Vreme instabilă și ploi puternice, dar cu temperaturi de vară

Dată publicare: 14-05-2021 08:32
Dată actualizare: 14-05-2021 09:54


Astăzi vremea rămâne instabilă și răcoroasă în jumătatea de nord a țării. După-amiaza și seara vin averse cu descărcări electrice e posibil să cadă grindină și se pot strânge 35 de litri de apă pe metru pătrat.

 

În rest, predomină vremea frumoasă iar maximele pleacă de la 14 grade în depresiuni și ajung până la 25 de grade în Lunca Dunării.

Vedem cum va arăta vremea în fiecare regiune și începem cu Dobrogea și Bărăganul. Pe aici se arată soarele, vântul va fi intens în prima parte a zilei și ploile pot să apară doar sporadic. Temperaturile cresc mai ales în zona litoralului.

Mai sus, în Moldova sudică și în nordul Munteniei va continua să se încălzească și vântul mai are unele porniri. Atmosfera va fi plăcută, apar și câteva averse iar maximele se opresc pe la 23 de grade.

În nordul Moldovei și în Bucovina se anunță averse, tunete, fulgere, răbufniri ale vântului și e posibil să cadă grindină. Vor fi și perioade cu soare pe parcursul zilei iar temperaturile mai cresc ușor.

În nordul Transilvaniei și în Maramureș așteptăm ploi consistente, fenomene electrice și temperaturi modeste pentru data din calendar.

În ținuturile vestice, vor fi înnorări frecvente și mai multe serii de averse, însoțite de toată suita de fenomene specifice instabilității. Se răcorește ușor și după prânz se ating cel mult 19 grade.

În Transivania, urmează o zi cu ploi în mai multe reprize dar și perioade cu soare. Vântul va avea intensificări și e posibil să cadă grindină. Se încălzește ușor și maximele se opresc pe la 18 grade.

În sud-vestul țării se anunță vreme bună în ansamblu. Apar și pe aici câteva ploi, dar vor fi sporadice și neînsemnate cantitativ iar temperaturile cresc cu 3-4 grade față de ziua trecută.

În ținuturile sudice, atmosfera va fi însorită, vântul va avea intensificări în prima parte a zilei iar maximele ajung până la 25 de grade în Lunca Dunării.

 

Vremea în țară

 

Astăzi vremea rămâne instabilă și răcoroasă în jumătatea nordică, pe unde vin ploi zgomotoase. În rest, domină timpul frumos și ploile apar doar sporadic.

Sâmbătă pe timpul zilei va ploua slab la munte și în sudul extrem al țării, dar seara vin ploi serioase în regiunile sudice, prin vest și centru. Se mai încălzește puțin și maximele se opresc pe la 27 de grade.

Duminică instabilitatea persistă în majoritatea zonelor iar temperaturile scad ușor, mai ales în sud și centru.

Luni mai sunt averse în vestul, nord-vestul și parțial în centrul țării, dar în celelalte zone va fi plăcut. Vântul va sufla mai tare în regiunile sudice, estice și pe la munte.

 

Vremea în București

 

În București, astăzi vremea se îmbunează, se încălzește ușor și la amiază se ating 24 de grade. Vântul va avea intensificări la începutul zilei, cu viteze de 40...50 km/h, dar mai târziu va slăbi în intensitate.

Sâmbătă se anunță vreme bună până spre seară și în noaptea următoare, când vin alte ploi. La amiază se vor înregistra 25 de grade și vântul va fi mai activ.

Duminică, norii se înmulțesc după prânz când așteptăm averse, tunete, fulgere și intensificări de scurtă durată ale vântului. Se răcorește, iar spre seară norii se mai împrăștie.

Luni temperaturile mai cresc puțin și ajung pe la 25...26 de grade. Atmosfera va fi plăcută, avem cer variabil și un vânt mai insistent în orele amiezii.

 

Vremea la munte

 

La munte, instabiltatea persistă, ploile vin în mai multe reprize pe parcursul zilei și se vor strânge cantități mai importante de apă. Vântul va sufla mai tare pe creste, dar va avea intensificări și pe timpul ploilor.

Sâmbătă se încălzește, domină timpul frumos și ploile apar pe suprafețe mici și vor fi neînsemnate cantitativ. În noaptea următoare, norii se înmulțesc iar aversele vin în Carpații Meridionali și de Curbură și local în rest.

Duminică vremea rămâne instabilă și se răcorește. Vor fi averse torențiale, însoțite de descărcări electrice, vor fi căderi de grindină și vântul va crește în intensitate.

Luni se anunță vreme mai bună și doar în masivele vestice și în cele sud-vestice mai sunt averse și fenomene electrice. Vântul se va înteți pe timpul ploilor și se încălzește ușor.

 

 

 

Tags: vremea, 14 mai,


VIDEO PROTVPLUS.RO