Hai cu norocu'! Superstitii de Craciun. Crezi in ele?

Superstitii

Se spune ca de Craciun dorintele se implinesc. E destinul scris deja sau trebuie sa-l mai si impingem un pic de la spate? Daca esti o persoana care crede in semne, iata superstitiile de care ar trebui sa tii cont zilele acestea.

Decoreaza-ti casa in verde pentru speranta si in rosu pentru iubire. Bradul sa nu lipseasca. E reinnoire si trainicie. Trebuie sa-l pui in acelasi loc ca si anul trecut, altfel ai parte de piedici si scopuri neatinse. Si nu-i taia varful. Globul rosu trebuie sa fie si el pe lista ta, la fel si crengutele de vasc, caci fara ele ghinionul se va tine scai de tine, iar pasiunea dintre indragostiti va disparea. Lumanarile aprinse in seara de Craciun trebuie lasate sa se stinga singure.

Prima persoana care intra in casa in ziua de Craciun musai sa fie un barbat. Si mai ales brunet sau saten. E aducator de noroc. Daca e roscat, e rost de ghinion, iar daca iti calca pragul o femeie e o adevarata catastrofa.

Vrei ca bolile sa te ocoleasca in anul ce vine? Mananca un mar in ziua de Craciun. Pune o nuca, o moneda si ceva de argint in apa in care te speli, musai in ziua de Craciun, ca sa nu faci vizite pe la spitale, iar castigurile financiare sa nu te ocoleasca. Seara, da-ti cu usturoi pe frunte, la coate si in genunchi. Sa nu se tina de tine duhurile rele.

Iti doresti sa ai noroc? Painea trebuie sa stea sub masa. Iar pe masa graul pe care l-ai pus la incoltit de Sf. Andrei. Sa nu lipseasca placinta. Ca sa ai un an prosper, toti musafirii trebuie sa guste din ea. Si nu uita sa pui un ban, un inel si un degetar in placinta. Cine gaseste portia cu banutul va avea noroc, cel care primeste inelul va avea parte de o nunta, iar cel care da peste degetar va avea un an infloritor.

Citește și
Craciun in oras
Destinații ideale de Crăciun. Cele mai bune locuri din lume pentru a petrece sărbătorile
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Ai imprumutat lucruri? Fa bine si recupereaza-le in Ajunul Craciunului. Altfel o sa tot pierzi in lunile ce urmeaza.

Nu tricota, nu coase si nu spala de Craciun. Vine ghinionul peste tine. Si tine bani in buzunare.

Nu te panica daca rastorni cutia cu chibrituri, daca versi vin pe masa, daca iti tiuie urechea, daca dai de pomana sau daca atingi cocoasa unui cocosat: inseamna noroc, noroc, noroc. Tot anul.

Nu ti-ai gasit inca alesul? Se spune ca-l poti visa daca dupa ce te-ai spalat, in noaptea de Ajun, ascunzi sub perna un pieptene pe care l-ai folosit si usturoi. Inainte sa te culci, bate perna pentru a nu avea o scorpie de soacra si pentru ca sortitul sa te peteasca cat mai curand. Ia 3 frunze sfintite si inteapa-le cu initialele a trei dintre admiratori. In noaptea de ajun pune-le sub perna si se spune ca persoana cu care iti vei lega destinul iti va aparea in vis. In ziua de Craciun poarta lenjerie rosie, nou-nouta, ca sa te iubeaca si sa te indrageasca.

Ai nascut de Craciun, atunci afla ca odorul tu va fi calauzit de noroc toata viata.

Ai planuri deja pentru Paste si vrei sa stii cum va fi vremea? Simplu. Daca ninge de Craciun, atunci de Invierea lui Hristos timpul va fi frumos. De asemenea, un cer senin vesteste un an roditor.

Crezi in farmece si deochi? Pune in colturile mesei usturoi si seminte de mac.

Sub nicio forma daca iti iese in cale vreo broasca nu o omori. Nu te va astepta o viata prea frumoasa.

Nu purta pantofi noi in seara de Craciun si sa nu iti lipseasca crengutele de vasc din casa.

Pe 24 spre 25 decembrie, noaptea, lasa usa larg deschisa ca sa iasa spiritele rele din casa ta.

Lasa o lumanare aprinsa seara in fereastra. Daca arde toata inseamna noroc, daca se stinge nu-i semn bun.

De Craciun, spun batranii, se deschide cerul. Cei buni il vad pe Dumnezeu stand la masa cu ingerii si sfintii.

 

Stai la curte?

De Craciun, pune mana pe toate unelte, ca sa le folosesti sanatos si cu spor tot anul. Arunca o potcoava in galeata in care dai apa la vite. Vor fi rezistente si tari ca fierul.

Curata cosul casei si arunca funinginea la radacina vitei-de-vie si a pomilor, pentru rod bogat. Fetele necasatorite sa ciocane in usa cotetului unde sunt tinute gainile. Daca va canta un cocos, se spune ca respectiva isi va intalni marea iubire in anul care urmeaza.

