A inceput procesul "Gala Bute". Marturiile fostilor colaboratori ai Elenei Udrea despre banii incasati de fostul ministru

×
Codul embed a fost copiat

La Instanta Suprema a inceput, in sfarsit, procesul din Dosarul Gala Bute. Trei dintre fostii colaboratori ai Elenei Udrea au recunoscut toate acuzatiile

Dupa incercari esuate de a obtine retrimiterea dorsarului la DNA, fostul ministru al turismului, dar si alti inculpati din dosar, au ajuns vineri la ICCJ. Fostul consilier de imagine al Elenei Udrea, Stefan Lungu, fostul secretar general al ministerului Turismului, Gheorghe Nastasia (vezi aici marturia lui), si fosta sefa a Companiei nationale de Investitii, Ana Maria Topoliceanu, au acceptat sa recunoasca toate acuzatiile procurorilor DNA fara sa mai solicite administrarea probelor si au cerut sa fie judecati dupa procedura simplificata. Ceea ce inseamna ca acum dau declaratii complete si astfel limita de pedeapsa le va fi redusa cu o treime.

Marturia lui Stefan Lungu: "In 2009 cand am fost la Udrea sa ii povestesc faptul ca Gardean nu si-a incasat banii pentru lucrarile efectuate, Elena Udrea mi-a spus: Lasa-ma in pace, acesta este omul lui Tariceanu. De aceea am mers mai departe la Nastasia."

Asta a declarat fostul consilier personal al Elenei Udrea, care a sustinut ca la Ministerul Turismului a aflat cum se practica zeciuiala din contracte. Ar fi castigat personal din spagile platite de oamenii de afaceri pentru demnitari.

Intermediar al banilor era si sefa Companiei nationale de investitii, cea mai buna prietena a fostului ministru.

Citește și
Alin Cocos
Dosar ANRP: Alin Cocos recunoaste toate acuzatiile; Alina Bica cere audierea Elenei Udrea
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Mihaela Topoliceanu: "In doua randuri i-am dat Elenei Udrea personal sume de pana in zece mii de euro, in numerar. Iar in momentul in care i-am dat, i-am precizat ca sunt de la Stefan Lungu. Era evident pentru ce erau banii: pentru ca platile sa fie alocate la termen. Elena Udrea mi-a cerut sa fac si plati pentru partid."

Elena Udrea si Rudel Obreja, fostul sef al boxului romanesc, inculpat si el in dosarul "Gala Bute", au fost extrem de vocali in sala de judecata, revoltati ca judecatorul nu consemneaza intocmai declaratiile celor ce au marturisit. Cei doi cred ca exact acele detalii i-ar absolvi de orice vina si implicit i-ar salva de la condamnare.

Elena Udrea le-a declarat razboi si procurorului care a anchetat-o si a trimis-o in judecata si politistilor care au escortat-o in vremea cand era arestata preventiv.

In dosarul Gala Bute, Elena Udrea, Rudel Obreja, dar si fostul ministru al Economiei Ion Ariton, dar si colaboratorul Elenei Udrea, Tudor Breazu, contesta acuzatiile. Cu totii cer sa fie achitati.

Reactia Elenei Udrea

Pe Elena Udrea a iritat-o faptul ca trei dintre colaboratorii sai apropiati din vremea cand conducea ministerul Turismului au aruncat vina pe ea.

"Trei fosti colaboratori au recunoscut ca au luat bani, dar pe urma au declarat ca banii au ajuns la mine. Este o minciuna. Ar trebui sa ramana in proces sa demonstreze ca asa stau lucurile", a spus fostul ministru. "In felul acesta, oricine este prins ca greseste sau ca ia o spaga dar spune ca i-a dat sefului are avantajul sa ramana in libertate si beneficiaza de reduceri de pedeapsa conform Codului penal. Deci, eu nu am cum sa merg pe procedura simplificata. Eu am fost 72 de zile in arest pentru ca niste oameni prinsi ca au luat bani au spus 'dom-le, am luat, dar am luat pentru Elena Udrea'".

Elena Udrea spune ca, pana acum, marturiile fostilor ei colaboratori nu sunt directe impotriva ei. Ea a facut si doua plangeri: una la CSM, impotriva procurorului care a anchetat-o si a trimis-o in judecata, o a doua, la Parchetul de pe langa ICCJ, acuzand ca a fost incatusata abuziv, fara a preciza identitatea faptuitorilor.

Elena Udrea: Stiu ca se cer bani
In jurul orei 16:00, Elena Udrea a vorbit despre plangerile facute vineri, dar si despre denunturile fostilor ei colaboratori. “Legea are prevederi foarte clare in ce conditii se incatuseaza o persoana. Inteleg deliciul care s-a obtinut prin purtarea Elenei Udrea in catuse”, a spus fostul ministru, precizand ca plangerea sa nu a fost pe numele procurorilor DNA din dosarul “Gala Bute”.

Unui om, daca ii dai ca alternativa puscaria la un denunt, evident ca va face denuntul. Au fost chemati si presati sa faca declaratii incriminatoare la adresa mea. Eu nu voi specula nimic, voi ramane in continuare ferma in a proba minciuna acuzatiilor care mi s-au adus. Instanta a avut ocazia sa vada cat de sinceri sunt cei care dau declaratiile si ca in afara de aceste declaratii nu exista nimic impotriva mea.

Stiu ca se cer bani, 10%, se cer si azi, si in primarii, peste tot. Am declarat de nenumarate ori: Nu dati spaga, mergeti si faceti plangeri la DNA. Nu exista nimeni in Romania care sa spuna ca Elena Udrea a luat vreodata spaga. Nimeni nu poate spune asta cu probe.

