În Cârțișoara pe urmele patriotului Badea Gheorghe Cârțan

tara fagarasului
StirilePROTV

Luna august aduce un aflux mare de turișți pe Transfăgărășan și în zona Cârțișoara – Bâlea Cascadă – Bâlea Lac.

Comuna Cârțișoara prin comunitățile sale istorice Streza și Oprea, a fost dintotdeauna un loc în care oamenii au muncit mult pentru a-și asigura cele necesare vieții. Solul nu este la Cârțișoara prea fertil însă prin vrednicia oamenilor natura a devenit totuși mai ofertantă și toate resursele muntelui, ale pădurii, ale apelor, ale pășunilor și fânețelor au fost transformate de către localnici în diverse produse tradiționale cu gust autentic și rafinat.

La Cârțișoara localnicii au înțeles că dezvoltarea comunei nu înseamnă doar un turism de tranzit cu câteva selfie-uri pe șoseaua Transfăgărășan, au înțeles că și ocupații tradiționale precum agricultura și creșterea animalelor pot mai bine rezista dacă sunt strâns legate de promovarea produselor locale în turism.

Pensiunile din localitate au înțeles că pentru o mai bună satisfacție a clienților și a o mult mai bună calitate a serviciilor turistice este nevoie de autenticitate, folosirea de produse locale tradiționale, artizanale și nu de alimente de producție largă, industrială de tip supermarket.

Producătorii locali și comunitatea locală au înțeles că este imperioasă colaborarea în interiorul comunității și astfel au apărut numeroase parteneriate între producătorii tradiționali și pensiuni sau între pensiuni.

Localnicii au conștientizat că dezvoltarea turismului cultural-istoric este o oportunitate de promovare și pe fondul brandului “Badea Cârțan” au apărut și primele târguri ale micilor producători. Muzeul sătesc Badea Cârțan (cu secție de etnografie, artă populară și iconografie) a fost ales ca loc de desfășurare a unei eveniment de promovare a producătorilor locali și zonali.

Într-un cadru deosebit care te poartă inevitabil în timp, s-au strâns producătorii locali în cadrul evenimentului cultural “În satul lui Badea Cârțan”. S-a promovat strict autenticitatea și valorile tradiționale ale satului făgărășan. Comercianții nu au fost acceptațila eveniment, doar producătorii locali sau zonali. Muzica populară ardelenească de fluier și caval a fost în surdină și nu s-au făcut grătare și mici iar alcoolul a fost strict interzis în cadrul târgului.

La final cei mai mulți producători au vândut aproape toate produsele. Cumpărătorii au fost încântați de prețuri mici pentru produse de cea mai bună calitate eco și bio, de la mama natură. Gastronomia locală (zamă de ghițăl ca la Cârțișoara sarmalele ardelenești “XXL”. gulașul ardelenesc, pita de casă cu crumpene coaptă la cuptor de lemne, plăcintele de casă (tot la cuptor cu lemne) cu prune, mere ori caise, cucuruzul “bătrânesc” fiert la ceaun au potolit foamea vizitatorilor iar siropurile de soc, păpădie, zmeură ori afine cu apă rece din inima munților Făgăraș au potolit setea oamenilor.

Artizanii locali au expus și vândut felurite modele de coșuri de nuiele iar copiii din comună au confecționat brățări după motive locale pastorale, magneți, trăistuțe, picturi ori broșe.

Pe parcursul evenimentului intrarea la toate secțiile muzeului a fost gratuită.

O zi cu adevărat frumoase de 22 august cu atâtea satisfacții și bucurii dar și cu vechi prieteni și fii ai satului care s-au întâlnit aici într-o atmosfera liniștită și civilizată.

Muzeul Badea Cârțan din Cartisoara este deschis publicului vizitator între orele 8 și 7, de marți până duminică.
Următorul târg cu producătorii locali și zonali se va desfășura pe 12 și 13 septembrie la muzeul sătesc Badea Cârțan din Cârțișoara.

Munții falnici, diversitatea de comori naturale, locurile cu istorie legendara și o energie spirituală aparte, au făcut că Țară Făgărașului să fie desemnată Destinația Anului 2020 în România. Rezervă-ți loc pe www.tarafagarasului.com

 

Citește și...
Asociația Țara Făgărașului lansează campania ”Vara Făgărașului”, cu scopul promovării turistice a zonei
Asociația Țara Făgărașului lansează campania ”Vara Făgărașului”, cu scopul promovării turistice a zonei

Asociația Țara Făgărașului lansează campania ”Vara Făgărașului”, o inițiativă inedită, cu scopul promovării turistice a zonei.

10 proiecte la Bikeathon Țara Făgărașului, ediția a VIII-a
10 proiecte la Bikeathon Țara Făgărașului, ediția a VIII-a

Perioada de înscriere a proiectelor pentru cea de-a opta ediție a concursului caritabil de ciclism Bikeathon Țara Făgărașului, o platformă de strângere de fonduri implementată de Fundaţia Comunitară Ţara Făgăraşului, s-a încheiat pe 4 aprilie 2021.

Comunitățile din zona Țării Făgărașului sunt provocate pentru a participa la campania de curățenie „Mănușa de Aur”
Comunitățile din zona Țării Făgărașului sunt provocate pentru a participa la campania de curățenie „Mănușa de Aur”

Comunitățile din zona Țării Făgărașului sunt provocate pentru a participa la campania de curățenie ,,Mănușa de Aur”.

Recomandări
Zelenski declară oraşul strategic Liman ''complet eliberat'' de sub controlul rușilor
Zelenski declară oraşul strategic Liman ''complet eliberat'' de sub controlul rușilor

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat duminică oraşul strategic Liman din estul ţării "complet eliberat" de sub controlul forţelor ruse.

Cum arată fisura din barajul de la Roșia Montană. Raed Arafat este la fața locului. VIDEO
Cum arată fisura din barajul de la Roșia Montană. Raed Arafat este la fața locului. VIDEO

Au apărut primele imagini cu fisura de la barajul lacului piscicol Tăul Mare este fisurat, care a dus la evacuarea populației de la Roșia Montana.   

LIVE UPDATE Evacuare de urgență, la Roșia Montană. Barajul Tăul Mare este fisurat. A început scoaterea apei din lac
LIVE UPDATE Evacuare de urgență, la Roșia Montană. Barajul Tăul Mare este fisurat. A început scoaterea apei din lac

Este alertă la Roșia Montană, după ce primarul localității a anunțat, în noaptea de sâmbătă spre duminică, că barajul lacului piscicol Tăul Mare este fisurat.