Au incetat din viata in 2009. Nu-i vom uita niciodata!

×
Codul embed a fost copiat

E greu sa scrii la trecut despre ei si, in acelasi timp, sa eviti sa dai in patima cliseelor. Caci vorbim, intr-adevar, despre cei mai talentati, cei mai buni, cei mai iubiti...

E greu sa nu mentionezi mostenirea culturala pe care o lasa in urma si, cel putin la fel de anevoios sa te strecori printre cuvinte demult tocite atunci cand lauzi lectia de viata pe care ti-au predat-o.

Ar fi, insa, si mai greu sa ii ignori. Sa le multumesti, in felul tau, daca te-au atins prin vibratiile artei lor sau, pur si simplu, sa pastrezi o secunda de reculegere, semn al respectului pe care ar trebui sa-l porti unora ca ei.

Michael Jackson. Regele. Cel mai indragit artist, cel mai mare cantaret de pop, cel mai bun dansator, starul cu cele mai multe albume vandute...Un pui de extraterestru ascuns printre pamanteni si dus dintre ei, la fel ca un oricare altul. Pe 25 iunie, inima lui Michael a incetat sa bata. Avea 50 de ani si suferise un stop cardiac. Provocat, se spune, de un cocktail de medicamente administrat chiar de medicul personal.

Se spune ca presiunea turneului-gigant de adio, pe care Michael urma sa il sustina la Londra, l-a bagat in mormant pe artist. Vestea a generat unde de soc in lumea intreaga. L-au plans cu totii, de la celebritati si fani pana la cei care n-au ascultat in veci vreo melodie de-a lui, dar il respectau pentru ca, indiferent ca ne place sau nu, numele lui Michael Jackson se numara printre bornele bine ancorate in istoria muzicii.

Citește și
Solange Magnano
Miss Argentina 1994 a murit pentru ca a vrut sa-si opereze posteriorul!
Nu s-au omorât cu munca, dar au încasat lunar peste 7.000 de euro. Politicienii români cu activitate discretă în Parlamentul European

Au urmat saptamani de doliu, de presupuneri, de intrebari fara raspuns. Au fost, chiar si cateva sinucideri. Toate, in van... Mii de oameni din toata lumea au organizat spectacole impresionante, invatand sa danseze pe Thriller, Billy Jean sau Beat It la unison. Apoi, artisti mai mult sau mai putin cunoscuti, i-au inchinat tributuri in concerte.

Din pacate, dupa o viata si-asa zbuciumata, Michael nu si-a gasit linistea nici pe lumea cealalta. La 70 de zile de la anuntul oficial, patru amanari ale ceremoniei si tot felul de controverse – multe plecate de la lipsa totala de rusine a membrilor clanului Jackson – cantaretul a fost inmormantat la cimitirul Forest Lawn, din Los Angeles.

Unul dintre putinii artisti care au fost inclusi in Rock and Roll Hall of Fame de doua ori, Michael Jackson detine cele mai multe recorduri omologate de Guinness. De exemplu, „Thriller” este cel mai vandut album din lume. Pustiul simpatic si plin de nerv din deceniul sase al secolului 20 s-a metamorfozat intr-un artist complet. 13 Premii Grammy, 13 single-uri numarul 1 in cariera solo, (mai mult decat oricare alt artist de sex masculin in Hot 100 ERA) si vanzarea a peste 750 milioane de unitati in intreaga lume - sunt doar cateva date care demonstreaza, inca odata, de ce Michael Jackson a fost REGELE.

Gheorghe Dinica. Gongul a amutit, iar cortina s-a lasat greoaie peste teatrul si filmul romanesc odata cu disparitia lui Gheorghe Dinica. Dupa trei saptamani de suferinta si lupta cu boala, maestrul s-a stins, la 75 de ani, pe 10 noiembrie.

El, cel care a facut „ochi” pe scena in rolul locotenentului Stamatescu din piesa "Titanic-vals" de Tudor Musatescu. Cariera de actor si-a inceput-o la Teatrul de Comedie Bucuresti. Dupa sase ani trecea la Teatrul Bulandra, iar din 1972 se muta pe scena Teatrului National Bucuresti. Cine poate uita rolurile memorabile din "Take, Ianke si Cadar", "O noapte furtunoasa" sau "O scrisoare pierduta”. Si sunt doar cateva dintr-o lunga lista…

In cinematografie a debutat in anul 1963 cu ecranizarea “Strainul”. A jucat in aproape 90 de filme. Lascarica, Paraipan sau Stanica Ratiu sunt doar cateva din aparitiile ce l-au facut faimos. O alta prestatie de geniu a fost cea din 2001, in "Filantropica" lui Nae Caramfil.

In 2007, Gheorghe Dinica l-a interpretat pe bulibasa cel intelept si bland, Aurica Fieraru, mai intai in „Inima de tigan” si apoi in „Regina”. Ultimul sau rol a fost cel al Generalului Grigorie Vulturesco din primul serial romanesc de epoca „Aniela”, un rol pe care marele actor il indragea foarte mult.

