Avionul MH17 al Malaysia Airlines a fost doborat in 2014 de o racheta adusa din Rusia. Reactia Moscovei

MH17

O echipa internationala a prezentat primele rezultate ale anchetei sale penale in dosarul zborului MH17 al Malaysia Airlines, doborat la 17 iulie 2014 in estul Ucrainei, incident soldat cu moartea tuturor celor 298 de persoane.

-► Rusia spune ca e "dezamagita" si denunta un raport "partinitor si motivat politic". VEZI AICI MAI MULTE

Potrivit New York Times, echipa olandeza a investigatorilor a ajuns la concluzia ca un sistem defensiv foarte puternic de atac aerian a fost folosit pentru doborarea cursei Malaysia Airlines din Ucraina.

Acest sistem terestru, mobil, a fost adus din Rusia, la cererea speratistilor care erau sprijiniti de Rusia. Si, in aceeasi noapte, sistemul mobil a fost dus inapoi in Rusia.

Acest raport confirma rolul guvernului rus nu numai in dezvoltarea rachetei sol-aer care se numeste Buk sau SA-11, ci si faptul ca inclusiv in prezent continua sa acopere aceasat fapta - mai noteaza The New York Times.

Citește și
MH17
Au trait un cosmar dupa ce le-au murit cei 3 copii in tragedia MH17, dar acum au devenit din nou parinti. "E un dar de Sus"

Membrii echipei comune de ancheta (JIT) provin din Olanda, Australia, Ucraina, Malaezia si Belgia. Obiectivul lor este "sa identifice persoanele care sunt responsabile de prabusirea zborului MH17 si sa le aduca in fata justitiei".

Anchetatorii s-au intalnit mai intai cu rudele victimelor - pasageri si membri ai echipajului, printre care se aflau 193 de olandezi - pentru a le informa despre stadiul investigatiilor, dupa care au sustinut o conferinta de presa la Nieuwegein, in apropiere de Utrecht, in centrul Olandei.

Parchetul olandez a anuntat deja ca niciun suspect nu va fi desemnat cu aceasta ocazie.

"In afara de a se stabili exact ce arma a fost utilizata si de unde a avut loc tirul, noi vrem sa-i vedem pe autorii acestui atac capturati si judecati" si aceasta "in cel mai scurt timp" , a declarat la randul sau pentru AFP, Evert van Zijtveld, care si-a pierdut patru rude in catastrofa si prezideaza o asociatie de sprijin pentru rudele victimelor.

O alta investigatie, coordonata de Biroul olandez de ancheta pentru securitate (OVV), conchisese in octombrie 2015 ca aparatul Boeing 777 fusese distrus de o racheta BUK, trasa dintr-o zona controlata de separatistii prorusi, fara a-i identifica insa pe autorii tirului.

Moscova si rebelii din estul Ucrainei dezmint totusi aceasta versiune, atribuind fortelor ucrainene responsabilitatea catastrofei.

Rusia s-a distantat dinainte de dezvaluirile asteptate miercuri, acuzand armata ucraineana ca fiind la originea tragediei.

"Faptul ca Ucraina nu si-a facut publice inca informatiile statiilor sale radar sugereaza ca locul din care a fost lansata racheta - daca intr-adevar este vorba de o racheta BUK - se afla in teritoriul controlat de armata ucraineana", a afirmat astfel generalul rus Andrei Koban. "Daca Boeing-ul malaezian era atins de o racheta trasa dintr-un teritoriu situat la est de locul prabusirii, aceasta ar fi fost detectata de radarele rusesti", a adaugat el.

Almaz-Antei, constructorul rus al rachetelor BUK, a contestat concluziile preliminare ale anchetei internationale conduse de Olanda, dupa cateva zile de la publicarea acestora, explicand ca a simulat "in conditii reale" explozia unei rachete in apropierea unui avion aflat la sol. Potrivit fabricantului, racheta care a doborat MH17 este un model care nu se mai afla in serviciul armatei ruse. El afirma ca ea a fost trasa de pe un teritoriu ce era la vremea respectiva disputat intre rebeli si armata ucraineana.

Autoritatile ruse au avansat mai multe teorii dupa tragedie pentru a explica motivele catastrofei, printre care si implicarea unui avion de vanatoare ucrainean.

Presedintele ucrainean Petro Porosenko a dat asigurari, la randul sau, ca "autorii acestei tragedii vor fi pedepsiti".

"Impreuna cu partenerii nostri, facem tot ce este posibil pentru a-i aduce pe vinovati in fata justitiei", a adaugat el.

Numeroase proceduri de indemnizare au fost lansate in lumea intreaga de catre rudele victimelor. Printre acestea, unele familii acuza un fost sef separatist ca a doborat avionul si ii solicita 779 milioane de euro. Mama unei victime germane a reprosat Kievului in fata Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) ca nu a inchis spatiul aerian zborurilor civile in timp ce zona era in razboi.

La Strasbourg, CEDO a primit de asemenea plangerea rudelor a 33 de victime australiene, neozeelandeze si malaeziene impotriva Rusiei si a presedintelui sau Vladimir Putin. Potrivit avocatului lor, Jerry Skinner, sumele solicitate de acestea se cifreaza la 6,8 milioane de euro pentru fiecare reclamant.

In fine, 30 de familii se pregatesc sa introduca o actiune in justitie in SUA impotriva "mai multor persoane si entitati care sustin separatistii pe teritoriul ucrainean" pentru a obtine noi compensatii, a explicat pentru AFP avocatul James Healy-Pratt.

