Diferente intre sapunul, pasta de dinti si whisky-ul din Romania si cele din Occident. Ce au aratat analizele din laborator

12-05-2017 18:36


Standard pentru Est, episodul 11. Care este secretul care face ca un sapun de maini din Germania sa fie mai bun decat unul de la noi, desi ambele au acelasi ambalaj si, teoretic, aceeasi compozitie?

In cadrul campaniei "Standard pentru Est" analizam procentul de substanta activa din produsele de ingrijire corporala. Intram si in culisele industriei pastelor de dinti, unde chimistii pot identifica usor in laborator de ce e considerat superior calitativ un articol similar din Occident.

Nu inseamna ca marfurile de la noi sunt de proasta calitate, dar nici diferentele nu pot fi ignorate, mai ales acolo unde sunt majore.

La proba sapunurilor, unul din Germania si altul din Romania, a reiesit o diferenta in privinta procentului de substante pentru igiena corporala. Ambele produse au acelasi pret.

Cristian Stanoiu, director laborator analize: "La sapun, substantele anionice…0.35 la sapunul din Romania si 0,41 la cel din Germania. E substanta care da puterea lui de spalare - e vorba de un 20% diferenta."

Considerabile sunt diferentele si in privinta pastelor de dinti. Am cumparat un produs din Israel, cu altul din Romania, ambele provin de la acelasi producator si au ambalaj si eticheta identice.

Pasta de dinti din Israel a fost cumparata cu 5 euro, in timp ce intr-o farmacie din Romania, a costat 4,8 euro, adica aproape la fel. Trebuie spus ca am mai testat si pasta de dinti de la un alt producator mostrele fiind din Romania si Germania, iar analizele au iesit echivalente in privinta calitatii.

Produsul pentru piata romaneasca este cu circa 35% mai scump decat la nemti.

Testele de laborator arata diferente si in privinta sucurilor.

Cristian Stanoiu, director laborator: "La suc am testat un parametru de toxicitate si avea 0,11 la produsul din Romania si 0,007 la cel din Germania. Germania sta mai bine la asta, ca trebuie sa fie cat mai mic, bine e in parametri, ramane o cenusa pe care nici organismul nu o elimina, cenusa e un reziduu."

In acest caz nu se poate spune ca produsul de la nemti este mai bun calitativ, pentru ca in fapt, are mai multe calorii si e mai dulce decat cel de la noi.

Un lucru e cert, sunt diferite, asa cum diferite sunt si 2 sortimente de whisky single malt, unul adus din Tel Aviv si altul livrat de importatorul pe Romania, pentru un magazin din Bucuresti.

Cristian Stanoiu director laborator: "Practic cel din Israel are 42,6 iar in Romania, 44,26. Aici avem diferenta de aproape 2 grade, la alcool. E un pic mai tare, cu un grad jumate, aproape 2!"

Un specialist roman in whisky single malt spune ca diferenta din laborator arata ca whisky-ul de la noi a stat mai mult la maturat, si implicit ar fi mai bun. Inainte de analiza sustinea ca nu poate exista nicio diferenta intre cele doua produse, pentru ca ambele provin de la o singura linie de fabricatie aflata de pe o insula din Scotia.

Eticheta mentioneaza principalele ingrediente, care trebuie precizate in ordinea ponderii cantitative in produs. Insa legislatia europeana nu prevede lista integrala, pentru protejarea retetelor. Cat timp diferenta de performanta si implicit calitate poate fi data de materii prime nespecificate, poti avea lejer dublu standard, pe piete diferite ale Europei.

VIDEO PROTVPLUS.RO