CORUPTIA UCIDE. 15.000 de oameni au protestat pentru schimbare in Piata Universitatii. "Uniti putem sa dam jos un sistem"

×
Codul embed a fost copiat

La 6 zile de la accidentul infiorator care ucis brutal 32 de tineri si a mutilat cateva zeci, mii de oameni continua sa iasa in strada, impinsi de aceleasi nemultumiri. Cu totii cer ca Romania sa intre in normalitate si sa devina o tara decenta.

Update 23:30: A fost a treia noapte in care zeci de mii de oameni, uniti de aceleasi nemultumiri, au iesit, din nou, in strada. Piata Universitatii a fost punctul de intalnire, iar de aici nu s-a mai plecat, asa cum s-a intamplat in serile precedente.

Vineri e o zi fierbinte din doua puncte de vedere. Pe de o parte, vineri se implineste o saptamana de la tragedia din Colectiv, in care au murit 32 de tineri si cand altii au ars de vii si sunt acum pe paturile de spital, in suferinta. Pe de alta parte, reprezentantii pietei Universitatii sunt asteptati la palatul Controceni cu propuneri concrete. In piata au inceput deja sa apara hartiute cu cerintele oamenilor: toate presupun schimbare de fond a sistemului, a societatii.

Update 23:00: Numarul manifestantilor din Piata Universitatii a inceput sa scada, insa oamenii promit sa revina zi de zi in strada pana cand obtin ceea ce-si doresc.

In acelasi timp, exista mesaje care indeamna oamenii sa isi schimbe mentalitatea si sa lupte, fiecare, impotriva coruptiei.

Citește și
proteste Bucuresti - Doru Oprisan
GALERIE FOTO: Imaginea valului care vine peste coruptia din Romania. 25.000 de oameni cer DEMISIA intregului sistem
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Update 22:30: Manifestantii fac o paralela intre fenomenul ''Piata Universitatii - 1990'' si ceea ce se intampla in prezent. Sunt afisate pancarte precum ''Dupa 25 de ani suntem din nou golani'', iar in Piata s-a putut auzi melodia ''Nopti'' cantata de Vali Sterian, un adevarat imn al celor care au protestat timp de 53 de zile, in 1990, in aceeasi zona.

De asemenea, tot mai multi oameni cer ca presedintele Klaus Iohannis sa vina in strada. ''Klaus, strada se consulta in strada''.

Update 22.00 La aceasta ora, sunt aproximativ 15.000 de oameni in Piata Universitatii.

Multimea se misca dintr-o parte in alta, tinerii merg si agita pancarde. Protestatarii mai au mai putin de doua ore ca sa trimita pe mail, la palatul Cotroceni, lista reprezentantilor strazii pentru negocierile de maine si, de asemenea, punctele concrete pe care si le doresc a fi discutate. Usor de zis, greu de facut. Este greu sa coagulezi niste cerinte clare. Un lucru e clar: se cere o schimbare a clasei politice romanesti. Cum va fi facut acest lucru nu se stie.

Multi spun ca ar fi mult mai simplu daca Klaus Iohannis ar veni in Piata Universitatii ca sa isi faca o parere asupra a ceea ce-si doresc romanii.


Update 21:52: 
Protestatarii continua sa-i transmita mesaje Patriarhului Daniel si ii cer sa "salveze" Romania, asta dupa ce acesta a trimis joi o scrisoare prin care si-a cerut scuze pentru reactia intarziata dupa tragedia de la Colectiv.

Update 21:15: "Iertati-ne ca am tacut pana acum. Si noi suntem vinovati", apare pe mesajul unor protestatari.


Update 20:45
: Circulatia pe bulevardul Elisabeta a fost intrerupta. Se estimeaza un numar de 10.000 de persoane in strada. Se striga "Jos hotii" si "Uniti putem sa dam jos un sistem."

Unul din cele mai emotionante mesaje din strada indeamna parintii sa iasa in strada alaturi de copiii lor. “Dragi parinti, copiii nostri ne arata drumul cel bun, sustineti-i si alaturati-va lor pentru ca MERITA".

Update 20:22: In piata Universitatii, numarul protestatarilor a inceput sa creasca, dat fiind faptul ca multi ies de la serviciu la aceasta ora. Se striga "Libertate" si "Nu dati afara tinerii din tara."

Solidari cu oamenii din Piata Universitatii, aproximativ 300 de romani se afla in aceste momente in fata Ambasadei Romaniei la Copenhaga.

Update 20:00: Mesajele oamenilor din strada cer ca numarul de parlamentari sa se reduca. Se scandeaza "Vrem 300, nu 600".

