Dupa 50 ani, mouse-ul dispare. Cine sunt generatiile de copii care nu stiu cum sa-l tina in mana

mouse

In 1963, doi oameni de stiinta au reusit sa proiecteze primul mouse din lume. Era simplu, cu o cutie de lemn si o rotita ce permitea o miscare rudimentara. Nu optic, nu wireless, ci old-school.

Era anul 1963, iar la Institutul de Cercetare Stanford din Palo Alto, California, Douglas Englebart si Bill English reuseau sa puna cap la cap ceea ce avea sa devina primul mouse din istorie.

Mouse-ul a devenit in urmatorii 50 de ani indispensabil pentru orice utilizator de calculator. Steve Jobs l-a folosit pentru predecesorul Macintosh-ului, moment in care mouse-ul a devenit "mainstream".

Chiar si odata cu aparitia laptopurilor dotate cu touchpad, userii nu au renuntat la mouse, insa ultima tehnologie care a acaparat piata risca sa incheie viata unei "jucarii" fara de care nici nu ne-am putea imagina activitatea din fata calculatorului.

Descopera lumea inventiilor pe www.techschool.ro

Citește și
victor manz
Victor Manz, profesorul care pregateste noua generatie de romani ce vrea sa ajunga in Silicon Valley
Ce a pățit jurnalista care a filmat ultimele imagini cu Aleksei Navalnîi în viață

CUM ARATA MOUSE-UL PENTRU GENERATIA COPIILOR SMART...PHONE

Slide, slide, zoom, slide... acesta este sunetul care a inlocuit "click-ul" in 2012. Tabletele si telefoanele mobile poate nu vor elimina din viata celor trecuti de 20 de ani mouse-ul, dar din viata copiilor care s-au nascut cu o tableta in viata, acel vechi accesoriu pare deja inutil.

Pe fata din imagine o cheama Josephine Nguyen, a fost fotografiata si intervievata de englezii de la The Independent in timp ce cauta pe internet definitia unui adverb folosindu-se de un iPad. In acelasi timp, cei 20 de colegi ai sai de clasa faceau lucruri similare pe propriile lor tablete. Pentru ei, mouse-ul nu exista.

La 10 ani, Nguyen nu intelege de ce PC-ul trebuie sa fie atat de complex, cu un monitor, o unitate, o tastatura, un mouse; biroul este prea incarcat, spatiul este limitat, iar o tableta pare mult mai simpla, prietenoasa si vorbeste parca mai usor pe limba ei.

"Era prea lent si avea prea multe componente", a declarat fata pentru ziarul britanic. Prietena ei si colega de scoala, Gilbert Vasquez, de 6 ani, dupa ce a luat un mouse in maini a declarat: "Dar eu nu stiu ce e asta..."

Pentru cele doua fete scoala arata altfel. Ele nu vorbesc despre calculatoarele 486, Pentium 2, nu vor sa mai vada jucarii mari si grele, ci vor ca tot calculatorul sa poata fi tinut in degete, sa fie usor de inteles si prietenos.

Iar statistica in Marea Britanie arata ca tabletele castiga teren serios pe piata in fata PC-urilor. Independent scrie chiar ca "vanzarile actuale la iPad au inceput sa canibalizeze vanzarile la PC-uri in scoli", citand din analistul Charles Wolf.

Afla care sunt cele mai tari descoperiri din tehnologie pe www.techschool.ro

DE CE NU MAI E NEVOIE DE MOUSE

John Underkoffler, un fost cercetator de la MIT si omul care a lucrat la sistemul grafic din filmul Minority Report cu Tom Cruise, explica de ce mouse-ul nu mai este in prezent o necesitate:

"Vocea umana si mainile - daca le folosesti in lumea digitala asa cum o faci si in lumea reala, vei vedea ca sunt incredibil de expresive. Daca renunti la bucata aia de plastic numita mouse, vei putea transmite informatie intr-un mod foarte diferit si la mare viteza."

