Românii se pun in pericol la plajă, pe Cod Galben de caniculă

02-08-2017 17:05


A fost cod galben de caniculă şi pe litoral, dar zecile de mii de turişti aflaţi în vacanţă au stat la plajă chiar şi la orele prânzului, când nisipul ardea că în Sahara.

În ciuda brizei dinspre mare, soarele a încins termometrele cu peste 32 de grade Celsius la umbră, dar turiştii şi-au ţinut în soare chiar şi copiii sugari, doar că să nu piardă câteva ore de distracţie.

Codul galben de caniculă şi temperaturile de peste 32 de grade Celsius i-au făcut fericiţi pe turiştii de la mare care nu au ţinut cont nici o clipă de pericolele la care se expun. Chiar dacă paramedicii s-au plimbat printre ei şi i-au sfătuit să se retragă la umbră la orele periculoase ale amiezii, oamenii nu s-au îndurat să se adăpostească. Niște turişti din Slobozia au adus cu ei şi copilul de 1 an şi jumătate. Fără umbrela sau pălărie, băieţelul era agitat şi abia mai suporta căldură.

Adulţii cu pielea arsă de soare recunosc că fac eforturi că să suporte durerea, însă nimic nu îi poate opri să renunţe la plajă, chiar şi atunci când soarele este necruţător.

”Am pielea deja arsă, soarele e foarte puternic, prefar să stau mai mult în apă decât pe plajă. Dar în apă va prinde soarele mai tare decât pe plajă.
Știu.
Vă ustură tare?
Foarte tare.
Totuşi e ora 1 şi sunteţi încă pe plajă.
S-a dus o oră jumatate de când tot zicem că plecăm plecăm.”

”Sunteţi foarte roşu.
Păi sunt că am stat două ore aşa în fugă.
Vă ustură?
Ustură,
Și mai staţi?
Păi mai stau.
Nu vă e teamă?
Nu.”

”Sunteţi roşie tare.
Da. E a treia zi de plajă, mai stăm 4 zile.
Staţi şi cu copiii la ora asta?
Stăm şi cu copiii, le-am dat şi lor crema de protecţie.
Știţi că se pot dezvoltă boli de piele, sunt radiaţii puternice.
Știu dar ei nu prea înţeleg. Zic că de aia au venit la mare să stea mai mult în apă.”

Cadrele medicale avertizează însă că pericolele la care ne expunem pe o astfel de vreme când soarele este foarte puternic sunt imense, mai ales pentru cei mici.

Atenţie, caniculă va fi şi joi la malul marii, când temperaturile vor depăşi 32 de grade Celsius, înregistrate la umbră.

VIDEO PROTVPLUS.RO