Oamenii spun ca o idee buna ar fi ca si presedintele sa vina in piata, alaturi de ei. "Un mesaj prin care vrem sa stie ca oamenii din Romania au inceput sa gandeasca si ca este absoluta nevoie ca el sa reactiooneze in linia pe care noi ne-o dorim, pentru ca noi l-am votat. "

Oamenii cer si ca Biserica Ortodoxa sa fie impozitata. “Sa intre si ei in randul lumii”.

Update 19:30: Numarul de protestatari s-a ridicat la aproximativ 8000 de oameni. Vocea strazii este tot mai puternica si cere ca toti politicenii care au mintit ori au furat sa faca un pas in spate.

"Trebuie sa venim la putere, dar numai uniti. In primul rand parlamentul e problema, e rezolvat doar un sfert din probelema Romaniei."

Guvern, parlament, partide, toate sunt tintele celor din piata, care s-au saturat de promisiuni si vorbe goale.

Update 19:00: Numarul protestatarilor a ajuns la aproximativ 6.000. Acestia canta imnul Romaniei.

"Trebuie ca toti politicienii actuali sa plece, trebuie totul luat de la 0"

Cativa protestatari au venit cu masti Anonymous si vor sa transmita mesajul acestei grupari.

"Sistemul e gresit. Trebuie sa-l schimbam. Noi facem schimbarea acum."

Printre adulti sunt si copii. Mai mici sau mai mari, acestia stau alaturi de parinti si vor sa transmita un mesaj celor care se cred prea sus ca sa mai auda strigatul pietei: “Vreau ca oamenii sa fie mai politicosi vreau ca Romania sa fie mai civilizata."

"O noua schimbare pt noi si pt copii nostri. pt ca avem copii si ne dorim ce e mai bun pt ei"

Update 18:30: Aproximativ 1.000 de persoane au ajuns deja in Piata Universitatii pentru cea de-a treia seara de proteste. Circulatia pe Bulevardul Magheru a fost deja blocata.

“Cu Demisiile nu rezolva situatia. Continuam!” este deviza celor care se intalnesc si in aceasta seara in Piata Universitatii.

“Ziua in care renuntam, e ziua in care murim”, asa suna unul din mesajele celor prezenti in Piata Universitatii.

"Chem toti colegii mei in strada sa ne unim fortele si sa punem lucrurile la punct."

Sub sloganul "Tacerea Ucide", mii de bucuresteni si-au anuntat participarea la cea de-a treia noapte consecutiva a protestelor anti-sistem. Au primit incurajari fatise de la nivel inalt din doua directii

Pe de o parte, presedintele Klaus Iohannis a spus raspicat catre Piata Universitatii "V-am vazut, v-am ascultat, voi tine cont de solicitarile voastre, iar maine la palatul Cotroceni sunt invitati reprezentantii pietei Universitatii ca sa participe la discutii privind reforma din Romania. Pe de alta parte, ambasadorul american la Bucuresti a anuntat ca aplauda protestele pasnice si a sustinut ca spera ca romanii sa ramana la fel de implicati in ceea ce priveste spiritul civic.

E de asteptat ca alte mii de bucuresteni sa continue deja traditia celor doua nopti care au trecut si, sub sloganul “Colectiv” si “Vrem schimbarea sistemului” sa se stranga la Universitate.

Pe pagina de Facebook a evenimentului, "Tacerea ucide! Vino in strada!" si-au anuntat prezenta peste 16.000 de oameni, dar este de asteptat ca numarul celor din strada sa fie mult mai mare. De asemenea, proteste au avut loc in mai multe orase din tara, dar si in capitalele europene.

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Seara in care strada trebuia sa decida cine merge la negocieri, la Cotroceni. Ce le-a cerut Klaus Iohannis manifestantilor
Seara in care strada trebuia sa decida cine merge la negocieri, la Cotroceni. Ce le-a cerut Klaus Iohannis manifestantilor

Dupa o noapte in care au cerut demisii si le-au primit si o alta noapte in care au iesit in strada in numar si mai mare, dar cu revendicari mai putine si mai confuze, mii de oameni au iesit la proteste si joi seara, in Capitala.

GALERIE FOTO: Imaginea valului care vine peste coruptia din Romania. 25.000 de oameni cer DEMISIA intregului sistem
GALERIE FOTO: Imaginea valului care vine peste coruptia din Romania. 25.000 de oameni cer DEMISIA intregului sistem

Fotograful Doru Oprisan a publicat pe contul sau de Facebook o galerie foto impresionanta cu cei 25.000 de romani care au iesit in strada pentru a cere dreptate. 

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.