Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului la Sâmbăta de Sus- Țara Făgărașului

Ultima actualizare: 15-08-2020 09:23
tara fagarasului

Ziua de 15 august e zi specială pentru locuitorii Țării Făgărașului, pentru că e sărbatoarea Mănăstirii Brâncoveanu din Sâmbăta de Sus, cel mai mare și mai important așezământ monahal din zonă.

 

Hramul acestei mănăstiri, Adormirea Maicii Domnului adună aici, an de an, zeci de mii de pelerini pentru a participa la procesiunile religioase organizate în cadrul mănăstirii sau la paraclisul din pădurea din vecinătatea mănăstirii.

De-a lungul istoriei, Mănăstirea Sâmbăta de Sus a reprezentat un reper spiritual pentru locuitorii Țării Făgărașului, și nu numai.

Primul lăcaș de cult construit aici a fost o bisericuță de lemn ridicată în anul 1657 din inițiativa vornicului Preda Brâncoveanu. Între anii 1696-1707 s-a construit o biserică de zid, prin grija domnitorului Constantin Brâncoveanu, motiv pentru care mănăstirea mai este cunoscută și cu denumirea de Mănăstirea Brâncoveanu. Aceasta însă a fost dărâmată cu tunul de generalul habsburgic Preiss în 1785, în timpul răzmerițelor religioase din Ardeal.

Refacerea și restaurarea mănăstirii a început în 1925 în timpul păstoririi mitropolitului Nicolae Bălan al Ardealului, iar construcția mănăstirii mari, în timpul mitropolitului Antonie Plămadeală.

Importanța acestei mănăstirii pentru Țara Făgărașului, în special, dar și pentru întreaga țară, e dată de faptul că aici au viețuit mari personalități religioase.

Începutul vieții monahale a Părintelui Arsenie Boca e legat de mănăstirea Sâmbăta, iar Chilia Părintelui Arsenie de pe Valea Sâmbetei sau Izvorul Părintelui Arsenie sunt astăzi obiective căutate și vizitate de oameni din întreaga țară.

Tot la mănăstirea Sâmbăta a viețuit și a activat Părintele Teofil Părăian an, mare duhovnic și predicator al Bisericii Ortodoxe Române.

Încărcătura istorică și spirituală a acestei mănăstiri, frumusețea și grandoarea ei, precum și peisajul absolut mirific oferit de Munții Făgăraș, ce o străjuiesc, fac din mănăstirea Sâmbăta de Sus una dintre cele mai interesante și vizitate mănăstiri din România.

Munții falnici, diversitatea de comori naturale, locurile cu istorie legendară și o energie spirituală aparte, au făcut ca Țara Făgărașului să fie desemnată Destinația Anului 2020 în România. Rezervă-ți loc pe www.tarafagarasului.com

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO