O simpla postare pe Twitter poate schimba politica Republicii Moldova. Vicepremierul rus face diplomatie online

Dimitri Rogozin cu o pusca de asalt in mana

Un anunt facut pe retelele sociale de vicepremierul rus Dimitri Rogozin ar putea pune Republica Moldova intr-o situatie extrem de jenanta. Inaltul oficial vrea sa mearga la Tiraspol, doar ca momentan nu are cum.

Dimitri Rogozin, vicepremier al Federatiei Ruse pentru industria de aparare si ambasador extraordinar si plenipotentiar, a facut duminica un anunt care risca sa inflameze Moscova, Kievul, dar si Chisinaul. In replica la vestea ca la Kiev nu se va mai organiza anul acesta Parada Victoriei pe 9 mai, Rogozin a anuntat pe Twitter si pe Facebook ca a acceptat invitatia transnistrenilor de a sarbatori Ziua Victoriei la Tiraspol.

 

 

De la Steven Seagal la diplomatie internationala
Spre deosebire de Kiev, ei vor avea o parada militara”, a comentat pe net inaltul demnitar, cunoscut ca un utilizator extrem de activ al retelelor sociale, unde posteaza inclusiv poze in care se afiseaza cu diverse vedete, de pilda Steven Seagal (foto).

Citește și
Luna
Proiect spatial ambitios. Rusia anunta ca va construi, pana cel tarziu in anul 2040, o baza permanenta pe Luna
Alertă maximă la Iași după moartea liderului interlop Costel Corduneanu. Planul conceput de poliție, echivalent cu un cod roșu la accidente rutiere: „Suntem mai mulți ca de obicei”

De ce e atat de importanta vizita lui Rogozin la Tiraspol? In primul rand, pentru ca e o premiera ca un demnitar rus de un asemenea rang sa participe la o ceremonie oficiala a republicii auto-proclamate. In al doilea rand, pentru ca la ora actuala Rogozin nu are cum sa ajunga la Tiraspol fara sa dea batai de cap autoritatilor de la Chisinau.

tiraspol
Totul se invarte in jurul Republicii Moldovenesti Nistrene de la Tiraspol, care teoretic nu exista, nefiind recunoscuta nici macar de Mosocova. Practic, insa, Transnistria este sub controlul Rusiei iar un recent articol din The Economist sugera ca ar putea fi oferita guvernului de la Chisinau pentru a-l convinge sa renunte la orientarea sa pro-europeana.

Cyborgii de lupta ai Rusiei: ce scrie Dimitri Rogozin in Monitorul Oficial

Vizita oficiala intr-o tara inexistenta
Nu e prima data cand Rogozin vine la Tiraspol. Vicepremierul nu este doar ambasador extraordinar si plenipotentiar al Rusiei, ci si reprezentantul special al presedintelui Putin pentru Transnistria. Pana acum, vizitele sale in republica auto-proclamata au fost legate, intr-un fel sau altul, de rezolvarea problemei transnistrene. Participarea la parada de Ziua Victoriei organizata de separatistii de la Tiraspol e insa altceva: e vorba de un eveniment oficial, decretat de presedintele republicii auto-proclamate.

Potrivit presei moldovenesti, parada de 9 Mai la Tiraspol va cuprinde numeroase unitati militare, printre care si mercenari cazaci. Ceremonia va fi dedicata “celei de-a 69-a aniversari de la Ziua Victoriei poporului sovietic in cel de-al doilea Razboi Mondial si celei de-a 70 aniversari de la eliberarea regiunii transnistreane de sub ocupatia romano-fascista”. Asta in vreme ce la Chisinau inca nu se stie daca pe 9 Mai se va sarbatori Ziua Victoriei, ca pana acum, sau Ziua Europei, ceea ce ar marca o orientare clara pro-UE.

Nu ar fi prima data cand Rogozin ia partea Tiraspolului in conflictul cu Chisinaul. Ar putea fi insa prima data cand vicepremierul rus viziteaza doar Transnistria, fara sa mearga si in Moldova – si, mai mult, participa la un eveniment oficial organizat de autoritatile separatiste. Guvernul auto-proclamat de la Tiraspol ar putea intrepreta o asemenea vizita ca un pas important spre recunoastere.

