Omar Hayssam a fost predat Politiei Romane. Radu Stroe: E in arestul Politiei Capitalei

×
Codul embed a fost copiat

Administratia prezidentiala din Romania anunta printr-un comunicat de presa ca Omar Hayssam, condamnat la 20 de ani de inchisoare pentru acte de terorism in cazul celor trei jurnalisti romani rapiti in Irak, a fost predat Politiei Romane

REACTII PE SCURT DUPA ADUCEREA LUI OMAR HAYSAM IN ROMANIA:

- Victor Ponta, prim-ministrul Romaniei: "Serviciile si ministerele au muncit pentru aducerea lui Hayssam. Presedintia a dat comunicat"

- Sebastian Lazaroiu, consilier prezidential: "Victor Ponta se impauneaza cu meritele pentru aducerea lui Hayssam. Spune ca Presedintele nu are niciun merit. Premierul a dormit neintors ieri noapte"

- Sorin Miscoci, jurnalist rapit in Irak: "Astept sa vedem ce ne spune, de la rapirea noastra la plecarea lui din tara, poate ne motiveaza actiunile lui. «De ce ne-ai rapit, pana la urma? Cine te-a ajutat, pana la urma, sa pleci?»"

Citește și
Omar Hayssam
Consilierul prezidential Iulian Chifu, despre predarea lui Hayssam: "Multi nu vor mai dormi bine"
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

- Vasile Blaga, presedintele PDL: "Nu a fost usor de adus in tara, ca era intr-o tara cu care Romania nu avea tratat de extradare, dar acest lucru s-a intamplat datorita eforturilor facute de presedintele Romaniei, de institutiile statului.

- Ovidiu Ohanesian, jurnalist roman rapit in Irak: "Sunt surprins de aducerea in tara a lui Hayssam, ramane de vazut daca va vorbi"

- Ilie Botos, fostul procuror general al Romaniei: "Ma bucur ca institutiile si-au facut datoria si se reintra in legalitate"

- Ion Iliescu: "E foarte bine ca Hayssam a fost adus in tara; justitia sa faca lucrurile ca lumea"

- Mihai Razvan Ungureanu, fost ministru de Externe: "Cazul Hayssam, exemplar pentru cum clasa politica a fost complice la devalizarea industriei"

- Iulian Chifu, consilier prezidential: "Un stat serios isi aduce acasa infractorii condamnati; multi nu vor mai dormi bine."

LIVE UPDATE - OMAR HAYSSAM, PREDAT POLITIEI ROMANE

UPDATE 12:59 Consilierul prezidential Sebastian Lazaroiu afirma, pe Facebook, ca premierul Victor Ponta "se impauneaza" cu meritele pentru aducerea in tara a lui Omar Hayssam, insa seful Guvernului a "dormit neintors ieri noapte".

"Victor Ponta se impauneaza cu meritele pentru aducerea lui Hayssam. Spune ca Presedintele nu are niciun merit. Premierul a dormit neintors ieri noapte. S-a trezit azi pentru declaratii", a comentat Lazaroiu, pe pagina sa de Facebook.

De asemenea, consilierul prezidential pentru Analiza Politica mai spune, pe site-ul de socializare: "PSD are acum si slogan de campanie: «3 Omar!»".

Totodata, Lazaroiu afirma ca Hayssam ar trebui intrebat, "in beneficiul stiintei din intreaga lume", cu privire la "miracolul" prin care a scapat in cateva luni de cancerul cu metastaze.

"Cred ca prima intrebare care trebuie sa i se puna lui Hayssam, in beneficiul stiintei din intreaga lume, ar fi: domnule terorist, care a fost miracolul prin care in cateva luni ati scapat de cancerul cu metastaze?", scrie Lazaroiu. 

sebastian lazaroiu facebook
 

UPDATE: 12:50 Premierul Victor Ponta a revenit asupra unei declaratii prin care arata ca Romania nu are cu Siria un Tratat de extradare, precizand ca intre timp a fost informat de catre presa si a verificat, iar concluzia este ca exista un acord, aprobat in luna mai a anului trecut.

"Am verificat si e eroarea mea, avem un acord aprobat a doua zi dupa investirea Guvernului, pe 8 mai 2012. Imi cer iertare, un jurnalist m-a informat intre timp"
, a spus Ponta.

Initial, premierul Ponta a declarat ca Romania nu are cu Siria un Tratat de extradare, aducerea in tara a lui Omar Hayssam fiind insa o operatiune legala, cu punerea in aplicare a unei decizii judecatoresti definitive si irevocabile.