Rusia spune ca e "dezamagita" si denunta un raport "partinitor si motivat politic"

Rusia s-a declarat "deceptionata' miercuri de primele rezultate' partinitoare" ale anchetei penale internationale privind cauzele distrugerii in 2014 a aeronavei zborului MH17 care, potrivit parchetului olandez, a fost doborata de o racheta adusa de pe teritoriul rus, relateaza AFP.

"Rusia este dezamagita de faptul ca situatia in jurul anchetei privind catastrofa nu se schimba. Concluziile Parchetului olandez confirma ca ancheta este partinitoare si politic motivata", a declarat purtatoarea de cuvant a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova. 'Desemnarea in mod arbitrar a unui vinovat si crearea rezultatelor scontate a devenit o regula in randul colegilor occidentali', a adaugat ministerul.

Rusia reclama faptul ca a fost 'indepartata de la o participare completa la desfasurarea anchetei, reducand eforturile la un rol minor'. Moscova acuza in schimb Kievul ca a reusit sa 'fabrice dovezile' si ca 'a intors afacerea in avantajul sau'. Anchetatorii au 'ignorat dovezile de necontestat' avansate de Rusia, 'singura care a furnizat informatii fiabile', bazandu-se 'in principal pe ceea ce au furnizat structurile de securitate ucrainene, care sunt partinitoare' , a continuat ministerul rus.

Primele rezultate ale anchetei internationale privind distrugerea avionului Boeing care efectua zborul MH17 releva faptul ca racheta, lansata din Rusia, a fost trasa de pe un camp situat atunci pe teritoriul controlat de separatistii prorusi in estul Ucrainei.

Toate cele 298 de persoane aflate la bordul avionului care efectua cursa Amsterdam-Kuala Lumpur, pasageri si membri ai echipajului, in majoritate cetateni olandezi, si-au pierdut viata in urma prabusirii avionului. O alta ancheta, coordonata de Biroul olandez de ancheta pentru securitate (OVV), a concluzionat anul trecut ca avionul Boeing 777 a fost doborat de o racheta sol-aer de fabricatie rusa BUK lansata dintr-o zona controlata de separatistii prorussi, fara a-i identifica pe autorii tirului. Moscova si separatistii dezmint totusi aceasta versiune si atribuie atacul fortelor ucrainene.

Almaz-Antei, constructorul rus al rachetelor BUK, a afirmat la randul sau ca racheta incriminata este un model care nu mai este in serviciu in armata rusa si ca a fost lansata de pe un teritoriu care in acea perioada era disputat intre rebeli si armata ucraineana.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Alexia Căruțașu și-a aflat adversarele de la Campionatul Mondial de anul viitor! Românca joacă acum pentru naționala Turciei
FOTO Alexia Căruțașu și-a aflat adversarele de la Campionatul Mondial de anul viitor! Românca joacă acum pentru naționala Turciei
Citește și...
Vladimir Putin si statul rus, dati in judecata pentru prabusirea zborului MH 17. Cazul va ajunge la CEDO
Vladimir Putin si statul rus, dati in judecata pentru prabusirea zborului MH 17. Cazul va ajunge la CEDO

O firma de avocatura din Australia, care reprezinta familiile mai multor victime ale tragediei aviatice din iulie 2014, cand zborul MH17 s-a prabusit in estul Ucrainei, dupa ce a fost doborat de o racheta, il va da in judecata pe Vladimir Putin.

Au trait un cosmar dupa ce le-au murit cei 3 copii in tragedia MH17, dar acum au devenit din nou parinti.
Au trait un cosmar dupa ce le-au murit cei 3 copii in tragedia MH17, dar acum au devenit din nou parinti. "E un dar de Sus"

O familie care si-a pierdut toti cei trei copii in urma prabusirii avionului MH17 in Ucraina are parte de o raza de speranta, dupa doi ani de suferinte nealinata.

Recomandări
Marcel Ciolacu anunță că PSD se retrage de la negocieri: ”Vom vota în Parlament un guvern de dreapta!”
Marcel Ciolacu anunță că PSD se retrage de la negocieri: ”Vom vota în Parlament un guvern de dreapta!”

Președintele PSD Marcel Ciolacu a făcut, joi, un anunț surprinzător. Premierul spune că partidul pe care îl conduce se retrage de la masa negocierilor politice și va vota ”un Guvern de dreapta”.  

Moment istoric. Nuclearelectrica a semnat contractul de 1,9 miliarde de euro de retehnologizare a Unității 1 de la Cernavodă
Moment istoric. Nuclearelectrica a semnat contractul de 1,9 miliarde de euro de retehnologizare a Unității 1 de la Cernavodă

Compania de stat Nuclearelectrica a atribuit, joi, un contract de 1,9 miliarde euro pentru retehnologizarea Unității 1 de la Cernavodă.  

Nu scăpăm complet de controale după intrarea în Schengen. Bulgaria va continua să verifice mașinile încă 6 luni
Nu scăpăm complet de controale după intrarea în Schengen. Bulgaria va continua să verifice mașinile încă 6 luni

Bulgaria va suspenda funcționarea punctelor de trecere a frontierei la granița cu România și va introduce controale parțiale timp de cel puțin șase luni, de la 1 ianuarie, când ambele state vor adera la spațiul Schengen.