Demni de Țara Făgărașului prin educație - Marciana Streza

Tara Fagarasului

Sunt născută în Țara Făgărașului, unde trăiesc alături de familia mea, mă bucur de ceea ce oferă acest tărâm din centrul țării și contribui cu ceea ce sunt și pot în acest moment la o viață cu sens în comunitate.

Pasionată de ideea de învățare pe tot parcursul vieții și a valorizării potențialului personal, în special la vârsta copilăriei și a adolescenței, am trecut de ceva vreme de vârsta majoratului într-o instituție de învățământ de stat, în calitate de profesor de limba engleză.

De aproape 9 ani construiesc un drum complementar în domeniul educației nonformale, manifestat în cadrul AVE (Asociația pentru Valorizarea Educației), unde accentul cade pe ideea de potențial și modul în care acesta poate fi identificat și valorizat.

Am dezvoltat programe variate, însă programul de suflet este AVEntura cunoașterii (inițiat în 2015), al cărui scop este e a ridica gradul de conștientizare a părinților și dascălilor cu privire la importanța identificării potențialului copiilor și tinerilor si a valorizării acestuia. Identificarea timpurie a potențialului, dar și a nevoilor și intereselor individuale și unice ale fiecărui copil în parte sunt de o importanță critică pentru evoluția viitoare a acestuia în mediul școlar și în viața de adult. Un potențial rămas neidentificat poate afecta la fel de mult viitorul și calea unui copil ca și o nevoie specială rămasă necunoscută celor care ar fi avut datoria de a o satisface. Identificarea potențialului poate face diferența între succes și eșec, între excelență și mediocritate. În prima linie a acestui demers trebuie să se regăsească părinții și cadrele didactice.

Până în prezent am organizat 18 sesiuni dedicate cadrelor didactice, părinților, elevilor de gimnaziu/ liceu (inclusiv sesiuni de evaluări educaționale), în care au fost puse în valoare diverse perspective asupra educației prin vocile prof. Florian Colceag, Oana Moraru, Daiana Colceriu, Simona Baciu, Mihaela Feodorof, Marian Staș, Valentina Secară, Olimpia Meșa.

Citește și
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Programul internațional The Duke of Edinburgh’s aduce tinerii din Țara Făgărașului împreună, într-un cadru non-competitiv, plăcut, voluntar, un program echilibrat care necesită un efort susținut de-a lungul parcurgerii sale. Acesta este complementar educației formale sau oferă un substitut acolo unde oportunitățile formale nu sunt disponibile.

Tot din drag de educație am ales să coordonez și activitatea comunității Happy Business Mom Club Țara Făgărașului, o inițiativă Happy Moms, care de peste 3 ani creează contexte de networking și implicare în comunitate a doamnelor cu drag de antreprenoriat prin intervenții punctuale (susținere financiară oferită micilor karatiști din Țara Făgărașului, formare profesională pe termen lung oferită cadrelor didactice dintr-o unitate de învățământ preșcolar, program de educație antreprenorială pentru liceeni Business Teen, etc).

Dragul de autenticitate și sens în educație este manifestat plenar în cadrul centrului educațional MySpacebyMarcianaStreza, un spațiu de învățare, dezvățare și re-învățare, în care principala activitate este desfășurată în jurul învățării limbii engleze cu stil ... adică în funcție de stilul de învățare al cursantului. Acesta este fie identificat prin partenerul Yourway, fie intuit și valorizat de către mine și colaboratorii mei.

Pregătirea pentru susținerea examenelor Cambridge în parteneriat cu Eurolingva, inițierea și aprofundarea limbii engleze în funcție de nevoile cursanților copii, adolescenți, tineri, adulți/ corporate (încadrarea într-un loc de muncă, limba engleză pentru diverse scopuri academice, etc), programele de limba engleză și taberele în țară alături de vorbitor nativ în parteneriat cu SamAcademy, școala de vară în Anglia, în parteneriat cu IPCExeter sunt parte din activitatea mea și mă motivează să cresc permanent intelectual și emoțional.

Portofoliul meu este de curând înnobilat cu o activitate dragă tare, desfășurată de aproape 15 ani, însă recent asociată unei formări de specialitate, și anume consultant academic, alături de YourwayAdvisors, având astfel posibilitatea de a-i însoți pe tineri pe drumul cunoașterii și autocunoașterii.

Da, Țara Făgărașului nu numai că este centrul țării, dar în mediul educational există oportunități similare cu cele cotate la standarde înalte în țară și chiar la nivel înternațional.

Muntii falnici, diversitatea de comori naturale, locurile cu istorie legendara si o energie spirituala aparte, au facut ca Tara Fagarasului sa fie desemnata Destinatia Anului 2020 in Romania. Rezerva-ti loc pe www.tarafagarasului.com.

 

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Asociația Țara Făgărașului lansează campania ”Vara Făgărașului”, cu scopul promovării turistice a zonei
Asociația Țara Făgărașului lansează campania ”Vara Făgărașului”, cu scopul promovării turistice a zonei

Asociația Țara Făgărașului lansează campania ”Vara Făgărașului”, o inițiativă inedită, cu scopul promovării turistice a zonei.

10 proiecte la Bikeathon Țara Făgărașului, ediția a VIII-a
10 proiecte la Bikeathon Țara Făgărașului, ediția a VIII-a

Perioada de înscriere a proiectelor pentru cea de-a opta ediție a concursului caritabil de ciclism Bikeathon Țara Făgărașului, o platformă de strângere de fonduri implementată de Fundaţia Comunitară Ţara Făgăraşului, s-a încheiat pe 4 aprilie 2021.

Comunitățile din zona Țării Făgărașului sunt provocate pentru a participa la campania de curățenie „Mănușa de Aur”
Comunitățile din zona Țării Făgărașului sunt provocate pentru a participa la campania de curățenie „Mănușa de Aur”

Comunitățile din zona Țării Făgărașului sunt provocate pentru a participa la campania de curățenie ,,Mănușa de Aur”.

Recomandări
Ce ar fi cerut vehement Cătălin Cîrstoiu în ședința coaliției care l-a „descalificat” din cursă. Informații din culise
Ce ar fi cerut vehement Cătălin Cîrstoiu în ședința coaliției care l-a „descalificat” din cursă. Informații din culise

După 15 ore de discuții, liderii PNL și PSD au renunțat la candidatul comun Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria Generală a Capitalei. Cătălin Cîrstoiu nu a vrut să renunțe, ba chiar ar fi cerut și garanții.

Israelul a bombardat din nou Fâșia Gaza, într-unul dintre cele mai puternice atacuri
Israelul a bombardat din nou Fâșia Gaza, într-unul dintre cele mai puternice atacuri

Israelul a bombardat în timpul nopţii de luni spre marți nordul Fâşiei Gaza, într-unul unul dintre cele mai puternice atacuri din ultimele săptămâni.

Prima reacție a lui Nicușor Dan, după ce a aflat de Firea: ”Într-o societate normală .. nu ar mai trebui să deschidă gura”
Prima reacție a lui Nicușor Dan, după ce a aflat de Firea: ”Într-o societate normală .. nu ar mai trebui să deschidă gura”

Primarul general Nicuşor Dan este de părere că bătălia electorală pentru câștigarea Primăriei Capitalei în 2024 se va da între el şi Cristian Popescu Piedone.