Ce AVERE are de fapt Adriean Videanu. Magarii din Rosiori, palatul de la Snagov si service-ul din Pantelimon

×
Codul embed a fost copiat

Exista un adevarat folclor urban de glume si legende despre averea fostului ministru al Economiei si primar al Capitalei. Ce detine insa, in acte, Adriean Videanu?

► 2013: bunuri puse sub sechestru de DIICOT
► 
2010: Declaratia de avere de la Ministerul Economiei
► 
2008: Declaratia de avere de la Primaria Capitalei
Casa de la Snagov
Firmele la care Videanu are sau a avut actiuni


Cercetat in urma acuzatiilor de coruptie formulate de procurorii DNA, Adriean Videanu a petrecut noaptea de joi spre vineri in arest. Insa, atunci – si daca – se va intoarce acasa, ce il asteapta? Un palat sau un apartament de bloc, o firma prospera sau un chiosc non-stop? Care este, cel putin pe hartie, vestita avere a lui Videanu?

Dat fiind ca nu mai este demnitar de ani buni, cea mai recenta declaratie de avere a lui Videanu dateaza din 2010. Pe de alta parte, in septembrie 2013, DIICOT a pus sechestru asigurator pe mai multe bunuri ale politicianului, despre care Videanu a spus ca ar constitui toata averea sa. Este vorba chiar de sechestrul despre care procurorii DNA spun acum ca ar fi fost ridicat in februarie 2014 de Alina Bica, sefa DIICOT . Se poate presupune insa ca de atunci si pana azi Videanu nu a mai facut achizitii semnificative, dat fiind ca exista riscul ca sechestrul sa fie repus.

Ce detinea deci in septembrie 2013 Videanu? Potrivit DIICOT, averea fostului ministru si primar al Capitalei consta in:
- un imobil situat in localitatea Snagov, judet Ilfov,
- 3 apartamente situate in municipiul Bucuresti,
- un apartament situat in localitatea Mamaia, judet Constanta
- conturi la 2 banci
- dividende la doua societati comerciale
- 66.906 actiuni la trei societati comerciale

Citește și
Klaus Iohannis
Declaratia de avere a presedintelui. Klaus Iohannis castiga din chirii mai mult decat din salariul lunar de sef de stat
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Comunicatul DIICOT din 2013 nu preciza insa si valoarea acestor bunuri. Mai multe detalii ofera declaratiile de avere din perioada cand Videanu a fost parlamentar, ministru si primar. In 2010, cand detinea portofoliul economiei, Videanu enumera in declaratia de avere urmatoarele bunuri, detinute impreuna cu sotia sa:
- un teren intravilan de 1808 mp cumparat in 2003
- un teren intravilan de 5400 mp concesionat in 2005
- o cladire de 93 mp si alta de 80,49 mp cumparate in 1993
- o cladire de 1340 mp construita de la zero in anul 2010
- bijuterii si ceasuri in valoare de 183.000 euro
- tablouri si obiecte de arta estimate la 37.000 euro
- doua conturi in lei cu solduri de 31.444,11 si, respectiv, 7.473,71 lei
- un cont in euro cu un sold de 12.763,10 euro
- actiuni la societati comerciale: 15.127 de titluri in valoarea de 145.219 lei la Titan Mar S.A., 66.640 titluri (66.640 lei) la SECON S.A., 300 de titluri valorand 171.640 lei la PECON S.A., 39.600 titluri (396.000 lei) la EQUITY INVEST S.A., 3.769 de titluri (11.061 lei) la AUTO MARCUS GRUP S.A. si alte titluri, cu valori mai mici, la trei societati, printre care si Marmosim S.A.

- un imprumut de 393.750 lei acordat lui Ionescu Gheorghe (fost director al FPS, reprezentantul statului in conducerea Petrom, socrul Elenei Basescu)

Citeste si: Cuscrul lui Traian Basescu, Gheorghe Bebe Ionescu, a fost audiat in dosarul fraudelor bancare


- salariul de ministru si indemnizatia de presedinte al comisiei pentru privatizarea Electrica S.A. (in total, 143.610 lei)
- venituri din cedarea folosintei bunurilor de 33.500 lei
- venituri din dividende: aproape 4,3 milioane lei de la TITAN MAR S.A. si peste 75.000 lei de la AUTO MARCUS S.A.