Farrah Fawcett: Sec si ca o ghilotina: “Farrah s-a dus...” Asa au sunat cuvintele actorului Ryan O’Neal, sotul actritei care a stralucit in „Ingerii lui Charlie” si care ne-a parasit in 2009.

Etalon al frumusetii si al naturaletii in anii ’70, Farrah a dus o lupta grea cu cancerul, in ultimii ani. N-a facut din asta o drama. Nici macar n-a tinut amanuntele in secret: a povestit tot ce simte, in numeroase aparitii televizate. S-a stins la 62 de ani, avandu-i alaturi pe fiul ei, de 24 de ani si pe Ryan O’Neal. Ironie a sortii, cariera acestuia a explodat odata cu rolul din „Love Story”. Unde O’Neal isi pierdea, pe ecran, partenera de viata tot din cauza unei boli incurabile...

Farrah Fawcett a primit o nominalizare la Emmy pentru rolul din drama "The Burning Bed", din 1984. In 1995, la 50 de ani, a pozat intr-o cunoscuta revista pentru barbati. In acelasi an a primit si o stea pe bulevardul starurilor, din Hollywood.

Marian Cozma. Sau lectia de iubire pe care orice om trebuie sa si-o insuseasca, pana nu e prea tarziu. La 26 de ani, „Pasarila” a fost rapus de trei lovituri de cutit, intr-un club din Ungaria.

Uriasul-copil cu inima de leu era considerat unul dintre cei mai talentati handbalisti romani din noua generatia. Debutase la nationala inca din 2002 si ajunsese sa joace pentru MKB Veszprem, campioana Ungariei. Cariera sa, care se anunta stralucitoare, a fost stopata dramatic si haotic intr-o noapte de februarie, dupa o altercatie.

Marian fentase odata moartea, in Romania. De data asta, n-a mai avut argumente in fata ei... Intr-o mare de ura, moartea lui „Pasarila” a adus un val de speranta. Doliul si lacrimile care au udat tarana amar de vreme dupa plecarea lui au venit cu un mesaj: dragostea e mai presus de toate. Invinge ura si invata sa iubesti...

Politistii din Ungaria au retinut, pana acum, cinci suspecti in cazul lui Marian. Vinovatii isi vor primi, cu siguranta, pedepsele dupa proces. Lucru care, iertat sa ne fie, nu incalzeste pe nimeni.

Nicu Constantin. In toamna, un alt mare actor roman a plecat sa intregeasca galaxia celor disparuti deja dintre noi. La 70 de ani, Nicu Constantin a fost rapus de problemele pulmonare.
A jucat timp de patru decenii Teatrul "Constantin Tanase", unde a sustinut peste 9.000 de reprezentatii. A facut show umoristic si la Teatrul de Opereta, insa romanii i-au putut admira talentul in peste 900 de emisiuni TV si radio. Nicu Constantin a fost un maestru al scheciului de televiziune, care si-a demonstrat valoarea si in film.

Nenumarate premii i-au rasplatit cariera bogata. Imaginea pe care o lasa in urma, este insa a omului frapant de sincer si simplu. Cel mai bun exemplu: maestrul Nicu Constantin se descria drept unul dintre cei mai infocati suporteri ai echipei de fotbal Rapid. Obisnuia, apoi, sa glumeasca despre sarmul cu care cucereste femeile.

Grigore Vieru. Se face aproape un an de cand ne-a parasit si poetul basarabean Grigore Vieru. Artistul de 73 de ani s-a stins dupa un accident de masina.

Grigore Vieru purta in suflet visul unei singure tari pentru toti romanii, ideal pentru care s-a luptat ca nimeni altul din generatia sa. Era membru de onoare si corespondent al Academiei Romane, care l-a si propus, in 1992, la Premiul Nobel pentru Pace. Isi legase pentru totdeauna numele de „Podul de Flori”, si era recunoscut pe ambele maluri ale Prutului ca unul dintre cei mai mari aparatori ai identitatii nationale si ai mostenirii limbii romane.

Patrick Swayze: Un alt mare actor de la care ne-am luat adio in 2009 este Patrick Swayze. Vestea a venit ca o bomba pentru admiratori, actori, care inca nutreau sperante cand au aflat ca Swayze iesise din spital cu cateva zile inainte. O facuse pur si simplu pentru ca medici i-au oferit sansa unei morti decente, la el acasa. Nu aveau cum sa-l mai trateze: Patrick pierduse lupta pe care o ducea, de un an si jumatate, cu cancerul.

Cel care si-a vrajit admiratoarele cu zambetul sau bland si felul magic in care dansa a murit inconjurat de prieteni. S-a stins la numai 57 de ani, dar dupa o cariera de exceptie. Swayze a fost nominalizat de trei ori la premiile Globul de Aur, pentru rolurile din filmele "Dirty Dancing" (1987), "Ghost" (1990) si "Reginele balului/ To Wong Foo Thanks for Everything, Julie Newmar" (1995). De asemenea, a primit o stea pe Walk of Fame, la Hollywood.

