Vremea devine caniculară în toată țara și va fi depășit pragul critic. Zonele unde vor fi 38 de grade

canicula vreme vara caldura
iStock

Următoarele două săptămâni (21 iunie - 4 iulie) vor fi caracterizate de o vreme oscilantă, în care media temperaturilor maxime va ajunge la 38 de grade Celsius.

Probabilitatea de apariţie a ploilor pe arii extinse se menţine ridicată în special după 25 iunie, arată prognoza de specialitate, publicată, luni, de Administraţia Naţională de Meteorologie.

În Banat, vremea va deveni caniculară în perioada 22 - 25 iunie, când media valorilor maxime se va situa între 35 şi 38 de grade, iar minimele se vor situa în jurul valorii de 20 de grade. Ulterior, sunt prognozate maxime care la nivelul regiunii vor fi în medie de 32 - 34 de grade, posibil uşor mai scăzute în jurul datei de 1 iulie şi minime, în general, de 16 - 18 grade. În primele zile ale intervalului, probabilitatea pentru manifestări specifice instabilităţii atmosferice va fi mai ridicată în zonele submontane. Din 25 iunie, astfel de fenomene se vor semnala mai ales în timpul după-amiezilor, iar local vor fi posibile cantităţi de apă însemnate.

Şi în Crişana, vremea va deveni caniculară în perioada 22 - 25 iunie, când media valorilor maxime se va situa între 35 şi 38 de grade, iar minimele vor fi de 18 - 20 de grade. După 25 iunie este estimată o scădere a temperaturii aerului, astfel la nivelul regiunii până la finalul intervalului de prognoză vor fi maxime cuprinse între 29 şi 33 de grade, cu cele mai scăzute valori în jurul datei de 1 iulie, iar minimele vor fi în medie de 16 - 17 grade. În primele zile ale intervalului, probabilitatea pentru manifestări specifice instabilităţii atmosferice va fi mai ridicată în zonele submontane. Din 25 iunie, astfel de fenomene se vor semnala mai ales în timpul după-amiezilor, iar local vor fi posibile cantităţi de apă însemnate.

În Transilvania, vremea va fi în încălzire treptată, dar semnificativă, astfel că de la valori medii de 27 - 28 de grade, se va ajunge la 33 - 34 de grade în intervalul 23 - 25 iunie când local va fi caniculă în timpul după-amiezilor. Spre finalul primei săptămâni de prognoză este estimată o scădere a temperaturii aerului, la valori de 30 - 31 de grade, iar pentru începutul lunii iulie sunt prognozate maxime de 27 - 29 de grade.

Citește și
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Temperaturile minime nu vor avea variaţii semnificative pe parcursul intervalului, astfel media lor se va situa între 14 şi 17 grade, cu cele mai ridicate valori în intervalul 23 - 27 iunie. Instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată, astfel că în special pe parcursul după-amiezilor, se vor semnala averse torenţiale. Aceste fenomene vor fi pe arii mai restrânse în 23 şi 24 iunie.

În Maramureş, se va înregistra o încălzire treptată, dar semnificativă a vremii, care va determina creşterea temperaturii de la valori medii de 29 - 30 de grade la 34 - 35 de grade în intervalul 23 - 25 iunie, când vremea va deveni caniculară în timpul după-amiezilor. Spre finalul primei săptămâni de prognoză este estimată o scădere a temperaturii aerului, la valori în jur de 30 de grade, iar pentru începutul lunii iulie sunt prognozate maxime de 27 - 29 de grade. În ceea ce priveşte valorile nocturne, acestea vor marca o creştere evidentă în primele zile când vor atinge o medie regională de 18 grade, apoi vor fi cuprinse, în general, între 15 şi 17 grade. Instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată, astfel că în special pe parcursul după-amiezilor, se vor semnala averse torenţiale, iar cantităţi mai însemnate şi pe areale extinse vor fi după 26 iunie. Excepţie vor face zilele de 23 şi 24 iunie, când astfel de fenomene se vor semnala izolat.

În Moldova, se va înregistra o încălzirea treptată, dar semnificativă a vremii, care va determina creşterea temperaturii de la valori medii de 26 - 27 de grade la 34 de grade în ziua de 25 iunie, astfel vremea va deveni călduroasă în toată regiunea, dar mai ales la câmpie. După această zi foarte caldă, se întrevăd maxime apropiate de mediile multianuale, respectiv o medie a acestora, ce va fi cuprinsă între 28 şi 31 de grade. Evoluţia va fi asemănătoare şi pentru valorile minime, ce vor creşte treptat până în 25, 26 iunie, când se va atinge o medie de 19 - 20 de grade, iar ulterior acestea se vor situa, în general, între 16 şi 19 grade. Instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată, astfel că în special în cursul după-amiezilor, se vor semnala averse torenţiale. Aceste fenomene vor fi pe arii mai extinse la începutul intervalului (21 şi 22 iunie) şi după 26 iunie.

