Marea diferenta dintre spaghetele italiene vandute in Romania si cele care se vand in Italia. Ce spun testele specialistilor

×
Codul embed a fost copiat

Standard pentru Est, episodul 9. Sunt facute din gris de grau si apa, printr-un proces de coacere. Si totusi cat de diferite sunt pastele fainoase pe care le gasesc romanii la raft, fata de marfa aflata in acelasi ambalaj, dar vanduta la italieni?

Campania ''STANDARD PENTRU EST?'' continua astazi cu testul spaghetelor.

Le-am studiat, le-am preparat si le-am gustat, dar am facut si o comparatie atenta in laboratorul chimistilor. Am contactat furnizorul din Romania, care ne-a confirmat ca sunt diferite, insa la mijloc n-ar fi vorba de un standard special al produsului, doar pentru estul Europei.

In bucataria restaurantului sau sicilian din Bucuresti, cheful Domenico Bellantoni se pregateste sa faca un test. A luat o cutie de spaghete din Italia, pe care vrea sa le compare cele pe care brandul italian le furnizeaza in Romania. Comparatia incepe de la cutie.

Domenico Bellantoni, patron restaurant: "Astea se coc in 9 minute, celelalte in 8. Uitati cum se rup acestea si cum fac cele romanesti…"

Citește și
Standard pentru est
"Standard pentru est?". O conserva de carne vanduta in Romania este inferioara calitativ si mai scumpa decat una din Germania
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Bucatarul Italian citeste pe ambalaj ca pastele livrate din Italia sunt facute la o linie de productie de la Parma, in timp ce cutia luata de la un magazin romanesc, provine de la o fabrica din Foggia.

Pastele din cele doua tari sunt puse la fiert, in paralel - produsul din Romania 8 minute, cum scrie pe cutie, iar cel din Italia, 9 minute, asa cum cere producatorul. Cheful le amesteca si le compara.

"Uite cum se fac, uite astea sunt deja moi, cele din Romania…."

Nascut si crescut in inima Siciliei, Domenico Bellantoni gusta spaghetele imediat dupa fierbere si explica: "Acestea au gust de grau, simti savoarea…pe cand aici simti faina, e gust de faina…."

Comparatia continua si la aspectul portiilor scoase din apa fierbinte. Cele romanesti se strang, facandu-se ghem, pentru ca sunt mai lipicioase si se prind una de cealalta, pe cand cele din Italia aluneca usor. "E de la amidon, e mana lipicioasa. Un italian nu le-ar manca pe acestea, noi spunem ca e lipici, ca se lipesc naclaite…."

Acelasi bucatar spune ca italienii prepara mult mai simplu spaghetele decat romanii, pentru ca nimic sa nu le mascheze savoarea si gustul.

"La romani, de asta se si fac cu tot felul de sosuri, multe, sa ascunda gustul pastelor, nu mai savurezi pastele, pe cand italienii le fac mai simplu…"

Diferenta intre cele doua produse iese in evidenta si in tigaie, cand spaghetelor li se adauga sos de rosii si busuioc.

"Acestea s-au strans, trag toata apa, pe cand celelalte sunt mai dure, raman la fel."

Concret, cele din Italia nu absorb sosul, pe cand cele de la noi se vede ca sunt imbibate. Am cerut si un test comparativ, o degustare la care ia parte un tanar italian - turist la Bucuresti, un copil si o romanca.

Dupa ce a incercat ambele produse, turistul italian spune ca diferenta e uriasa, in detrimentul produsului de la noi, pe care spune ca nu il poate manca: "Sunt prea moi, lipicioase…"

Spune ca nu seamana cu ce a mancat el o viata. Degustarea pune pe primul loc si in tabara romaneasca produsul vandut in Italia.

Reteta fabricarii e simpla in ambele cazuri - compozitia are grau, apa si sare. Am dus produsele la analiza la Facultatea de Farmacie, in laboratorul de la Chimie Alimentara: "Se vede deja o diferenta de culoare…"

Profesorul face analiza chimica, constata ca graul are o duritate mai mare si e superior calitativ la sortimentul pentru Italia, iar timpul de coacere a pastelor in liniile de fabricatie, este unul diferit.

Magda Mititelu, profesor Facultatea de Farmacie: "Este un grau mai dur, in cazul Italiei…"

Nastasia Belc, director IBA: "Un grau mai dur inseamna un grau mai scump, are o valoare nutritionala mai mare…."

Cutia cu spaghete din Italia a costat 85 de centi, in timp ce la noi este un euro si 10 centi, adica e cu 25% mai scumpa.

Domenico Bellantoni, patron restaurant: "Vedeti? Pastele italiene sunt paste italiene, pe cand… Dar si celelalte sunt tot paste italiene. Sunt facute in Italia, dar sunt produse pentru alte tari!"

Reprezentantii Comisiei Europene, admit ca producatorii pot schimba materia prima din diverse marfuri, in functie de puterea de cumparare, gusturile si traditiile din diferite tari.
 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Dublul standard intre vestul si estul Europei. Un roman angajat in Germania face dezvaluiri despre calitatea alimentelor
Dublul standard intre vestul si estul Europei. Un roman angajat in Germania face dezvaluiri despre calitatea alimentelor

"Standard pentru est?", PARTEA A 3-A. Cat de mare este diferenta daca intr-un salam folosesti ca materie prima doar carne congelata sau amestec cu carne congelata, iar in altul folosesti doar carne proaspata?

"Standard pentru est?". O conserva de carne vanduta in Romania este inferioara calitativ si mai scumpa decat una din Germania

"Standard pentru est?", PARTEA A 2-A. Ambalajul este identic, producatorul este acelasi si de cele mai multe ori chiar si reteta este aceeasi.

"Romania, te iubesc" a testat calitatea branzeturilor care se vand in Romania si in Occident. Ce spun specialistii

"Standard pentru est?", PARTEA 1. Ati avut vreodata impresia ca produsele cumparate din strainatate sunt diferite de cele de la noi?

Cum sunt protejati consumatorii in tarile europene. Un macelar din Franta dezvaluie ce l-a uimit la produsele din Romania
Cum sunt protejati consumatorii in tarile europene. Un macelar din Franta dezvaluie ce l-a uimit la produsele din Romania

Standard pentru Est, episodul 8. Sunt nemtii, francezii sau italienii mai atenti decat noi atunci cand merg la cumparaturi? Stiu sa protesteze imediat, atunci cand nu primesc ceea ce scrie pe ambalaj?

Recomandări
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Situație de urgență în Slănic Prahova, după surparea străzii din centru. Localitatea stă pe un uriaș zăcământ de sare
Situație de urgență în Slănic Prahova, după surparea străzii din centru. Localitatea stă pe un uriaș zăcământ de sare

Este alertă în Slănic Prahova, după ce o stradă din centrul orașului a început să se surpe. Zeci de oameni din blocurile din apropiere au fost evacuați, iar circulația în zonă este oprită.

STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră
STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră

Un instructor de yoga din București, considerat discipol al lui Gregorian Bivolaru, este acuzat fapte grave.