Detalii mai precise despre unele dintre aceste bunuri se afla in declaratia de avere depusa la finalul mandatului la Primaria Capitalei, in iunie 2008. Potrivit acestui act, terenul intravilan de 1808 metri patrati declarat in 2010 se afla in Cincis (judetul Hunedoara) si are valoarea de impozitare de 2,71 lei/mp. Cele doua cladiri cumparate sunt:
- un apartament de 93 mp in Piata Alba Iulia din Bucuresti, cu valoarea de impozitare de 79.012 lei
- un apartament de 80,49 mp pe Calea Calarasilor din Bucuresti, cu valoarea de impozitare de 68.385 lei

De asemenea, Videanu declara pe atunci o datorie de 600.000 de dolari americani catre POWERGEN LTD. LIABILITY din SUA, datorie contractata in 1999 si scadenta in zece ani.

La finalul declaratiei mai apare inca o proprietate, cladirea de 1340 metri patrati finalizata in 2010: este vorba despre casa din satul Ciofliceni, comuna Snagov, inaltata pe un teren concesionat pe 99 de ani.

videanu avere 2

Despre aceasta casa – mai degraba un palat, date fiind dimensiunile – nu se stiu multe. In 2012, Adevarul scria ca intreaga constructie a costat 4,5 milioane de euro, fiind inaltata pe domeniul intravilan de 5400 mp mentionat in declaratia de avere si concesionat de la Parohia Bisericii Ortodoxe Ciofliceni. Imaginile surprinse de reporterii Adevarul arata luxul constructiei, despre care Videanu spunea in 2010 ca "pare mare, dar nu e".

Cat despre societatile la care detinea actiuni Adriean Videanu in 2010 (iar la unele mai detine si acum): TITAN MAR S.A. a fost infiintata de sotii Videanu in 1994 si, potrivit site-ului firmei, ofera „servicii complete pentru piatra naturala: import, proiectare, prelucrare, comercializare, montaj si intretinere cu tot ceea ce presupun adiacent aceste activitati”. In 1997, Titan Mar 1997 Titan Mar a devenit si proprietarul MARMOSIM S.A., cel mai mare producator de piatra naturala din Romania. Potrivit ZF, Titan Mar a inregistrat in 2013 o cifra de afaceri de 30,8 milioane de lei la un profit de 0,9 milioane de lei iar Marmosim a avut afaceri de 30,2 milioane de lei, cu pierderi de 0,9 milioane de lei.

SECON S.A. este o firma inregistrata in Ramnicu Valcea, care desfasoara „activitati de inchiriere si leasing cu masini si echipamente pentru constructii”. In 2006, HotNews il cita pe Videanu care afirma ca ar fi vandut – in profit – actiunile la Secon, insa politicianul apare inca drept actionar in declaratiile de avere din 2008 si 2010.

Potrivit aceleiasi surse, PECON SA e o firma din Rosiori de Vede care are ca obiect de activitate cresterea cabalinelor, magarilor, catarilor si a pasarilor. EQUITY INVEST, o companie de brokeraj, probabil a disparut din portofoliul lui Videanu, deoarece in martie 2014 firma a anuntat ca se retrage din activitatea de tranzactionar, fiind si suspendata de ASF pe piata Forex/CFD, potrivit ZF. Iar AUTO MARCUS GRUP S.A. din declaratiile de avere este de fapt Auto Marcu’s, un dealer auto Dacia/Renault cu sediul pe Soseau Pantelimon din sectorul 2 al Capitalei, care ofera si service, asistenta tehnica de urgenta si piese de schimb. In 2013, firma avea o cifra de afaceri de 15,38 milioane lei si un profit net de peste jumatate de milion.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Ordonanta de retinere a lui Adriean Videanu a EXPIRAT. Judecatorii decid in aceasta noapte daca il aresteaza preventiv
Ordonanta de retinere a lui Adriean Videanu a EXPIRAT. Judecatorii decid in aceasta noapte daca il aresteaza preventiv

Adriean Videanu si-a petrecut noaptea de joi spre vineri in arestul politiei. El a fost retinut joi seara, pentru 24 de ore.

Declaratia de avere a presedintelui. Klaus Iohannis castiga din chirii mai mult decat din salariul lunar de sef de stat
Declaratia de avere a presedintelui. Klaus Iohannis castiga din chirii mai mult decat din salariul lunar de sef de stat

 Pe site-ul Administratiei Prezidentiale a fost postata declaratia de avere a presedintelui Klaus Iohannis, la inceput de mandat, care nu difera foarte mult fata de cea din perioada in care era primar in Sibiu, avand in contul curent cu 26.000 de lei.

DIICOT: Videanu si Vosganian numeau la Romgaz
DIICOT: Videanu si Vosganian numeau la Romgaz "marionete" controlabile in interesul lui Niculae

Fostii ministri Adriean Videanu si Varujan Vosganian au numit in AGA si CA ale companiei Romgaz persoane fara pregatire de specialitate pentru a-si putea impune cu usurinta deciziile prin care l-au sprijinit pe omul de afaceri Ioan Niculae, arata DIICOT.

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.