În Dobrogea, pe parcursul primei săptămâni, vremea va fi în încălzire treptată, dar semnificativă, astfel că de la valori diurne uşor sub cele normale pentru ultima decadă a lunii iunie în prima zi, (maxime în jur de 24 de grade) temperatura aerului va ajunge până la medii diurne de 30 - 31 de grade în 25 şi 26 iunie. În cea de-a doua săptămână, vor fi uşoare variaţii termice, în jurul valorii de 28 de grade. Evoluţia va fi asemănătoare şi pentru valorile minime, ce vor creşte treptat până în 26 iunie, când se va atinge o medie de 21 - 22 de grade, iar ulterior acestea se vor situa, în general, între 18 şi 20 de grade. Instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată, astfel că în special pe parcursul după-amiezilor, se vor semnala averse locale. Aceste fenomene vor fi mai probabile la începutul intervalului (până pe 23 iulie) şi în primele zile ale lunii iulie.

În Muntenia, vremea va fi în încălzire treptată, dar semnificativă, astfel că de la valori medii de 27 - 28 de grade, se va ajunge la valori în jur de 35 de grade în intervalul 24 - 26 iunie când local va fi caniculă în timpul după-amiezilor. Ulterior sunt estimate temperaturi maxime de 31 - 32 de grade, iar la începutul lunii iulie, media regională a acestora va fi în jur de 29 de grade. Nopţile vor fi tot mai calde în prima săptămână, când media minimelor va creşte de la 15 - 16 grade, până spre 19 - 20 de grade, iar după 27 iunie se va reveni treptat la minime în jur de 17 grade. Instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată, astfel că în special pe parcursul după-amiezilor, se vor semnala averse torenţiale. Aceste fenomene vor fi mai probabile şi pe arii mai extinse la începutul intervalului (21 şi 22 iunie) şi după 26 iunie.

În Oltenia, vremea va deveni caniculară în perioada 22 - 26 iunie, când media valorilor maxime se va situa, în general, între 33 şi 37 de grade, iar minimele în creştere treptată, vor atinge o medie regională de 19 - 20 de grade. Ulterior sunt prognozate maxime în medie de 32 - 34 de grade, iar pentru începutul lunii iulie, în jur de 31 de grade, iar minimele, vor fi în medie de 16 - 18 grade. Instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată, astfel pe arii restrânse în special în timpul după-amiezilor, se vor semnala averse torenţiale, grindină şi vijelii.

La munte, vremea va fi relativ răcoroasă în prima zi a intervalului, când se vor înregistra valori diurne în jur de 18 grade şi nocturne de 9 - 10 grade. Până în 25 iunie se va încălzi, vremea devenind caldă, cu maxime mediate pentru tot spaţiul montan de 25 - 26 de grade şi minime de 15 - 16 grade. Pentru a doua săptămână nu sunt estimate variaţii termice semnificative, tendinţa fiind de scădere uşoară, astfel maximele vor fi în medie de 21 - 23 de grade, iar minimele de 12 - 14 grade. Pe tot parcursul intervalului instabilitatea atmosferică va fi pronunţată şi se va manifesta cu precădere în timpul după-amiezilor, prin averse torenţiale, grindină şi vijelii. Aceste fenomene vor fi pe areale ceva mai restrânse în 23 - 26 iunie.

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Cum va fi vremea de Paște. ANM a emis prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni. HARTĂ
Cum va fi vremea de Paște. ANM a emis prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni. HARTĂ

Administrația Națională de Meteorologie a emis, vineri, prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni. Potrivit acestora, temperaturile la începutul lunii mai, în perioada Sărbătorilor Pascale, vor fi apropiate de cele normale.

Vremea azi, 19 aprilie. Zonele în care ploile nu se opresc. Temperaturile cresc cu câteva grade
Vremea azi, 19 aprilie. Zonele în care ploile nu se opresc. Temperaturile cresc cu câteva grade

Vineri avem vreme schimbătoare şi înnorări în majoritatea zonelor. În nordul, în centrul şi în estul ţării apar câteva reprize de ploaie, dar s-ar putea să picure şi în rest.

Cod galben de vânt puternic în mai multe județe şi Bucureşti. În unele zone noaptea se va forma brumă
Cod galben de vânt puternic în mai multe județe şi Bucureşti. În unele zone noaptea se va forma brumă

Vremea va fi rece în cea mai mare parte a ţării, până sâmbătă dimineaţă, iar în unele zone noaptea se va forma brumă, anunţă meteorologii.

Recomandări
Israelul a atacat Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei
Israelul a atacat Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei

Israelul a lansat joi noapte un atac asupra Iranului, după acțiunea din weekend asupra teritoriului său. Explozii puternice s-au auzit în centrul țării, în orașul Isfahan, în apropierea unei baze militare.

Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară
Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară

Nicolae Ciucă, a declarat, joi, că România nu are pregătită infrastructura necesară pentru introducerea serviciului militar obligatoriu în următorii doi ani, el menţionând şi că "s-au dus vremurile" în care oamenii să fie aduşi cu arcanul la armată.

SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline
SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline

SUA au pus capăt joi speranţei firave a palestinienilor de a deveni membri cu drepturi depline la ONU, impunând, în mod deloc surprinzător, un veto în Consiliul de Securitate cererii palestiniene, criticată de Israel.