Miza alegerilor europene: intr-un mandat poti strange UN MILION de euro. Calcul StirileProTV despre veniturile alesilor

×
Codul embed a fost copiat

Fotoliul de europarlamentar este tot mai ravnit. 23 de partide politice se vor bate in campania electorala pentru 32 de mandate, cate revin Romaniei.

Interesul politicienilor romani pentru Parlamentul European e justificat, daca ne gandim ca un asemenea post le aduce in 4 ani de mandat 300 de mii de euro doar din salarii. Suma se apropie de un milion de euro, daca luam in calcul si banii alocati pentru deplasari si sedinte. In plus, cine a fost euro-parlamentar va primi la batranete o pensie care depaseste 4.000 de euro.

Alesii europeni primesc, de asemenea, sume consistente pentru a-si intretine birourile de la Bruxelles si pentru activitatea lor parlamentara, plus 21 de mii de euro lunar pentru consilieri.

INFOGRAFIC INTERACTIV: ce voteaza de fapt romanii la europarlamentare

Diurna de 300 de euro
La fel ca parlamentarii de la Bucuresti, alesii europeni primesc, in plus fata de salariu si o indemnizatie de sedere la Bruxelles sau la Strasbourg, care se ridica la 300 de euro pe zi. Cu acesti bani, ar trebui sa-si acopere cazarea si masa pentru cele aproximativ 40 de zile pe an cand trebuie sa fie la lucru, in plenul parlamentului. Europarlamentarii au dreptul sa se deplaseze la sedintele plenare sau la comisii, calatorind la clasa business si, desigur, sa-si deconteze biletele de tren sau de avion. De asemenea, au 4 mii de euro pe luna pentru deplasarile in alte state din Uniunea Europeana la reuniuni oficiale. Astfel, la sfarsitul celor 4 ani de mandat sumele alocate pentru salariul si activitatea unui europarlamentar pot ajunge pana la un milion de euro.

Citește și
Crin Antonescu, Victor Ponta
Crin Antonescu: Eu l-am adus pe Ponta la putere, eu il dau jos
Condițiile puse de Vladimir Putin pentru pace în Ucraina, după ce Donald Trump a câștigat alegerile din SUA

Si mai exista un mare avantaj pentru cei care au ajuns in Parlamentul European. Scapa de grija batranetilor pentru ca vor avea o pensie de 4 200 de euro, pe care o vor primi lunar dupa ce implinesc 63 de ani.

Europarlamentari saraci, europarlamentari bogati
Lucrurile nu au stat intotdeauna asa. Initial, membrii legislativului european erau platiti de tarile din care proveneau si primeau un salariu egal cu cel al unui membru al camerei inferioare a parlamentului din respectivul stat. Din aceasta cauza, unii erau platiti foarte bine – de pilda, cei din Italia, care luau 11.000 de euro pe luna – altii, foarte prost – un europarlamentar spaniol castiga doar 2.600 de euro. Iar cei din Cehia, Ungaria si alte state ex-comuniste puteau ajunge si la sume sub 1.000 de euro lunar.

Aceste discrepante au facut ca in 2005 sa fie introdus un statut unitar al europarlamentarilor, la cererea expresa a acestora. Prin noul statut, care a intrat in vigoare dupa alegerile din 2009, salariul unui europarlamentar reprezinta 38.5% din cel al unui judecator de la Curtea de Justitie a UE, adica la valoarea de atunci 7.665 de euro pe luna (brut). De asemenea, decontarile, care inainte se faceau dintr-o suma fixa alocata fiecarui europarlamentar, au inceput sa fie facute cu acte.

Cat ne costa europarlamentarii
De asemenea, sumele sunt platite din bugetul Uniunii si nu din cel al statelor care ii trimit pe europarlamentari, ca inainte. Din bugetul total al UE, Parlamentul de la Bruxelles a primit 1,750 de miliarde de euro. Romania a contribuit cu 1,6 miliarde de euro la fondurile Uniunii, iar o parte din aceasta suma (12,8 milioane de euro) a fost directionata si catre legislativul de la Bruxelles.

Unificarea salariilor alesilor de la Bruxelles a fost primita cu reticenta de mai multe state, in frunte cu Germania si Franta. Motivele invocate tineau atat de faptul ca astfel europarlamentarii din tari ex-comuniste ar fi ajuns sa castige mai mult decat sefii statelor din care proveneau, dar si de faptul ca povara noilor salarii ar fi picat in principal pe umerii contribuabililor occidentali, in vreme ce beneficiile ar fi mers la alesii din Europa Centrala si de Est. Per ansamblu, noul statul al europarlamentarilor le-a adus ceva mai putini bani alesilor din Germania, Italia sau Austria si semnificativ mai multi celor din partea noastra a continentului.

