Tot ce se stie despre Florian Coldea. In 10 ani, salvatorul jurnalistilor din Irak a ajuns "depozitarul tuturor secretelor"

cover Florian Coldea SRI

Florian Coldea: un nume, putin cunoscut chiar si pentru cei care urmaresc zilnic stirile, a ajuns in prim-plan in ultimele zile dupa declaratiile facute de Elena Udrea. Cine este insa actualul sef al SRI?

-► Numarul 2 din SRI, la doar 33 de ani
-► 007 din Irak
-► Coldea, acuzat ca face „politie politica” pentru Basescu
-► Notitele de birou ratacite de SRI
-► „O contrafacere grosolana”
-► Coldea vs. Comisia parlamentara
-► Liberalii, urmariti de SRI?

Intr-o singura saptamana, Florian Coldea s-a transformat dintr-unul din profesionistii anonimi din serviciile secrete intr-o figura publica care apare in fiecare jurnal de stiri. Elena Udrea il acuza ca isi „doreste putere egala cu cea a presedintelui.” Iar Alina Bica a facut declaratii „cutremuratoare despre actualul director interimar al SRI. Cine este insa Florian Coldea, cel pe care Udrea il numeste "depozitarul tuturor secretelor tuturor".

Citeste si: Declaratiile Elenei Udrea despre seful SRI

Citește și
Legea Big Brother
LEGEA BIG BROTHER. SRI: Accesul la datele cu caracter privat ale romanilor, exclusiv in baza unei autorizatii de la judecator
Mesaj către Zelenski: „OK, am reuşit. Acum du-te şi câştigă lupta”

Numarul 2 din SRI, la doar 33 de ani

Florian Mihail Coldea s-a nascut in 1971 la Tarnova (jud. Arad). Potrivit biografiei sale de pe site-ul SRI, A urmat cursurile Facultatii de Psihosociologie din cadrul Academiei Nationale de Informatii "Mihai Viteazul", pe care le-a absolvit in anul 1996 iar apoi a urmat cursuri de pregatire pe profil antiterorist si de inteligenta in tara si strainatate. A detinut diferite functii de conducere in cadrul Inspectoratului pentru Prevenirea si Combaterea Terorismului din SRI si a participat la misiuni, actiuni si operatiuni complexe cu profil antiterorist desfasurate in cooperare cu parteneri straini ai SRI.

In iulie 2005, la doar 33 de ani, locotenent-colonelul Florian Coldea a fost numit prim-adjunct al directorului Serviciului Roman de Informatii, adica numarul 2 in SRI. Cum a ajuns atat de tanar intr-o asemenea pozitie? Coldea ar fi jucat un rol-cheie in eliberarea jurnalistilor romani din Irak, un caz care a tinut Romania cu sufletul la gura in primavara aceluiasi an.

007 din Irak

Daca nu va mai amintiti, un scurt remember: in martie 2005, trei jurnalisti, Marie Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian, impreuna cu ghidul lor, Mohammad Munaf, au fost rapiti din Bagdad. Autoritatile au anuntand ca se face totul pentru salvarea jurnalistilor, insa situatia a fost complicata de interventia omului de afaceri sirian Omar Hayssam. Aparent protectorul jurnalistilor, acesta a ajuns in final sa fie considerat terorist.

Pe 22 aprilie, criza a atins punctul culminant: Al Jazeera a transmis un mesaj de la rapitori in care jurnalistii apareau ingenuncheati, cerand retragerea trupelor din Irak. Opinia publica internationala s-a mobilizat in sprijinul lor, insa cei trei romani pareau condamnati. Dar, pe 22 mai, ostaticii au fost eliberati, dupa 55 de zile de captivitate. Au ramas insa multe semne de intrebare, legate mai ales de modul in care s-a obtinut eliberarea jurnalistilor.

Florian Coldea ar fi jucat un rol foarte important in rezolvarea crizei, presa scriind in acea vreme ca ar fi fost unul dintre sefii operatiunilor de salvare a ostaticilor. El insusi a recunoscut ulterior, in cadrul unor audieri parlamentare, ca a reprezentat SRI in aceste operatiune. „Agentul 007” il poreclea pe atunci Evenimentul Zilei iar numirea sa in fruntea SRI era considerata un semn de innoire a serviciului, mai ales ca tanarul locotenent-colonel, avansat la gradul de general, nu putea fi suspectat ca a avut legaturi cu Securitatea, avand abia 18 ani la Revolutie.

Coldea, acuzat ca face „politie politica” pentru Basescu”

Doi ani mai tarziu, Florian Coldea ajungea din nou pe prima pagina a ziarelor, insa intr-o postura mult mai ingrata. Parlamentarii ii cereau atunci capul, acuzandu-l ca ar fi facut „politie politica” pentru presedintele Basescu in timpul primei suspendari a acestuia, oferindu-i dosare cu care sa-i santajeze pe judecatorii Curtii Constitutionale. Un scandal azi uitat, dar care prezimnta unele asemanari cu acuzatiile aduse acum de Elena Udrea sefului interimar al SRI.

