Primarii vor fi alesi intr-un singur tur. Reactii dupa ce Curtea Constitutionala a respins sesizarea privind alegerile locale

×
Codul embed a fost copiat

Curtea Constitutionala a respins, miercuri, sesizarea jurnalistului Liviu Avram privind alegerile locale, astfel ca primarii vor fi alesi intr-un singur tur.

CCR a respins miercuri sesizarea privind unele prevederi din Legea alegerilor locale, printre care si cele care arata ca este ales candidatul ce a intrunit cel mai mare numar de voturi in primul tur de scrutin.

Nica: Decizia CCR in cazul alegerilor avantajeaza atat PSD, cat si PNL

Decizia Curtii Constitutionale privind organizarea de alegeri locale intr-un singur tur de scrutin avantajeaza atat PSD, cat si PNL, a precizat miercuri social-democratul Ciprian Nica, vicepresedintele Comisiei juridice din Camera Deputatilor.

"Decizia CCR avantajeaza in anumite zone PSD, si eu sper ca majoritatea, dar avantajeaza si PNL in anumite zone. Avem zone unde candidatii PNL sau ai fostilor PDL imbracati cu alta haina sunt la Brasov, Alba, Arad, Timisoara. Ii avantajeaza, sunt orase foarte mari. Pe noi ne avantajeaza in zona asta unde intr-adevar noi, ca partid social-democrat, am reusit sa ne apropiem mai mult de oameni", la declarat Nica la Parlament.

El crede ca nu este bine ca regulile sa fie schimbate in timpul jocului."Asteptam - si eu, ca membru al Comisiei juridice - cu mare interes decizia CCR, trebuie sa citesc cu foarte multa atentie considerentele Curtii, pentru ca noi de acolo extragem elemente de a vedea necesitatea si oportunitatea ca aceasta lege de acum sa fie amendata la un moment dat in Parlamentul urmator", a aratat Ciprian Nica.Social-democratul si-a exprimat regretul fata de atitudinea celor de la PNL, care au cerut doua tururi de scrutin la alegerile locale.

Citește și
Dragnea Plumb Zgonea Firea
ALEGERI LOCALE 2016. PSD isi anunta vineri candidatii la Capitala. Care sunt numele cu cele mai mari sanse
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

"Mie mi pare foarte rau ca colegii de la PNL au facut atata tam-tam pe cele doua tururi sau intr-un singur tur si neconstitutionalitate intr-un singur tur. Argumentele lor nu au fost argumente juridice. Cat priveste decizia politica, reamintesc ca in 2010 sau 2011, impreuna cu PDL-ul, s-a luat decizia ca alegerile sa se desfasoare intr-un singur tur si alegerile din 2012 s-au desfasurat intr-un singur tur", a sustinut Nica.

Alina Gorghiu: CCR are obligatia sa se pronunte pe fond cu privire la un tur sau doua de alegeri

Copresedintele PNL Alina Gorghiu este de parere ca CCR trebuie sa se pronunte pe fond cu privire la organizarea alegerilor locale intr-un tur sau doua tururi de scrutin."A fost neintemeiat doar capatul de cerere referitor la numarul de semnaturi si in mod cert numarul de semnaturi va fi in continuare o conditie de depunere a candidaturilor. In ceea ce priveste al doilea aspect, explicat insuficient as spune eu astazi catre opinia opinia publica, vorbim despre cele doua tururi de alegeri, exceptia neconstitutionalitatii organizarii alegerilor intr-un singur tur, iar in privinta acestui aspect Curtea a spus un singur lucru: nu ca avem sau vom avea doua tururi sau un tur de scrutin, ci a spus ca este inadmisibila pe procedura, adica nu au judecat pe fond daca este corect sau nu sa se organizeze intr-un tur sau in doua. Va fi un dosar, din cate inteleg eu din surse jurnalistice, chiar saptamana viitoare, pentru ca jurnalistul de la Adevarul a avut doua dosare - unul la Tribunal, unul la Curtea de Apel", a explicat Gorghiu la Parlament.

Ea a sustinut ca sunt necesare doua tururi pentru alegerea primarilor."Saptamana viitoare CCR are obligatia sa se pronunte pe fond cu privire la un tur sau doua de alegeri (...) pentru ca din '92 pana in 2012 in Romania alegerile s-au organizat in doua tururi de scrutin. Cam toata istoria democratica a Romaniei electoratul a putut sa-si manifeste optiunea legitimand alesul local, inclusiv in al doilea tur de scrutin, inclusiv cei care au redactat Constitutia la momentul redactarii ei au discutat in paralel si prima lege electorala care reglementa aspecte din administratia locala si tot asa au prevazut nevoia de a avea doua tururi pentru a respecta un principiu democratic - majoritatea decide cine este alesul in comunitate. Sper ca saptamana viitoare sa avem o decizie in sensul organizarii celui de-al doilea tur de scrutin", a afirmat Alina Gorghiu.

