Caniculă și temperaturi de 40 de grade. ”În autobuz, te bate Sfântul”
Canicula a pus stăpânire pe România. În jumătate de ţară avem cod portocaliu şi cealaltă este vizată de cod galben. Al patrulea val de arşiţa din această vara vine cu temperaturi de 40 de grade Celsius la umbră. Cel mai chinuitor este în vest.
În aceste condiţii, medicii atrag atenţia că trebuie să avem grijă să ne hidratăm. Beţi cât mai des apă, chiar dacă nu aveţi senzaţia de sete, spun specialiştii.
Rău a fost încă de miercuri, când mulţi s-au simţit că într-un cuptor.
Vestul ţării, aflat sub cod portocaliu. Aburii care ieşeau din asfalt i-au gonit pe oameni la umbră.
Pe o stradă din centrul Timişoarei, trecătorii mergeau în şir indian.
Într-o zi că această, staţiile de autobuz sunt un soi de sere.
Cetăţean: "Nu se poate stă în staţie, nu se poate merge cu autobuzul. În astea noi e cum e, dar în alea vechi te-o bătut Sfântul. Nu au aer condiţionat şi nimic."
Înnebuniţi de sete, mulţi au mers la cişmelele din oraş că pelerinaj, apoi au stat cu picioarele în fantinile arteziene.
Nu uitaţi că pe caniculă este vital să vă hidrataţi. Chiar dacă nu aveţi senzaţia de sete, trebuie să beţi câte un pahar de apă din două în două ore.
Din păcate, un tânăr din Iaşi, în vârstă de 28, a leşinat pe stradă pentru că în loc de apă a băut alcool. Medicii au constatat că pacientul, care şi delira, suferea de deshidratare profundă.
Prof.dr. Diana Cimpoeşu, şef UPU - SMURD Iaşi: "Este un pacient cu temperatură crescută, are 38,5 grade, este confuz, nu se poate colabora cu el, este tahicardic. Dacă ar mai fi rămas în mediul exterior ar fi putut ajunge în stare de comă."
Omul poate suportă o temperatura de peste 40 de grade cel mult 30 de minute.
Prof.dr. Diana Cimpoeşu, şef UPU - SMURD Iaşi: "Primul nostru răspuns la căldură este umflarea picioarelor, a două treaptă este starea lipotimică, leşinul."
În vestul , estul şi sudul ţării, indicele de confort termic a depăşit pragul critic de 80 de unităţi, adică aerul cald a fost peste pragul normal de suportabilitate.
Potrivit medicilor, în condiţii de caniculă, corpul uman are mai multe mecanisme de "răcire", adică de a încerca să scape de căldură acumulată. Cele mai importante sunt dilatarea vaselor de sânge, transpiraţia şi perspiraţia - adică eliminarea căldurii pe gură.
Dr. Hadrian Borcea - medic şef UPU Oradea: "În corpul uman există un volum de lichid. Când se deschide o parte a vaselor de sânge, volumul de sânge fuge către aceste capilare nou deschise. Dacă se deschid şi mai multe vase de sânge, această fugă se amplifică şi organe importante de tipul creierului, inimii, ficat, rinichi ajung să fie deprivate de acest volum de sînge circulant. Şi asta duce la acele manifestări pe care le vedem, leşin, afectări cardio vasculare."
La fel de sugestiv, cu ajutorul unei simple mănuşi chirurgicale, se poate vedea cum acţionează transpiraţia în momentul dilatării vaselor din cauza căldurii.
Dr. Hadrian Borcea - medic şef UPU Oradea: "Acest lucru se vede prin dilatarea vaselor - aceste degete de mănuşă - şi începe, practic, să se piardă mai multe lichide."
Pe litoral, aflat de asemenea sub cod galben de caniculă, paramedicii s-au plimbat printre turişti şi i-au sfătuit să se retragă la umbră la orele periculoase.
Arşiţa rămâne stăpână în România. Vineri în jumătate de ţară avem cod portocaliu iar în cealaltă cod galben.
Sursa: Pro TV
Etichete: medici, canicula, caldura, hidratare, lesin,
Dată publicare:
03-08-2017 07:55