Marea diferenta dintre spaghetele italiene vandute in Romania si cele care se vand in Italia. Ce spun testele specialistilor

Ultimul update: Joi 11 Mai 2017 07:19
Data publicarii: Luni 08 Mai 2017 18:00
Categorie: Standard pentru est

Standard pentru Est, episodul 9. Sunt facute din gris de grau si apa, printr-un proces de coacere. Si totusi cat de diferite sunt pastele fainoase pe care le gasesc romanii la raft, fata de marfa aflata in acelasi ambalaj, dar vanduta la italieni?

Campania ''STANDARD PENTRU EST?'' continua astazi cu testul spaghetelor.

Le-am studiat, le-am preparat si le-am gustat, dar am facut si o comparatie atenta in laboratorul chimistilor. Am contactat furnizorul din Romania, care ne-a confirmat ca sunt diferite, insa la mijloc n-ar fi vorba de un standard special al produsului, doar pentru estul Europei.

In bucataria restaurantului sau sicilian din Bucuresti, cheful Domenico Bellantoni se pregateste sa faca un test. A luat o cutie de spaghete din Italia, pe care vrea sa le compare cele pe care brandul italian le furnizeaza in Romania. Comparatia incepe de la cutie.

Domenico Bellantoni, patron restaurant: "Astea se coc in 9 minute, celelalte in 8. Uitati cum se rup acestea si cum fac cele romanesti…"

Bucatarul Italian citeste pe ambalaj ca pastele livrate din Italia sunt facute la o linie de productie de la Parma, in timp ce cutia luata de la un magazin romanesc, provine de la o fabrica din Foggia.

Pastele din cele doua tari sunt puse la fiert, in paralel - produsul din Romania 8 minute, cum scrie pe cutie, iar cel din Italia, 9 minute, asa cum cere producatorul. Cheful le amesteca si le compara.

"Uite cum se fac, uite astea sunt deja moi, cele din Romania…."

Nascut si crescut in inima Siciliei, Domenico Bellantoni gusta spaghetele imediat dupa fierbere si explica: "Acestea au gust de grau, simti savoarea…pe cand aici simti faina, e gust de faina…."

Comparatia continua si la aspectul portiilor scoase din apa fierbinte. Cele romanesti se strang, facandu-se ghem, pentru ca sunt mai lipicioase si se prind una de cealalta, pe cand cele din Italia aluneca usor. "E de la amidon, e mana lipicioasa. Un italian nu le-ar manca pe acestea, noi spunem ca e lipici, ca se lipesc naclaite…."

Acelasi bucatar spune ca italienii prepara mult mai simplu spaghetele decat romanii, pentru ca nimic sa nu le mascheze savoarea si gustul.

"La romani, de asta se si fac cu tot felul de sosuri, multe, sa ascunda gustul pastelor, nu mai savurezi pastele, pe cand italienii le fac mai simplu…"

Diferenta intre cele doua produse iese in evidenta si in tigaie, cand spaghetelor li se adauga sos de rosii si busuioc.

"Acestea s-au strans, trag toata apa, pe cand celelalte sunt mai dure, raman la fel."

Concret, cele din Italia nu absorb sosul, pe cand cele de la noi se vede ca sunt imbibate. Am cerut si un test comparativ, o degustare la care ia parte un tanar italian - turist la Bucuresti, un copil si o romanca.

Dupa ce a incercat ambele produse, turistul italian spune ca diferenta e uriasa, in detrimentul produsului de la noi, pe care spune ca nu il poate manca: "Sunt prea moi, lipicioase…"

Spune ca nu seamana cu ce a mancat el o viata. Degustarea pune pe primul loc si in tabara romaneasca produsul vandut in Italia.

Reteta fabricarii e simpla in ambele cazuri - compozitia are grau, apa si sare. Am dus produsele la analiza la Facultatea de Farmacie, in laboratorul de la Chimie Alimentara: "Se vede deja o diferenta de culoare…"

Profesorul face analiza chimica, constata ca graul are o duritate mai mare si e superior calitativ la sortimentul pentru Italia, iar timpul de coacere a pastelor in liniile de fabricatie, este unul diferit.

Magda Mititelu, profesor Facultatea de Farmacie: "Este un grau mai dur, in cazul Italiei…"

Nastasia Belc, director IBA: "Un grau mai dur inseamna un grau mai scump, are o valoare nutritionala mai mare…."

Cutia cu spaghete din Italia a costat 85 de centi, in timp ce la noi este un euro si 10 centi, adica e cu 25% mai scumpa.

Domenico Bellantoni, patron restaurant: "Vedeti? Pastele italiene sunt paste italiene, pe cand… Dar si celelalte sunt tot paste italiene. Sunt facute in Italia, dar sunt produse pentru alte tari!"

Reprezentantii Comisiei Europene, admit ca producatorii pot schimba materia prima din diverse marfuri, in functie de puterea de cumparare, gusturile si traditiile din diferite tari.
 

Dublul standard intre vestul si estul Europei. Un roman angajat in Germania face dezvaluiri despre calitatea alimentelor

Dublul standard intre vestul si estul Europei. Un roman angajat in Germania face dezvaluiri despre calitatea alimentelor

Jean-Claude Juncker, Klaus Iohannis

Prima reactie din partea Comisiei Europene in cazul standardelor duble privind alimentele: "Vom pune capat discriminarii"

Autoritatile confirma standardele duble, dupa campania Stirilor ProTV. Ce contine parizerul german fata de cel vandut la noi

Substanta activa din detergentii vanduti in Romania, “spalata” de marii producatori. Cat de mare e diferenta fata de Germania

Dublu standard si in privinta parfumurilor din Romania si din Vest. De ce in cazul celor de la noi mirosul dispare mai rapid

Diferente intre sapunul, pasta de dinti si whisky-ul din Romania si cele din Occident. Ce au aratat analizele din laborator

Una e ambalajul, alta e compozitia. Margarina germana din Romania arata aproape identic cu cea din Germania, dar e diferita

Standard pentru est

Marea diferenta dintre spaghetele italiene vandute in Romania si cele care se vand in Italia. Ce spun testele specialistilor

Cum sunt protejati consumatorii in tarile europene. Un macelar din Franta dezvaluie ce l-a uimit la produsele din Romania

Romanii angajati in abatoarele germane dezvaluie cum se separa carnea pentru Europa de Est. Ce difera fata de cea pentru Vest

CAMERA ASCUNSA: Cum putem afla daca la un produs s-a folosit carne congelata sau proaspata si ce diferenta este intre ele

Diferentele uriase dintre mezelurile vandute in Romania si cele pentru Occident. Cum ne insala informatiile de pe eticheta

Diferenta enorma dintre un produs pe a carui eticheta scrie "carne" si altul cu "carne dezosata mecanic". Ce inseamna MDM