Copresedintele liberalilor a subliniat ca PNL va respecta decizia CCR. "Oricum ar fi si orice decizie va lua CCR saptamana viitoare, nu am niciun fel de dorinta de a contesta aceasta decizie. Vom respecta ca un partid care tine la deciziile CCR. Vom respecta acea decizie, insa ar fi o usurare sa vedem care va fi aceasta decizie inainte de alegerile din 5 iunie si ar fi un lucru benefic pentru Romania sa putem sti ca avem un tur sau doua in iunie, astfel incat sa nu planeze asupra alegerilor si asupra mandatelor castigate de primari anumite aspecte legate de neconstitutionalitatea lor, astfel incat ele sa fie contestate ulterior", a afirmat liderul PNL.

Gorghiu a sustinut ca in cazul unei decizii pentru doua tururi de scrutin nu este vorba de o schimbare a regulilor in timpul campaniei electorale, punctand ca nu exista o interdictie din partea Comisiei de la Venetia, ci o recomandare. "Nu sunt afectate drepturile cetatenilor, ba dimpotriva sunt potentate aceste drepturi si nici drepturile competitorilor electorali. Nu vorbim de niciun fel de ingradire pe care unii sau altii ar vehicula-o in spatiul public", a afirmat Gorghiu.

Catalin Predoiu: CCR - un singur tur acum. Decizie fireasca

Prim-vicepresedintele PNL Catalin Predoiu sustine ca decizia CCR privind organizarea unui singur tur de scrutin la alegerile locale este fireasca. "CCR - un singur tur acum. Decizie fireasca. Votul util devine cheia alegerilor in Bucuresti. Ii invit pe bucuresteni sa-i opreasca pe Ponta, Dragnea, Firea si Pandele, votand PNL", a scris Predoiu, miercuri, pe Facebook.

Blaga: Decizia CCR ca alegerile sa se desfasoare intr-un tur favorizeaza PNL si PSD

Copresedintele PNL Vasile Blaga a afirmat, miercuri, la Giurgiu, ca decizia Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR) ca alegerile sa se desfasoare intr-un singur tur de scrutin este "litera de Evanghelie" si favorizeaza cele doua partide mari, PNL si PSD. "Eu nu am comentat si nici nu comentez ce a spus Curtea, e litera, scuzati-mi termenul, de Evanghelie, se aplica. Nu ne-am gandit niciodata ca favorizeaza PNL desi, acum, daca stam stramb si judecam drept, avantajeaza PNL si PSD. Daca tot am modificat legea partidelor politice si am spus ca vrem sa cream o competitie politica reala si am dat posibilitatea sa se infiinteze partide cu trei membri, atunci ar fi fost necesar si doua tururi de scrutin, pentru ca poate fi o prezenta la vot de 30-40%, din care sa castigi cu 30%, ceea ce inseamna 10-15%, apoi numai reprezentativitate nu mai e pentru alegerea unor primari, dar am fost cinstit cu dumneavoastra. Da, aceasta lege favorizeaza cele doua mari partide, mai ales ca domnul Dragnea vrand sa ii creeze prietenului Ponta un avantaj la prezidentiale, numai de la noi a luat 496 de primari prin celebra Ordonanta 55 tinuta sub teasc si astazi de domnul Tariceanu. Pentru ca noi avem obligatia inca de un an de zile sa punem in concordanta decizia Curtii Constitutionale cu legea, adica sa revenim cum spunea Curtea la situatia de dinainte, dar nu s-a pus pe ordinea de zi a Senatului nici pana acum", a declarat Vasile Blaga, la sediul PNL Giurgiu.

Tariceanu: Curtea a aratat ca nu e un subiect pe care sa il decida ea

Presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, copresedinte ALDE, considera ca, prin solutia Curtii Constitutionale referitoare la alegerile locale, CCR a aratat ca acesta nu este un subiect pe care sa il decida ea, ci factorul politic. "Decizia de astazi a Curtii trebuie insa pusa intr-un alt registru. Ea nu favorizeaza pe nimeni si nu defavorizeaza pe nimeni pentru ca sistemul de vot care se utilizeaza in alegeri nu tine cont de aspectul de constitutionalitate, ci este un element de decizie politica, ce revine partidelor si in final Parlamentului, prin sistemul de legiferare. Practic, astazi Curtea a aratat foarte clar ca nu este un subiect pe care sa-l decida ea, ci ramane ca factorul politic sa-l hotarasca in continuare", a afirmat miercuri Tariceanu.

