Tehnologia care l-a ajutat pe Felix Baumgartner sa aterizeze in viata dupa saritura din cosmos

19-10-2012 11:55

Felix Baumgartner

In spatele curajului, nebuniei si recordurilor lui Felix Baumgartner se mai afla ceva. Cativa profesionisti care s-au asigurat ca cel mai mare salt din istoria omenirii nu se va transforma intr-o tragedie.

Desi el este eroul acestui record mondial, Felix Baumgartner nu trebuie sa ramana singura persoana mentionata in aceasta performanta istorica, a primului om care a sarit din cosmos, depasind in cadere viteza sunetului.

Pentru ca imaginea saltului sa fie cu adevarat completa, trebuie sa vorbim si despre tehnologia proiectata din capsula ce l-a ridicat pana in stratosfera, costumul special si parasuta care l-au ajutat sa aterizeze in siguranta pe pamant. CNN le prezinta in detaliu.

CAPSULA

Avand o greutate de 1.3 tone, capsula cu ajutorul careia Felix Baumgartner a urcat pana in stratosfera a fost realizata in asa fel incat sa cantareasca putin peste un Volkswagen Beetle, insa sa fie extrem de rezistenta.

Proiectata din fibra de sticla, cu copsea epoxidica, extrem de rezistenta, cu un aliaj din crom si molibden, din care sunt realizate si custile soferilor de curse si cu spuma izolanta, Felix Baumgartner a fost astfel ferit de temperaturi de -70 grade Fahrenheit si de impactul cu presiunea 8G.

Descopera lumea celor mai tari inventii pe www.techschool.ro

COSTUMUL

Conform inginerilor costumului lui Felix Baumgartner, citati de CNN, costumul va putea sta drept un exemplu pentru viitoarele expeditii ale astronautilor trimisi pe alte planete.

Costumul presurizat complet a fost testat sa reziste unor temperaturi de pana la 100 de grade Fahrenheit si, cel mai important, in cazul lui Felix costumul a suportat temperaturi de -90 de grade Fahreneheit.

Fara un costum impecabil, in timpul sariturii din stratosfera, tesuturile din organismul lui Felix Baumgartner s-ar fi transformat in gaz si ar fi tins sa se extinda, ceea ce i-ar fi pus viata in pericol.

Un alt aspect extrem de important al costumului a fost si posibilitatea de miscare si vizibilitate, pentru ca Felix sa se poata misca cu usurinta in aterizare. Casca si vizorul au fost conectate la doua tuburi de oxigen, avand posibilitatea de a opri inghetarea sau efectul de aburi.

SENZORII

In zona pieptului lui Felix Baumgartner, inginerii au proiectat "creierul" costumului sau, adica senzori care au inregistrat altitudinea, viteza si locatia, pentru ca cei de la sol sa monitorizeze in orice clipa ce se intampla cu acesta.

De asemenea, pe piept a avut montat si microfonul, extins pana la casca, dar si o camera HD cu vedere de 120 grade.

CAMERELE

Pentru a nu rata niciun moment din timpul sariturii lui Felix Baumgartner, inginerii l-au echipat cu o armata de camere video, desenate de Jay Nemeth de la FlightLine Films.

Nemets este unul dintre putinii fotografi ai lumii cu experienta realizarii unor fotografii in gravitatie zero, facand fotografii si alaturi de Apollo 11 cu Buzz Aldrin.

Capsula lui Felix a fost dotata in aceasta misiune cu 9 camere ultra performante, dintre care 3 fixe de rezolutie inalta si 3 camere digitale cinematografice cu o rezolutie de 4000 x 2000 pixeli. Alaturi de camera pozitionata pe piept, Felix a mai avut doua camere montate, cate una pe fiecare tibie.

Camerele au fost modificate pentru aceasta misiune unica, fiind umplute cu nitrogen, astfel impiedicand temperaturile extreme sa sa strice filtrele.

Cele mai spectaculoase inventii sunt pe www.techschool.ro

PARASUTA

Parasuta in sine a fost construita in 5 ani de zile si cantareste de 3 ori mai mult decat una normala, adica 27 de kilograme.

Alaturi de aceasta, inginerii au gandit si o parasuta de siguranta care s-ar fi deschis in momentul in care Felix ar fi cazut din stratosfera necontrolat, aceasta reusind sa-l reechilibreze in zbor. Parasuta putea fi deschisa in caz de urgenta cu ajutorul unui buton montat pe manusa ce ar fi trebuit apasat timp de 3 secunde.

In acelasi timp, Felix a fost dotat si cu un buton cu care ar fi taiat aceasta parasuta, care, deschisa la o altitudine foarte mare, l-ar fi incetinit prea mult din cadere si l-ar fi pus in pericolul de a ramane fara oxigen pana la aterizare.

ATERIZAREA

Nu numai experienta sa l-a ajutat pe Felix sa aterizeze in picioare de la o cadere libera din stratosfera, ci si conditiile meteo exceptionale in acel moment, dar si sistemul prin care a reusit sa-si controleze caderea si directia in momentul deschiderii parasutei.

Afla mai multe despre inventiile care schimba zi de zi lumea, pe www.techschool.ro

Sursa: Tech School


VIDEO PROTVPLUS.RO