Previziuni sumbre dupa primul semestru. De doua ori mai multi elevi vor abandona scoala in 2013
Numarul elevilor care vor renunta la carte in 2013 va fi de doua ori mai mare decat anul trecut. Este previziunea sumbra facuta de dascali dupa primul semestru din noul an de invatamant.
Prea saraci ca sa-si mai trimita copiii la scoala, parintii ii tin acasa, sau ii trimit la munca.
El este Mihai si are 14 ani. La ora la care ar trebui sa fie in banca taie lemne in curte. Baiatul ar fi vrut sa se faca politist, insa parintii nu l-au mai lasat la scoala, dupa ce a terminat clasa a VIII-a.
Cu un tata bolnav si o mama coplesita de treburile gospodariei, soarta lui Mihai pare pecetluita.
Doina Butnaru, mama baiatului: "Nu am mai avut bani sa il las la scoala. Acum taie lemne si mai merge si pe la vecini sa munceasca".
Georgiana si Andrei au renuntat si ei la scoala doi ani. Acum, parintii au reusit sa-i trimita din nou la scoala, insa nu stiu cata vreme vor avea bani.
Roberta Lupu, mama copiilor: "Eu vreau sa invete, cum sa nu... Tot timpul ii trimit la scoala. Dar cand nu mai pot, nu-i mai duc, sa nu se faca de ras".
Si Andreea a primit o sansa. Statul a luat-o din familie pentru ca fetita sa mearga la scoala. Abia la zece ani a invatat sa scrie si sa citeasca.
In Romania, invatamantul este obligatoriu pana la zece clase. Insa unii parinti isi retrag copii de la scoala mai devreme.
Tiberiu Bantas, purtator de cuvant al DGASPC Iasi: "Cei mai multi dintre ei, ii trimit in sat la diversi cetateni pentru a munci si pentru a aduce bani sau produse, bani care folosesc la consumul de alcool".
Pe de alta parte, in afara alocatiei lunare si a unui eventual ajutor social, statul nu face mai multe pentru viitorul acestor copii.