Dublu standard si in privinta parfumurilor din Romania si din Vest. De ce in cazul celor de la noi mirosul dispare mai rapid

15-05-2017 18:39


Standard pentru Est, episodul 12. Reteta este la fel, esentele se simt la fel de intens, pe moment, insa mirosul nu persista in timp.

In acest episod, la campania Stirilor PRO TV "Standard pentru Est?", testam parfumurile. Specialisti parfumieri de la Paris, dar si chimisti din universitatile romanesti, ne-au dezvaluit secretul aromelor care nu se vad pe etichetele flacoanelor. Se numesc precursori de absorbtie si sunt depistati doar in laborator, avand un rol extrem de important in chimia parfumului.

Si in privinta parfumurilor exista voci din industrie care sustin sus si tare ca nu exista nicio diferenta intre produsele aceluiasi brand, in functie de tara.

Gerald Ghislain, parfumier: "In Franta avem multe reguli legislative si nu ne putem juca cu formulele de fabricare."

Gerald Ghislain este parfumier in Paris, face parfumuri de nisa. Este expert in esente si face parte dintr-un grup international de parfumieri la care apeleaza toate numele mari din lumea modei, atunci cand vor sa scoata pe piata parfumuri. I-am cerut sa ne explice de ce au romanii impresia ca parfumurile cumparate din strainatate sunt mai bune, in sensul ca miresmele lor persista mai mult pe piele.

Gérald Ghislain, parfumier: "Nu folosesc elementele care fixeaza parfumul pe piele. De exemplu, una e o esenta pe pachuli naturala si alta este cea care seamana cu pachuli, nu inseamna ca nu e buna, dar este alta calitate.

E o chestiune de folosire a materiilor prime. Desigur ca materia prima conteaza, pentru ca unele rezista mai mult. E important sa reziste mai mult pe piele, desigur, un client asta vrea, tine de materia prima.

Sunt alte ingrediente care se pun pentru a intra mai bine in piele? Da, se intampla in laboratoarele mari, au niste substante sintetice, dar asta nu inseamna ca nu sunt bune, pentru ca sunt bune, chimistii gasesc acele molecule pentru a le face sa reziste mai mult."

Magda Mititelu de la Facultatea de Farmacie din Bucuresti spune ca are fosti studenti care lucreaza in prezent in industria parfumurilor din Franta si Italia si acestia i-au dezvaluit un amanunt important, in privinta diferentelor de la o tara a alta.

Magda Mititelu, profesor Facultatea de Farmacie: "E vorba de niste ingrediente naturale, numite precursori de absorbtie, folosite si in creme, care ajuta produsul sa penetreze mai bine in piele, fie ca el adera foarte bine si persista."

Gerald Ghislain, parfumier: "Sunt elemente care sunt folosite pentru aderenta la piele? Exista ingrediente sintetice. Chimistii gasesc molecule noi."

E drept ca in multe magazine de profil din Franta, Germania sau Italia, pretul parfumurilor este de multe ori mai mare decat in magazinele similare de la noi. Legislatia ii obliga pe producatori sa aiba aceeasi reteta oriunde in lume, insa nu exista nicio obligatie referitor la ingredientele care fixeaza esentele pe piele.

Magda Mititelu, profesor Facultatea de Farmacie: "Ajuta ca preparatul respectiv sa treaca prin piele, aici difera capacitatea lor de a patrunde cat mai adanc in piele, conteaza foarte mult."

Situatia importurilor masive e similara si in alte tari est europene, cu mentiunea ca acolo autoritatile iau atitudine in privinda diferentelor de calitate. Cehii au fost primii care au cerut ca producatorii si furnizorii sa informeze corect asupra dublului standard la produse.

Marian Jurecka, ministrul Agriculturii din Cehia: "Vrem ca legislatia sa prevada foarte clar ca produsele care la prima vedere sunt similare sa aiba in compozitie aceleasi ingrediente sau, daca nu au aceeasi compozitie, sa fie specificat pe eticheta ca sunt produse pentru Cehia, respectiv Germania, dupa caz."

Au urmat autoritatile maghiare, care sustin ca din 100 de produse verificate, peste 70% au fost identificate cu diferente de calitate. Si ei cer ca etichetarea marfurilor sa se faca diferentiat, acolo unde exista dublu standard.

Petre Daea, ministrul Agriculturii: "Sa nu introducem dezordine in sistem, sa nu alarmam lumea."

In Romania in schimb, Ministrul Agriculturii Petre Daea a preferat sa ceara ajutorul altor state membre care sa trimita la Bucuresti probe ale unor alimente similare, pentru comparatie. Cel mai probabil, inca le asteapta si nimeni nu si-a pus problema achizitiei directe sau online a unor produse care sa fie comparate, asa cum au facut vecinii cehi si maghiari.

Petre Daea, ministrul Agriculturii: "Nu avem competente legale pentru a preleva probe de pe teritoriul altui stat."

Sefa Institutului pentru Bioresurse Alimentare sustine ca autoritatile noastre au si competenta si parghiile sa faca teste comparative, cu rezultate rapide. Daca se doreste cu adevarat.

Nastasia Belc, director IBA: "Romanii apeleaza la tot mai multe produse de import, dar studiile arata ca suntem printre cei mai putin informati consumatori. Marii producatori, importatorii si retailerii sunt liberi sa adapteze calitatea marfurilor, in functie de reactia pietelor."

Atunci cand consumatorii nu taxeaza diferentele de calitate, desi ele exista si sunt dovedite prin analize, fiecare produs pus in cos si platit la casa este considerat un indicator de satisfactie. Fie ca le place sau nu, romanii accepta situatia dublului standard, pe o piata europeana uriasa, in care traim cu impresia ca avem acces rapid si ieftin, la tot ce e mai bun pentru noi.

VIDEO PROTVPLUS.RO