Tarile unde Putin si-a pus piciorul in prag: Transistria, Crimeea, Abhazia, Osetia, Nagorno-Karabah

Transnistria, locul in care rusii nu pot ajunge
Asta in caz ca Rogozin va putea ajunge la Tiraspol, pentru ca momentan acest lucru nu e posibil. Transnistria este inconjurata de Republica Moldova si de Ucraina. Nu e accesibila pe calea aerului, deoarece nu are decat un aeroport militar vechi, pe care chiar si Tiraspolul evita sa il foloseasca daca nu e neaparat nevoie. Prin Ucraina e clar ca Rogozin nu poate trece. Singura varianta este prin Moldova, ceea ce creaza o mare problema penru autoritatile de la Chisinau. Vicepremierul rus se afla pe lista inaltilor oficiali supusi sanctiunilor UE, ceea ce inseamna ca are interdictie pe teritoriul tarilor Uniunii.

Nu e insa clar daca sanctiunile trebuie aplicate si de catre statele care au acorduri de asociere cu UE, asa cum e Moldova, unde, de altfel, acordul nu a fost inca aprobat si de Parlament.

"Un dezastru pentru moldoveni"
Rogozin insusi a ridicat problema acum mai bine de o luna, tot pe Twitter. El a cerut atunci Chisinaului un punct de vedere asupra sanctiunilor UE si aplicarii acestora de catre Republica Moldova. Iar azi, Rogozin a comentat pe aceeasi retea sociala ca “asocierea cu UE se va termina cu un dezastru pentru moldoveni”, facand trimitere la un articol al deputatului comunist de la Chisinau Zurab Todua.

 

Pe scurt, vizita lui Dimitri Rogozin la Tiraspol din 9 Mai poate fi de fapt un test extrem de important pentru Republica Moldova: vrea in UE sau ramane de partea Rusiei? Cu o simpla postare pe Twitter si Facebook, vicepremierul rus a reusit sa le produca insomnii autoritatilor de la Chisinau.

Radu Pirca

Articol recomandat de sport.ro
Simona Halep ar putea deveni patroană de club! E așteptată alături de două staruri de la FC Barcelona
Simona Halep ar putea deveni patroană de club! E așteptată alături de două staruri de la FC Barcelona
Citește și...
Rusia pregateste masuri dure impotriva utilizatorilor de internet. Fondatorul
Rusia pregateste masuri dure impotriva utilizatorilor de internet. Fondatorul "Facebookului rusesc" a fugit din tara

Fondatorul celei mai importante retele de socializare ruse Pavel Durov a anuntat marti ca a parasit Rusia, evocand tensiuni cu autoritatile.

Proiect spatial ambitios. Rusia anunta ca va construi, pana cel tarziu in anul 2040, o baza permanenta pe Luna
Proiect spatial ambitios. Rusia anunta ca va construi, pana cel tarziu in anul 2040, o baza permanenta pe Luna

Rusia intentioneaza sa construiasca o baza permanenta pe Luna, de unde ar putea lansa misiuni spre Marte sau spre asteroizi, afirma vicepremierul rus Dmitri Rogozin, responsabil de Afaceri militare si de Industria aerospatiala.

Dupa
Dupa "cucerirea" Crimeii, Rusia isi indreapta atentia catre Transnistria. Oficiali rusi vor da consultanta pentru Tiraspol

Guvernul rus va discuta, joi, intr-o reuniune, despre blocada impusa in prezent Transnistriei de Ucraina, a declarat, marti, vicepremierul Dmitri Rogozin, relateaza agentia Itar-Tass, in pagina electronica.

Recomandări
VIDEO. Haos în Dubai, din cauza furtunii violente. Zeci de zboruri au fost anulate sau amânate. Multe au legătură cu România
VIDEO. Haos în Dubai, din cauza furtunii violente. Zeci de zboruri au fost anulate sau amânate. Multe au legătură cu România

Aeroportul Internaţional Dubai (DXB) a fost transformat într-un adevărat lac, marți, din cauza furtunii violente care a lovit orașul din Emiratele Arabe Unite.

Jocuri de culise în Coaliție. De ce nu îl vor liberalii pe Piedone la Primăria Capitalei. Ce se aștepată de la Cîrstoiu
Jocuri de culise în Coaliție. De ce nu îl vor liberalii pe Piedone la Primăria Capitalei. Ce se aștepată de la Cîrstoiu

În Coaliția de guvernare persistă incertitudinea legatăvde candidatul comun pentru Primăria Generală a Capitalei.

Raport CSAT: Spionii ruși au încercat să se infiltreze în România printre refugiații ucraineni. Ce urmăreau
Raport CSAT: Spionii ruși au încercat să se infiltreze în România printre refugiații ucraineni. Ce urmăreau

Creşterea numărului incidentelor militare, atacuri cibernetice de sorginte rusă, posibilitatea infiltrării serviciilor secrete ruse în rândul refugiaţilor ucraineni, printre riscurile determinate de continuarea conflictului dintre Rusia şi Ucraina.