El a subliniat ca dezbaterea subiectului referitor la alegerile locale poate fi reluat de viitorul Parlament. "Putem oricand sa discutam despre sistemele electorale, dar nu cu o luna inainte de alegeri, ci dupa alegeri, in viitorul Parlament, acest subiect va putea fi redeschis si vom participa la aceasta dezbatere. Trebuie sa asiguram o minima stabilitate a sistemului electoral, in general a legislatiei, lucru care pare sa fie astazi scapat din vedere de unii care doresc modificarile facute pe picior si eventual cu o luna inainte de alegeri", a adaugat copresedintele ALDE.

Potrivit lui Tariceanu, pentru partidele mari "este favorizanta varianta alegerilor intr-un singur tur", in timp ce pentru cele mici "este mai putin favorabila". "Din aceasta perspectiva as fi putut spune ca ne intereseaza si ne dorim alegeri in doua tururi de scrutin. Numai ca anul trecut a fost 'un consens' in care partidele mari, inclusiv PNL, au optat si au obtinut cu multa fervoare sistemul de alegeri intr-un singur tur pentru ca la ora aceea PNL era favorizat. Intre timp, PNL a trecut pe locul doi in sondajele de opinie si considera ca sistemul defavorizeaza si de aceea a pledat pentru revenirea la doua tururi de scrutin. O pozitie care este caracteristica pentru balbaielile pe care PNL le face de o buna bucata de vreme si care au dus la decredibilizarea PNL in ochii electoratului", considera Tariceanu.
 

Exceptia de neconstitutionalitate a fost ridicata la Tribunalul Bucuresti de jurnalistul Liviu Avram si vizeaza dispozitiile art. 50 alin. (2) si art. 101 alin. (2) si (3) din Legea 115/2015 pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale, pentru modificarea Legii administratiei publice locale 215/2001, precum si pentru modificarea si completarea Legii 303/2004 privind Statutul alesilor locali. Presedintele CCR, Augustin Zegrean, a declarat ca exceptia pe art. 50 s-a respins ca neintemeiata, iar cea pe art. 101 ca inadmisibila.

Art. 50 alin. 2 din Legea alegerilor locale prevede ca "pentru functia de primar candidatii independenti trebuie sa prezinte o lista de sustinatori, care trebuie sa cuprinda minimum 1% din numarul total al alegatorilor inscrisi in Registrul electoral si in listele electorale complementare din circumscriptia pentru care candideaza, dar nu mai putin de 100 in cazul comunelor, 500 in cazul oraselor si 1.000 in cazul municipiilor, sectoarelor municipiului Bucuresti, precum si in cazul municipiului Bucuresti".

La art. 101 alin. 2 se arata ca "este declarat ales primar candidatul care a intrunit cel mai mare numar de voturi valabil exprimate", iar la alin. 3 se precizeaza ca, "in caz de balotaj, se va organiza un nou tur de scrutin la doua saptamani de la primul tur, la care vor participa doar candidatii care se afla in aceasta situatie".

Zegrean a declarat, inainte ca judecatorii sa discute constitutionalitatea unor prevederi din Legea alegerilor locale, ca nu crede ca o schimbare ar afecta alegerile, fie ca este vorba despre un tur electoral, doua sau trei.

"Am vazut ca voi stiti deja rezultatul. Am vazut la televizor ca unii chiar pun pariu pe solutia pe care o sa o dam astazi", le-a spus Zegrean jurnalistilor la sosirea la CCR.

Intrebat daca 20% poate fi un procent reprezentativ pentru un candidat, Zegrean a precizat ca depinde "de la caz la caz".

"De exemplu, 3 e mai mare decat 2, 5 e mai mare decat 4, 7 e mai mare decat 6 si asa mai departe. Cine are mai multe voturi, dupa regula de acum, cine ia mai multe voturi numeric ala castiga", a raspuns presedintele CCR la intrebarea ce inseamna cel mai mare numar de voturi estimate, asa cum se mentioneaza in prezent in lege.

Cat priveste recomandarea Comisiei de la Venetia in aceasta speta, presedintele CCR a subliniat ca este o recomandare de a nu se modifica legea electorala cu cel putin un an inainte de alegeri.