Ce s-a intamplat, mai precis, in 2007? Mircea Geoana, pe atunci seful PSD, a prezentat intr-o conferinta de presa doua note informative despre judecatori ai Curtii Constitutionale, acuzandu-l pe Coldea ca ar fi scris aceste note la cererea presedintelui Basescu. Notele se refereau la judecatorii CC Ion Predescu si Aspazia Cojocaru iar contextul era cel al suspendarii sefului statului, in care Curtea juca un rol cheie.

Mircea Geoana a cerut demisia presedintelui Basescu, a conducerii SRI si punerea sub acuzare de catre Parchetul Militar a lui Coldea si a celorlalti care au colaborat la "acest act de politie politica". Seful PSD mai spunea ca in acest mod Traian Basescu a facut presiuni politice, prin intermediul serviciilor de informatii, asupra judecatorilor Curtii Constitutionale care tocmai avizasera negativ propunerea de suspendare din functie a presedintelui.

Notitele de birou ratacite de SRI

Acuzatiile lui Geoana veneau dupa o serie de materiale de presa conform carora judecatorii CC ar fi fost „santajabili” pe baza unor detinute de SRI. Ca urmare, Coldea a fost audiat de Comisia parlamentara de control al SRI, care i-a cerut suspendarea. Ulterior, textul notelor informative la care se referea Geoana a fost prezentat presei: era vorba doar de un raspuns la o solicitare a CNSAS privind posibile legaturi ale judecatorilor cu Securitatea, raspuns din care reiesea ca acestia ar fi fost urmariti de fosta politie politica.

Coldea insusi a oferit un raspuns un pic diferit referitor la respectivele note. Ele ar fi fost redactate in urma unor „alegatii” din presa. „Au fost facute niste notite de birou, care au ajuns intr-o forma care nu s-a putut stabili, in mass-media”. Notitele de birou erau neclasificate, a mai precizat atunci prim-adjunctul directrului SRI. In schimb, nu s-ar fi primit nicio solicitare din partea presedintelui sau a altor actori politici privind verificarea judecatorilor Curtii.

„O contrafacere grosolana”

Acuzatiile au continuat insa. Vicepresedintele PSD Dan Nica a sustinut ca, la solicitarea lui Traian Basescu, ministrul de interne Vasile Blaga a transmis ordine catre directiile judetene ale SRI prin Florian Coldea, ordine prin care se cerea acces direct la anumite documente de arhiva. Documentele s-ar fi referit la falimentul unor firme, insa ulterior purtatorul de cuvant al SRI a declarat public ca dovezile prezentate de Nica sunt „o contrafacere grosolana”.

In cele din urma directorul SRI George Maior a demarat o ancheta interna pentru a stabili cum au ajuns „notitele de birou” in presa. La cererea Comisiei parlamentare, Coldea a fost suspendat pe perioada investigatiei, pentru a nu exista „suspiciuni ca, de la inaltimea functiei sale”, ar putea exercita „presiuni, intimidari si obstructionari” ale anchetei, dupa cum a declarat secretarul Comisiei.

Coldea vs. Comisia parlamentara

In cele din urma, Maior a prezentat concluziile anchetei: "nu a existat politie politica in cadrul SRI". Potrivit sefului Serviciului, notele informative ale lui Coldea ar fi fost redactate dupa ce in presa ar fi aparut informatii false cum ca Serviciul detine dosare in care doi dintre judecatorii Curtii Constitutionale figureaza ca informatori ai fostei Securitati. Ulterior, notele s-au pierdut, nu se stie cum, insa continutul lor nu avea cum sa dauneze nici judecatorilor, nici Serviciului.

Concluziile sefului SRI au fost confirmate apoi de Comisia parlamentara privind controlul SR, care a decis ca a fost doar un „incident de securitate”, in niciun caz politie politica. Presedintele comisiei, liberalul Radu Stroe, a sugerat insa ca demisia lui Coldea ar fi necesara. "Personal, in locul domnului Coldea, de mult mi-as fi depus demisia. E o problema de principiu: daca ajungi sa pierzi biletele, ma gandesc ce spun americanii, ce zic celelelalte servicii", a declarat arunci Stroe, citat de Mediafax. Liberalul a sugerat si ca membrii Comisiei vor analiza mai atent dosarul rapirii jurnalistilor din Irak.

Liberalii, urmariti de SRI?

Coldea a scapat insa doar cu o sanctiune disciplinara iar in septembrie 2007, la cinci luni dupa izbucnirea scandalului, a fost repus in functia de prim-adjunct al directorului SRI. Insa in aceeasi luna, Grupul de Investigatii Politice (GIP) condus de Mugur Ciuvica a publicat doua presupuse documente oficiale ale SRI. Primul facea referire la urmarirea de catre SRI a senatorului liberal Norica Nicolai, iar celalalt, care ar fi foststampilat, vizat si semnat de Coldea, avea urmatorul continut: "Domnule Director, Va prezentam un material referitor la intentia Partidului National Liberal de a coagula un «pol de dreapta liberal» in Republica Moldova, precum si reactii dupa recenta declaratie a presedintelui Traian Basescu referitoare la «aderarea Republicii Moldova la UE»".