Intrebat de jurnalisti daca intre Romania si Siria exista un Tratat de extradare, premierul a raspuns negativ.

"Nu, de aceea toate operatiunile din punct de vedere juridic vor fi comunicate de Ministerul Justitiei si Parchet. Noi am pus in aplicare o decizie judecatoreasca definitiva si irevocabila", a spus, initial, Ponta.

Vedeti reactia completa a lui Victor Ponta dupa ce Omar Hayssam a fost adus in Romania, aici.

UPDATE 12:00 Fostul sef al DGIPI Virgil Ardelean, care si-a dat demisia in 2006, in urma scandalului privind fuga lui Omar Hayssam din Romania, a declarat vineri, pentru MEDIAFAX, ca nu stie daca sirianul a fost intr-adevar adus in Romania, aratand ca nu vrea sa faca niciun comentariu pe aceasta tema.

"Nici nu stiu daca Omar Hayssam a fost adus in Romania. Eu sunt demult plecat din Bucuresti si nu mai am nicio legatura cu probleme de acest gen", a spus Virgil Ardelean.

Virgil Ardelean si-a depus demisia din functia de sef al Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna (DGIPI) pe 20 iulie 2006, impreuna cu sefii SRI si SIE Radu, Timofte si Gheorghe Fulga, in urma scandalului privind fuga din tara a sirianului Omar Hayssam, in timp ce era judecat pentru implicarea in rapirea jurnalistilor Marie Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian, in martie 2005, la Bagdad. Tot atunci si-a dat demisia si procurorul general al Romaniei Ilie Botos.

UPDATE 11:45 Presedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, ca retinerea lui Omar Hayssam este indiscutabil un succes important al statului roman, precizand ca aducerea in tara a acestuia "s-a intamplat datorita eforturilor facute de presedintele Romaniei, de institutiile statului".

"Este indiscutabil un succes important al statului roman, al institutiilor, al perseverentei dovedite in aplicarea legii. Este un caz spectaculos, dar nu este singular, cum sunt cazurile Popa, Nicolaiciuc, ceea ce arata ca nu se poate feri nimeni de justitie", a precizat Vasile Blaga, ministru de Interne la momentul plecarii din tara a sirianului, intrebat in legatura cu anuntul de vineri privind aducerea in tara a lui Omar Hayssam.

Blaga a spus ca nu a fost usoara aducerea lui Hayssam in tara, dar acest lucru a fost posibil datorita eforturilor facute de institutiile statului si de presedintele Romaniei.

"Nu a fost usor de adus in tara, ca era intr-o tara cu care Romania nu avea tratat de extradare, dar acest lucru s-a intamplat datorita eforturilor facute de presedintele Romaniei, de institutiile statului. Acum este in tara si va raspunde pentru o parte din faptele sale, pentru rapirea jurnalistilor in Irak, dar are in spate si dosare grele de evaziune fiscala",
a mai spus Blaga.

El a adaugat ca trebuie sa se lamureasca modul in care Hayssam a iesit din inchisoare, din tara, adaugand ca el stie si crede ca in versiunea oficiala.

"Va trebui pentru totdeauna sa se lamureasca modul cum a iesit din inchisoare, daca a fost sau nu bolnav, cum a plecat din tara. Stiu versiunea oficiala, cred in ea, dar nu ar mai trebui sa se intample astfel de lucruri", a mai spus Vasile Baga.

UPDATE 11:30 Sorin Miscoci, unul dintre jurnalistii rapiti in Irak in 2005, a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, ca era convins ca Omar Hayssam va fi adus in tara, "pentru ca presedintele a promis", precizand ca asteapta sa vada ce are de spus sirianul despre rapire si despre cine l-a ajutat sa plece din Romania

"Eram convins ca o sa se intample, nu stiam cand, pentru ca presedintele a promis ca il aduce in tara. Eu am incredere in institutiile statului, inclusiv in Servicii, stiam ca o sa faca tot ce le sta in putinta ca sa il aduca", a declarat Sorin Miscoci, care in prezent este cameraman oficial al sefului statului.

El a mentionat ca asteapta sa vada "ce are de spus Omar Hayssam".

"Astept sa vedem ce ne spune, de la rapirea noastra la plecarea lui din tara, poate ne motiveaza actiunile lui. «De ce ne-ai rapit, pana la urma? Cine te-a ajutat, pana la urma, sa pleci?»", a spus Miscoci.