La Bruxelles au scaune "din alea ieftine"
Mai concret, la ora actuala un europarlamentar castiga doar din salariu aproape 75.000 euro pe an. Prin comparatie, un senator roman ia un pic peste 13.000 de euro, un parlamentar spaniol, 33.000 iar unul german, 90.000 euro pe an. Campioni la indemnizatii in Europa sunt legiuitorii italieni, care castiga peste 135.000 euro doar din salariu, iar pe plan mondial japonezii, care trec de 200.000 euro pe an.

Cu toate ca din punct de vedere financiar Parlamentul de la Bruxelles le aduce alesilor romani de 5 ori mai mult decat cel de la Bucuresti, nu toti sunt multumitii. Fostul europarlamentar George Becali se plangea ca „la Bruxelles au scaune din alea ieftine, de 5 euro, de 10 euro, cand mie imi place sa stau pe mese de mii de euro si sa beau o cafea". Pentru altii banii in plus nu compenseaza faptul ca plecarea in Parlamentul European inseamna tragerea pe linie moarta din punct de vedere politic.

Parlamentul migrator
Mai exista si partea de disconfort: in fiecare luna, Parlamentul migreaza peste 400 de kilometri de la Bruxelles la Strasbourg, pentru sedintele plenare. Mutarea afecteaza mii de oameni – europarlamentari, consilieri, angajati ai institutiei s.a.m.d. – costa aproape 200 de milioane de euro pe an si singurii care se bucura de ea sunt hotelierii din Strasbourg. Printre alte dezavantaje, nu exista nici macar zboruri directe spre Strasbourg din majoritatea capitalelor europene – si nici din Bucuresti, de altfel. Verzii din Parlamentul European au si alt motiv de suparare: migratia institutiei genereaza anual 15.000 tone metrice de dioxid de carbon.

Asa ca reporterul europarlamentar al ziarului francez Le Figaro a botezat orasul "Stress-bourg". Iar ziaristii germani de la Der Spiegel au publicat recent un reportaj despre eforturile alesilor europeni de a elimina sedintele plenare din orasul francez, eforturi infrante insa constant de Curtea de Justitie a UE. Ceea ce arata, in treacat fie spus, cat de semnificativ e Parlamentul European ca institutie, din moment ce nu poate decide nici macar unde se reuneste. 

Articol recomandat de sport.ro
UEFA o felicită pe FCSB. Distincția acordată la o zi după victoria cu Midtjylland
UEFA o felicită pe FCSB. Distincția acordată la o zi după victoria cu Midtjylland
Citește și...
Alegeri europarlamentare: ce vor vota de fapt romanii. INFOGRAFIC INTERACTIV
Alegeri europarlamentare: ce vor vota de fapt romanii. INFOGRAFIC INTERACTIV

Dintre motivele care ii aduc pe romani la urne, alegerile europarlamentare sunt cele mai putin populare. Ce inseamna insa aceste alegeri? Ce votam de fapt pe 25 mai?

Crin Antonescu: Eu l-am adus pe Ponta la putere, eu il dau jos
Crin Antonescu: Eu l-am adus pe Ponta la putere, eu il dau jos

Liderul PNL, Crin Antonescu, a declarat, vineri, la Timisoara, la lansarea candidatilor partidului la alegerile europarlamentare, ca el l-a adus pe premierul Victor Ponta la putere si ca tot el il va da jos.

Alegeri europarlamentare 2014. Cine este cel mai bogat candidat PNL care vrea in Parlamentul European
Alegeri europarlamentare 2014. Cine este cel mai bogat candidat PNL care vrea in Parlamentul European

Conform declaratiilor de avere consultate de Mediafax, depuse la BEC odata cu inregistrarea candidaturilor pentru Parlamentul European, Norica Nicolai, prima pe lista PNL, a economisit dupa cinci ani de mandat ca europarlamentar peste 300.000 de euro.

Recomandări
Elon Musk a participat la convorbirea telefonică între Zelenski şi Trump, după victoria acestuia. „Pot să confirm asta”
Elon Musk a participat la convorbirea telefonică între Zelenski şi Trump, după victoria acestuia. „Pot să confirm asta”

Elon Musk, cel mai bogat om din lume, a participat la convorbirea telefonică miercuri între preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi Donald Trump, după victoria acestuia din urmă în alegerile prezidenţiale americane.

INSP: Peste 77.000 de cazuri de infecţii respiratorii, în săptămâna 28 octombrie - 3 noiembrie
INSP: Peste 77.000 de cazuri de infecţii respiratorii, în săptămâna 28 octombrie - 3 noiembrie

Peste 77.000 de cazuri de infecţii respiratorii au fost înregistrate, în săptămâna 28 octombrie - 3 noiembrie, la nivel naţional, mai puţine decât în săptămâna anterioară, arată Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP).

Procurorii cer pedeapsa maximă pentru Mario Iorgulescu în dosarul de ucidere din culpă
Procurorii cer pedeapsa maximă pentru Mario Iorgulescu în dosarul de ucidere din culpă

Procurorii au cerut vineri instanţei pedeapsa maximă prevăzută de lege pentru Mario Iorgulescu în dosarul în care este judecat pentru ucidere din culpă şi conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului şi drogurilor.