Audiat de Comisia SRI, George Maior a declarat ca nu poate confirma sau infirma autenticitatea documentelor prezentate de GIP si a precizat ca in Serviciu fusese initiata o ancheta in legatura cu acest subiect, care urma sa dureze o saptamana. Rezultatele anchetei au fost trimise comisiei parlamentare, care a concluzionat ca Serviciul emisese 13 note catre "factorul de decizie" despre persoane si partide, inclusiv despre premier si ministrul Justitiei. Potrivit comisiei, respectivele persoane si partide vizate apartin spectrului politic fata de care antipatia "factorului de decizie informat" este notorie, existand supozitia de valorificare partinitoare a informatiilor, favorizand partide sau persoane.

Acuzatiile din 2007 par insa sa nu fi daunat grav carierei lui Coldea. Un an mai tarziu i-a fost acordat gradul de general de brigada, in anul 2012 a fost inaintat in gradul de general-maior, iar in anul 2014 a fost inaintat in gradul de general-locotenent. A fost sef interimar al SRI in doua randuri – prima data in 2006, inainte de venirea lui George Maior in fruntea Serviciului iar a doua oara dupa demisia lui Maior in 27 ianuarie 2015. Ce se va intampla dupa acuzatiile lansate de Elena Udrea – vom afla poate pe 9 februarie, cand Comisia parlamentara de control al SRI il va audia din nou pe Florian Coldea

Articol recomandat de sport.ro
”O echipă maghiară poate ajunge în Liga 1 din România. Anti-maghiarismul, tipic la București”. Reacție deplasată a fotbalistului ungur legitimat în România
”O echipă maghiară poate ajunge în Liga 1 din România. Anti-maghiarismul, tipic la București”. Reacție deplasată a fotbalistului ungur legitimat în România
Citește și...
SRI, dupa acuzatiile Elenei Udrea: Nu comentam declaratiile unor suspecti aflati sub urmarire penala
SRI, dupa acuzatiile Elenei Udrea: Nu comentam declaratiile unor suspecti aflati sub urmarire penala

Purtatorul de cuvant al SRI, Sorin Sava, a declarat ca institutia pe care o reprezinta nu doreste sa se pronunte asupra "alegatiilor" si "acuzatiilor defaimatoare" exprimate de Elena Udrea, "in contextul intensificarii luptei anticoruptie".

LEGEA BIG BROTHER. SRI: Accesul la datele cu caracter privat ale romanilor, exclusiv in baza unei autorizatii de la judecator
LEGEA BIG BROTHER. SRI: Accesul la datele cu caracter privat ale romanilor, exclusiv in baza unei autorizatii de la judecator

SRI precizeaza, intr-un comunicat remis Mediafax, ca accesul autoritatilor la un echipament IT si date cu caracter privat, care presupune restrangerea exercitiului unor libertati fundamentale, se poate face numai in baza unei autorizatii judecatoresti.

Cum apare Romania pe harta globala a terorismului. De la soldatul american impuscat cu bile in Mamaia la islamistul moldovean
Cum apare Romania pe harta globala a terorismului. De la soldatul american impuscat cu bile in Mamaia la islamistul moldovean

In vreme ce in tara noastra se discuta tot mai frecvent despre masuri impotriva terorismului, statisticile globale ca suntem mai degraba evitati decat cautati de teroristi. Insa situatia ar putea sa se schimbe...

Recomandări
INTERVIU. Cum a urmărit Nicușor Dan seara în care Cîrstoiu a fost eliminat de PSD-PNL: ”M-am jucat cu copiii și m-am culcat”
INTERVIU. Cum a urmărit Nicușor Dan seara în care Cîrstoiu a fost eliminat de PSD-PNL: ”M-am jucat cu copiii și m-am culcat”

Primarul general Nicușor Dan nu a mai avut răbdare să stea până la finalul negocierilor PSD-PNL în seara zilei de luni, în care Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au decis soarta candidatului Cătălin Cîrstoiu, așa că s-a jucat cu copiii și ... s-a culcat.

Schimbarea la față a Rusiei. Cinci scenarii despre cum ar putea arăta această țară după Vladimir Putin
Schimbarea la față a Rusiei. Cinci scenarii despre cum ar putea arăta această țară după Vladimir Putin

"Ce se va întâmpla pe termen lung cu Rusia?" este marea întrebarea pe care foarte multă lume și-o pune, mai ales că nici măcar "Țarul de la Kremlin", Vladimir Putin, nu poate scăpa de moarte.

Cum răspunde Nicușor Dan la acuzațiile lui Piedone, că face ”blat politic” cu PSD-PNL: ”E o prostie. Nu e niciun blat”
Cum răspunde Nicușor Dan la acuzațiile lui Piedone, că face ”blat politic” cu PSD-PNL: ”E o prostie. Nu e niciun blat”

Nicușor Dan - candidat independent la Primăria Capitalei, susținut de Alianța Dreapta Unită (USR, PMP, Forța Dreptei) - nu exclude faptul ca Popescu Piedone, principalul său contracandidat, după cum crede chiar el, să se retragă din cursa electorală.