UPDATE 11:15 Aducerea in tara a lui Omar Hayssam este un lucru foarte bun pentru medicina, este dovada ca doctorii si-au facut datoria si ca medicina romaneasca este foarte buna, a declarat vineri, pentru MEDIAFAX, profesorul Mircea Beuran, seful Clinicii de chirurgie 2 de la Spitalul de Urgenta Floreasca.

"Este dovada ca medicina romaneasca este foarte buna. Dovada ca medicii romani si-au facut meseria profesionist. Eu l-am operat pe Omar Hayssam, interventia chirurgicala fiind filmata de cei carora conducerea Administratiei Penitenciarelor le-a dat aprobare", a spus Mircea Beuran.

El a adaugat ca, in calitate de chirurg, s-a ocupat strict de operatie, dar ingrijirile i-au fost acordate in Spitalul Penitenciar si la Institutul Oncologic.

"El a fost operat de mine, dar ingrijirile i-au fost date in Spitalul Penitenciar si la Oncologie. Operatia s-a realizat in prezenta celor pe care conducerea penitenciarelor i-a lasat sa filmeze. Faptul ca este viu este dovada ca medicina romaneasca este foarte buna", a mai spus Beuran.

UPDATE 10:59 Ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, a declarat ca Omar Hayssam a fost dus in Arestul Politiei Capitalei, precizand ca nu poate da amanunte privind operatiunea de aducere in tara a sirianului si nici de unde a fost adus acesta.

Radu Stroe a spus ca mai multe institutii au fost implicate in operatiunea de aducere a lui Omar Hayssam in tara si acesta este motivul pentru care el nu poate da amanunte legate de acest caz.

Ministrul de Interne a precizat ca in cazul lui Omar Hayssam va fi urmata procedura obisnuita, adica analize medicale si discutarea dosarului de catre institutiile abilitate.

Stroe a mai spus ca nu poate preciza ora la care Omar Hayssam a fost adus in tara si nici procedura prin care acesta a revenit in Romania, deoarece nu cunoaste aceste elemente.

"Nu va pot da niciun fel de element, pentru ca nu le cunosc, si chiar daca le-as cunoaste, tot nu vi le-as putea spune", a mai spus Stroe.

UPDATE 10:53 Fostul presedinte Ion Iliescu a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, ca este foarte bine ca Omar Hayssam a fost adus in tara, el precizand ca justitia trebuie sa faca lucrurile ca lumea.

"E foarte bine ca a fost adus, justitia sa faca lucrurile ca lumea", a spus Iliescu precizand ca el nu are ce comenta vizavi de cazul Omar Hayssam.

UPDATE 10:50 Fostul ministru de Externe Mihai Razvan Ungureanu a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, comentand retinerea lui Omar Hayssam, ca acest caz e exemplar pentru modul in care clasa politica a devenit complice la devalizarea industriei, mentionand ca Justitia functioneaza si ca este mandru de cei din SIE.

Potrivit acestuia, cazul Hayssam este "exemplar" pentru felul in care o parte a clasei politice a devenit complice, alaturi de oameni de afaceri de acest gen, la devalizarea economiei romanesti.

"Cazul lui Hayssam este exemplar pentru felul in care o parte a clasei politice romanesti a devenit complice alaturi de pseudo afaceristi gen Omar Hayssam, la devalizarea, la paraginirea industriei Romaniei. E timpul sa facem un inventar al acestor lucruri: a modului cum au fost privatizate anumite societati, a felului cum au fost demontate si vandute bucata cu bucata", a afirmat Mihai Razvan Ungureanu.

El a subliniat ca aducerea in tara a lui Omar Hayssam certifica ca justitia in Romania functioneaza .

"In primul rand, faptul ca s-a intamplat acest lucru certifica ca justitia in Romania functioneaza si nu exista fapta impotriva legii care sa nu fie pedepsita. Finalul este in conformitate cu decizia justitiei, acest lucru arata ca statul roman este puternic si institutiile urmaresc si isi indeplinesc atributiile", a precizat Mihai Ungureanu.

El a spus ca a retinut felicitarile aduse de presedinte Serviciilor.

"Acest lucru ma face mandru de eforturile pe care fostii mei colaboratori il fac in indeplinirea atributiilor de serviciu", a adaugat Ungureanu.

UPDATE 10:25 Fostul procuror general al Romaniei Ilie Botos, care a parasit functia dupa plecarea din Romania a lui Omar Hayssam, a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, comentand aducerea in tara a acestuia, ca se bucura ca institutiile statului si-au facut datoria si ca se reintra in legalitate.

