Marea diferenta dintre spaghetele italiene vandute in Romania si cele care se vand in Italia. Ce spun testele specialistilor
Standard pentru Est, episodul 9. Sunt facute din gris de grau si apa, printr-un proces de coacere. Si totusi cat de diferite sunt pastele fainoase pe care le gasesc romanii la raft, fata de marfa aflata in acelasi ambalaj, dar vanduta la italieni?
Campania ''STANDARD PENTRU EST?'' continua astazi cu testul spaghetelor.
Le-am studiat, le-am preparat si le-am gustat, dar am facut si o comparatie atenta in laboratorul chimistilor. Am contactat furnizorul din Romania, care ne-a confirmat ca sunt diferite, insa la mijloc n-ar fi vorba de un standard special al produsului, doar pentru estul Europei.
In bucataria restaurantului sau sicilian din Bucuresti, cheful Domenico Bellantoni se pregateste sa faca un test. A luat o cutie de spaghete din Italia, pe care vrea sa le compare cele pe care brandul italian le furnizeaza in Romania. Comparatia incepe de la cutie.
Domenico Bellantoni, patron restaurant: "Astea se coc in 9 minute, celelalte in 8. Uitati cum se rup acestea si cum fac cele romanesti…"
Bucatarul Italian citeste pe ambalaj ca pastele livrate din Italia sunt facute la o linie de productie de la Parma, in timp ce cutia luata de la un magazin romanesc, provine de la o fabrica din Foggia.
Pastele din cele doua tari sunt puse la fiert, in paralel - produsul din Romania 8 minute, cum scrie pe cutie, iar cel din Italia, 9 minute, asa cum cere producatorul. Cheful le amesteca si le compara.
"Uite cum se fac, uite astea sunt deja moi, cele din Romania…."
Nascut si crescut in inima Siciliei, Domenico Bellantoni gusta spaghetele imediat dupa fierbere si explica: "Acestea au gust de grau, simti savoarea…pe cand aici simti faina, e gust de faina…."
Comparatia continua si la aspectul portiilor scoase din apa fierbinte. Cele romanesti se strang, facandu-se ghem, pentru ca sunt mai lipicioase si se prind una de cealalta, pe cand cele din Italia aluneca usor. "E de la amidon, e mana lipicioasa. Un italian nu le-ar manca pe acestea, noi spunem ca e lipici, ca se lipesc naclaite…."
Acelasi bucatar spune ca italienii prepara mult mai simplu spaghetele decat romanii, pentru ca nimic sa nu le mascheze savoarea si gustul.
"La romani, de asta se si fac cu tot felul de sosuri, multe, sa ascunda gustul pastelor, nu mai savurezi pastele, pe cand italienii le fac mai simplu…"
Diferenta intre cele doua produse iese in evidenta si in tigaie, cand spaghetelor li se adauga sos de rosii si busuioc.
"Acestea s-au strans, trag toata apa, pe cand celelalte sunt mai dure, raman la fel."
Concret, cele din Italia nu absorb sosul, pe cand cele de la noi se vede ca sunt imbibate. Am cerut si un test comparativ, o degustare la care ia parte un tanar italian - turist la Bucuresti, un copil si o romanca.
Dupa ce a incercat ambele produse, turistul italian spune ca diferenta e uriasa, in detrimentul produsului de la noi, pe care spune ca nu il poate manca: "Sunt prea moi, lipicioase…"
Spune ca nu seamana cu ce a mancat el o viata. Degustarea pune pe primul loc si in tabara romaneasca produsul vandut in Italia.
Reteta fabricarii e simpla in ambele cazuri - compozitia are grau, apa si sare. Am dus produsele la analiza la Facultatea de Farmacie, in laboratorul de la Chimie Alimentara: "Se vede deja o diferenta de culoare…"
Profesorul face analiza chimica, constata ca graul are o duritate mai mare si e superior calitativ la sortimentul pentru Italia, iar timpul de coacere a pastelor in liniile de fabricatie, este unul diferit.
Magda Mititelu, profesor Facultatea de Farmacie: "Este un grau mai dur, in cazul Italiei…"
Nastasia Belc, director IBA: "Un grau mai dur inseamna un grau mai scump, are o valoare nutritionala mai mare…."
Cutia cu spaghete din Italia a costat 85 de centi, in timp ce la noi este un euro si 10 centi, adica e cu 25% mai scumpa.
Domenico Bellantoni, patron restaurant: "Vedeti? Pastele italiene sunt paste italiene, pe cand… Dar si celelalte sunt tot paste italiene. Sunt facute in Italia, dar sunt produse pentru alte tari!"
Reprezentantii Comisiei Europene, admit ca producatorii pot schimba materia prima din diverse marfuri, in functie de puterea de cumparare, gusturile si traditiile din diferite tari.
Sursa: Pro TV
Etichete: italia, paste, test, Rares Nastase, standard pentru est,
Dată publicare:
08-05-2017 18:00