa ramana langa copiii lor.

Dr. Sorin Ianceu, medic chirurg: "Ei nu stiu ca tati s-a prabusit cu avionul... Pentru binele pacientilor mei in primul rand si apoi pentru binele meu, eu sper sa pot trece. Vom avea de acum incolo 2 zile de nastere, cea in care intr-adevar ne-am nascut si 20 ianuarie, cand am renascut".

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Echipamentul care i-a salvat viata doctorului Radu Zamfir in urma accidentului aviatic
Echipamentul care i-a salvat viata doctorului Radu Zamfir in urma accidentului aviatic

 Unul dintre supravietuitorii accidentului, doctorul Radu Zamfir este pasionat de motociclism. Iar in ziua tragediei purta costumul special de protectie pentru cei care merg pe doua roti.

Costumul care
Costumul care "a facut minuni." Cum l-a ajutat echipamentul de motociclist pe medicul Radu Zamfir sa scape fara nicio leziune

Unul dintre supravietuitorii accidentului, doctorul Radu Zamfir, este pasionat de motociclism. Iar in ziua tragediei, purta costumul special de protectie pentru cei care merg pe doua roti.

Recomandări
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Situație de urgență în Slănic Prahova, după surparea străzii din centru. Localitatea stă pe un uriaș zăcământ de sare
Situație de urgență în Slănic Prahova, după surparea străzii din centru. Localitatea stă pe un uriaș zăcământ de sare

Este alertă în Slănic Prahova, după ce o stradă din centrul orașului a început să se surpe. Zeci de oameni din blocurile din apropiere au fost evacuați, iar circulația în zonă este oprită.

STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră
STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră

Un instructor de yoga din București, considerat discipol al lui Gregorian Bivolaru, este acuzat fapte grave.