"Ma bucur ca institutiile statului si-au facut datoria si ca se reintra in legalitate. Alt comentariu nu am de facut"
, a spus Botos.

UPDATE 10:17 Ovidiu Ohanesian, unul dintre cei trei jurnalisti rapiti in 2005 la Bagdad, a declarat vineri, pentru MEDIAFAX, ca este surprins de aducerea in tara a lui Omar Hayssam si ca ramane de vazut daca acesta va vorbi, pentru ca are foarte multe de spus, despre rapiri, "oameni politici manjiti", terorism.

"Este o surpriza neasteptata, cel putin pentru mine. Nu credeam ca o sa-l aduca cineva in viitorul apropiat si nici chiar in cel indepartat. Trebuie sa vedem cine l-a adus, pentru ca, la fel ca in cazul altor infractori de talie mondiala plecati in alte tari, in general ei au cam fost bagati pe gat, pentru ca noi nu mai vroiam sa-i luam inapoi dupa ce le-am dat drumul, la fel ca si in cazul lui Omar Hayssam. Ramane de vazut daca acesta va vorbi, pentru ca are foarte multe de spus de la evaziune fiscala, oameni politici manjiti, terorism, rapiri, pana la trafic international cu armament. Sunt foarte multe dosare despre care nimeni nu a mai vorbit dupa fuga teroristului. In rest, asteptam si vedem ce ne rezerva timpul", a spus Ovidiu Ohanesian.

Ovidiu Ohanesian

 

UPDATE 10:04 Omar Hayssam a fost dus intr-un centru de retinere si arest preventiv al Politiei Romane pe baza celor trei mandate de executare a pedepselor cu inchisoare emise pe numele lui, pentru terorism, bancruta frauduloasa si inselaciune, a anuntat, vineri, IGPR.

"Omar Hayssam se afla in custodia Politiei Romane. Acesta a fost introdus intr-un Centru de Retinere si Arest Preventiv al Politiei Romane pe baza celor trei mandate de executare a pedepsei cu inchisoare emise pe numele sau", se arata intr-un comunicat de presa al IGPR.

Potrivit sursei citate, Omar Hayssam a fost condamnat, la 29 iunie 2010, de catre magistratii Curtii de Apel Bucuresti, la trei ani de inchisoare pentru bancruta frauduloasa.

In 30 octombrie 2012 a fost emis pe numele acestuia, de catre Curtea de Apel Oradea, un mandat de executare a pedepsei cu inchisoarea prin care a fost condamnat la 20 de ani inchisoare pentru acte de terorism.

La 23 noiembrie 2012, Omar Hayssam a fost condamnat de Tribunalul Bucuresti la 16 ani inchisoare pentru inselaciune cu consecinte deosebit de grave si asociere in vederea savarsirii de infractiuni.

Contactati de MEDIAFAX, reprezentantii Ministerului Justitiei si Administratiei Nationale a Penitenciarelor au spus ca nu stiu unde a fost dus Omar Hayssam dupa aducerea acestuia in tara.

UPDATE 08:40 Purtatorul de cuvant al sefului statului, Bogdan Oprea, a precizat, pentru MEDIAFAX, ca Omar Hayssam se afla in acest moment in arestul Politiei Romane, fiind predat politistilor la ora 6.40.

"Omar Hayssam se afla in acest moment pe teritoriul Romaniei, in arestul Politiei. El a fost predat politistilor romani la ora 6.40", a mentionat Oprea.

UPDATE 08:35 Consilierul prezidential pentru afaceri strategice si securitate internationala, Iulian Chifu, afirma, referitor la cazul Omar Hayssam, ca un "un stat serios isi aduce acasa toti infractorii condamnati", el adaugand: "Multi nu vor mai dormi bine vacanta asta si anii urmatori".

"Un stat serios isi aduce acasa toti infractorii condamnati. Multi nu vor mai dormi bine vacanta asta si anii urmatori...", a comentat pe Facebook consilierul prezidential referitor la aducerea in tara a lui Hayssam.

UPDATE 07:20 "In dimineata zilei de 19 iulie a.c., a fost predat Politiei Romane domnul Omar Hayssam. Aducerea sub autoritatea institutiilor statului roman pentru a-si ispasi pedeapsa cu inchisoarea de 20 de ani pentru acte de terorism in cazul celor trei jurnalisti romani rapiti in Irak stabilita de instantele romanesti este rezultatul unor activitati complexe desfasurate timp indelungat de institutiile de siguranta nationala ale statului roman", afirma purtatorul de cuvant al presedintelui Basescu intr-un comunicat de presa intitulat "Aducerea in Romania a domnului Omar Hayssam".