"Ei spun sa nu se modifice legea electorala cu cel putin un an inainte de alegeri, dar asta nici nu stiu daca ar fi o schimbare care ar afecta intr-un fel alegerile, pentru ca este vorba despre un tur sau doua tururi sau trei tururi, nu stiu", a adaugat Zegrean.

Plenul Curtii Constitutionale s-a reunit astazi, de la ora 10.00, in sedinta publica, pentru a judeca sesizarea jurnalistului Liviu Avram privind legislatia electorala in privinta alegerii primarilor intr-un singur tur de scrutin.

Sesizarea Curtii a fost facuta la finalul lunii aprilie, prin ridicarea unor exceptii de neconstitutionalitate in instanta.

Curtea Constitutionala a stabilit ca termenul pentru analiza sesizarii sa fie pe 4 mai, in sedinta publica.

Daca CCR va admite miercuri exceptiile de neconstitutionalitate ridicate de Liviu Avram, Guvernul va avea la dispozitie 45 de zile pentru a emite o OUG prin care sa stabileasca alegerea primarilor in doua tururi de scrutin.

Daca nu va face acest lucru, la expirarea celor 45 de zile, articolele neconstitutionale vor fi declarate automat nule, insa acest lucru se va intampla abia dupa data alegerilor locale, de pe 5 iunie.

Doua articole din Legea alegerilor locale, printre care si cel care prevede alegerea primarilor intr-un singur tur, vor fi analizate de Curtea Constitutionala, in conditiile in care o judecatoare de la Tribunalul Bucuresti a admis o contestatie formulata de jurnalistul Liviu Avram, dupa ce i-a fost respinsa candidatura ca independent la Primaria Capitalei pe motiv ca, in loc de aproape 18.000 de semnaturi de sustinere, a depus o lista cu doar trei semnaturi, judecatoarea trimitand sesizarea Curtii Constitutionale.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Alina Gorghiu: Cel mult 40%, prezenta la locale, Basescu
Alina Gorghiu: Cel mult 40%, prezenta la locale, Basescu "nu e de luat in seama". Cat de posibila este revenirea la 2 tururi

In editia din 3 aprilie a emisiunii “Dupa 20 de ani”, Alina Gorghiu, lider al Partidului National Liberal, vorbeste despre planurile in alegeri, dar si despre familie.

ALEGERI LOCALE 2016. PSD isi anunta vineri candidatii la Capitala. Care sunt numele cu cele mai mari sanse
ALEGERI LOCALE 2016. PSD isi anunta vineri candidatii la Capitala. Care sunt numele cu cele mai mari sanse

Social-democratii se reunesc vineri in Comitetul Executiv National, in cadrul sedintei urmand sa fie discutate si, cel mai probabil, validate candidaturile pentru Primaria Capitalei si pentru sectoare.

ALEGERI LOCALE 2016: BPN al PNL a validat candidatii la primariile de sector din Bucuresti. Nu s-a decis sectorul 6
ALEGERI LOCALE 2016: BPN al PNL a validat candidatii la primariile de sector din Bucuresti. Nu s-a decis sectorul 6

BPN al PNL a validat, miercuri, candidatii la functia de primar la sectoarele 1, 2, 3, 4 si 5 ale Capitalei, au precizat surse Agerpres.

Recomandări
Ce ar fi cerut vehement Cătălin Cîrstoiu în ședința coaliției care l-a „descalificat” din cursă. Informații din culise
Ce ar fi cerut vehement Cătălin Cîrstoiu în ședința coaliției care l-a „descalificat” din cursă. Informații din culise

După 15 ore de discuții, liderii PNL și PSD au renunțat la candidatul comun Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria Generală a Capitalei. Cătălin Cîrstoiu nu a vrut să renunțe, ba chiar ar fi cerut și garanții.

Israelul a bombardat din nou Fâșia Gaza, într-unul dintre cele mai puternice atacuri
Israelul a bombardat din nou Fâșia Gaza, într-unul dintre cele mai puternice atacuri

Israelul a bombardat în timpul nopţii de luni spre marți nordul Fâşiei Gaza, într-unul unul dintre cele mai puternice atacuri din ultimele săptămâni.

Prima reacție a lui Nicușor Dan, după ce a aflat de Firea: ”Într-o societate normală .. nu ar mai trebui să deschidă gura”
Prima reacție a lui Nicușor Dan, după ce a aflat de Firea: ”Într-o societate normală .. nu ar mai trebui să deschidă gura”

Primarul general Nicuşor Dan este de părere că bătălia electorală pentru câștigarea Primăriei Capitalei în 2024 se va da între el şi Cristian Popescu Piedone.