Ion Dolanescu: S-a incheiat o era si in muzica populara romanesca odata cu disparitia marelui Ion Dolanescu. Dupa o cariera intinsa pe aproape o jumatate de veac, artistul a lasat in urma aproape 50 de albume si mii de cantece.

Se mandrea cu faptul ca avea peste o mie de fini si sute de prieteni. Dar bucuria cea mai mare, dupa cum a declarat in repetate randuri, i-au adus-o cei doi fii ai sai, Ionut si Dragos Dolanescu.

David Carradine: In vara acestui an, pe data de 6 iunie, s-a stins din viata David Carradine. In varsta de 72 de ani, actorul a fost gasit mort intr-un hotel din Bangkok, dezbracat si cu o funie in jurul gatului, incheieturilor si organelor genitale.
Dupa efectuarea autopsiei, politia thailandeza a declarat ca decesul actorului s-a datorat unei practici numita asfixiere autoerotica.

David Carradine a devenit faimos dupa rolul jucat in serialul TV "Kung Fu" si din filmele "Kill Bill".

Stephen Gately: A plecat mult prea devreme dintre noi si cantaretul Stephen Gately, unul dintre membrii formatiei Boyzone. Artistul in varsta de 33 de ani a fost descoperit mort in resedinta lui de vacanta din Mallorca si, potrivit rezultatelor autopsiei efectuate in Spania, acesta a decedat din cauze naturale, in urma unui edem pulmonar (o acumulare de lichid in plamani).

Vestea a fost devastatoare mai ales pentru colegii de trupa ai lui Gately. Dupa o absenta de mai multi ani de pe piata muzicala, la sfarsitul anului 2008 trupa Boyzone isi anuntase turneul de revenire.

Brittany Murphy: O alta artista care a disparut dintre noi mult prea devreme este Brittany Murphy. Actrita a murit la numai 32 de ani, in urma unui stop cardiac.

Surse apropiate ale actritei au declarat ca aceasta devenise dependenta de Vicodin, dupa ce suferise mai multe operatii estetice. Exact ca si Michael Jackson.

Brittany Murphy este cunoscuta pentru rolurile sale din "Clueless", "8 mile" sau 'Don't say a word". In ultima vreme lucra la un nou film, "The caller", de unde se zvoneste ca ar fi fost concediata din cauza comportamentului problematic.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Declarația momentului: ”Simona Halep rămâne suspendată pentru dopaj!”
NEWS ALERT Declarația momentului: ”Simona Halep rămâne suspendată pentru dopaj!”
Citește și...
Brittany Murphy, actrita din
Brittany Murphy, actrita din "Clueless", a murit la Los Angeles

Brittany Murphy avea 32 de ani. Conform TMZ.com, aceasta ar fi murit din cauza unui stop cardiac. Mama actritei a gasit-o fara suflare in baie si l-a alertat pe sotul lui Brittany, Simon Monjack, care a chemat ambulanta.

Miss Argentina 1994 a murit pentru ca a vrut sa-si opereze posteriorul!
Miss Argentina 1994 a murit pentru ca a vrut sa-si opereze posteriorul!

O banala interventie chirurgicala, estetica, ce-i drept, a dus la moartea unei foste Miss. Avea doar 38 de ani.

Actorul britanic Edward Woodward a murit!
Actorul britanic Edward Woodward a murit!

Edward Woodward, cunoscut pentru rolurile din filme precum "The Wicker Man" si "The Equalizer", s-a stins din viata la varsta de 79 de ani.

Recomandări
Uniunea Europeană a adoptat prima sa legislație împotriva violențelor la adresa femeilor. Motivul pentru care lipsește violul
Uniunea Europeană a adoptat prima sa legislație împotriva violențelor la adresa femeilor. Motivul pentru care lipsește violul

Statele membre ale Uniunii Europene au adoptat marţi prima legislaţie europeană menită să combată violenţele la adresa femeilor, un text ce exclude însă violul, în lipsa unui acord asupra unei definiţii comune, informează AFP.  

Jumătate din turiștii veniți pe litoral de Paște au fost „la negru”. Au dat mii de euro pe ”tradiționalele” sushi și wagyu
Jumătate din turiștii veniți pe litoral de Paște au fost „la negru”. Au dat mii de euro pe ”tradiționalele” sushi și wagyu

După sărbători se face bilanțul pe litoral. Cel puțin 26 de milioane de euro au cheltuit turiștii care au ales să petreacă vacanța de 1 Mai și de Paște la malul mării.  

Belarus va organiza exerciții nucleare tactice împreună cu Rusia, relatează presa de stat rusă
Belarus va organiza exerciții nucleare tactice împreună cu Rusia, relatează presa de stat rusă

Reuters raportează că Belarus va organiza exerciții nucleare tactice împreună cu Rusia, potrivit agenției de știri de stat TASS.