De asemenea, el subliniaza ca detalii suplimentare privind acest subiect nu pot fi prezentate presei.

"Administratia Prezidentiala intelege interesul presei pentru acest subiect si dorinta de a cunoaste detalii legate de operatiunea de aducere in tara a domnului Omar Hayssam, dar subliniaza faptul ca detalii suplimentare nu pot fi facute publice", se arata in comunicatul purtatorului de cuvant.

Totodata, sunt mentionate si multumirile sefului statului pentru institutiile statului si ofiterii de politie care "timp de mai bine de 5 ani au urmarit cu tenacitate" aducerea in tara a lui Hayssam.

"Presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, multumeste institutiilor si ofiterilor implicati in aceasta ampla operatiune, care, timp de mai bine de 5 ani, au urmarit cu tenacitate sa-l aduca in tara pe domnul Omar Hayssam pentru ispasirea pedepsei", se mai afirma in comunicatul transmis de Administratia Prezidentiala.

Hayssam Omar este nascut in 1963 in Siria. Conform afirmatiilor autoritatilor, el a fost implicat in criza jurnalistilor romani rapiti in Irak in aprilie-mai 2005. Pe data de 13 iunie 2007 a fost condamnat de judecatoria competenta din Romania la pedeapsa maxima de 20 de ani de puscarie si la o despagubire de cate 2 milioane de lire pentru fiecare dintre cei trei jurnalisti rapiti in Irak in 2005.

Un subiect controversat a fost cel legat de modul in care Omar Hayssam a parasit Romania. Presedintele Traian Basescu a declarat ca acesta a plecat din tara intr-o nava care transporta oi, iar Omar Hayssam a spus ca de fapt a plecat din tara "ca un domn", prin aeroport, fara probleme.

La 26 aprilie 2006, Hayssam fost eliberat din arest, iar in 30 iunie a fugit din Romania. Sefii serviciilor de informatii si procurorul general al Romaniei si-au dat demisia din cauza scandalului mediatic generat de fuga lui Hayssam.

Presedintele Traian Basescu declara, in 9 februarie 2011, la TVR, ca Omar Hayssam "este bine-merci" si nu mai are cancer. Presedintele preciza ca partea romana stie unde se afla acesta pentru ca este subiect de discutie cu partea siriana. "Stim precis si unde este, si e bine-mersi, sanatos, nu are nici urme de cancer, nu mai e plin de metastaze, cum era cand l-a operat unul din medicii faimosi ai patriei", spunea atunci Basescu.
Tratatul de extradare intre Romania si Siria a fost ratificat la jumatatea lui 2012.

Actualul director al SRI, George Maior, declara, in februarie 2013, ca Omar Hayssam este inca in detentie in Siria.

Articol recomandat de sport.ro
„Drăgușin a luat-o pe un drum greșit!” Genoa a povestit TOT: suma reală a mutării și oferta „mult mai mare” refuzată
„Drăgușin a luat-o pe un drum greșit!” Genoa a povestit TOT: suma reală a mutării și oferta „mult mai mare” refuzată
Citește și...
Ohanesian, unul dintre jurnalistii rapiti in Irak, despre Hayssam in Romania: Sa vedem daca vorbeste
Ohanesian, unul dintre jurnalistii rapiti in Irak, despre Hayssam in Romania: Sa vedem daca vorbeste

Ovidiu Ohanesian, unul dintre cei trei jurnalisti rapiti in 2005 la Bagdad, a declarat vineri, pentru MEDIAFAX, ca este surprins de aducerea in tara a lui Omar Hayssam.

Consilierul prezidential Iulian Chifu, despre predarea lui Hayssam:
Consilierul prezidential Iulian Chifu, despre predarea lui Hayssam: "Multi nu vor mai dormi bine"

Consilierul prezidential pentru afaceri strategice si securitate internationala, Iulian Chifu, afirma, referitor la cazul Omar Hayssam, ca un "un stat serios isi aduce acasa toti infractorii condamnati".

Recomandări
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern

„(...) se impune identificarea fondurilor necesare pentru plata drepturilor salariale majorate”. Asta este una dintre concluziile unui mini-raport prezentat de șeful Finanțelor, Marcel Boloș, în ședința de Guvern de joi, 25 aprilie. 

Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității

Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul Mineriadei din iunie 1990.

Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă
Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă

Sorina Pintea, fostul ministru social-democrat al Sănătății, a fost condamnată, vineri, la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită în formă continuată. Decizia instanței nu este definitivă.