Obiceiuri de prin lume adunate

Englezii isi decoreaza casele cu iedera si vasc. Cei mici ii scriu lui Mos Craciun scrisori pe care le arunca apoi in soba pentru ca dorintele lor sa iasa pe cos si Mosul sa afle de ele. In ziua de Craciun, fetele nemaritate isi arunca unul dintre pantofii din picoare peste umeri, catre usa. Daca aterizeaza cu varful inspre usa, inseamna ca se va marita in anul care urmeaza.


Grecii dau foc in ziua de Craciun pantofilor vechi pentru a izgoni raul din anul ce urmeaza.

De Craciun, australienii isi decoreaza casa cu ferigi si frunze de palmier. La micul dejun, mananca doar oua cu sunca. Abia dupa ce se intorc de la biserica se asaza la masa principala. Gustarea obligatorie: curcan si budinca cu stafide si coniac. A doua zi, pe 26 decembrie, strang bani pentru postas, macelar si pentru cel care aduce ziarul, in semn de multumire pentru ajutorul oferit in anul ce tocmai se termina.

In Danemarca, in noaptea de 24 decembrie, intreaga familie manaca o budinca speciala, care contine o singura migdala. Iar cel care va da de ea va avea un an nou norocos.

Credeati ca doar bradul se impodobeste de Craciun? Ei bine, indienii impodobesc bananierii si mango.

In Iran nu se prea ofera cadouri. Doar copiii, primesc haine noi pe care le poarta in ziua sfanta, pentru noroc. Iar la masa servesc Harasa (friptura de pui).

Copiii irakieni citesc povesti in ajunul Craciunului. Apoi aprind afara focul si canta colinde. Daca acesta arde toate vreascurile, anul ce vine va fi norocos. Daca focul se stinge, fiecare membru al familiei trebuie sa sara de trei ori peste scrum si sa isi puna o dorinta.

In Spania, in noaptea de Ajun, se mananca o prajitura speciala facuta din migdale. Copiii lasa la usa ghetutele pe care le umplu cu morcovi, paie si orz pentru caii celor Trei Magi.

Cunosti alte superstitii? Lasa-le mai jos!

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Ce reguli trebuie să respecți de Crăciun. Sfaturi pentru o petrecere perfectă
Ce reguli trebuie să respecți de Crăciun. Sfaturi pentru o petrecere perfectă

Pentru toţi cei care nu ştiu uzanţele în situaţii speciale, cum ar fi petrecerea de Crăciun a firmei sau o petrecere în propria casă, cu ocazia sărbătorilor, iată mai jos câteva sfaturi.

Destinații ideale de Crăciun. Cele mai bune locuri din lume pentru a petrece sărbătorile
Destinații ideale de Crăciun. Cele mai bune locuri din lume pentru a petrece sărbătorile

Vreți să petreceți un Crăciun tradițional - fie că este vorba despre întâlnirea cu Moș Crăciun în Laponia sau vizitarea unei piețe germane autentice - sau aveți chef de soare, căldură și plajă, iată cele mai bune locuri în care să mergeți de Sărbători.

Prichindeii il pot suna pe Mos Craciun la 311 de pe mobil
Prichindeii il pot suna pe Mos Craciun la 311 de pe mobil

Cand ai doar cativa ani, dar vorbesti deja cu prietenii pe messenger, sa-i trimiti lui Mos Craciun o scrisoare, pare cam demodat. Tocmai de aceea, Mosul s-a gandit la o modalitate "moderna" de a comunica cu micutii: telefonul mobil.

Recomandări
Ce ar fi cerut vehement Cătălin Cîrstoiu în ședința coaliției care l-a „descalificat” din cursă. Informații din culise
Ce ar fi cerut vehement Cătălin Cîrstoiu în ședința coaliției care l-a „descalificat” din cursă. Informații din culise

După 15 ore de discuții, liderii PNL și PSD au renunțat la candidatul comun Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria Generală a Capitalei. Cătălin Cîrstoiu nu a vrut să renunțe, ba chiar ar fi cerut și garanții.

Israelul a bombardat din nou Fâșia Gaza, într-unul dintre cele mai puternice atacuri
Israelul a bombardat din nou Fâșia Gaza, într-unul dintre cele mai puternice atacuri

Israelul a bombardat în timpul nopţii de luni spre marți nordul Fâşiei Gaza, într-unul unul dintre cele mai puternice atacuri din ultimele săptămâni.

Prima reacție a lui Nicușor Dan, după ce a aflat de Firea: ”Într-o societate normală .. nu ar mai trebui să deschidă gura”
Prima reacție a lui Nicușor Dan, după ce a aflat de Firea: ”Într-o societate normală .. nu ar mai trebui să deschidă gura”

Primarul general Nicuşor Dan este de părere că bătălia electorală pentru câștigarea Primăriei Capitalei în 2024 se va da între el şi Cristian Popescu Piedone.