M-am intalnit cu Gardean, a fost o strangere de mana de 10 secunde. Cred ca dupa aceasta perioada de delatiuni, societatea va ramane impartita in oameni onesti si lichele. Eu lichelelor nu le strang mana”, a spus Udrea, intrebata fiind de corespondentul Pro TV Ovidiu Oanta daca azi i-ar mai strange mana omului de afaceri.
 

Marturia lui Gheorghe Nastasia
Fostul secretar general in Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului Gheorghe Nastasia a declarat vineri la ICCJ, la audierea sa in dosarul Gala Bute, ca i-a dat o geanta in care erau 900.000 de euro fostului ministru Elena Udrea, in cabinetul ei, din partea omului de afaceri Adrian Gardean.

"M-am intalnit cu Gardean si Udrea la pensiunea din Busteni. A fost o discutie scurta in care Udrea i-a spus lui Gardean ca e nevoie sa faca niste sponsorizari. Nu a detaliat. Petrecerea era de ziua mea la pensiunea mea din Busteni. La discutie am fost doar noi trei. I-a spus pur si simplu. Urma sa se desfasoare Gala Bute si cred ca pe acest fond. Atunci nu am discutat alte detalii cu Gardean. A fost o discutie generala despre sponsorizari", si-a inceput Nastasia declaratia in fata judecatorilor ICCJ.

El a mers pe procedura simplificata prin care isi recunoaste faptele, in schimbul reducerii pedepsei la o treime. "Intr-una dintre discutiile din 2011 cu Udrea s-a discutat despre acest comision de zece la suta reprezentand un procent pe care trebuia sa il dea Gardean pentru lucrarile finantate de minister. Acest comision era in realitate o mita si nu o sponsorizare. Concret, ministrul a spus ca va veni Gardean si ca va aduce aceasta suma", a spus Nastasia.

El a adaugat ca in septembrie 2011 la sediul ministerului a vorbit cu Gardean, care i-a cerut situatia cu sumele ce urmau platite de minister aferente lucrarilor executate de Termogaz Company SA. "Eu, lui Gardean, nu i-am spus ce procent sa dea pentru ca el mi-a lasat de inteles ca stie ce trebuie sa faca. Pe 6 octombrie 2011 a venit la minister cu o geanta cu 900.000 de euro pe care mi-a dat-o si mi-a spus ca urmeaza sa mai faca contracte. A venit la biroul meu din sediu si mi-a spus ce e in geanta. Nu am deschis geanta si nu am vazut concret ce era acolo. Mi-a spus ca sunt 900.000 euro in geanta", a mai declarat Nastasia.

El a povestit cum, ulterior, s-a dus cu geanta cu bani in cabinetul Elenei Udrea, care nu a avut nicio reactie. "In ziua respectiva am remis geanta doamnei Udrea. Gardean a stat in biroul meu circa zece minute. Am fost in cabinetul dumneaei... nu-mi amintesc precis la cat timp dupa plecarea lui Gardean. Eu, personal, am dus-o acolo. Era singura in birou. (...) Am lasat geanta acolo si i-am spus ca sunt de la Gardean si i-am spus si ca acesta a spus ca restul banilor vor fi dati de el prin contractul cu Obreja. I-am spus ministrului ca in geanta sunt 900.000. Geanta am pus-o pe un fotoliu, iar ministrul nu a avut nicio reactie. Nu am ramas in biroul doamnei", a aratat Nastasia.
 

Elena Udrea a fost trimisa in judecata pe 21 aprilie in dosarul "Gala Bute", fiind acuzata de savarsirea a trei infractiuni de luare de mita, abuz in serviciu si tentativa la folosirea de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete pentru obtinerea pe nedrept de fonduri europene.

In dosar au mai fost deferiti justitiei si fostul ministru al Economiei Ion Ariton, fostul presedinte al Federatiei Romane de Box Rudel Obreja, Tudor Breazu - administratorul terenurilor de la Nana detinute de Elena Udrea, Stefan Lungu - fost consilier al Elenei Udrea, Gheorghe Nastasia - fost secretar general in Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Ana Maria Topoliceanu - fost director al Companiei Nationale de Investitii, Dragos Marius Botoroaga - administratorul unei firme.

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Elena Udrea si povestea gandacului de 10 cm din celula. Ce a spus fostul ministru despre conditiile din arest
Elena Udrea si povestea gandacului de 10 cm din celula. Ce a spus fostul ministru despre conditiile din arest

Elena Udrea a povestit cum strangea gandaci de 10 centimetri din celula in care a fost inchisa in arestul Capitalei. Inculpata in doua dosare penale, a fost gazda pentru o dezbatere despre situatia penitenciarelor.

Dosar ANRP: Alin Cocos recunoaste toate acuzatiile; Alina Bica cere audierea Elenei Udrea
Dosar ANRP: Alin Cocos recunoaste toate acuzatiile; Alina Bica cere audierea Elenei Udrea

Alin Cocos, fiul omului de afaceri Dorin Cocos, a recunoscut toate acuzatiile care i se aduc in dosarul ANRP, intr-o declaratie pe care a dat-o vineri in fata judecatorilor de la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Elena Udrea are poprire pe salariul de deputat. Motivul pentru care o treime din suma va ajunge la Monica Tatoiu
Elena Udrea are poprire pe salariul de deputat. Motivul pentru care o treime din suma va ajunge la Monica Tatoiu

Problemele se tin scai de Elena Udrea, care, pe langa acuzatiile de coruptie, s-a ales acum si cu poprire pe leafa de deputat. O parte din bani vor ajunge la Monica Tatoiu.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.