The Independent noteaza: "Acest tip de gandire se transforma intr-un produs industrial. In loc sa te mai orientezi spre un singur produs pentru a accesa tehnologia, inovatorii se duc spre tot felul de gadgeturi care raspund la miscarea corpului, voce, degete, ochi si chiar ganduri, unele dintre ele putand fi accesate de mai multi oameni in acelasi timp. Poate ca tastatura va mai fi folosita pentru mailuri, dar design-ul ar putea fi facut mai usor cu un stilou digital, asa cum o harta a Lisabonei ar putea fi studiata prin gesticularile mainilor. Mouse-ul, asa cum multi sunt de acord, a fost o inventie geniala la vremea sa, dar acum e bun de muzeu."

"MOUSE-UL NU TREBUIA SA AJUNGA NICIODATA ASA UN FENOMEN"

Cuvintele ii apartin Christinei Englebart, fata unuia dintre inginerii care au proiectat mouse-ul: "Tatal meu, Douglas, nu s-a gandit niciodata ca ASTA VA FI. S-a gandit mereu la noi metode de a dezvolta experienta pe calculator."

Christina avea 8 ani atunci cand tatal ei desena primul mouse din lume. Azi are 57 de ani si spune ca era mouse-ului s-a incheiat.

Si are dreptate. In San Antonio, la o distanta mica de locul in care mouse-ul a fost proiectat, astazi toate scolile au integat iPod Touch si iPaduri printre manualele celor 700 de studenti, in timp ce profesorii folosesc Mac Airbooks cu touchpaduri.

"Majoritatea copiilor de aici nu au vazut niciodata un mouse.", spune o educatoare de la o gradinita din San Antonio. Copiii de 4 ani folosesc iPod Touch ca sa invete sunetele, in timp ce studentii isi fac prezentarile pe iPad.

Directoarea scolii San Antonio Elementary and LUCHA a decis in urma cu un an sa inceapa un experiment de scoala tehnologizata. L-a costat 300.000 de dolari echipamentul, iar astazi spune ca este incantat de rezultate.

"Lucrurile se schimba atat de rapid, incat nici nu stim daca PC-ul sau mouse-ul vor mai exista in momentul in care acesti copii de granitita vor creste indeajuns de mari sa le foloseasca.", a declarat Kristin Burt pentru Independent.

Vezi ce stiu sa faca pustii gniali din generatia tabletelor si a smartphone-urilor, pe www.techschool.ro

Articol recomandat de sport.ro
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Citește și...
Silvia Nagy - Pasionata de sporturi extreme,isi face doctoratul in cea mai ciudata teorie din fizica
Silvia Nagy - Pasionata de sporturi extreme,isi face doctoratul in cea mai ciudata teorie din fizica

Silvia studiaza un domeniu care il pasioneaza si pe Stephen Hawking, dar isi face timp si pentru parapanta.

Victor Manz, profesorul care pregateste noua generatie de romani ce vrea sa ajunga in Silicon Valley
Victor Manz, profesorul care pregateste noua generatie de romani ce vrea sa ajunga in Silicon Valley

Intotdeauna ne uitam dupa copii cu performante remarcabile. Fie ca vorbim despre stiinta, despre sport sau despre arta, ei, pustii care reusesc aceste performante uimitoare, reprezinta viitorul. Dar cine se afla in spatele lor?

Recomandări
Localnicii din Brăila povestesc îngroziți incidentul cu drona militară căzută lângă oraș: „Un huruit și pe urmă buuuuum!”
Localnicii din Brăila povestesc îngroziți incidentul cu drona militară căzută lângă oraș: „Un huruit și pe urmă buuuuum!”

Este alertă în Brăila, după ce o dronă militară s-ar fi prăbușit, joi seară, pe un câmp, la câțiva kilometri de oraș.

Explozie la Rafinăria Petromidia. Nu s-au înregistrat victime. Reacția companiei | VIDEO
Explozie la Rafinăria Petromidia. Nu s-au înregistrat victime. Reacția companiei | VIDEO

O explozie a avut loc vineri dimineață la Rafinăria Petromidia. La nivelul județului Constanța a fost activat Planul Roșu de Intervenție.

20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”
20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”

S-au împlinit 20 de ani de la aderarea României la NATO, iar responsabilii Apărării și politicienii s-au întrecut în mesaje care evidențiază garanțiile de securitate pe care ni le oferă Alianța în contextul războiului pornit de Rusia în Ucraina.